Amarins de Boer
Amarins de Boer Geld & Carrière 11 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Kattenplaatjes onder werk funest voor productiviteit

Wie doet het niet? Even vijf minuutjes Facebook of Instagram checken onder werktijd. Maar voor je het weet ben je vijf kattenplaatjes, een reeks quotes en misschien wel een paar nieuwe schoenen verder. En dat blijkt dus niet zo goed te zijn.

Het fenomeen wordt ook wel cyberloafing genoemd. Het lijkt onschuldig. Je reistijd, mail of openingstijden van dat nieuwe restaurant te checken. Maar uit een studie van Amerikaanse universiteiten is gebleken dat dit een negatief impact heeft op je carrière.

Het surfgedrag van 322 proefpersonen werd tijdens werkdagen onderzocht. Daaruit bleek dat ‘even’ het nieuws volgen en online shoppen de grootste boosdoeners zijn. Gemiddeld besteed je zo’n 14 procent van je werktijd per dag aan privé-zaken.

Verlies

Matthec McCartner, onderzoeker en hoogleraar aan de universiteit van Texas, vindt het dan ook niet verwonderlijk dat cyberloafing bedrijven jaarlijks heel wat verlies oplevert. “Surfen in je vrije tijd is prima,” legt hij uit op de website van de universiteit. “Het werkt ontspannend en helpt bij stress. Maar cyberloafing is een heel ander verhaal, want dit doe je in plaats van dat je eigenlijk zou moeten werken.”

De onderzoekers probeerden twee manieren om cyberloafing te stoppen. De eerste was een methode waarop de baas de toegang tot internet uitzette. Het internetten onder werktijd stopte natuurlijk, maar opvallend genoeg steeg de productiviteit onder werknemers niet. Bij de tweede methode mochten de werknemers met elkaar beslissen of de internettoegang mocht worden stopgezet. Deze vrijblijvende keuze verhoogde de productiviteit met 38 procent. "Door werknemers zelf te laten kiezen, geef je hen eigen controle. Met elkaar bepaal je dat de productiviteit omhoog gaat. Dat werkt", zegt McCartner.

Notificaties

De hoogleraar haalde ook een onderzoek aan, waaruit bleek dat werknemers iedere tien minuten wel een keer gestoord worden door bepaalde notificaties. En als je dan vervolgens aan het cyberloafen slaat, duurt het gemiddeld 23 minuten voor je weer aan het werk bent. Misschien voortaan toch maar die kattenplaatjes voor na je werk bewaren?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kattenplaatjes onder werk funest voor productiviteit
Sluiten