Iris Hermans
Iris Hermans Geld & carrière 15 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Alexander doet het in Virtual Reality!

Als mensen Alexander Baranov (28) op een feestje of borrel vragen wat hij nou eigenlijk doet, antwoordt hij: ik ben programmeur. ,,Ik houd ‘t het liefst supersimpel.”

Chipsgame in VR

Als ze doorvragen, weidt hij vol enthousiasme uit over wat-ie precies doet bij CapitolaVR, het Amsterdamse bedrijf dat na vele succesvolle campagnes en projecten ook in het buitenland geen onbekende meer is. ,,Ik maak normale, maar ook Virtual Reality en Augmented Reality apps.” Waar de een het creëren van een totaal nieuwe wereld is (VR), is de ander het projecteren van ‘een extra laagje’ op de bestaande wereld. ,,En dan is er ook nog Mixed Reality, een combinatie van beide.”

Stage

Alexander studeerde Technische Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam en liep daarna stage bij CapitolaVR. ,,Ik had het geluk bij een leuk bedrijf terecht te komen waar ze waardeerden wat ik deed en kon.” Hij kreeg een baan aangeboden en werkt er nu anderhalf jaar, waarbij geen enkele dag hetzelfde is. ,,Het leuke zijn de opdrachten uit allerlei hoeken, van grote bedrijven tot overheid. Je moet overal en voor alles inzetbaar kunnen zijn.”

Je zou er bijna scheel van gaan kijken: heel veel brillen

Hilarisch

Zijn mooiste project tot nu toe? Zijn ogen, die met grote regelmaat achter de grote VR-bril verdwijnen, beginnen te glunderen. Geen twijfel mogelijk: de Doritos VR Battle. Voor het chipsmerk maakte het team een computergame in VR voor onder andere vloggers. Het doel: zoveel mogelijk chips pakken en de gruwelijke monsters ontwijken. ,,Het was hilarisch”, blikt de programmeur terug, ,,ze sprongen hoog de lucht in en rolden over de grond, zo echt was het.”

Beleving

Hij weet dat een project in de virtuele realiteit goed is gelukt, wanneer je even ‘helemaal weg bent’. ,,Als je dan met de bril en headset op totaal bent afgesloten van de omgeving en je compleet vergeet waar je bent.” Ook al maakt hij de programma’s en apps zelf, toch is hij telkens weer verrast door alles wat hij in VR tegenkomt, waarschijnlijk anders dan een schrijver die zijn eigen boek leest. ,,Het blijft elke keer weer een echte beleving en dat geeft een superleuk gevoel.” Hij is nog geen miljonair, verklapt hij, maar er is zeker een prima boterham mee te verdienen. ,,Maar daar doe ik het niet alleen voor, hoor, het werk is gewoon heel vet.”

Begin oktober vieren ze bij CapitolaVR de derde verjaardag

‘De echte!’

R wordt ook gebruikt voor het overwinnen van angsten. Zo zijn er vliegtuigapps om vliegangst te overwinnen en is ook een keer een virtuele Eiffeltoren gemaakt. ,,Mensen met hoogtevrees kunnen die dan beklimmen en telkens een trapje hoger gaan, en hoger, en…” Alexander, ook gek op gamen (,,Guild Wars 2 is mijn favoriet van dit moment”), twijfelt even over welke realiteit hij eigenlijk het mooiste vindt. Uiteindelijk toch wel de echte, ,,maar het is net als met een goed boek, soms is het fijn om jezelf even te kunnen verliezen in een andere wereld.”

Ziek spookhuis…

Hij weet al wel wat hij nog weleens in VR zou willen maken, wrijft-ie zichzelf al verheugd in zijn handen. ,,Ik ben een echt oktoberkindje…” En in oktober is het natuurlijk Halloween. ,,Ik zou een ziek soort spookhuis in VR willen maken, dat mensen zich echt helemaal kapot schrikken!” Want stiekem houdt iedereen wel een beetje van die kick van keihard gechoqueerd worden toch? zo besluit hij, ,,en dat kan echt levensecht in Virtual Reality!”

Doritos Experience Day

Work in progress for the Doritos Experience Day #virtualreality #gaming

Gepostet von Capitola am Mittwoch, 25. Mai 2016

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Alexander doet het in Virtual Reality!
Sluiten