Fit&Gezond

De feiten en fabels over natuurlijke cosmetica

Foto van 'Ingelise de Vries'

12 AUG 2018

Krijg je van natuurlijke producten geen allergische reacties? En wanneer is je shampoo nou eigenlijk duurzaam? En is het echt zo erg als er synthetische ingrediënten in je douchegel zitten? Samen met formulators, wetenschappers en schoonheidsspecialisten gingen we op zoek naar de feiten en fabels over natuurlijke en duurzame schoonheid en hoe je huid daarop kan reageren.

‘Duurzaam is hetzelfde als natuurlijk’

Marcel Veugelers is een van de researchers die werkt aan de ontwikkeling van Love Beauty & Planet, een nieuw verzorgingsmerk dat de focus legt op duurzaamheid. De producten zijn niet per se honderd procent natuurlijk. „Duurzaam en natuurlijk zijn geen synoniemen. Hoe duurzaam een product is, hangt af van de milieu-impact in de gehele keten. Daarbij is het ook van belang dat we rekening houden met de sociale en economische omstandigheden in deze waardeketen”, legt Veugelers uit. „Als het gaat om de impact op het milieu, is het belangrijk dat we de draagkracht van de aarde niet te boven gaan, zodat ook komende generaties nog voldoende grondstoffen op een duurzame wijze kunnen verkrijgen.”

Een groot verschil met ‘natuurlijk’. „Daarbij gaat het, in geval van ingrediënten, over de natuurlijke oorsprong. Producten met alleen maar natuurlijke ingrediënten zijn echter niet vanzelfsprekend duurzaam. Soms zijn synthetische producten juist waardevol in het versterken van de duurzaamheid van een product, zoals wanneer we een product conserveren om de houdbaarheid ervan te verlengen. Zo vermijden we dat we een product, voordat het op is, weggegooid wordt, wat uiteraard niet duurzaam zou zijn.”

Frankie & Olive in Amersfoort

‘Van natuurlijke producten krijg je geen allergische reactie’

„Mochten mensen dat denken, dan is dat een groot misverstand”, stelt Sara Monster, founder en eigenaar van Sara Rosalie. „Allergenen kunnen een allergische reactie veroorzaken.” Gelukkig is dat bij de meeste mensen niet het geval. Maar die allergenen kunnen wel in allerlei soorten ingrediënten voorkomen. „Zowel synthetisch als natuurlijk. Een mooi voorbeeld is parfum. Synthetische parfums kunnen allergenen van de allergenenlijst bevatten, maar de natuurlijke variant om geur toe te voegen, essentiële oliën, kunnen ook allergenen bevatten.” Ook Veugelers noemt parfum: „Denk aan Linalool en Limoneen. Deze geurstoffen komen van nature voor in lavendelolie en sinaasappelolie. Gelukkig hebben de meeste consumenten daar nooit een probleem mee, maar het is mogelijk dat je allergisch bent.”

Lieselot Schieke is schoonheidsspecialiste en heeft te maken met heel veel huidtypes. In haar zaak Frankie & Olive, werkt zo zoveel mogelijk met natuurlijke producten. „Natuur is niet per definitie de garantie dat het goed is voor je huid. Sterker nog, sommige natuurlijke ingrediënten in cosmetica kunnen je huid sterk irriteren”, legt ze uit. „Daarnaast zijn natuurlijke producten vaak wat bederfelijker en kan de werkzaamheid iets sneller afnemen. Kies je voor natuurlijke huidverzorging, dan is het dus belangrijk er zorgvuldig mee om te gaan en goed te weten welke ingrediënten je inzet en welke vooral niet.”

Sara Monster

‘Natuurlijke huidverzorging is altijd beter dan synthetische’

„Natuurlijke huidverzorging zijn vaak prachtige producten met rijke ingrediënten met mooie en herkenbare namen die we kennen uit onze voeding of de natuur”, legt Monster uit. „Dit maakt natuurlijke huidverzorging op het oog betrouwbaarder, we kennen de ingrediënten. Maar het zegt niets over de kwaliteit van een product en of het goed werkt voor de huid. Zowel synthetische als natuurlijke huidverzorging moeten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen volgens de Europese wetgeving. Uiteindelijk gaat het - wat mij betreft - om de werking van het product, doet het wat het belooft en is het vriendelijk voor de huid. Huidirritatie is namelijk een van de grootste oorzaken van huidveroudering en onnodig producten smeren waarvan je hoopt dat het wat doet is zonde voor jezelf, je portemonnee en het milieu.”

Lieselot Schieke

‘Er zitten vaak te veel onnodige ingrediënten in schoonheidsproducten’

„Veel producten worden zo geproduceerd dat ze voor ons aantrekkelijker lijken”, zegt Schieke. „Er worden parfums aan toegevoegd, ingrediënten worden met chloor gebleekt of krijgen een gezellig kleurtje van synthetische kleurstoffen, reinigingsgels schuimen lekker riant en chemische stoffen houden de producten zo lang mogelijk stabiel. Dit zijn allemaal dingen waar de huid totaal geen baat bij heeft, maar juist heftig op kan reageeren en daardoor erg onrustig wordt.” Veugelers nuanceert dit wel een klein beetje. „Daar moet wel bij gezegd worden dat gebruik van ingedienten in cosmetica sterk gereguleerd is. Zo zijn de producten in Nederland dan ook in principe veilig voor mens en milieu”, vult hij aan.


Views

2k+

Zo stop je met moeten
Likeability of 5

Zo stop je met moeten

Zo stop je met moeten

Foto van 'Lisa en Shirah'

GISTEREN

Als er één woord is dat we vaak gebruiken, dan is het wel ‘moeten’. Maar wist je dat al dat moeten je leven niet leuker maakt? Met deze vijf tips verander je moeten in willen.

1. Gebruik ‘willen’ in plaats van ‘moeten’

Door tegen jezelf te zeggen dat je iets moet, geef je het een negatieve lading. Je krijgt er daardoor minder zin in of je gaat er zelfs tegenop zien. Probeer daarom ‘moeten’ te vervangen door het woord ‘willen’. Je moet niet sporten, maar je wil sporten. En je moet niet naar je werk, maar je wil naar je werk. Hoe vaker je ‘willen’ gebruikt, hoe meer het een automatisme wordt.


like
user_9dbde57a3aed60021040db8d654b09b9a0281269_avatar

Views

900+

Je voelt je eenzaam na een slechte nachtrust

Je voelt je eenzaam na een slechte nachtrust

Je voelt je eenzaam na een slechte nachtrust. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

19 AUG 2018

Een nacht slecht geslapen? Het is dan heel normaal dat je je eenzaam voelt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië. Mensen die moe zijn, hebben geen zin in sociaal contact en zien er eenzamer uit.

Mensen die steeds dichterbij komen

De Amerikaanse wetenschappers onderzochten het effect van een slapeloze en een goede nacht. In de eerste fase van het onderzoek kregen de proefpersonen beelden te zien van mensen die steeds dichterbij kwamen. De proefpersonen hadden een knop om de beelden te laten stoppen.


Views

1k+

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak
Likeability of 5

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak

Quincy en Danny. / Foto's: Femmy Weijs

In samenwerking met BCC

14 AUG 2018

Je moet maar dol op je werk zijn… Twee jongemannen, bezorgers van BCC-producten, hebben beiden een opmerkelijke tattoo laten zetten: het logo van hun werkgever. En dat ‘stopcontact-gezichtje’ dragen Quincy en Danny in zeer drukke tijden.

Spullen rondrijden

Nederlandse consumenten gaan dit jaar namelijk naar verwachting ruim 26 miljard euro uitgeven aan online aankopen. Ten opzichte van 2017 is dat 17 procent meer, aldus Thuiswinkel.org. De stijging van de online verkoop van huishoudelijke apparaten in het eerste kwartaal van 2018 ligt nog hoger. Ten opzichte van 2017 werden er 18 procent meer producten verkocht. Waar niet iedereen altijd bij stilstaat, is dat al die apparatuur natuurlijk wel nog eventjes bij de klanten moet worden bezorgd. En dat rondrijden doen de twee tattoo-mannen.


like
user_2dcab60e0b07aa93dc64e07e856ca19cc4f9523a_avatar

Views

4k+

Hierom moet je 's ochtends niet snoozen

Hierom moet je 's ochtends niet snoozen

Snoozen is niet goed voor je. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

18 AUG 2018

06.55 uur en de wekker gaat. Wat doe jij? Nog vijf keer snoozen of ben je een type dat meteen uit bed stapt en onder de douche springt?

De extra ‘vijf minuten slapen’ mogen dan wel verleidelijk zijn, het is beter om meteen je bed uit te komen. Je lichaam én hersenen raken van snoozen in de war. Dat zeggen experts van Sleep Clinic Services, een medisch centrum in Brisbane. Snoozen zorgt ervoor dat we te lang slaapdronken zijn.

Slaapdronken


Views

2k+

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!
Likeability of 5

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

Foto: Colourbox

In samenwerking met Asus

15 AUG 2018

Hoe zwaar mag je rugtas zijn? Hoe kun je die tas het beste dragen? Het zijn vragen die al vele jaren opduiken als het nieuwe schooljaar in zicht is. Tips zijn er volop, maar met een beetje slimmigheid blijk je al een hoop (rug)leed te kunnen voorkomen.

De ouderwetse boekentas is al lang en breed uit het schoolbeeld verdwenen. 90 procent van de scholieren neemt - of zeult - z’n spullen in een rugzak mee, zo maakte Europees onderzoek duidelijk. Onderzoek dat ons ook leerde dat de schooltas op je rug 10 procent van je lichaamsgewicht zou mogen bedragen, maar dat de gemiddelde tas 10 tot 20 procent van dat gewicht telt. Te zwaar dus.

Zeulnorm


like
user_341120a8b7d4180df930fd0fcbda9e348be4ca96_avatar

Views

4k+

Verkort een koolhydraatarm dieet onze levensduur?

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

17 AUG 2018

Heb je wel eens overwogen om koolhydraatarm te gaan eten om wat sneller af te vallen? Think twice! Uit nieuw onderzoek blijkt dat vleesrijke koolhydraatarme diëten in verband kunnen worden gebracht met een kortere levensduur.

Het zogenaamde Paleo-dieet, waarbij mensen onder andere zout, suiker, melk, peulvruchten, granen en groenten die tot de nachtschadefamilie behoren waaronder aardappelen, tomaat en paprika, moeten vermijden, is helemaal niet zo gezond als soms beweerd wordt. „Koolhydraatarme diëten die gebaseerd zijn op dierlijke eiwitten en vetbronnen - zoals lam, rundvlees, varkensvlees en kip - zijn in verband gebracht met een kortere levensduur", melden onderzoekers vrijdag in The Lancet. Een te hoge inname van koolhydraten (70 procent of meer) verkort de levensduur ook, maar minder snel, concludeerden de onderzoekers.


Views

9k+

Werk je onregelmatig? 4 tips om toch gezond te leven
Likeability of 5

Werk je onregelmatig? 4 tips om toch gezond te leven

Onregelmatige werktijden kunnen flink vermoeiend zijn. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

14 AUG 2018

Word je iedere morgen wakker op een ander tijdstip? Werk je soms tot ’s avonds laat of zelfs ’s nachts? Het is dan haast onmogelijk om regelmaat in je leven te creëren. Maar hoe zorg je er nou voor dat je na je avonddienst niet naar de diepvriespizza grijpt of op je luie ochtend niet drie croissants met hagelslag naar binnen werkt? Vier tips om gezond te leven met onregelmatige werktijden!

1. Wees voorbereid op cravings

Of je nou wil of niet: cravings hebben we allemaal. De een meer dan de ander, maar aan die zak Bugles of pak koekjes ontkom je niet op een regenachtige dag onder je kleedje op de bank. Zorg er daarom simpelweg voor dat je zo min mogelijk ongezonde snacks in huis haalt. In plaats daarvan doe je er goed aan gezonde snacks te kopen, bijvoorbeeld een handje amandelen, rijstwafels, rauwe groenten of een stuk fruit.


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

2k+

Win 2 kaarten voor Strandfestival ZAND

Foto van 'Metro'

16 AUG 2018

Wil jij met een vriend(in) naar Strandfestival ZAND? Onder iedereen die onze Music City nieuwsbrief ontvangt verloten wij 2x2 kaarten! Ontvang je deze nog niet? Schrijf je dan hieronder snel in en maak kans! We sturen de nieuwsbrief iedere donderdag met info over de nieuwste concerten, festivals, video's en leuke winacties.

Strandfestival ZAND wordt op zaterdag 25 augustus 2018 gehouden op het strand van Almere, klik hier voor de line-up.

JBL


Views

1k+

Menzis vergoedt behandeling depressies op resultaat

Menzis vergoedt behandeling depressies op resultaat

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

13 AUG 2018

Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het behaalde resultaat en niet langer op basis van het aantal behandelingen.

Kwaliteit van leven

,,We willen belonen op de uitkomsten en niet langer op het aantal behandelingen. Het belang van de patiënt wordt nu meegewogen'', aldus een woordvoerder. ,,In de gezondheidszorg is veel geld gemoeid. Dat geld moet worden ingezet om de uitkomst voor de patiënt te verbeteren.'' Volgens hem leidt deze maatregel er niet toe dat nu alleen de ,,makkelijke patiënten'' worden behandeld. ,,Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat.''


Views

1k+

Fatshaming: ‘Ik ben meer dan alleen een dikke kont’

Fatshaming: ‘Ik ben meer dan alleen een dikke kont’

Lottie Mae Jones. Foto: Lottie Mae Jones

Foto van 'Rosan de Vos'

10 AUG 2018

„Ik dacht altijd: ‘als ik dunner ben, ben ik gelukkig’”, vertelt Lottie Mae Jones (34) aan Metro. „Pas rond mijn 28e begon ik in te zien dat dit niet klopt.” Vroeger had Jones last van binge-eating, een eetstoornis waarbij je eetbuien hebt en niet overgeeft. Momenteel zet Jones zich als bodypositive-influencer in om mensen met een maatje meer een beter gevoel te geven.

„Ik ben altijd heel erg gepest om mijn gewicht, zeker op de middelbare school. Mensen doen de meest verschrikkelijke dingen: ze lachen je uit, wijzen naar je. Op de middelbare school ben ik zelfs in de klas, waar de leraar bij was, in elkaar geslagen door twee jongens. Ik werd gezien als mijn postuur, niet om wie ik ben.”

Insatiable


Views

4k+

Hier moet je op letten tijdens hardlopen in de hitte

Foto van 'Metro'

7 AUG 2018

Voor veel toegewijde hardlopers waren de afgelopen weken toch wel wat zwaarder. De hardloopsessies moesten vroeg in de ochtend worden gehouden of juist naar de afgekoelde avond worden uitgesteld. De extreme hitte neemt de komende tijd af, maar lekker warm blijft het nog wel. Maar waar moet je op letten als de temperaturen omhoog vliegen en je je hardlooproutine toch wil blijven behouden?

Hardloophitteplan

Het hitteplan is gelukkig van de baan, maar het blijft verstandig om een beetje goed na te denken over je hardloopsessies. Je hoeft ze natuurlijk niet helemaal in te wisselen voor drankjes op het terras, maar je doet er goed aan tussen 11 en 15 uur sowieso uit de zon te blijven. De vroege vogels kunnen voor werktijd vast een stuk rennen en de nachtbrakers kunnen laat op de avond nog lekker even los. Ren je als de zon nog schijnt? Zoek een route met veel schaduw.


Views

3k+

Hier krijg je last van als je altijd te lang slaapt

Hier krijg je last van als je altijd te lang slaapt

Hier krijg je last van als je altijd te lang slaapt. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

5 AUG 2018

Niets is zo fijn als een heerlijk nachtje doorslapen. Maar wist je dat je van te vaak en te lang slapen allerlei gezondheidsproblemen kunt krijgen? Als je last hebt van de volgende symptomen, lig je waarschijnlijk te lang in je nest.

1. Je hebt vaak hoofdpijn

Wanneer je nog in bed ligt terwijl je eigenlijk al zou moeten ontbijten, kun je door een lage bloedsuikerspiegel, uitdroging of gebrek aan vitamines flink wat hoofdpijn krijgen.


Views

5k+

Regelmatig naar de sauna gaan is gezond

Regelmatig naar de sauna gaan is gezond

Regelmatig naar de sauna gaan is gezond. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

2 AUG 2018

Niets beter dan poedelnaakt in de sauna lopen. Relaxen, naar de opgieting gaan, koud afspoelen en je dag is helemaal compleet. Voor de saunaliefhebbers is er nu het perfecte excuus om een dagje extra bij te boeken: uit onderzoek blijkt dat het ontzettend gezond is. Moet je er tijdens deze hitte totaal niet aan denken? Ook dan is het lekker om even goed te zweten in een wellness.

De voordelen

Uit onderzoek blijkt dat naar de sauna gaan risico op hart- en vaatziekten vermindert, het een positieve invloed heeft op aandoeningen als huidziekten, hoofdpijn en griep. En dat is nog niet alles: het is goed voor je bloedsomloop, helpt tegen ontstekingen en heeft een positieve invloed op psychische stoornissen.


Views

2k+

Afkoelen én gezonder worden? Zo doe je dat!

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

1 AUG 2018

Ben je ondertussen wel een beetje klaar met de hitte? Dan hebben we helaas geen leuk nieuws voor je. Voor alle zonaanbidders: gefeliciteerd! Voorlopig blijven de temperaturen boven de 25 graden en aan het eind van de week wordt zelfs dertig graden voorspeld. Waarschijnlijk ben je na deze aanhoudende hitte een volleerde afkoeler met ventilatoren, natte doeken en zonneschermen bij de hand, maar wist je ook dat er manieren zijn om af te koelen die ook nog eens een heel positief effect hebben op je gezondheid?

Het klinkt bijna als een te mooi verkooppraatje: afkoelen en gezonder worden. Aan sporten moet je met deze temperaturen wellicht niet echt denken, toch zijn er verschillende manieren om af te koelen en je lichaam een boost te geven. Wij zetten ze voor je op een rijtje zodat jij de tweede hittegolf koel doorkomt en er supergezond uitkomt!

Tip 1 - SaunJA!


Views

800+

Hoe je afkickt van social media

Hoe je afkickt van social media

Hoe je afkickt van social media

Foto van 'Lisa en Shirah'

30 JUL 2018

Urenlang scrollen door Facebook of Instagram is zonde van je tijd. Maar helemaal stoppen met social media is knap lastig. Deze tips helpen je afkicken, zodat je meer tijd overhoudt voor andere dingen.

1. Bepaal je grens

Voordat je gaat afkicken van social media, is het slim om te onderzoeken hoe lang je per dag je telefoon gebruikt. Een handige app hiervoor is RealizD. Zodra je dit weet, kun je je grens bepalen. Hoeveel tijd mag je van jezelf aan social media besteden? Is dat een half uur, een uur of twee uur? Geef jezelf een limiet, maar zorg er wel voor dat het realistisch blijft. De kans dat het lukt, is dan veel groter.


Views

1k+

Om deze reden vergeet je altijd iemand zijn naam

Om deze reden vergeet je altijd iemand zijn naam

Om deze reden vergeet je altijd iemand zijn naam. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

28 JUL 2018

Je hebt al ontzettend vaak met een persoon gepraat, maar de naam vergeet je aldoor. Je slaat jezelf voor de kop, want het is té gênant dit nog een keer te vragen. Waarom kunnen we nooit eens een naam onthouden?

Dit heeft volgens Charan Ranganath, directeur van Memory en Plasticy Program aan de Universiteit van Californië, een paar oorzaken, schrijft HLN.

1. Je bent gewoon niet zo geïnteresseerd


Views

3k+

Lange reistijd naar je werk? Dan leef je ongezonder

Lange reistijd naar je werk? Dan leef je ongezonder

Hoe langer mensen reizen naar hun werk, hoe ongezonder ze leven. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

25 JUL 2018

Wij begrijpen bij Metro maar al te goed dat je een lange treinreis graag wat draaglijker maakt door een bezoekje te brengen aan de Burger King, Kiosk of Febo. Maar al die kroketten, broodjes hamburger en ongezonde kaasbroodjes tikken ongemerkt toch harder aan dan je misschien zou denken. Hoe langer mensen reizen naar hun werk, hoe ongezonder ze leven.

Auto

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Hoe langer de totale reisduur, hoe meer kans je hebt op een slechte (mentale) gezondheid en slechte nachtrust. Dat geldt niet alleen voor de treinreiziger, maar ook voor de forenzen die per auto reizigen.


Views

1k+

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

19 JUL 2018

Een verhitte discussie met je lief kan natuurlijk altijd voorkomen, maar het is beter om hier geen gewoonte van te maken. Discussies hebben namelijk een negatieve invloed op de gezondheid, en impact is het grootst bij mannen.

Dat blijkt uit onderzoek gepresenteerd op de ‘International Association for Relationship Research’-conferentie in de Amerikaanse staat Colorado.

Het onderzoek


Views

2k+

Droom lekker weg: schoonheidsslaapjes werken echt

Droom lekker weg: schoonheidsslaapjes werken echt

Er is een link tussen een goede nachtrust en een fijn uiterlijk. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

18 JUL 2018

Je kunt misschien niet optimaal gebruik maken van de avond als je vroeg in je nest duikt, maar het loont zeker. Uit onderzoek van Sealy UK blijkt dat namelijk een schoonheidsslaapje doen geen fabel is: je wordt er daadwerkelijk knapper van.

Ga om 21.45 uur naar bed

Er is een link tussen een goede nachtrust en een fijn uiterlijk. Mensen die gemiddeld negen uur en tien minuten goed slapen, krijgen hier het vaakst een compliment over.


Views

700+