Fit&Gezond

Afkoelen én gezonder worden? Zo doe je dat!

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

1 AUG 2018

Ben je ondertussen wel een beetje klaar met de hitte? Dan hebben we helaas geen leuk nieuws voor je. Voor alle zonaanbidders: gefeliciteerd! Voorlopig blijven de temperaturen boven de 25 graden en aan het eind van de week wordt zelfs dertig graden voorspeld. Waarschijnlijk ben je na deze aanhoudende hitte een volleerde afkoeler met ventilatoren, natte doeken en zonneschermen bij de hand, maar wist je ook dat er manieren zijn om af te koelen die ook nog eens een heel positief effect hebben op je gezondheid?

Het klinkt bijna als een te mooi verkooppraatje: afkoelen en gezonder worden. Aan sporten moet je met deze temperaturen wellicht niet echt denken, toch zijn er verschillende manieren om af te koelen en je lichaam een boost te geven. Wij zetten ze voor je op een rijtje zodat jij de tweede hittegolf koel doorkomt en er supergezond uitkomt!

Tip 1 - SaunJA!

We snappen het, het voelt buiten sowieso als een sauna dus waarom zou je er in vredesnaam naar toe gaan? Nouja, omdat het goed voor je is. Ook juist nu het zo warm is. Laten we beginnen bij het begin: mensen zijn homeotherme organismen. Dat is een lastige manier om te zeggen dat we onze lichaamstemperatuur altijd rond de 37 graden houden. Om dat te regelen is een heel slim systeem ingebouwd.

Hoe dat precies werkt, is iets voor de biologieles maar wat iedereen begrijpt is dat als jouw lichaam met kou te maken krijgt, het zal gaan werken om zichzelf weer warm te maken. Ga je juist de hitte in, dan zal het lichaam zichzelf gaan afkoelen. Alles om die gemiddelde temperatuur te behouden. Eventjes lekker zweten in de sauna zal je lichaam dus juist doen afkoelen, kan je daarna lekker slapen in ‘maar’ 28 graden.

Tip 2 - Cryo

Wil je gewoon hier en nu even supersnel afkoelen? Dan is cryotherapie misschien een idee. Een cadeautje van de Japanners. Zij vonden jaren geleden een manier uit om reuma te behandelen met stikstof. Vloeibare stikstof is meestal rond de -196 graden celcius, flink koud dus. Europese onderzoekers kregen lucht van de geneeswijze en deden er veel onderzoek naar. Uiteindelijk ontstond cryotherapie, een behandeling die onder sporters al breed geaccepteerd is.

Vroeger gingen sporters zo nu en dan in een ijsbad zitten, maar nu ondergaan ze cryotherapie. Je stapt in een cabine waar het maar liefst -110 graden celsius is en daar blijf je drie minuten staan, in je zwemkleding. Dat klinkt alsof je in een levende sneeuwpop verandert, maar dat is niet zo. Het gaat hier om droge kou die je veel minder voelt dan de ‘normale’ kou buiten. „Wanneer je in de cabine staat voelt het koud aan, maar heel anders dan bijvoorbeeld een koude douche omdat het droge kou is" zegt de 20-jarige Shannen van de Poel die zelf gebruik maakt van de therapie.

Je snapt dat je in -110 graden in ieder geval drie minuten even sterk afkoelt, maar waarom is dit gezond? Deze speciale vorm van therapie is vaak onderzocht en zou ervoor zorgen dat je lichaam het bloed terugtrekt naar de vitale organen in je romp en het bloed sneller gaat stromen. De bloedtemperatuur kan hierdoor tot zo’n veertig graden stijgen. Die koortsachtige temperatuur zorgt ervoor dat virussen in het lichaam worden aangepakt, net als wanneer je griep hebt. „Binnen ongeveer anderhalve minuut heeft je huidoppervlakte de temperatuur van -1. Dit zorgt ervoor dat je meer zuurstof in je bloed krijgt, en als je meerdere sessies hebt gehad kun je ook merken dat er meer rode bloedlichaampjes in je bloed zitten" aldus Shannen.

Daarnaast komen er allerlei andere stofjes vrij die zorgen voor spierherstel en die weefselschade oplossen. Na drie ijskoude minuten stap je de cabine uit en stroomt je bloed weer naar alle delen van het lichaam, verrijkt met allerlei goede stoffen. Het zou een enorme boost zijn voor je stofwisseling en blessures verdwijnen als sneeuw voor de zon. „Wanneer je eruit stapt merkte je dat je huid nog koud bleef voor zo'n goede 20 minuten. De dag zelf kan je wat moe zijn doordat je in die 2/3 minuten dat je in de cabine staat veel energie gebruikt. Maar de dagen na de sessie, voel je je als herboren en heb je veel meer energie!"

Mocht je het willen proberen? Check dan wel goed of jij geschikt bent voor de therapie, want bijvoorbeeld zwangere vrouwen of mensen met een hoge bloeddruk zijn niet zo geschikt voor deze manier van afkoelen.

Tip 3 - Doei alcohol!

Het is oh zo verleidelijk met het warme weer op het terras of het strand: een lekkere alcoholische versnapering, maar echt slim is het niet. Wie geen alcohol drinkt in het zonnetje heeft minder kans op uitdroging, verbrandt niet zo snel als de drinkers en slaapt beter ‘s nachts. Na een paar drankjes merk je vaak dat je blaas aan het werk wordt gezet, je gaat veel vaker naar de wc. Vocht wordt door de alcohol minder goed opgenomen in je lijf en tada, het recept voor uitdroging in de hitte.

Daarnaast verbrand je sneller als je alcohol drinkt. Dat klinkt gek, maar is eigenlijk best logisch. Door de alcohol gaan je bloedvaten verder openstaan, volgens een groep internationale wetenschappers in het British Journal of Dermatology wordt Alcohol na consumptie in het lichaam omgezet in de stof acetaldehyde. Dat stofje maakt de huid gevoeliger voor zonlicht en je verbrandt daardoor sneller. En we hoeven natuurlijk niet uit te leggen dat verbranden de kans op huidkanker aanzienlijk verhoogt.

Als je weleens een drankje (te veel) op hebt, heb je het vast gemerkt. Je lichaam is helemaal warm. Je krijgt knalrode wangen en begint een beetje te zweten. Alcohol maakt je lichaam warmer en dat is natuurlijk precies wat we niet willen met deze temperaturen.


Views

1k+

Kun je allergisch zijn voor kou?

Zwellen jouw handen ook op? / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Sinterklaas is weer in het land en de eerste sneeuw is voorspeld. Met andere woorden: het is winter. Als geen enkele jas of sjaal warm genoeg lijkt te zijn, kan het zijn dat je allergisch bent voor kou.

Onze collega’s van Woman’s Health schrijven dat als je allergisch bent voor kou, je last hebt van koude-urticaria. En dat schijnt alles behalve een pretje te zijn. In tegenstelling tot allerlei andere soorten allergieën, kun je kou - tenzij je het vliegtuig pakt naar een zonnig eiland ergens ver weg - natuurlijk moeilijk vermijden.

Vraag jij je nu af of je het zo extreem koud hebt omdat je last hebt van koude-urticaria? Dit zijn de symptomen.


Views

800+

Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of 3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Views

4k+

Hoe kun je overeten voorkomen?

Probeer meer bitter voedsel te eten. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

20 NOV 2018

Zit jij regelmatig na een etentje zo vol dat je niet meer kan bewegen? Daar is in principe niets mis mee, maar soms minder fijn als je nog een hele avond voor de boeg hebt. Uit onderzoek blijkt nu dat het eten van bitter voedsel je kan helpen dit overvolle gevoel te voorkomen.

Sneller verzadigd

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het eten van bitter voedsel de entero-endocriene cellen stimuleren. Deze cellen bevinden zich in de wand van je maag-darmstelsel en zorgen voor het scheiden van hormonen. Stimulering van deze cellen beïnvloedt je honger-en verzadigingsgevoel, en dat heeft weer tot gevolg dat je aan het einde van een maaltijd minder calorieën hebt binnengekregen. Dit omdat als je bitter voedsel binnenkrijgt sneller verzadigd zal zijn, waardoor de kans groot is dat je minder zult eten. Het zorgt er tevens voor dat je lichaam beter in staat is om koolhydraten te verwerken.


Views

1k+

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
Likeability of 5

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

22 OKT 2018

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

like
user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

Views

6k+

Dit is het ideale tempo om calorieën te verbranden

Elke dag wandelen is gezond. / Pexels

Foto van 'I. de Vries'

15 NOV 2018

Zeker op niet regenachtige dagen kan het een heerlijke bezigheid zijn: een lange herfstwandeling maken. Of het nu een blokje om is als je richting school gaat, een wandeling tijdens de lunchpauze of een lange boswandeling in het weekend, het is razend gezond. Maar hoe snel moet je wandelen als je naast een frisse neus halen wat calorieën wil verbranden?

Makkelijk te meten

Er blijkt een simpele formule voor te zijn, blijkt uit onderzoek van Catrine Tudor-Locke, onderzoeker aan de University of Massachusetts Amherst. Tudor-Locke berekende dat je gemiddeld op 100 stappen per minuut moet zitten. ,,Het is een goede, algemene richtlijn”, laat ze aan MyFitnessPal weten. Het is geen exact aantal, de een zal net over de honderd stappen zitten en de ander er net onder. Maar het gemiddelde van 100 stappen per minuut, is een advies voor elke leeftijd en elke conditie.


Views

3k+

5 beslissingen die je gelukkiger maken

5 beslissingen die je gelukkiger maken

5 beslissingen die je gelukkiger maken

Foto van 'Lisa en Shirah'

12 NOV 2018

Lang niet alles in dit leven heb je zelf in de hand. Maar waar je wél invloed op hebt, is op de keuzes die je maakt. Deze beslissingen maken je vandaag nog gelukkiger.

1. Ik stop met piekeren

Het zou handig zijn als er een knop bestond waarmee je je piekergedachten uit kunt zetten. Helaas is die er niet. Je kunt er wel voor kiezen om je leven zo min mogelijk te laten beïnvloeden door gepieker. Hoe? Door in te zien dat het je niets brengt. Probeer liever te achterhalen wat de bron is van je piekergedachten, zodat je er iets aan kunt doen. En als je het piekeren echt niet kunt laten, beperk het dan tot een kwartier per dag. Waarschijnlijk ben je eerder uitgepiekerd dan je denkt.


Views

2k+

Waarom teveel sporten niet goed is

Teveel sporten is niet goed voor je lichaam. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

9 NOV 2018

Dat sporten goed is voor onze gezondheid dat weten we. Waar het voor jou misschien lastig is om jezelf één keer in de week, of misschien een paar keer in de week naar de sportschool te slepen, zijn er echter ook mensen die juist teveel doen en te vaak richting sportschool gaan.

Na het sporten is het belangrijk je lichaam te laten herstellen en rust te gunnen. Doe je dat niet, dan loop je het risico ‘overtraind’ te raken. Onze collega’s bij Woman’s Health schrijven dat de grens tussen het beste uit jezelf halen en je lichaam uitputten dun is.

Jezelf verliezen is makkelijk


Views

7k+

De geur van koffie maakt je alerter

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

4 NOV 2018

Kan jij ook niet aan je dag beginnen zonder een kopje koffie? Of ben je iemand die de bittere smaak van koffie walgelijk vindt, maar ’s ochtends wel een energieboost nodig heeft? Geen zorgen, volgens een Amerikaanse studie hoef je het zwarte goud niet eens te drinken om alerter te worden: de geur alleen is voldoende.

In het onderzoek kregen honderd studenten een test met tien wiskundige vragen. De helft van de groep maakte de test in een kamer waar de geur van koffie hing, de andere helft moest de test in geurloze kamer maken. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste helft, diegenen die in de naar-koffie-ruikende kamer zaten, de test opvallend beter hadden gemaakt. De bevindingen werden gepubliceerd in The Journal of Environmental Psychology.

Overtuigd van eigen kunnen


Views

2k+

Je hoeft niet zweverig te zijn om je zen te voelen

Mindfulness gaat ook om loslaten

Foto van 'Ingelise de Vries'

4 NOV 2018

Als je meer wil weten over mindfulness, is het een goed idee de tijd te nemen en het Esther Mostert te vragen. Ze kan je urenlang en onverminderd enthousiast vertellen over de levenswijze. Daar hoef je niet zweverig of zen voor te zijn, „ik voel me er goed bij als ik het druk heb”. In haar boek Leven voor Gevorderden helpt je ze dan ook om mindful te leven zonder zweverig te worden of je hele leven om te gooien.

Echt niet altijd zen

Mostert komt uit de financiële wereld en begon zeven jaar geleden met mindfulness. „Het was geen vooropgezet plan er zo in te gaan”, vertelt Mostert, inmiddels ook mindfulnesstrainer én auteur. „Ik heb de natuurlijke drang dat als ik iets doe, ik het graag goed wil doen. Dan komt er altijd meer dan ik van tevoren had bedacht.” Maar mindfulness, is dat niet dat je zen bent, mediteert en altijd rust hebt? „Ik heb juist rust door onrust toe te laten. Mindfulness gaat over je eigen weg vinden en dicht bij jezelf blijven. Niet oordelen, niet jezelf vergelijken met anderen of doen wat je denkt dat moet.”


Views

2k+

We sporten te weinig en hierom is dat niet oké

Een rondje door het park is zo'n slecht idee nog niet

Foto van 'Metro'

2 NOV 2018

Hoewel het echt helemaal niet erg is om de sportschool af en toe te skippen, moet het geen gewoonte worden. We sporten namelijk veel te weinig en dat is niet goed. Eén op de drie vrouwen en één op de vier mannen krijgt niet genoeg beweging volgens de World Health Organisation (WHO).

Te weinig bewegen brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo is de kans op diabetes type 2 groter, heb je meer kans op hart- en vaatziekten en bepaalde types kanker. Niet verstandig om te vaak toe te geven aan Netflixen op de bank na een lange werk.

In 2016 sportte meer dan een kwart van de wereldbevolking niet, blijkt uit onderzoek van de WHO. Gelukkig kon de WHO ook wat positiefs melden: sinds 2001 sporten we wel steeds een beetje meer.


Views

2k+

Nooit meer keuzestress: zo stop je met twijfelen

Nooit meer keuzestress: zo stop je met twijfelen

Nooit meer keuzestress: zo stop je met twijfelen

Foto van 'Lisa en Shirah'

29 OKT 2018

Elke dag moet je keuzes maken. Van het kiezen wat je op je boterham doet tot bepalen welke studie je wilt volgen. Maar wat als je altijd twijfelt en bang bent om de verkeerde keuze te maken? Met deze tips wordt kiezen een eitje.

1. Leer jezelf beter kennen

Soms maak je keuzes waarvan je achteraf denkt: ‘Waarom heb ik hier ooit voor gekozen?’ Natuurlijk kun je nooit alles van te voren weten, maar je kunt wel proberen om betere keuzes te maken. De truc is om meer zelfinzicht te creëren, zodat je beter weet wat bij je past. Het is dan makkelijker om de knoop door te hakken en te voorkomen dat je iets doet waar je later spijt van hebt. Denk vaker na over de dingen waar je gelukkig van wordt en probeer met dit in je hoofd keuzes te maken.


Views

2k+

Bewezen: later ontbijten helpt bij afvallen

Later ontbijten helpt bij het afvallen. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

26 OKT 2018

Afvallen, aankomen, het is een blijvende strijd. Waarschijnlijk heb je alles al geprobeerd, maar lijkt niks te werken. Althans niet blijvend. Nu blijkt dat je het al die tijd helemaal niet zo drastisch had hoeven aanpakken. Slechts het uitstellen van je ontbijt en het wat vroeger nuttigen van je avondeten kan al verschil maken.

Veranderen van eetpatroon

Voor een studie werden twee groepen mensen bestudeerd. De ene groep kreeg de opdracht 90 minuten later te ontbijten, en 90 minuten vroeger te dineren dan normaal. De andere groep mocht hun gewone eetpatroon aanhouden.


Views

6k+

Zo vaak moet je op de weegschaal staan

Foto van 'Metro'

22 OKT 2018

Eindelijk ben je zover, dat moment dat je besluit dat de overtollige kilo’s er toch af moeten. Je pakt vaker de fiets in plaats van de bus, de trap in plaats van de lift en ongezonde snacks en maaltijden maken (grotendeels) plaats voor de gezonde variant. Ook je sportroutine is meer consequent. Maar als je op de weegschaal gaat staan, zijn er nog steeds geen kilo’s af.

Alles behalve motiverend en de verleiding om weer gewoon het (groente)kroketje bij de lunch te nemen wordt groter. Want als het niet lukt als je zo goed je best doet, wanneer lukt het dan wel? Moet je nog obsessiever gezond gaan leven? Gelukkig niet, je bent namelijk goed bezig. Het is alleen erg lastig om de weegschaal als graadmeter te gebruiken als je bezig bent af te vallen.

Vocht, sport en eten


Views

2k+

Voorkom op deze manier het snotteren in de herfst

Voorkom op deze manier het snotteren in de herfst

Voorkom op deze manier het snotteren in de herfst. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

21 OKT 2018

Geen zin in een herfstdip? Wil je het snotteren tijdens de aankomende maanden voorkomen? Onder het mom van 'alle kleine bee(s)tjes helpen', laten wetenschappers van de Universiteit van Oregon weten dat je je ramen wat vaker open moet zetten. Ook als het koud is, ja.

Ziekteverwekkers

Tijdens de herfstmaanden spendeer je veel tijd binnenshuis, waardoor je in aanraking komt met huisstof. Hierbij zitten verschillende bacteriën, waaronder ziekteverwekkers als pathogenen.


Views

4k+

6 geheimen van stressvrije mensen
Likeability of 5

6 geheimen van stressvrije mensen

6 geheimen van stressvrije mensen

Foto van 'Lisa en Shirah'

15 OKT 2018

Ellenlange to-do lists, uitpuilende agenda’s en altijd een opgejaagd gevoel hebben. Wil je een leven met minder stress? Kijk dan deze geheimen af van stressvrije mensen.

1. Het leven niet te serieus nemen

Mensen met weinig stress zijn een ster in relativeren. Ze zien hun problemen in perspectief en maken zich niet druk om kleine dingen. Zoals de trein die een paar minuten vertraging heeft, een lekke band of een vlek in hun lievelingsbroek. Vind je het moeilijk om het leven wat luchtiger te bekijken? Stel jezelf dan de volgende vragen: ‘Is het echt zo belangrijk als ik denk dat het is?’ en ‘Levert het me iets op als ik me hier druk over maak?’ Grote kans dat het antwoord altijd ‘nee’ is.


like
user_a8f6be492f2f9164db742086685af1b2042a4df6_avatar

Views

7k+

Dit is de beste manier om jezelf te wegen

Zo moet je dus niet op je weegschaal staan. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

8 OKT 2018

De één doet het liever helemaal niet, de ander iedere dag: op de weegschaal staan. Maar daar zitten nog best wat haken en ogen (en handige weetjes) aan vast!

Volgens de National Weight Control Registry in Amerika weegt 75 procent van de mensen die met succes gewicht hebben verloren en dat zo hebben gehouden zich ten minste eens per week. Zij melden ook dat wanneer je jezelf weegt, je dat het beste kunt doen in de ochtend nadat je naar het toilet bent geweest.

Nog geen extra gewicht


Views

4k+

Psycholoog Thijs: ‘Druk zijn is een statussymbool’

Thijs Launspach door Frank Ruiter

Foto van 'Ingelise de Vries'

7 OKT 2018

Grote kans dat jij of je vrienden je er regelmatig schuldig aan maken. Op de vraag hoe het gaat, krijg je vaak het antwoord: ‘Goed, druk!’. Maar waarom zijn we allemaal zo druk, of valt het stiekem wel mee? En hoe word je stress de baas? Psycholoog Thijs Launspach specialiseerde zich op stress, drukte en burn-outs en helpt je in zijn nieuwe boek Fokking Druk een beetje op weg. Want: ,,druk zijn is een keuze”.

Alles moet perfect

,,Er is niet één reden, het zijn veel verschillende redenen dat we zo druk zijn”, legt Launspach uit. ,,Ons werk is veel drukker geworden, omdat banen complexer zijn. We mailen meer dan twee uur per dag en de grens tussen werk en privé is aan het vervagen. We leiden massaal aan fomo en hebben de neiging onze dagen te vullen met interessante activiteiten. En we zijn verslaafd aan onze telefoon, de spaarzame momenten die we hadden om te ontspannen, verdwijnen in die telefoon.”


Views

3k+

Helft vrouwen krijgt dementie, beroerte of Parkinson

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 OKT 2018

Nederlanders hebben een aanzienlijk grote kans op een ongeneeslijke hersenziekte. De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen die nu van middelbare leeftijd zijn, krijgt later een beroerte, dementie of Parkinson.

De cijfers zijn afkomstig van een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Over een periode van meer dan 25 jaar deden meer dan 12 duizend mensen mee aan het onderzoek.

Preventie blijft achter


Views

3k+

Onmisbare tips voor chaotische mensen

Onmisbare tips voor chaotische mensen

Onmisbare tips voor chaotische mensen

Foto van 'Lisa en Shirah'

1 OKT 2018

Afspraken vergeten, je sleutels overal laten slingeren en standaard een ontploft huis. Het leven van een chaoot is niet altijd makkelijk. Wil je meer structuur? Volg dan deze tips.

1. Creëer een vast ritme

Elke dag op een ander tijdstip opstaan en gaan slapen, kan je leven chaotischer maken dan nodig is. Net zoals steeds op andere momenten eten of sporten. Houd je daarom zoveel mogelijk aan een vast ritme. Creëer een ochtend- en avondroutine en probeer iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip te eten. Wijk in het weekend niet te veel van dit ritme af. Door meer regelmaat in je leven te brengen, creëer je namelijk automatisch meer rust.


Views

3k+