Fit&Gezond

Puistjes: we schamen ons kapot, maar oordelen hard

Puistjes: we schamen ons kapot, maar oordelen hard

Maar liefst 90 procent van de mensen die wel eens een puistje heeft gehad, heeft er een uitgeknepen. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

4 JUL 2018

Hoewel een heel groot deel van de Nederlanders (88%) weleens last heeft of heeft gehad van puistjes, blijft het toch iets waar men zich voor schaamt: maar liefst zestig procent van de Nederlanders voelt hier onzeker over. En ondanks dat de kans groot is dat jij dus met rode toeters op je hoofd hebt rondgelopen, oordelen we hard tegenover de puistjes van een ander.

Maar liefst één derde van de Nederlanders vindt puistjes in het gezicht een afknapper bij een date, meer dan twee derde valt het direct op als iemand een puistje heeft en één derde kan zijn of haar blik moeilijk van een puistje afhouden.

Uitknijpen?

Puistjes blijken voor veel mensen een fascinerend fenomeen: dertien procent van de Nederlanders kijkt weleens een filmpje waarin een puistje wordt uitgeknepen. Deze ‘uitknijpfilmpjes’ op YouTube zijn vooral populair bij jongeren tot dertig jaar.

Zelf een puistje onder handen nemen? Daar zijn wij Nederlanders absoluut niet vies van. Maar liefst 90 procent van de mensen die wel eens een puistje heeft gehad, heeft er een uitgeknepen. Eén vijfde van deze mensen knijpt wel eens een puistje uit bij iemand anders. Spoiler: vrouwen doen dit aanzienlijk vaker dan mannen, blijkt uit onderzoek van Vlaams huidverzorgingsmerk YUN. 

Hoe krijgen we puistjes?

Er wordt vaak geprobeerd om de strijd aan te gaan tegen puistjes. Volgens degenen die weleens puistjes hebben gehad, zijn de belangrijkste oorzaken:

  • Hormonen (64%)
  • Voeding (54%)
  • Stress (26%)
  • Genen (26%)
  • Gezicht onvoldoende reinigen (23%)

„Hormoonschommelingen, voeding, stress en genetische aanleg kunnen zorgen voor een overschot aan talg, de ideale voedingsbodem voor slechte (puistjes veroorzakende) bacteriën”, aldus YUN-oprichter Tom Verlinden. „De huid bevat miljoenen goede én slechte bacteriën. Bij een optimale huid zijn deze in balans, maar zodra de slechte bacteriën de overhand nemen, raakt de huidflora verstoord, met als mogelijk gevolg: puistjes."


Views

2k+

Dit is het ideale tempo om calorieën te verbranden

Elke dag wandelen is gezond. / Pexels

Foto van 'I. de Vries'

18 MIN

Zeker op niet regenachtige dagen kan het een heerlijke bezigheid zijn: een lange herfstwandeling maken. Of het nu een blokje om is als je richting school gaat, een wandeling tijdens de lunchpauze of een lange boswandeling in het weekend, het is razend gezond. Maar hoe snel moet je wandelen als je naast een frisse neus halen wat calorieën wil verbranden?

Makkelijk te meten

Er blijkt een simpele formule voor te zijn, blijkt uit onderzoek van Catrine Tudor-Locke, onderzoeker aan de University of Massachusetts Amherst. Tudor-Locke berekende dat je gemiddeld op 100 stappen per minuut moet zitten. ,,Het is een goede, algemene richtlijn”, laat ze aan MyFitnessPal weten. Het is geen exact aantal, de een zal net over de honderd stappen zitten en de ander er net onder. Maar het gemiddelde van 100 stappen per minuut, is een advies voor elke leeftijd en elke conditie.


Views

42

Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of 3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Views

4k+

5 beslissingen die je gelukkiger maken

5 beslissingen die je gelukkiger maken

5 beslissingen die je gelukkiger maken

Foto van 'Lisa en Shirah'

12 NOV 2018

Lang niet alles in dit leven heb je zelf in de hand. Maar waar je wél invloed op hebt, is op de keuzes die je maakt. Deze beslissingen maken je vandaag nog gelukkiger.

1. Ik stop met piekeren

Het zou handig zijn als er een knop bestond waarmee je je piekergedachten uit kunt zetten. Helaas is die er niet. Je kunt er wel voor kiezen om je leven zo min mogelijk te laten beïnvloeden door gepieker. Hoe? Door in te zien dat het je niets brengt. Probeer liever te achterhalen wat de bron is van je piekergedachten, zodat je er iets aan kunt doen. En als je het piekeren echt niet kunt laten, beperk het dan tot een kwartier per dag. Waarschijnlijk ben je eerder uitgepiekerd dan je denkt.


Views

1k+

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
Likeability of 5

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

22 OKT 2018

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

like
user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

Views

5k+

Waarom teveel sporten niet goed is

Teveel sporten is niet goed voor je lichaam. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

9 NOV 2018

Dat sporten goed is voor onze gezondheid dat weten we. Waar het voor jou misschien lastig is om jezelf één keer in de week, of misschien een paar keer in de week naar de sportschool te slepen, zijn er echter ook mensen die juist teveel doen en te vaak richting sportschool gaan.

Na het sporten is het belangrijk je lichaam te laten herstellen en rust te gunnen. Doe je dat niet, dan loop je het risico ‘overtraind’ te raken. Onze collega’s bij Woman’s Health schrijven dat de grens tussen het beste uit jezelf halen en je lichaam uitputten dun is.

Jezelf verliezen is makkelijk


Views

6k+

De geur van koffie maakt je alerter

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

4 NOV 2018

Kan jij ook niet aan je dag beginnen zonder een kopje koffie? Of ben je iemand die de bittere smaak van koffie walgelijk vindt, maar ’s ochtends wel een energieboost nodig heeft? Geen zorgen, volgens een Amerikaanse studie hoef je het zwarte goud niet eens te drinken om alerter te worden: de geur alleen is voldoende.

In het onderzoek kregen honderd studenten een test met tien wiskundige vragen. De helft van de groep maakte de test in een kamer waar de geur van koffie hing, de andere helft moest de test in geurloze kamer maken. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste helft, diegenen die in de naar-koffie-ruikende kamer zaten, de test opvallend beter hadden gemaakt. De bevindingen werden gepubliceerd in The Journal of Environmental Psychology.

Overtuigd van eigen kunnen


Views

2k+

Je hoeft niet zweverig te zijn om je zen te voelen

Mindfulness gaat ook om loslaten

Foto van 'Ingelise de Vries'

4 NOV 2018

Als je meer wil weten over mindfulness, is het een goed idee de tijd te nemen en het Esther Mostert te vragen. Ze kan je urenlang en onverminderd enthousiast vertellen over de levenswijze. Daar hoef je niet zweverig of zen voor te zijn, „ik voel me er goed bij als ik het druk heb”. In haar boek Leven voor Gevorderden helpt je ze dan ook om mindful te leven zonder zweverig te worden of je hele leven om te gooien.

Echt niet altijd zen

Mostert komt uit de financiële wereld en begon zeven jaar geleden met mindfulness. „Het was geen vooropgezet plan er zo in te gaan”, vertelt Mostert, inmiddels ook mindfulnesstrainer én auteur. „Ik heb de natuurlijke drang dat als ik iets doe, ik het graag goed wil doen. Dan komt er altijd meer dan ik van tevoren had bedacht.” Maar mindfulness, is dat niet dat je zen bent, mediteert en altijd rust hebt? „Ik heb juist rust door onrust toe te laten. Mindfulness gaat over je eigen weg vinden en dicht bij jezelf blijven. Niet oordelen, niet jezelf vergelijken met anderen of doen wat je denkt dat moet.”


Views

2k+

We sporten te weinig en hierom is dat niet oké

Een rondje door het park is zo'n slecht idee nog niet

Foto van 'Metro'

2 NOV 2018

Hoewel het echt helemaal niet erg is om de sportschool af en toe te skippen, moet het geen gewoonte worden. We sporten namelijk veel te weinig en dat is niet goed. Eén op de drie vrouwen en één op de vier mannen krijgt niet genoeg beweging volgens de World Health Organisation (WHO).

Te weinig bewegen brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo is de kans op diabetes type 2 groter, heb je meer kans op hart- en vaatziekten en bepaalde types kanker. Niet verstandig om te vaak toe te geven aan Netflixen op de bank na een lange werk.

In 2016 sportte meer dan een kwart van de wereldbevolking niet, blijkt uit onderzoek van de WHO. Gelukkig kon de WHO ook wat positiefs melden: sinds 2001 sporten we wel steeds een beetje meer.


Views

2k+

Nooit meer keuzestress: zo stop je met twijfelen

Nooit meer keuzestress: zo stop je met twijfelen

Nooit meer keuzestress: zo stop je met twijfelen

Foto van 'Lisa en Shirah'

29 OKT 2018

Elke dag moet je keuzes maken. Van het kiezen wat je op je boterham doet tot bepalen welke studie je wilt volgen. Maar wat als je altijd twijfelt en bang bent om de verkeerde keuze te maken? Met deze tips wordt kiezen een eitje.

1. Leer jezelf beter kennen

Soms maak je keuzes waarvan je achteraf denkt: ‘Waarom heb ik hier ooit voor gekozen?’ Natuurlijk kun je nooit alles van te voren weten, maar je kunt wel proberen om betere keuzes te maken. De truc is om meer zelfinzicht te creëren, zodat je beter weet wat bij je past. Het is dan makkelijker om de knoop door te hakken en te voorkomen dat je iets doet waar je later spijt van hebt. Denk vaker na over de dingen waar je gelukkig van wordt en probeer met dit in je hoofd keuzes te maken.


Views

2k+

Bewezen: later ontbijten helpt bij afvallen

Later ontbijten helpt bij het afvallen. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

26 OKT 2018

Afvallen, aankomen, het is een blijvende strijd. Waarschijnlijk heb je alles al geprobeerd, maar lijkt niks te werken. Althans niet blijvend. Nu blijkt dat je het al die tijd helemaal niet zo drastisch had hoeven aanpakken. Slechts het uitstellen van je ontbijt en het wat vroeger nuttigen van je avondeten kan al verschil maken.

Veranderen van eetpatroon

Voor een studie werden twee groepen mensen bestudeerd. De ene groep kreeg de opdracht 90 minuten later te ontbijten, en 90 minuten vroeger te dineren dan normaal. De andere groep mocht hun gewone eetpatroon aanhouden.


Views

5k+

Zo vaak moet je op de weegschaal staan

Foto van 'Metro'

22 OKT 2018

Eindelijk ben je zover, dat moment dat je besluit dat de overtollige kilo’s er toch af moeten. Je pakt vaker de fiets in plaats van de bus, de trap in plaats van de lift en ongezonde snacks en maaltijden maken (grotendeels) plaats voor de gezonde variant. Ook je sportroutine is meer consequent. Maar als je op de weegschaal gaat staan, zijn er nog steeds geen kilo’s af.

Alles behalve motiverend en de verleiding om weer gewoon het (groente)kroketje bij de lunch te nemen wordt groter. Want als het niet lukt als je zo goed je best doet, wanneer lukt het dan wel? Moet je nog obsessiever gezond gaan leven? Gelukkig niet, je bent namelijk goed bezig. Het is alleen erg lastig om de weegschaal als graadmeter te gebruiken als je bezig bent af te vallen.

Vocht, sport en eten


Views

2k+

Voorkom op deze manier het snotteren in de herfst

Voorkom op deze manier het snotteren in de herfst

Voorkom op deze manier het snotteren in de herfst. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

21 OKT 2018

Geen zin in een herfstdip? Wil je het snotteren tijdens de aankomende maanden voorkomen? Onder het mom van 'alle kleine bee(s)tjes helpen', laten wetenschappers van de Universiteit van Oregon weten dat je je ramen wat vaker open moet zetten. Ook als het koud is, ja.

Ziekteverwekkers

Tijdens de herfstmaanden spendeer je veel tijd binnenshuis, waardoor je in aanraking komt met huisstof. Hierbij zitten verschillende bacteriën, waaronder ziekteverwekkers als pathogenen.


Views

4k+

6 geheimen van stressvrije mensen
Likeability of 5

6 geheimen van stressvrije mensen

6 geheimen van stressvrije mensen

Foto van 'Lisa en Shirah'

15 OKT 2018

Ellenlange to-do lists, uitpuilende agenda’s en altijd een opgejaagd gevoel hebben. Wil je een leven met minder stress? Kijk dan deze geheimen af van stressvrije mensen.

1. Het leven niet te serieus nemen

Mensen met weinig stress zijn een ster in relativeren. Ze zien hun problemen in perspectief en maken zich niet druk om kleine dingen. Zoals de trein die een paar minuten vertraging heeft, een lekke band of een vlek in hun lievelingsbroek. Vind je het moeilijk om het leven wat luchtiger te bekijken? Stel jezelf dan de volgende vragen: ‘Is het echt zo belangrijk als ik denk dat het is?’ en ‘Levert het me iets op als ik me hier druk over maak?’ Grote kans dat het antwoord altijd ‘nee’ is.


like
user_a8f6be492f2f9164db742086685af1b2042a4df6_avatar

Views

7k+

Dit is de beste manier om jezelf te wegen

Zo moet je dus niet op je weegschaal staan. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

8 OKT 2018

De één doet het liever helemaal niet, de ander iedere dag: op de weegschaal staan. Maar daar zitten nog best wat haken en ogen (en handige weetjes) aan vast!

Volgens de National Weight Control Registry in Amerika weegt 75 procent van de mensen die met succes gewicht hebben verloren en dat zo hebben gehouden zich ten minste eens per week. Zij melden ook dat wanneer je jezelf weegt, je dat het beste kunt doen in de ochtend nadat je naar het toilet bent geweest.

Nog geen extra gewicht


Views

4k+

Psycholoog Thijs: ‘Druk zijn is een statussymbool’

Thijs Launspach door Frank Ruiter

Foto van 'Ingelise de Vries'

7 OKT 2018

Grote kans dat jij of je vrienden je er regelmatig schuldig aan maken. Op de vraag hoe het gaat, krijg je vaak het antwoord: ‘Goed, druk!’. Maar waarom zijn we allemaal zo druk, of valt het stiekem wel mee? En hoe word je stress de baas? Psycholoog Thijs Launspach specialiseerde zich op stress, drukte en burn-outs en helpt je in zijn nieuwe boek Fokking Druk een beetje op weg. Want: ,,druk zijn is een keuze”.

Alles moet perfect

,,Er is niet één reden, het zijn veel verschillende redenen dat we zo druk zijn”, legt Launspach uit. ,,Ons werk is veel drukker geworden, omdat banen complexer zijn. We mailen meer dan twee uur per dag en de grens tussen werk en privé is aan het vervagen. We leiden massaal aan fomo en hebben de neiging onze dagen te vullen met interessante activiteiten. En we zijn verslaafd aan onze telefoon, de spaarzame momenten die we hadden om te ontspannen, verdwijnen in die telefoon.”


Views

3k+

Helft vrouwen krijgt dementie, beroerte of Parkinson

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 OKT 2018

Nederlanders hebben een aanzienlijk grote kans op een ongeneeslijke hersenziekte. De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen die nu van middelbare leeftijd zijn, krijgt later een beroerte, dementie of Parkinson.

De cijfers zijn afkomstig van een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Over een periode van meer dan 25 jaar deden meer dan 12 duizend mensen mee aan het onderzoek.

Preventie blijft achter


Views

3k+

Onmisbare tips voor chaotische mensen

Onmisbare tips voor chaotische mensen

Onmisbare tips voor chaotische mensen

Foto van 'Lisa en Shirah'

1 OKT 2018

Afspraken vergeten, je sleutels overal laten slingeren en standaard een ontploft huis. Het leven van een chaoot is niet altijd makkelijk. Wil je meer structuur? Volg dan deze tips.

1. Creëer een vast ritme

Elke dag op een ander tijdstip opstaan en gaan slapen, kan je leven chaotischer maken dan nodig is. Net zoals steeds op andere momenten eten of sporten. Houd je daarom zoveel mogelijk aan een vast ritme. Creëer een ochtend- en avondroutine en probeer iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip te eten. Wijk in het weekend niet te veel van dit ritme af. Door meer regelmaat in je leven te brengen, creëer je namelijk automatisch meer rust.


Views

3k+

Minder kans op depressie bij mediterraans dieet

Vette vis is rijk aan omega 3 vetzuren. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

30 SEP 2018

Dat wat je eet van invloed is op hoe jij in je vel zit en hoe je eruitziet, is algemeen bekend. Iemand die leeft op alleen maar groene sapjes en wat wortels is meestal wat slanker dan iemand die dat niet doet. Maar nu blijkt dat eten naast je looks ook invloed kan hebben op je mentale gesteldheid.

Onlangs werd in het tijdschrift Molecular Psychiatry een onderzoek gepubliceerd waarin de conclusie werd getrokken dat een mediterraans eetpatroon een positief effect kan hebben op je stemming. Het mediterraanse dieet bestaat onder andere uit groenten, fruit, peulvruchten, vis, schaal en schelpdieren, matig vlees, zuivelproducten, olijfolie, volkeren producten en noten.

Volgens de onderzoekers zouden mensen die zich aan een mediterraans dieet houden, minder kans hebben om een depressie te ontwikkelen. Gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur kan dit beamen. „Dit dieet kan een gunstige invloed op je stemming hebben omdat het bepaalde voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en vetzuren, die juist voor een goede hersenfunctie van belang zijn.”


Views

4k+

Stoppen met junkfood is even moeilijk als met roken

Foto: Shutterstock

Foto van 'metronieuws'

28 SEP 2018

Ben jij een liefhebber van snacks en junkfood en eet je het geregeld? Dan zul je wel eens gemerkt hebben dat het best wel lastig is om er mee te stoppen. Dat kan kloppen, want minderen met junkfood blijkt namelijk dezelfde afkickverschijnselen teweeg te brengen als de verschijnselen die mensen hebben als ze stoppen met het roken van sigaretten of marihuana.

Mentale en fysieke klachten

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Appetite, ervaren de liefhebbers van junkfood een aantal psychologische en lichamelijke klachten zodra zij stoppen met het eten ervan. De klachten die zij dan ervaren lijken erg op de klachten die ex-rokers en marihuanagebruikers ook ervaren. Het gaat dan om stemmingswisselingen, hoofdpijn, angst, slecht slapen en 'cravings', oftewel de hunkering naar het verslavende middel. De klachten van deelnemers waren het heftigst tussen dag twee en dag vijf van hun stopperiode. Dit blijkt hetzelfde te zijn voor marihuana en nicotine stoppers.


Views

4k+