Fit&Gezond

Waarom je het nooit bij één drankje kunt houden

Waarom je het nooit bij één drankje kunt houden

Waarom je het nooit bij één drankje kunt houden. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

14 JUN 2018

‘Oké, één wijntje dan’, zeg je tegen je collega die vraagt of je nog een borreltje komt drinken na werk. Je moet de volgende dag vroeg op, hebt nog het een en ander te regelen en wil graag even een nachtje goed bijslapen. Uiteindelijk blijken die wijntjes toch best lekker en voor je het weet ben je twee flessen Chardonnay en drie Gin-Tonics verder. De volgende dag vraag je je af hoe dit OOIT heeft kunnen gebeuren.

Endorfine

Je lichaam maakt bij het drinken van alcohol het hormoon endorfine aan. Dit is een stofje dat je gelukkig maakt. De endorfine geeft het stokje vervolgens door aan het hormoon dopamine, wat je beloningssysteem lekker maakt. Conclusie: hoe meer we drinken, hoe blijer we worden.

De hersenen

Het is niet alleen de endorfine, maar ook in de hersenen gebeurt er het een en ander wanneer je een slokje (te veel) op hebt.

In je hersenen is er het D1 neuron dat je aanraadt om nog een glaasje extra te nemen en het D2 neuron dat zegt ‘neem gewoon een colaatje’. Maar wanneer je te veel alcohol hebt gedronken, wordt het D2 neuron uitgeschakeld, blijkt uit onderzoek.

Ellendige katers gegarandeerd!

BEKIJK OOK


Views

3k+

Dit kun je vandaag doen om je gelukkiger te voelen

Dit kun je vandaag doen om je gelukkiger te voelen

Dit kun je vandaag doen om je gelukkiger te voelen

Foto van 'Lisa en Shirah'

11 JUN 2018

Als er iets is dat iedereen wil zijn, dan is het wel gelukkig. Alleen hoe zorg je er vandaag nog voor dat je iets blijer in het leven staat? Deze vijf tips helpen je op weg.

1. Doe iets wat je normaal niet doet

Iedere dag dezelfde route naar je werk rijden, dezelfde lunch eten en in dezelfde houding zappend op de bank liggen – daar wordt niemand gelukkig van. Een leven waarin iedere dag op elkaar lijkt, is maar weinig aan. Doorbreek de sleur door iets te doen wat je normaal niet doet. Denk aan: om vier uur ’s nachts je wekker zetten om naar de sterren te kijken, een dag je telefoon niet gebruiken, de hoogste boom in je straat beklimmen of je favoriete gerecht uit een restaurant namaken.


Views

2k+

Dingen goor vinden houdt je gezond

Foto ter illustratie. Bron: Pixabay

Foto van 'Cerise van Vliet'

4 JUN 2018

Kan jij ook niet rustig naar de gevreesde 'eetproef' van Expeditie Robinson kijken en krijg je al braakneigingen als je denkt aan het per ongeluk eten van een boterham die net te lang in je tas heeft gezeten? Heel goed. Want walging voelen houdt ons blijkbaar gezond.

Alhoewel de meesten van ons niet staan te springen om walging te voelen, is het toch super fijn dat dit gevoel bestaat. Onderzoekers hebben nu namelijk officieel benoemd dat deze emotie ons ervan weerhoudt dingen te eten die niet goed voor ons zijn, schrijft CNN. Het is precies dit gevoel dat ons beschermt voor ziektes en infecties.

Slimme mensen


Views

3k+

5 vragen om meer uit je leven te halen

5 vragen om meer uit je leven te halen

5 vragen om meer uit je leven te halen

Foto van 'Lisa en Shirah'

4 JUN 2018

Cliché maar waar: het leven gaat (te) snel voorbij. Om ervoor te zorgen dat je er bewust van geniet en zoveel mogelijk uithaalt, kun je jezelf deze vijf vragen stellen.

1. ‘Als mijn leven morgen voorbij zou zijn, heb ik dan alles gedaan wat ik wilde?’

In het buitenland wonen, een grote reis maken of je eigen camping starten. Vaak zitten we te wachten totdat het juiste moment daar is. Maar waarom begin je vandaag niet met het waarmaken van je dromen? Stel dat je leven morgen voorbij zou zijn. Wat had je dan nog graag willen doen? Probeer vandaag al een stap(je) in deze richting te zetten. Zo voorkom dat je een droom een droom blijft en het uiteindelijk te laat is om hem waar te maken.


Views

1k+

YouTuber Merijn heeft het hele jaar een summerbody

Merijn Schoeber

Foto van 'I. de Vries'

3 JUN 2018

Het lijkt iets dat niet samengaat: een fitnesslichaam én lekker kunnen feesten. Toch weet Merijn Schoeber het al een paar jaar voor elkaar te krijgen. De YouTuber, het fitnessidool en tegenwoordig ook schrijver doet Metro zijn geheim uit de doeken.

Zenuwachtig

Woensdag was hij in Utrecht om bij Bol.com een bootcamp te geven naar aanleiding van zijn boek My Shredded Lifestyle. Een beetje zenuwachtig was hij wel. ,,Normaal doe ik dit nooit, helemaal niet op zo’n schaal!” Maar dat de 23-jarige fitnessgoeroe meer te bieden heeft dan ,,alleen met mensen op de foto gaan tijdens meet-ups”, blijkt wel uit zijn verhaal.


Views

3k+

Naaktslapers niet per se gezonder dan pyjamadragers

Foto van 'Ingelise de Vries'

30 MEI 2018

Slapen in je Adam- of Evakostuum of toch maar op jacht naar een fijne pyjama? De meningen zijn er nogal over verdeeld wat er nou eigenlijk fijner slaapt. En wat je vrienden ook zeggen, er is goed nieuws. Naakt slapen is namelijk niet gezonder of ongezonder dan slapen met slaapkledij aan.

Naar aanleiding van een poll, besloot MyFitnesspal uit te zoeken of er nou voordelen en nadelen zitten aan beide nachtelijke outfits. Volgens de poll slaapt slechts 12 procent van de Amerikanen nakend. In Nederland verschilt dat een beetje per leeftijdsgroep. Volgens een onderzoek uit 2015, slaapt 20 procent van de 46 tot 65-jarigen zonder kledij. Bij jongeren tussen de 18 en 25 is dat maar 9 procent. En in de groep daar tussenin is het 18 procent. Ook wij zijn in de slaapkamer dus weinig exhibitionistisch.

Naakt slapen heeft zo voordelen


Views

2k+

Zo word je de allerbeste luisteraar

Zo word je de allerbeste luisteraar

Zo word je de allerbeste luisteraar

Foto van 'Lisa en Shirah'

28 MEI 2018

Er zijn maar weinig mensen die de kunst van goed luisteren onder de knie hebben. Zonde, want goed luisteren is de basis van een goed gesprek en van goede relaties. Deze zes tips helpen je de allerbeste luisteraar te worden.

1. Wees niet bang voor stiltes

Stiltes in een gesprek zijn heel normaal, maar voelen vaak ongemakkelijk. Daarom zijn we geneigd om ze zo snel mogelijk op te vullen. Door stiltes wél te laten vallen, nodig je je gesprekspartner uit om meer te vertellen. De natuurlijke pauzes in een gesprek kun je ook gebruiken om alles wat gezegd is op een rijtje te zetten in je hoofd. Bedenk wat je nu echt wil zeggen of vragen. Hierdoor krijgt het gesprek meer diepgang.


Views

1k+

Af en toe uitslapen is hartstikke gezond

Af en toe uitslapen is hartstikke gezond

Af en toe uitslapen is hartstikke gezond. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

23 MEI 2018

Iedere dag vroeg uit de veren? Mensen die regelmatig te kort slapen, hebben meer risico’s op diverse gezondheidsproblemen. Door af en toe eens flink uit te slapen kun je dit voorkomen. Dus heb je aanstaande zaterdag vroeg een afspraak? Misschien toch eens overwegen om te cancellen!

Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Journal of Sleep Research. ​De onderzoekers hebben data verzameld over gezondheid en levensstijl van meer dan 38.000 Zweedse volwassenen. In totaal werden er gedurende dertien jaar gegevens van deze personen verzameld, denk aan: rook- en eetgedrag, gewicht, lichaamsbeweging en - natuurlijk - de hoeveelheid slaap die ze tot zich nemen.

Kort of lang slapen?


Views

3k+

Gezond eten is nog steeds te duur

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

23 MEI 2018

Gezond eten, het is en blijft altijd een dingetje. Of je moeder je als kleuter nou broccoli door de neusgaten naar binnen probeerde te proppen, of je als jongere op social media gebombardeerd wordt met campagnes om minder vlees te eten: gezond eten is belangrijk. Maar niet altijd even makkelijk, want een gezonde maaltijd is nog steeds duur.

Dat valt op te maken uit de resultaten van een analyse die de Access to Nutrition Foundation deed op basis van 23.013 producten. De Access to Nutrition Foundation (ATNF) is een onafhankelijke, Nederlandse non-profit organisatie die zich bezighoudt met het objectief beoordelen en verbeteren van de bijdrage die de private sector levert aan het aanpakken van mondiale voedingsproblemen. Oftewel: zij kijken of en hoe bedrijven die niet in handen zijn van de overheid hun steentje bijdragen aan het oplossen van wereldwijde voedselproblemen.

Niet gezond


Views

1k+

Perfectionistisch? 3 oefeningen om het los te laten

Perfectionistisch? 3 oefeningen om het los te laten

Perfectionistisch? 3 oefeningen om het los te laten

Foto van 'Lisa en Shirah'

21 MEI 2018

Perfectionisme kan zorgen voor veel stress. Alleen is minder perfectionistisch zijn niet zo makkelijk. Hoe kun je je perfectionisme toch iets loslaten? Deze drie oefeningen helpen je op weg.

1. Bekijk de wereld minder zwart-wit

In de wereld van een perfectionist bestaat meestal alleen goed of fout, het is zwart óf wit. Fout is iets als het niet aan bepaalde idealen voldoet en het is pas goed als het wél in het perfecte plaatje past. Uiteindelijk zit het idee van goed en fout vooral tussen je oren. Wat voor de één fout is, is voor de ander misschien gewoon goed. Alleen al beseffen dat je ervoor kunt kiezen om minder zwart-wit te denken, helpt je al minder perfectionistisch te zijn.


Views

2k+

Deze to-do list fouten maakt iedereen

Deze to-do list fouten maakt iedereen

Deze to-do list fouten maakt iedereen

Foto van 'Lisa en Shirah'

14 MEI 2018

Maakt een to-do list je leven niet makkelijker? Schept het geen orde in de chaos in je hoofd? En maakt het je ook niet productiever? Stop dan vandaag nog met deze veelgemaakte fouten en maak voortaan een to-do list waar je wél iets aan hebt.

1. Een te lange to-do list maken

Veel mensen maken veel te enthousiast een to-do list. Ze gebruiken het als braindump en schrijven een waslijst aan taken op. Zo’n ellenlange to-do list levert je alleen helemaal niets op. Er alleen al naar kijken is overweldigend en omdat je nooit alles op een dag kunt afvinken, geeft het een ontevreden gevoel. Schrijf op je to-do list daarom alleen de drie belangrijkste dingen van die dag. Als je daarmee klaar bent, zet je drie nieuwe dingen op je lijst.


Views

2k+

Acht manieren om extra stappen te zetten

Acht manieren om extra stappen te zetten

Acht manieren om extra stappen te zetten. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

11 MEI 2018

Lopen is goed voor de beentjes en die beentjes willen we deze zomer allemaal laten zien, het liefst zo strak mogelijk. Daarom is het tijd om wat extra stappen te zetten. Maar hoe doe je dit nou zonder dat dit extra veel tijd kost?

1. Loop tijdens het tandenpoetsen
Ha, doe dit twee keer per dag twee minuten en je hebt zo weer honderd stappen op die teller.

2. Ga naar de wc op een andere verdieping
Zo loop je niet alleen langer, maar ga je ook weer die trap op en af. Goed voor de spieren!


Views

400+

Pff... hoe laat je nou minder scheetjes?

Pff... hoe laat je nou minder scheetjes?

Pff... hoe laat je nou minder scheetjes? Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

9 MEI 2018

Scheetjes laten doen we allemaal. De een meer dan de ander, maar gemiddeld laat een mens er tien per dag. Ondanks dat het allemaal heel normaal is, kan het soms best beschamend zin. Hoe zorg je ervoor dat je minder windjes laat?

„Voeding speelt een belangrijke rol bij de productie van darmgassen”, aldus Yvette Bruinsma, gezondheidsvoorlichter van Maag Lever Darm Stichting tegenover HLN. „Producten als koolzuurhoudende frisdranken, bier, lightproducten, peulvruchten, kook, ui en prei kun je beter mijden.”

Snel eten


Views

1k+

Mindful werken? Probeer deze 5 tips

Mindful werken? Probeer deze 5 tips

Mindful werken? Probeer deze 5 tips

Foto van 'Lisa en Shirah'

7 MEI 2018

Om meer mindful te leven, hoef je geen cursus te volgen en ook niet iedere dag te mediteren. Je kunt mindfulness zelfs heel makkelijk toepassen onder werktijd. Deze tips zorgen voor meer focus en minder stress op je werk.

1. Gebruik je lichaam als graadmeter

Als je gestrest bent, geeft je lichaam dit meestal vanzelf aan. Je gaat bijvoorbeeld hoger ademen of voelt spanning in je nek en schouders. Door te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft, kom je veel over jezelf te weten. Zoals dat je het eigenlijk rustiger aan moet doen en beter even een korte pauze kunt nemen. Als je niet gewend bent om naar je lichaam te luisteren, kun je een wekker op je telefoon zetten. Zo krijg je gedurende de werkdag een seintje om even stil te staan bij hoe je je voelt.


Views

800+

Wetenschappers maken embryo zonder sperma en eicel

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Metro'

3 MEI 2018

We mogen trots zijn op onze Nederlandse wetenschappers. Een groep onderzoekers van eigen bodem heeft namelijk een grote stap gezet in de wereld van kunstmatige bevruchting. Zij hebben een embryo-achtige structuur gemaakt, zonder dat hier een eicel of zaadcel aan te pas kwam.

In elk basis biologieboek staat uitgelegd hoe een baby'tje ontstaat. Door de combinatie van een zaadcel en een eicel. Hoeft dus helemaal niet! Bewijst onder andere Nicolas Rivron, werkzaam bij het MERLN Instituut in Maastricht en het Hubrecht Instituut in Utrecht. Uiteraard is de natuurlijke bevruchting voor vrijwel iedereen het ideaal, maar bij sommige mensen is dit niet zo vanzelfsprekend. Zij kunnen dan kiezen voor een kunstmatige bevruchting.

Grote stap


Views

500+

Zo voorkom je impulsaankopen

Zo voorkom je impulsaankopen

Zo voorkom je impulsaankopen

Foto van 'Lisa en Shirah'

30 APR 2018

Hoe voller je huis, hoe voller je hoofd. Wil je voorkomen dat er langzaam steeds meer troep je leven binnensluipt? Deze vijf tips helpen je daarbij.

1. Zet het op een wachtlijst

Een 30-day list is een verlanglijstje 2.0. Stel je ziet iets dat je graag wilt hebben. In plaats van het meteen te kopen, zet je het in je telefoon of op papier met de datum erachter (bijvoorbeeld: ‘nieuw boek – 30 april’). Wil je het na dertig dagen nog steeds hebben? Dan mag je het kopen. Door je aankoop uit te stellen, weet je of je met een impulsaankoop te maken hebt. Je kunt het ook nog moeilijker voor jezelf maken door een 60-day list of year-list te maken.


Views

400+

In je neus peuteren: gezond of niet?

In je neus peuteren: gezond of niet?

Is in je neus peuteren goed voor je? Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

27 APR 2018

'Niet in je neus zitten', wordt er dikwijls gezegd tegen kleine kinderen. Volgens onderzoek peutert ongeveer 90 procent van de Amerikanen in zijn of haar neus. Flink wat mensen, dus. Maar hoe (on)gezond is dit eigenlijk?

Vitamines?

Tien procent van de mensen die in hun neus peutert, eet de keutels wel eens op. „De voedingswaarde is minimaal”, aldus voedingsexpert Theo Niewold van de KU Leuven tegenover De Standaard. Er zitten volgens hem weinig vitamines in en het is volgens hem niet wetenschappelijk aangetoond dat je weerstand er beter van wordt.


Views

800+

Zo kom je Koningsdag gezond door

Zo kom je Koningsdag gezond door

Snack bijvoorbeeld oranje! Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

26 APR 2018

Koningsdag is natuurlijk een groot feest, maar je lijf is wat minder blij met die vette hap en al dat bier. Hoe kom je Koningsdag toch door zonder dat je de volgende dag ellendig in je bed ligt?

1. Begin met een goede bodem

Ga je de hele dag slenteren over de vrijmarkt? Ga je met je vrienden bij de stamkroeg hangen of ben je op Koningsdag te vinden op een festival? Een gezond ontbijt een must. Vooral als je de avond ervoor, tijdens Koningsnacht, ook nog de hort op bent geweest.


Views

200+

Nieuw borstkankermedicijn toch in basispakket

Nieuw borstkankermedicijn toch in basispakket

Aanvankelijk was het medcijn te duur, maar de minister heeft korting bedongen. / FreeStocks

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

25 APR 2018

Het borstkankermiddel ribociclib wordt voortaan vergoed uit het basispakket. Minister Bruno Bruins vond het aanvankelijk te duur, maar hij heeft korting bedongen.

Vreselijke ziekte

Het middel wordt vanaf 1 mei 2018 vergoed uit het basispakket. De afspraak met de leverancier bestaat uit een vertrouwelijke korting die oploopt naarmate de uitgaven toenemen. De afspraken gelden tot en met 2020.


Views

200+

Met deze tips kom je nooit meer tijd tekort

Met deze tips kom je nooit meer tijd tekort

Met deze tips kom je nooit meer tijd tekort

Foto van 'Lisa en Shirah'

23 APR 2018

Heb je het gevoel dat je altijd tijd tekort komt en dat er niet genoeg uren in een dag zitten? Door anders met je tijd om te gaan, kun je dit veranderen. Met deze tips heb je voortaan zeeën van tijd.

1. Verander je mindset

Je mindset, oftewel de overtuigingen die je hebt, bepalen voor een groot deel hoe je leven eruitziet. Sta daarom eens stil bij hoe je over het concept tijd denkt. Is tijd iets waarvan je nooit genoeg hebt? Lijkt het alsof anderen je agenda bepalen? Of glipt het steeds door je vingers? Verander deze gedachten in het idee dat je altijd eindeloos veel tijd hebt. Op de momenten dat je in tijdnood bent, herhaal je deze gedachte in je hoofd. Langzaam ga je naar deze nieuwe mindset leven, waardoor je ineens veel meer tijd lijkt te hebben.


Views

400+