Fit&Gezond

Waarom je het nooit bij één drankje kunt houden

Waarom je het nooit bij één drankje kunt houden

Waarom je het nooit bij één drankje kunt houden. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

14 JUN 2018

‘Oké, één wijntje dan’, zeg je tegen je collega die vraagt of je nog een borreltje komt drinken na werk. Je moet de volgende dag vroeg op, hebt nog het een en ander te regelen en wil graag even een nachtje goed bijslapen. Uiteindelijk blijken die wijntjes toch best lekker en voor je het weet ben je twee flessen Chardonnay en drie Gin-Tonics verder. De volgende dag vraag je je af hoe dit OOIT heeft kunnen gebeuren.

Endorfine

Je lichaam maakt bij het drinken van alcohol het hormoon endorfine aan. Dit is een stofje dat je gelukkig maakt. De endorfine geeft het stokje vervolgens door aan het hormoon dopamine, wat je beloningssysteem lekker maakt. Conclusie: hoe meer we drinken, hoe blijer we worden.

De hersenen

Het is niet alleen de endorfine, maar ook in de hersenen gebeurt er het een en ander wanneer je een slokje (te veel) op hebt.

In je hersenen is er het D1 neuron dat je aanraadt om nog een glaasje extra te nemen en het D2 neuron dat zegt ‘neem gewoon een colaatje’. Maar wanneer je te veel alcohol hebt gedronken, wordt het D2 neuron uitgeschakeld, blijkt uit onderzoek.

Ellendige katers gegarandeerd!


Views

4k+

Werk je onregelmatig? 4 tips om toch gezond te leven
Likeability of 5

Werk je onregelmatig? 4 tips om toch gezond te leven

Onregelmatige werktijden kunnen flink vermoeiend zijn. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

GISTEREN

Word je iedere morgen wakker op een ander tijdstip? Werk je soms tot ’s avonds laat of zelfs ’s nachts? Het is dan haast onmogelijk om regelmaat in je leven te creëren. Maar hoe zorg je er nou voor dat je na je avonddienst niet naar de diepvriespizza grijpt of op je luie ochtend niet drie croissants met hagelslag naar binnen werkt? Vier tips om gezond te leven met onregelmatige werktijden!

1. Wees voorbereid op cravings

Of je nou wil of niet: cravings hebben we allemaal. De een meer dan de ander, maar aan die zak Bugles of pak koekjes ontkom je niet op een regenachtige dag onder je kleedje op de bank. Zorg er daarom simpelweg voor dat je zo min mogelijk ongezonde snacks in huis haalt. In plaats daarvan doe je er goed aan gezonde snacks te kopen, bijvoorbeeld een handje amandelen, rijstwafels, rauwe groenten of een stuk fruit.


like
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

1k+

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

Pffff, die zware rugtas… Zo is ie beter te tillen!

Foto: Colourbox

In samenwerking met Asus

VANDAAG, 07:00

Hoe zwaar mag je rugtas zijn? Hoe kun je die tas het beste dragen? Het zijn vragen die al vele jaren opduiken als het nieuwe schooljaar in zicht is. Tips zijn er volop, maar met een beetje slimmigheid blijk je al een hoop (rug)leed te kunnen voorkomen.

De ouderwetse boekentas is al lang en breed uit het schoolbeeld verdwenen. 90 procent van de scholieren neemt - of zeult - z’n spullen in een rugzak mee, zo maakte Europees onderzoek duidelijk. Onderzoek dat ons ook leerde dat de schooltas op je rug 10 procent van je lichaamsgewicht zou mogen bedragen, maar dat de gemiddelde tas 10 tot 20 procent van dat gewicht telt. Te zwaar dus.

Zeulnorm


Views

600+

Menzis vergoedt behandeling depressies op resultaat

Menzis vergoedt behandeling depressies op resultaat

Foto ter illustratie. / Pexels

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

13 AUG 2018

Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het behaalde resultaat en niet langer op basis van het aantal behandelingen.

Kwaliteit van leven

,,We willen belonen op de uitkomsten en niet langer op het aantal behandelingen. Het belang van de patiënt wordt nu meegewogen'', aldus een woordvoerder. ,,In de gezondheidszorg is veel geld gemoeid. Dat geld moet worden ingezet om de uitkomst voor de patiënt te verbeteren.'' Volgens hem leidt deze maatregel er niet toe dat nu alleen de ,,makkelijke patiënten'' worden behandeld. ,,Zware patiënten zijn voor de specialist een grotere uitdaging en hij wordt dan ook zwaarder beloond bij een goed resultaat.''


Views

1k+

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak
Likeability of 5

BCC-bezorgers zetten tattoo: logo van de zaak

Quincy en Danny. / Foto's: Femmy Weijs

In samenwerking met BCC

GISTEREN

Je moet maar dol op je werk zijn… Twee jongemannen, bezorgers van BCC-producten, hebben beiden een opmerkelijke tattoo laten zetten: het logo van hun werkgever. En dat ‘stopcontact-gezichtje’ dragen Quincy en Danny in zeer drukke tijden.

Spullen rondrijden

Nederlandse consumenten gaan dit jaar namelijk naar verwachting ruim 26 miljard euro uitgeven aan online aankopen. Ten opzichte van 2017 is dat 17 procent meer, aldus Thuiswinkel.org. De stijging van de online verkoop van huishoudelijke apparaten in het eerste kwartaal van 2018 ligt nog hoger. Ten opzichte van 2017 werden er 18 procent meer producten verkocht. Waar niet iedereen altijd bij stilstaat, is dat al die apparatuur natuurlijk wel nog eventjes bij de klanten moet worden bezorgd. En dat rondrijden doen de twee tattoo-mannen.


like
user_2dcab60e0b07aa93dc64e07e856ca19cc4f9523a_avatar

Views

1k+

De feiten en fabels over natuurlijke cosmetica

Foto van 'Ingelise de Vries'

12 AUG 2018

Krijg je van natuurlijke producten geen allergische reacties? En wanneer is je shampoo nou eigenlijk duurzaam? En is het echt zo erg als er synthetische ingrediënten in je douchegel zitten? Samen met formulators, wetenschappers en schoonheidsspecialisten gingen we op zoek naar de feiten en fabels over natuurlijke en duurzame schoonheid en hoe je huid daarop kan reageren.

‘Duurzaam is hetzelfde als natuurlijk’

Marcel Veugelers is een van de researchers die werkt aan de ontwikkeling van Love Beauty & Planet, een nieuw verzorgingsmerk dat de focus legt op duurzaamheid. De producten zijn niet per se honderd procent natuurlijk. „Duurzaam en natuurlijk zijn geen synoniemen. Hoe duurzaam een product is, hangt af van de milieu-impact in de gehele keten. Daarbij is het ook van belang dat we rekening houden met de sociale en economische omstandigheden in deze waardeketen”, legt Veugelers uit. „Als het gaat om de impact op het milieu, is het belangrijk dat we de draagkracht van de aarde niet te boven gaan, zodat ook komende generaties nog voldoende grondstoffen op een duurzame wijze kunnen verkrijgen.”


Views

1k+

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor je borrelnoten

Pilsjas: mét koelvak, opener en zak voor borrelnoten

Biertje en borrelnoten in je jackie.

In samenwerking met Dommelsch

GISTEREN

Een jas die iedereen zelf had willen bedenken, maar Dommelsch deed het: het Pilsjasje. Dit spijkerjack mét koelvak, bieropener en vakje voor bijvoorbeeld de borrelnootjes is in het leven geroepen om de bierliefhebber overal (en onderweg) van alle gemakken te voorzien.

Zo’n Pilsjas - ‘dit kekke jackie’ zouden ze in De Wereld Draait Door zeggen - zou wel het perfecte kledingstuk moeten zijn voor bijvoorbeeld een bvo’tje op de camping. Of is reuzehandig als je het komend weekend op festivals als Lowlands, Dutchvalley of het Vlaamse Pukkelpop staat.

Run op het jasje


Views

2k+

Fatshaming: ‘Ik ben meer dan alleen een dikke kont’

Fatshaming: ‘Ik ben meer dan alleen een dikke kont’

Lottie Mae Jones. Foto: Lottie Mae Jones

Foto van 'Rosan de Vos'

10 AUG 2018

„Ik dacht altijd: ‘als ik dunner ben, ben ik gelukkig’”, vertelt Lottie Mae Jones (34) aan Metro. „Pas rond mijn 28e begon ik in te zien dat dit niet klopt.” Vroeger had Jones last van binge-eating, een eetstoornis waarbij je eetbuien hebt en niet overgeeft. Momenteel zet Jones zich als bodypositive-influencer in om mensen met een maatje meer een beter gevoel te geven.

„Ik ben altijd heel erg gepest om mijn gewicht, zeker op de middelbare school. Mensen doen de meest verschrikkelijke dingen: ze lachen je uit, wijzen naar je. Op de middelbare school ben ik zelfs in de klas, waar de leraar bij was, in elkaar geslagen door twee jongens. Ik werd gezien als mijn postuur, niet om wie ik ben.”

Insatiable


Views

3k+

Hier moet je op letten tijdens hardlopen in de hitte

Foto van 'Metro'

7 AUG 2018

Voor veel toegewijde hardlopers waren de afgelopen weken toch wel wat zwaarder. De hardloopsessies moesten vroeg in de ochtend worden gehouden of juist naar de afgekoelde avond worden uitgesteld. De extreme hitte neemt de komende tijd af, maar lekker warm blijft het nog wel. Maar waar moet je op letten als de temperaturen omhoog vliegen en je je hardlooproutine toch wil blijven behouden?

Hardloophitteplan

Het hitteplan is gelukkig van de baan, maar het blijft verstandig om een beetje goed na te denken over je hardloopsessies. Je hoeft ze natuurlijk niet helemaal in te wisselen voor drankjes op het terras, maar je doet er goed aan tussen 11 en 15 uur sowieso uit de zon te blijven. De vroege vogels kunnen voor werktijd vast een stuk rennen en de nachtbrakers kunnen laat op de avond nog lekker even los. Ren je als de zon nog schijnt? Zoek een route met veel schaduw.


Views

3k+

Hier krijg je last van als je altijd te lang slaapt

Hier krijg je last van als je altijd te lang slaapt

Hier krijg je last van als je altijd te lang slaapt. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

5 AUG 2018

Niets is zo fijn als een heerlijk nachtje doorslapen. Maar wist je dat je van te vaak en te lang slapen allerlei gezondheidsproblemen kunt krijgen? Als je last hebt van de volgende symptomen, lig je waarschijnlijk te lang in je nest.

1. Je hebt vaak hoofdpijn

Wanneer je nog in bed ligt terwijl je eigenlijk al zou moeten ontbijten, kun je door een lage bloedsuikerspiegel, uitdroging of gebrek aan vitamines flink wat hoofdpijn krijgen.


Views

5k+

Regelmatig naar de sauna gaan is gezond

Regelmatig naar de sauna gaan is gezond

Regelmatig naar de sauna gaan is gezond. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

2 AUG 2018

Niets beter dan poedelnaakt in de sauna lopen. Relaxen, naar de opgieting gaan, koud afspoelen en je dag is helemaal compleet. Voor de saunaliefhebbers is er nu het perfecte excuus om een dagje extra bij te boeken: uit onderzoek blijkt dat het ontzettend gezond is. Moet je er tijdens deze hitte totaal niet aan denken? Ook dan is het lekker om even goed te zweten in een wellness.

De voordelen

Uit onderzoek blijkt dat naar de sauna gaan risico op hart- en vaatziekten vermindert, het een positieve invloed heeft op aandoeningen als huidziekten, hoofdpijn en griep. En dat is nog niet alles: het is goed voor je bloedsomloop, helpt tegen ontstekingen en heeft een positieve invloed op psychische stoornissen.


Views

2k+

Afkoelen én gezonder worden? Zo doe je dat!

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

1 AUG 2018

Ben je ondertussen wel een beetje klaar met de hitte? Dan hebben we helaas geen leuk nieuws voor je. Voor alle zonaanbidders: gefeliciteerd! Voorlopig blijven de temperaturen boven de 25 graden en aan het eind van de week wordt zelfs dertig graden voorspeld. Waarschijnlijk ben je na deze aanhoudende hitte een volleerde afkoeler met ventilatoren, natte doeken en zonneschermen bij de hand, maar wist je ook dat er manieren zijn om af te koelen die ook nog eens een heel positief effect hebben op je gezondheid?

Het klinkt bijna als een te mooi verkooppraatje: afkoelen en gezonder worden. Aan sporten moet je met deze temperaturen wellicht niet echt denken, toch zijn er verschillende manieren om af te koelen en je lichaam een boost te geven. Wij zetten ze voor je op een rijtje zodat jij de tweede hittegolf koel doorkomt en er supergezond uitkomt!

Tip 1 - SaunJA!


Views

700+

Hoe je afkickt van social media

Hoe je afkickt van social media

Hoe je afkickt van social media

Foto van 'Lisa en Shirah'

30 JUL 2018

Urenlang scrollen door Facebook of Instagram is zonde van je tijd. Maar helemaal stoppen met social media is knap lastig. Deze tips helpen je afkicken, zodat je meer tijd overhoudt voor andere dingen.

1. Bepaal je grens

Voordat je gaat afkicken van social media, is het slim om te onderzoeken hoe lang je per dag je telefoon gebruikt. Een handige app hiervoor is RealizD. Zodra je dit weet, kun je je grens bepalen. Hoeveel tijd mag je van jezelf aan social media besteden? Is dat een half uur, een uur of twee uur? Geef jezelf een limiet, maar zorg er wel voor dat het realistisch blijft. De kans dat het lukt, is dan veel groter.


Views

1k+

Om deze reden vergeet je altijd iemand zijn naam

Om deze reden vergeet je altijd iemand zijn naam

Om deze reden vergeet je altijd iemand zijn naam. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

28 JUL 2018

Je hebt al ontzettend vaak met een persoon gepraat, maar de naam vergeet je aldoor. Je slaat jezelf voor de kop, want het is té gênant dit nog een keer te vragen. Waarom kunnen we nooit eens een naam onthouden?

Dit heeft volgens Charan Ranganath, directeur van Memory en Plasticy Program aan de Universiteit van Californië, een paar oorzaken, schrijft HLN.

1. Je bent gewoon niet zo geïnteresseerd


Views

2k+

Lange reistijd naar je werk? Dan leef je ongezonder

Lange reistijd naar je werk? Dan leef je ongezonder

Hoe langer mensen reizen naar hun werk, hoe ongezonder ze leven. Foto: ANP.

Foto van 'Amarins de Boer'

25 JUL 2018

Wij begrijpen bij Metro maar al te goed dat je een lange treinreis graag wat draaglijker maakt door een bezoekje te brengen aan de Burger King, Kiosk of Febo. Maar al die kroketten, broodjes hamburger en ongezonde kaasbroodjes tikken ongemerkt toch harder aan dan je misschien zou denken. Hoe langer mensen reizen naar hun werk, hoe ongezonder ze leven.

Auto

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Hoe langer de totale reisduur, hoe meer kans je hebt op een slechte (mentale) gezondheid en slechte nachtrust. Dat geldt niet alleen voor de treinreiziger, maar ook voor de forenzen die per auto reizigen.


Views

1k+

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

19 JUL 2018

Een verhitte discussie met je lief kan natuurlijk altijd voorkomen, maar het is beter om hier geen gewoonte van te maken. Discussies hebben namelijk een negatieve invloed op de gezondheid, en impact is het grootst bij mannen.

Dat blijkt uit onderzoek gepresenteerd op de ‘International Association for Relationship Research’-conferentie in de Amerikaanse staat Colorado.

Het onderzoek


Views

2k+

Droom lekker weg: schoonheidsslaapjes werken echt

Droom lekker weg: schoonheidsslaapjes werken echt

Er is een link tussen een goede nachtrust en een fijn uiterlijk. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

18 JUL 2018

Je kunt misschien niet optimaal gebruik maken van de avond als je vroeg in je nest duikt, maar het loont zeker. Uit onderzoek van Sealy UK blijkt dat namelijk een schoonheidsslaapje doen geen fabel is: je wordt er daadwerkelijk knapper van.

Ga om 21.45 uur naar bed

Er is een link tussen een goede nachtrust en een fijn uiterlijk. Mensen die gemiddeld negen uur en tien minuten goed slapen, krijgen hier het vaakst een compliment over.


Views

700+

De 6 beste manieren om de dag af te sluiten

De 6 beste manieren om de dag af te sluiten

De 6 beste manieren om de dag af te sluiten

Foto van 'Lisa en Shirah'

16 JUL 2018

De dag goed afsluiten, is minstens zo belangrijk als de dag goed beginnen. Wil je met een positief gevoel gaan slapen? Doe dan voortaan één van deze dingen voordat je in bed kruipt.

1. Wees onbereikbaar

Probeer minimaal een uur voordat je gaat slapen je mobiel, tablet en laptop niet meer te gebruiken. Het blauwe licht dat uit deze apparaten komt, ontregelt namelijk je biologische klok. Hierdoor kost het je meer moeite om in slaap te komen en slaap je minder diep. Maak er daarom een gewoonte van om iedere avond te ‘unpluggen’. Je wordt gegarandeerd meer uitgerust wakker!


Views

2k+

‘Alcohol zou illegaal zijn als we het nu uitvinden’

Foto van 'Ingelise de Vries'

15 JUL 2018

Wine o’clock is het gezegde dat je een hoop hoort onder Engelse moeders. Ook moeder Clare Pooley maakte zich graag schuldig aan de uitvoering van dit gezegde. Tot ze van één glas per dag naar gemiddeld zo’n tien flessen wijn in de week ging. Na talloze keren proberen, lukte het haar drie jaar geleden door een blog bij te houden, inmiddels bekend als het boek Chardonee.

Zelfmedicatie

,,Drinken doe je niet alleen meer in sociale situaties, het is zelfmedicatie”, vertelt Pooley. Een slimme, hoogopgeleide vrouw die thuisblijft voor de kinderen. De druk om de perfecte moeder te zijn voor haar omgeving, wordt steeds groter. Net als haar alcoholgebruik. ,,We doen het om te dealen met alle dagelijkse dingen en angsten. Ik dronk steeds meer en meer en had het amper door. Aan het eind van de dag had ik niet een glas op, maar een hele fles. Met het weekend erbij kwam ik op tien flessen per week!” De gevolgen zijn enorm. ,,Ik sliep niet, ik was te zwaar en angstig. Alcohol helpt je om te dealen met het leven, maar uiteindelijk verwoestte het mijn leven.”


Views

1k+

‘Het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zijn’

Katia en Nadia. Beeld: Kim Sion

Foto van 'Ingelise de Vries'

13 JUL 2018

Je moet goed voor jezelf zorgen. We horen het vaak, maar doen het veel te weinig. Dat zouden we juist wel moeten doen, vinden Nadia Narain en Katia Narain Philips. Na maanden brainstormen en schrijven komen ze met de inmiddels al bestseller ‘Self-care: De ultieme gids om goed voor jezelf te zorgen’.

In de gids leggen de twee zussen in verschillende hoofdstukken hun wijsheden uit. Kleine, hapklare brokken met thema’s waar iedereen tegenaan loopt. Van gezond eten tot een gebroken hart. ,,We houden ons al zo’n 23 jaar bezig met gezondheid”, vertellen twee Londense vrouwen. In de Britse hoofdstad runt Nadia een yogastudio en heeft Katia het Nectar Café in Camden, met de focus op gezond en lekker eten. ,,We zagen dat we veel bezig zijn om anderen te helpen en voor anderen te zorgen. Maar we zorgden niet echt voor onszelf. Familie, relaties en vrienden gingen altijd voor.”

Zorgen voor je geliefden


Views

2k+