Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Gezondheid 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Kun je allergisch zijn voor koolhydraten?

Gluten, zuivel of koolhydraten, er is altijd wel iets waar we voorzichtig mee moeten zijn in ons dieet. Maar kun je ook allergisch zijn voor koolhydraten? Die vraag stelt dokter Frank Lipman op Mind Body Green.

Grijs gebied

En, zo stelt hij, het is een beetje een grijs gebied. ,,De hoeveelheid koolhydraten die werken voor het metabolisme van de een, werkt niet voor de ander”, schrijft hij. ,,In de afgelopen tien jaar heb ik steeds meer mensen gezien die eten met veel toegevoegde suikers inruilden voor volkorenproducten, zoete aardappel en vers fruit. Maar ze bleven last krijgen van vermoeidheid, een wattig gevoel in het hoofd of cravings.”

Niet eens dik

Deze mensen zijn volgens de Lipman niet eens zozeer dik, maar hebben wel een ongezond hoge bloedspiegel. Hoe dat komt, legt hij ook uit: ,,Het is een combinatie van verschillende factoren. Het kan genetisch zijn, gecombineerd met een zetmeelrijk dieet, veel stress en slecht slapen.” Ook kan het komen door jarenlang teveel bewerkte producten gegeten te hebben of – het kan blijkbaar – teveel volkorenbrood, bananen en bonen. “Dat kan ons ‘startpunt’ van suikertolerantie verlagen, waardoor je bloedsuiker niet meer normaal wordt na twee uur.”

Checklist

Gelukkig is het niet allemaal doffe ellende. Mocht je na het eten van een bord pasta vermoeid zijn, dan kan het zijn dat je misschien teveel koolhydraten en suikers hebt gegeten. ,,Verlaag je inname dan flink, eet veel zetmeelarme groenten en genoeg gezonde vetten. Neem slaap serieus en zorg dat je genoeg beweegt om je lichaam weer te repareren.”

Op de vraag of je intolerant kunt zijn voor koolhydraten, heeft Lipman een checklist samengesteld. Hij adviseert je inname flink te minderen als je overgewicht hebt, veel zetmeel eet, moe bent na een koolhydraatrijke maaltijd, veel snoept en licht bent in je hoofd als je honger hebt. De andere symptomen kun je hier checken.

Minderen met suikers

Echt allergisch ben je dus niet voor koolhydraten en suikers. Wel kan het zijn dat je net iets teveel consumeert, waardoor je sneller moe bent en je niet altijd even lekker voelt. Lipman adviseert om per dan onder de 150 koolhydraten – inclusief toegevoegde suikers – te blijven, liever nog onder de 100 gram.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.