Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 22 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Bijna helft van de kinderen beweegt te weinig’

Veel kinderen krijgen niet genoeg beweging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die gepubliceerd zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de in 2017 opgestelde Beweegrichtlijnen moet een kind van 4 tot 12 jaar elke dag minstens één uur ‘matig intensief’ bewegen, zoals buitenspelen of fietsen. 45 procent van de kinderen redt dat niet.

Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS krijgen kinderen vaak het verkeerde voorbeeld van hun ouders, die de hele dag op smartphone, tablet of laptop zitten. Ook het groeiende aanbod speelt een grote rol: „Vroeger had je Nederland één, twee en drie en de Belg, nu is er 24 uur per dag Nickelodeon en Netflix”, zegt ze tegen het AD.

Gym

Naast de matige inspanning moeten kinderen op drie keer per week ‘spierversterkende activiteiten’ doen, zoals rennen. Dat halen bij alle kinderen wél. Traag: „,Met twee keer gym op school en één keer naar een sportclubje, kom je daar ook al gauw aan."

Dat is bij volwassenen behoorlijk anders: daar voldoet minder dan 80 procent aan die richtlijn. Omdat ook veel volwassenen niet genoeg matige inspanning (2,5 uur per week) krijgen, scoren zij nog slechter dan kinderen: meer dan de helft haalt de richtlijn niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.