Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 13 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Ook gematigde alcoholconsumptie is ongezond

Slecht nieuws voor wie zichzelf nog regelmatig een ‘gezond glaasje alcohol’ gunde. Uit onderzoek is gebleken dat ook matig alcoholgebruik ongezond is.

Het onderzoek is een internationale overzichtsstudie op basis van gezondheidsgegevens van 600.000 drinkers in negentien landen. De megastudie die verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, toont aan dat er vanaf 100 gram alcohol per week een verhoogd risico op sterfte is. 100 gram komt neer op zo’n tien glazen bier van 250 ml of wijn van 100 ml. Dat risico neemt vervolgens toe naarmate er meer wordt gedronken.

Hart- en vaatziekten

Onderzoekers van meer dan honderd universiteiten, willen nu dat de adviezen voor gezond alcoholgebruik worden verlaagd. In de overzichtsstudie zijn de gegevens van 600.000 mensen uit 83 individuele studies in verschillende landen tussen 1964 en 2010 samengebracht. Het onderzoek richt zich voornamelijk op hart- en vaatziekten. De conclusie is dat ook gematigde alcoholconsumptie niet goed is voor hart en vaten.

Uit dit onderzoek blijkt dat drinkers de kans op een beroerte, hartfalen, een hoge bloeddruk en een aorta-aneurysma met elk glas verhogen. Allemaal aandoeningen die dodelijk kunnen zijn. Volgens een voorbeeldgrafiek in het onderzoek zou een 40-jarige man gemiddeld anderhalf jaar ouder kunnen worden als hij niet drinkt, dan wanneer hij elke dag een glas alcohol nuttigt. Vrouwen die helemaal niet drinken worden gemiddeld 1,3 jaar ouder dan de vrouwen die een glas per dag nemen.

Hartaanval

De enige uitzondering is dat een glas per dag nog wel de kans op een hartaanval zou verkleinen, maar dit kleine voordeel weegt niet op tegen de gevaren van alcoholconsumptie. Dat uit eerdere onderzoeken naar voren kwam dat een glaasje alcohol per dag wel gezond was, is volgens onderzoekers te wijten aan fouten in de onderzoeksmethode. Zo bestond de groep niet-drinkers in andere onderzoeken bijvoorbeeld uit veel voormalige drinkers die vanuit gezondheidsoogpunt gestopt waren met drinken. Dan is het niet zo vreemd dat zij een slechtere gezondheid hadden dan gezonde, gematigde drinkers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.