Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Gezondheid 20 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Muziek luisteren tijdens operatie helpt tegen angst

Je had het misschien al verwacht, maar nu is er ook nog eens keihard bewijs voor: muziek vermindert angst en zelfs pijn tijdens operaties. Zelfs als een patiënt volledig onder narcose is, kan muziek nog verlichting geven, blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery. Daar legt Rosalie Kühlmann uit dat patiënten altijd de mogelijkheid moeten krijgen om voor, tijdens en na de operatie naar muziek te luisteren. „Er kunnen nu richtlijnen ten aanzien van chirurgie worden gemaakt. Muziek rondom de operatiekamer is eenvoudig toe te passen, is veilig, duurzaam en kent geen bijwerkingen."

Artsen

Naast het feit dat de muziek goed is voor de patiënt, kan het ook rustgevend werken voor de arts in kwestie. Muziek geeft hen ontspanning, concentratie en energie. Dus als de patiënt geen koptelefoon gebruikt maar de muziek door de hele kamer laat klinken, is er sprake van een win-win.

Voor dit onderzoek werden de gegevens over pijn en angst tijdens operaties in combinatie met de effecten van muziek uit elf verschillende databases gehaald. Wetenschappers bekeken onderzoeken van 1980 tot 2016 en kwamen zo tot deze conclusie. Wereldwijd worden er per jaar 266 tot 360 miljoen operaties uitgevoerd. De meeste patiënten zijn van tevoren angstig en ervaren pijn, de simpele toepassing van muziek zou hen kunnen helpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.