Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Gezondheid 4 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Gezond eten geeft alleen vrouwen minder rimpels

Rimpels, niemand wil ze maar uiteindelijk moeten we er toch allemaal aan geloven. Als je niet teveel rookt en niet de hele dag in de zon ligt te bakken zou je de ‘schade’ kunnen beperken. Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook gezonde voeding helpt, maar alleen bij vrouwen.

Het is slecht nieuws voor de mannen onder ons, maar gezonde voeding gaat jullie niet helpen kreukvrij oud te worden. Arts-onderzoeker Selma Mekic van het Rotterdamse Erasmus MC onderzocht 2700 Rotterdamse 50-plussers om tot deze conclusie te komen, schrijft RTV Rijnmond.

Groenten en fruit

„Scoorden deelnemers hoog op gezonde voeding als fruit, groenten en vis, en laag op vlees, suikers, verzadigde vetten en alcohol dan nam het percentage rimpels significant af. Maar alleen bij vrouwen. Bij mannen die gezond eten zien we geen verschil ten opzichte van mannen met een ongezond voedingspatroon", vertelt Mekic.

Waarom er bij mannen geen verschil zichtbaar is, weet de onderzoekster niet. „Wat we wel weten uit eerder onderzoek is dat mannen en vrouwen andere risicofactoren hebben voor het ontwikkelen van rimpels. Dus het zou kunnen zijn dat vrouwen meer gevoelig zijn voor de invloed van voeding op rimpelvorming."

Voedingspatroon

De onderzoekster keek naar het verband tussen het eten en de rimpels van 1613 vrouwen en 1140 mannen. Alle deelnemers vulden een vragenlijst in, waarin zij aangaven hoeveel gram ze van bepaalde producten aten. Uit die gegevens zijn voedingspatronen berekend. Een speciaal computerprogramma stelde aan de hand van 3D-foto’s van gezichten het percentage rimpels vast.

Alleen gezond eten gaat er helaas, ook bij vrouwen, niet voor zorgen dat er geen rimpels ontstaan. Je moet daarvoor namelijk ook alcohol laten staan. Vrouwen die gezond eten maar ook alcohol drinken, doen het effect van gezonde voeding teniet. Alcohol is schadelijk voor onze huid. Ook bestaande rimpels ga je niet wegkrijgen door ineens heel veel groente en fruit te eten, maar hè, voorkomen is beter dan genezen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.