Fit&Gezond

De snelste manieren om je hoofd leeg te maken

De snelste manieren om je hoofd leeg te maken

De snelste manieren om je hoofd leeg te maken

Foto van 'Lisa en Shirah'

19 MAA 2018

Een vol hoofd slurpt energie en geeft veel stress. Maar hoe creëer je snel meer rust en ruimte? Met deze vijf tips is een vol hoofd straks verleden tijd.

1. Stel jezelf een slimme vraag

Er is één vraag waarmee je je brein even op pauze kunt zetten en je gedachtestroom kunt stoppen. Voordat je jezelf deze vraag stelt, is het belangrijk dat je je eerst focust op de gedachten die door je hoofd stromen. Let hier zo’n tien seconden op en vraag jezelf dan: ‘Wat zal mijn volgende gedachte zijn?’ Waarschijnlijk popt er niet meteen een volgende gedachte in je hoofd op en ervaar je een soort pauze in je gedachtestroom. Hoe vaker je dit oefent, hoe langer deze pauze wordt.

2. Zet al je gedachten op papier

Ons brein is vaak een wirwar van gedachten, waar maar moeilijk orde in is te scheppen. Je kunt hier snel verandering in brengen door al je gedachten op papier te zetten. Dit wordt ook wel een braindump genoemd. Pak een stuk papier en een pen en schrijf alles op wat er in je hoofd omgaat. Misschien een deadline, een klusje dat al je weken uitstelt of een verjaardag die je niet moet vergeten. Als het op papier staat, hoef je er (even) niet meer aan te denken.

3. Leg je telefoon uit het zicht

Zelfs al heb je je telefoon niet in je hand, is het toch een bron van afleiding. Uit onderzoek van de Universiteit van Texas bleek dat het funest voor je denkvermogen en concentratie is als je telefoon in je blikveld ligt. Gelukkig is de oplossing heel eenvoudig: zet je telefoon op stil en stop hem in je tas, je jaszak of leg hem in een andere kamer. Zonder deze afleiding wordt het vanzelf stiller in je hoofd.

4. Tel tot honderd

Ooit geprobeerd om aan niets te denken? Het is net zo onmogelijk als niet aan een roze olifant denken. Slimmer is het om je brein af te leiden en je te focussen op iets anders. Richt je aandacht bijvoorbeeld op je ademhaling of tel tot honderd in je hoofd. De uitdaging zit hem in niet afgeleid raken en hierdoor de tel kwijtraken. Deze oefeningen kun je overal doen; op je werk, in de trein, onder de douche of tijdens het afwassen.

5. Doe iets wat je al een tijd uitstelt

Iets uitstellen kost veel meer ruimte in je hoofd dan het meteen doen. Onbewust ben je er namelijk toch mee bezig. Bedenk vandaag wat je al een tijd uitstelt en kom in actie. Dé truc om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt, is door er vijf minuten mee aan de slag te gaan. Spreek met jezelf af dat je daarna mag stoppen. Als je eenmaal bezig bent, valt het waarschijnlijk mee en maak je het misschien wel in één keer af.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

LEES OOK


Views

500+

Met deze tips kom je nooit meer tijd tekort

Met deze tips kom je nooit meer tijd tekort

Met deze tips kom je nooit meer tijd tekort

Foto van 'Lisa en Shirah'

GISTEREN

Heb je het gevoel dat je altijd tijd tekort komt en dat er niet genoeg uren in een dag zitten? Door anders met je tijd om te gaan, kun je dit veranderen. Met deze tips heb je voortaan zeeën van tijd.

1. Verander je mindset

Je mindset, oftewel de overtuigingen die je hebt, bepalen voor een groot deel hoe je leven eruitziet. Sta daarom eens stil bij hoe je over het concept tijd denkt. Is tijd iets waarvan je nooit genoeg hebt? Lijkt het alsof anderen je agenda bepalen? Of glipt het steeds door je vingers? Verander deze gedachten in het idee dat je altijd eindeloos veel tijd hebt. Op de momenten dat je in tijdnood bent, herhaal je deze gedachte in je hoofd. Langzaam ga je naar deze nieuwe mindset leven, waardoor je ineens veel meer tijd lijkt te hebben.

2. Durf je te vervelen

Je vervelen is de ultieme manier om minder tijdsdruk te ervaren omdat het je het gevoel geeft dat je tijd in overvloed hebt. Ook vergroot het je creativiteit: je brein heeft even pauze van allerlei prikkels, waardoor je later op de meest verrassende ideeën komt. Denk je: ‘Ik heb helemaal geen tijd om me te vervelen’? Vervang dan de zinloze momenten waarop je je telefoon gebruikt voor even helemaal niks doen. Door te stoppen met het kijken van tv-programma’s, YouTube-video’s en Netflix-series houd je ook meer tijd over om te niksen.

3. Zoek de tijdslurpers

Misschien heb je het gevoel dat je tijd tekort komt, maar weet je niet eens waar al je tijd heen gaat. Een slimme manier om hier achter te komen, is door een tijddagboek bij te houden. Schrijf nauwkeurig op wat je op een dag doet en hoeveel tijd het je kost. Houd bij hoe lang je precies op je werk bent, in de auto zit of reist met het openbaar vervoer en wat je in de ochtend en avond doet. Na een paar dagen zie je vanzelf wat je tijd opslurpt. Denk bijvoorbeeld aan de loze uren op de bank na het eten. Ook kom je er zo achter welke dingen je efficiënter kunt aanpakken.

4. Zeg vaker nee

De meeste mensen doen het liefst zoveel mogelijk op één dag. Het grote nadeel van ieder uur volproppen, is dat de dag aanvoelt als een race tegen de klok. Je hebt nergens écht de tijd voor en geniet er daardoor ook niet van. Probeer daarom vaker nee te zeggen tegen anderen en de taken die je zelf op je to-do list hebt gezet. Welke dingen zijn het belangrijkst? En wat kan best tot morgen wachten? Door keuzes te maken, creëer je automatisch meer tijd voor jezelf.

5. Laat perfectionisme los

Perfectionisme kost veel tijd en energie. Zonde, want die tijd kun je ook voor andere dingen gebruiken. Als je ergens mee bezig bent, stel jezelf dan de volgende vraag: ‘Is het nodig om hier nog meer tijd aan te besteden?’ Misschien kun je ook tevreden zijn met een voldoende. Lang niet altijd is het namelijk nodig om iets tot in de puntjes te perfectioneren.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

LEES OOK


Views

100+

Muziek luisteren tijdens operatie helpt tegen angst

Foto ter illustratie. Bron: Pexels

Foto van 'Cerise van Vliet'

20 APR 2018

Je had het misschien al verwacht, maar nu is er ook nog eens keihard bewijs voor: muziek vermindert angst en zelfs pijn tijdens operaties. Zelfs als een patiënt volledig onder narcose is, kan muziek nog verlichting geven, blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery. Daar legt Rosalie Kühlmann uit dat patiënten altijd de mogelijkheid moeten krijgen om voor, tijdens en na de operatie naar muziek te luisteren. „Er kunnen nu richtlijnen ten aanzien van chirurgie worden gemaakt. Muziek rondom de operatiekamer is eenvoudig toe te passen, is veilig, duurzaam en kent geen bijwerkingen."

Artsen

Naast het feit dat de muziek goed is voor de patiënt, kan het ook rustgevend werken voor de arts in kwestie. Muziek geeft hen ontspanning, concentratie en energie. Dus als de patiënt geen koptelefoon gebruikt maar de muziek door de hele kamer laat klinken, is er sprake van een win-win.

Voor dit onderzoek werden de gegevens over pijn en angst tijdens operaties in combinatie met de effecten van muziek uit elf verschillende databases gehaald. Wetenschappers bekeken onderzoeken van 1980 tot 2016 en kwamen zo tot deze conclusie. Wereldwijd worden er per jaar 266 tot 360 miljoen operaties uitgevoerd. De meeste patiënten zijn van tevoren angstig en ervaren pijn, de simpele toepassing van muziek zou hen kunnen helpen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

73

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

700+

Afvallen is moeilijker voor korte vrouwen

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

19 APR 2018

Je kleine vriendin zei het altijd al, maar nu is het ook nog eens bewezen: korte vrouwen verliezen moeilijker gewicht dan lange vrouwen.

„Kortere vrouwen hebben een langzamer metabolisme" legt Craig Primack, president-elect van de Obesity Medicine Association, uit aan Womens Health. „De gemiddelde vrouw heeft een basaal metabolisme (BMR) van 1400 calorieën per dag. Dat betekent dat als ze 24 uur per dag in bed zou liggen, ze 1400 calorieën zou verbranden. Maar ik zie vrouwen die korter zijn dan 1 meter 50 met een BMR van 1200 calorieën en vrouwen van 1 meter 77 met 1750 of meer per dag."

Minder energie

Vrouwen met een langer lichaam, verbranden dus meer ook al zouden de korte en de lange vrouw allebei de hele dag in bed liggen. Waarom? Simpel: hoe korter je lichaam, hoe minder energie het nodig heeft om te functioneren. Als er minder energie nodig is, wordt er ook minder gemaakt en dus minder calorieën verbrand in het lichaam.

De langere uitleg van Primack is als volgt: mensen met een korte lichaamsbouw hebben minder 'droge massa'. Die 'droge massa' bestaat uit je spieren, organen, botten en bindweefsel. Eigenlijk alles in je lichaam wat geen vet of water is. En deze 'droge massa' is de factor die voor het grootste gedeelte bepaalt hoeveel calorieën jij verbrandt als je rust, naar je werk loopt of keihard gaat in de sportschool. Heb je daar minder van? Dan verbrand je dus minder.

Spiermassa

Alsof dat nog niet jammer genoeg is voor de korte dames onder ons, hebben ze over het algemeen ook minder spiermassa. Niet geheel onlogisch, want het vergt minder spieren om een kort been de hele dag vooruit te werken dan een lang been. Elke pond spier zou in rust zo'n zes calorieën per dag verbranden - als je niet eerst hebt gesport - dus ook hier wordt voor de kleine dames automatisch minder verbrand.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

300+

 Altijd haast? Dankzij deze 5 tips niet meer

Altijd haast? Dankzij deze 5 tips niet meer

Altijd haast? Dankzij deze 5 tips niet meer

Foto van 'Lisa en Shirah'

16 APR 2018

We leven in een gehaaste maatschappij, waarin alles snel, sneller, snelst lijkt te moeten. Maar waarom eigenlijk? Gun jezelf minder stress door deze tips op te volgen.

1. Zet je wekker tien minuten eerder

Langzamer leven kan zo simpel zijn als je wekker tien minuten eerder zetten. Veel mensen hebben tijd tekort in de ochtend, waardoor ze zich wel moeten haasten. Dit opgejaagde gevoel blijft je vaak de rest van de dag achtervolgen. Door een paar minuten eerder op te staan, is de kans een stuk kleiner dat je 's ochtends haast hebt. Houd je zelfs tijd over? Begin de dag dan nog relaxter door een paar minuten op je ademhaling te focussen.

2. Doe minder

Als je vaak haast hebt, kan dat een teken zijn dat je te veel op een dag wilt doen. Om te voorkomen dat je verzuipt in je to-do list, is het slim om deze lijst flink in te korten. Maak ’s ochtends geen waslijst aan taken, maar beperk je tot de drie belangrijkste dingen van die dag. Hierdoor heb je minder het gevoel dat je in een versnelling hoger moet leven. Stel jezelf gedurende de dag de vraag: ‘Is dit nu echt belangrijk?’ Als het antwoord ‘nee’ is, kan het best een dag wachten.

Tip: plan je week niet bomvol. Zorg dat er ruimte is voor spontane plannen of om even helemaal niks te doen.

3. Besef dat haasten je niets brengt

Ghandi zei het mooi: “There is more to life than increasing its speed.” Gehaast leven levert je helemaal niets op. Niet meer tijd, niet meer plezier en zeker niet meer ontspanning. Door te haasten leef je juist vluchtiger, waardoor je minder oog hebt voor de wereld om je heen. Ook is het veel lastiger om ergens van te genieten, als je jezelf er niet de tijd voor gunt.

4. Vraag jezelf: ‘Kan het ook anders?’

Om minder te haasten, is het belangrijk dat je opmerkt wanneer je je opgejaagd voelt. Misschien ben je iemand die altijd haast heeft in de ochtend of eindig je de werkdag meestal gestrest. Stel jezelf voortaan iedere keer als je je opgejaagd voelt de vraag: ‘Kan het ook anders?’ Hierdoor creëer je afstand en herinner je jezelf eraan dat je best een stapje terug mag doen.

5. Doe iets zo langzaam mogelijk

Het tegenovergestelde van haasten is vertragen. Probeer tenminste één keer per dag iets in een slakkentempo te doen. Zoals je tandenpoetsen, je handen wassen, naar de trein lopen of eten. Zo raak je eraan gewend om ergens echt de tijd voor te nemen en is het makkelijker om de rest van de dag in deze relaxte modus te blijven. Maak er ook een gewoonte van om niet meer dan één ding tegelijk te doen. Door te multitasken heb je namelijk eerder het gevoel dat je je moet haasten.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op www.zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Nachtbrakers lopen groter risico om vroeg te sterven. Foto ter illustratie: Colourbox
Likeability of 3

Nachtbrakers lopen groter risico om vroeg te sterven

Foto van 'Rosan de Vos'

13 APR 2018

Slaap je liever een paar uurtjes langer uit dan dat je eerder naar bed gaat? Echte nachtbrakers hebben meer kans op diabetes, psychische problemen en een vroege dood, blijkt uit nieuw onderzoek van the Northwestern University in Chicago universiteit van het Britse Surrey.

Avondtype?

„De misvatting van de ‘interne klok’ en de 'externe wereld’ kan op den duur problemen opleveren”, aldus hoofdonderzoeker Kristen Knutson tegenover CNN. Dat dit nachtritme leidt tot diabetes en psychische problemen, bleek al uit eerder onderzoek. Dat ook je levensverwachting lager is, is een nieuw resultaat.

Er deden aan het onderzoek (dat enkele jaren duurde) bijna een half miljoen mensen tussen de 38 en 73 jaar mee. Na de follow-up periode van 6,5 jaar, waren er ongeveer 10.000 mensen gestorven. Tijdens een grote controle werd er gekeken naar leeftijd, geslacht, BMI, rookstatus en slaapduur. De onderzoekers ontdekten dat de personen die zich identificeerden als een 'absoluut avondtype’, tien procent hoger risico hadden om te overlijden dan de personen die zich identificeerden als een ochtendtype.

Leef gezond

Dus ben je een nachtbraker? Realiseer je dan dat je waakzaam moet zijn. Knutson: „Goed eten, sporten en voldoende slaap krijgen is ontzettend belangrijk, vooral voor nachtbrakers."

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


dislike
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

200+