Vaak een koude neus? Je werkt te hard

Foto: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

13 FEB 2018

Natuurlijk is het ijskoud buiten en zal je neus daardoor tijdens het fietsen bevroren aanvoelen, maar heb je ook binnen tijdens je werk of studie weleens last van een koude neus? Dan werk of denk je misschien te hard.

Wetenschappers van de Universiteit in Nottingham hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar, jawel, de temperatuur van neuzen. Aan het onderzoek deden veertien vrijwilligers mee. Zij werden gemonitord met een warmtecamera, terwijl ze verschillende taken uitvoerden.

Meer moeite

Uit de informatie die de camera's registreerden konden de onderzoekers opmaken dat een vrijwilliger die meer moeite had met de taak een koudere neus kreeg. Dat is eigenlijk vrij logisch te verklaren, schrijven de studiebollen. Hoe moeilijker een taak is, hoe harder je daar over na moet denken. Om na te denken hebben je hersenen bloed nodig.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Denk je dus hard na? Dan hebben je hersenen heel veel bloed nodig en blijft er simpelweg minder over voor je neus. Het bloed houdt je lichaamsdelen ook warm, dus minder bloed in je neus betekent een koudere neus. Heb jij stiekem al aan je neus gevoeld en is hij koud? Maak je dan niet meteen zorgen. Een beetje uitdaging is goed voor je, maar heb je heel vaak een koude neus? Dan wordt het tijd om daar meer aandacht aan te besteden.

Handig

Wij mensen worden namelijk uitgedaagd door een ingewikkelde taak, maar vaak onder teveel spanning staan is slecht voor je. Dit onderzoek werd overigens niet uitgevoerd om het hele kantoor aan zijn of haar neus te laten voelen, maar kan bijvoorbeeld piloten helpen. Zij hebben (samen met nog een aantal beroepsgroepen) een stressvolle baan en warmtecamera's in de cockpit zouden kunnen helpen vroegtijdig overspanning te registreren.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
PvdA en GroenLinks willen abortuspil bij huisarts

PvdA en GroenLinks willen abortuspil bij huisarts

De politieke partijen PvdA en GroenLinks willen de abortuspil ook gewoon beschikbaar maken bij de huisarts. / Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

21 FEB 2018

De PvdA en GroenLinks willen dat de abortuspil bij de huisarts verkrijgbaar wordt. Daartoe zullen de twee oppositiepartijen een initiatiefwetsvoorstel indienen. Nu kunnen vrouwen abortuspillen alleen nog bij het ziekenhuis of de abortuskliniek krijgen.

Volgens PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma is het erg belangrijk dat de abortuspil ook bij huisartsen te krijgen is. In het huidige systeem voelen vrouwen volgens haar vaak nog een drempel: „Ook omdat er vaak wachtlijsten zijn. Hierdoor vindt de abortus vaak in een later stadium plaats en zijn de gevolgen zowel medisch als emotioneel veel zwaarder", zegt zij tegen Radar.

Omstreden

In de coalitie zijn de partijen overigens verdeeld. D66 en VVD zouden net als eerdergenoemde partijen graag zien dat de abortuspil bij de huisarts te krijgen zou zijn. CDA en ChristenUnie zijn sterk tegen: zij willen de drempel om abortus te plegen niet te laag maken.

Het standpunt van het CDA is gezien de wil van de kiezers vreemd te noemen. Uit een peiling van EenVandaag blijkt namelijk dat een meerderheid van de CDA-stemmers voor het plan van GroenLinks en PvdA is (49 om 35 procent). Bij de ChristenUnie-kiezers is wel een meerderheid tegen.


Views

51

‘Zware drinkers hebben veel meer kans op dementie’
Likeability of 5

‘Zware drinkers hebben veel meer kans op dementie’

Teveel drinken verhoogt de kans op dementie Foto: Pexels

Foto van 'Imre Himmelbauer'

21 FEB 2018

Bijna iedereen kan een biertje of wijntje op zijn tijd waarderen, maar zorg er wel voor dat je niet te vaak en te veel drinkt. Dan maak je het risico dat je dement wordt namelijk veel groter.

Dat blijkt uit een groot onderzoek van wetenschappers in Parijs. Zij onderzochten de hersenen van 32 miljoen mensen. Een miljoen van deze mensen had dementie. Men vond daarbij een sterk verband tussen alcoholgebruik en de eerste symptomen van dementie.

Drie keer zoveel kans

Het brein van veertig procent van de patiënten met dementie die jonger waren dan 65 jaar, vertoonde volgens de onderzoekers tekenen van alcoholschade. De kans op dementie zou drie keer groter zijn als je een zware drinker bent.

Om in die categorie te vallen, moet je overigens echt flink doordrinken. Als man moet je hiervoor per dag 7,5 glazen alcohol achterover slaan. Vrouwen in deze categorie drinken elke dag vijf eenheden alcohol.

Overigens zijn er ook genoeg onderzoeken die aantonen dat alcohol positieve effecten op je heeft. Zo zou een glaasje alcohol je volgens Oostenrijkse wetenschappers creatiever maken.


like
user_fca62bba6140f38686df5da464732e4d2baf83f9_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 3

Met deze fit-YouTubers blijf je thuis in vorm

Samen of alleen, sporten kan prima thuis! Beeld: Pexels/Bruce Mars

Foto van 'Ingelise de Vries'

21 FEB 2018

Veel van ons hebben er last van: na een dag hard werken heb je helemaal geen zin meer om de deur uit te gaan. Of door je reistijd ben je altijd zo laat thuis dat 's avonds sporten er eigenlijk niet meer in zit. Of je bent gewoon niet zo'n liefhebber van de sportschool. De motivatie is soms ver te zoeken.

Gelukkig leven we in een digitaal tijdperk waarbij je een leven kunt leiden zonder dat je ooit de deur uit hoeft. Eten en boodschappen worden bezorgd, werken kan bij een aantal beroepen gewoon thuis en sporten kan dus ook gewoon in je huiskamer. Zeker met YouTube, dat vol staat met fitgirls die je bij de hand nemen om een goeie workout te doen. Metro ging op zoek naar vier fijne fit-Tubers die je thuis begeleiden in een fijne workout.

Stretchen voor beginners

De ideale sport als je heel veel aan je hoofd hebt. Of het gewoon fijn vindt om zo nu en dan even ultiem tot rust te komen. Het gaat natuurlijk over yoga. Vind je het lastig om als beginner naar een klasje te gaan? Online kun je ook leren om tot rust te komen in verschillende poses. Adriene van Yoga With Adriene heeft op haar YouTube-kanaal talloze programma's en oefeningen die je kunt doen. Van yoga voor beginners tot een 30 dagen-challenge. Voor wie niet zoveel tijd heeft, heeft Adriene ook hele korte workouts!

Afvallen en sportpro worden

Mocht je fitgirl (of boy) willen worden, dan kunnen we je van harte aanraden om Optima Vita te volgen. Marloes is diëtist en sportdiëtist en legt je op YouTube haarfijn uit hoe dat allemaal werkt. Ze heeft workouts voor beginners, gemiddeld en gevorderde sporters. Ook besteedt ze aandacht aan afvallen én kun je voor elke oefening die je wil doen een instructiefilmpje vinden. Kortom: alles wat je moet weten over bewegen en eten.

Elke maand een schema

Een beetje personal trainer weet je goed te motiveren. Dat kan zijn door harder tegen je te schreeuwen dan een commandant, of door juist een verschrikkelijk blij ei te zijn. Cassey Ho doet het op de laatste manier. Elke maand maakt deze vrolijke pilates-koningin een schema voor je en ze weet je te motiveren. Mocht je gewoon af en toe een lesje pilates willen doen, dan kun je ook de losse video's gebruiken als inspiratie.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


dislike
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

69

6 mailgewoontes waar je vandaag nog mee moet stoppen
Likeability of 5

6 mailgewoontes waar je vandaag nog mee moet stoppen

6 mailgewoontes waar je vandaag nog mee moet stoppen

Foto van 'Lisa en Shirah'

19 FEB 2018

Ben je een groot deel van je werkdag kwijt aan het beantwoorden van mails? En is je mailbox standaard ontploft? Dan zijn deze slechte mailgewoontes voor jou waarschijnlijk heel normaal. Stop er vandaag nog mee!

1. Te lange mails schrijven

Je hebt er vast een hekel aan: mails waar geen eind aan komt en die je na drie keer lezen pas begrijpt. Maak er daarom een gewoonte van om alleen beknopte mails te versturen. Dé truc is om je mails nooit langer dan vijf regels te maken. Niet alleen duidelijk voor de ontvanger, maar het scheelt jou ook tijd. En de kans is klein dat je op een korte mail een lang antwoord krijgt.

2. De hele dag je mail checken

Een mailbox wordt wel vergeleken met een to-do list waar anderen op kunnen schrijven. Door steeds je mail te checken, ben je voordat je het weet bezig met dingen die op dat moment niet belangrijk zijn. Niet alleen slecht voor je productiviteit, maar het maakt je ook onrustig. Probeer daarom maximaal drie keer per dag je mail te checken en gooi de mailapp van je telefoon. Zo kom je niet in de verleiding om in de trein of in de rij van de supermarkt je mail te openen.

Lees ook: Apps die je leven makkelijker maken

3. Je mailbox vol laten stromen

Staan er 1372 mails in je mailbox? Tijd om de bezem erdoor te halen! Gebruik Unroll om je uit te schrijven van ongewenste nieuwsbrieven, gooi onbelangrijke mails weg en creëer overzicht. Vraag jezelf voortaan bij elke mail af: ‘Wat wil ik hier mee doen?’ Het antwoord kan zijn: weggooien, archiveren of meteen beantwoorden. Streef naar een compleet lege mailbox aan het eind van de dag. De mails waar je echt niet aan toe bent gekomen, zet je in een ‘to do’-map voor morgen.

4. Je verontschuldigen als je een mail niet meteen beantwoordt

In deze tijd verwachten de meeste mensen meteen antwoord. Laat je niet gek maken door de ongeduldigheid van anderen. Jaren hebben we postduiven gebruikt om brieven te versturen, dus nu kan een mail ook best even wachten. Bied voortaan niet meer je excuses aan als je een mail niet direct beantwoordt, maar stuur: ‘Bedankt voor je geduld.’

5. Zomaar mensen in de CC zetten

Om te voorkomen dat de mailbox van anderen volstroomt, denk eerst na of ze echt in de CC moeten staan. Is het belangrijk dat ze hiervan op de hoogte zijn? Als het antwoord ‘ja’ is, voeg dan hun mailadres toe aan de CC. Je kunt je ook afvragen of je iemand zou bellen om de inhoud van de mail te delen. Is het antwoord op deze vraag ook ‘ja’? Dan is het slim om een kopie van de mail te sturen.

Lees ook: De beste tips om niet meer te klagen

6. Een onduidelijke onderwerpregel schrijven

Door een duidelijke onderwerpregel weet je al wat je er in de mail staat, voordat je hem opent. Ideaal, want zo kun je makkelijk bepalen of je de mail nu of beter later kunt beantwoorden. Ook is het hierdoor een eitje om je mailbox goed te ordenen. Probeer daarom altijd een zo’n duidelijk mogelijke onderwerpregel te schrijven. Zie het als mini-samenvatting van de mail.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.


like
user_2ab801c4ab848af951584770ced6b8b85caed097_avatar

Views

400+

Likeability of 6

Dit virus signaleert tumoren en maakt ze kapot

Bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

17 FEB 2018

Iedere dag wordt er onderzoek gedaan naar medicijnen tegen kanker. Sinds 2008 is het namelijk de nummer één doodsoorzaak in ons land, per jaar sterven ongeveer 42.000 mensen aan de slopende ziekte. Voor wetenschappers des te meer motivatie om dit te stoppen.

En er is goed nieuws uit dat medische landschap: onderzoekers zijn vrij ver met een virus dat tumoren kan signaleren en verwijderen, schrijft Scientias. Het virus (dat nu al onze held is) draagt de naam Pexa-Vec. Uit eerdere onderzoeken naar Pexa-Vec is al gebleken dat mensen met darm- en leverkanker veel baat kunnen hebben bij het toedienen van dit virus.

Bloedvaten

Een aantal knappe koppen wist het virus zo aan te passen dat het alleen kankercellen en andere snel delende cellen aanpakt. Daarnaast zorgden zij ervoor dat het virus je immuunsysteem een boost geeft: twee vliegen in één klap. Het 'aanpakken' van de tumor doet Pexa-Vec door de bloedvaten rondom het gezwel af te breken. En ook dat gezwel heeft net zoals wij bloed nodig om te kunnen leven. Minder bloedvaten? Minder tumor.

Best een knap virus dus! Maar uit recent onderzoek blijkt dat Pexa-Vec nog veel meer kan dan bloedvaten op de juiste plek vernietigen. Het kan je immuunsysteem namelijk ook vertellen dat er een tumor op een bepaalde plek in het lichaam zit. Hierdoor zou het in de toekomst wellicht kunnen dienen als een soort 'kankervaccin'.

Hoopgevend

Deze hoopgevende ontdekking deden onderzoekers nadat ze het virus inspoten bij muizen. De diertjes zijn zo gekweekt dat zij alvleesklierkanker hebben. Na toediening van het virus zagen de onderzoekers hoe de bloedvaten in de tumoren werden aangevallen, terwijl de gezonde organen met rust werden gelaten. Maar de mooiste ontdekking die zij deden, was dat het immuunsysteem ineens aan leek te slaan. Terwijl het immuunsysteem voordat het virus werd ingespoten niets deed met het gezwel, opende het nu de aanval op de tumor.

Binnen vijf dagen nadat het virus de bloedvaten in de tumor had aangevallen, ruimde het eigen immuunsysteem van de muis de rest op. „Eerst werden kleine delen van de tumor geïnfecteerd, maar toen begon het grootste deel van de tumor te sterven,” vertelt onderzoeker Donald McDonald. „We waren in staat om aan te tonen dat hoewel slechts vijf procent van de cellen door het virus geïnfecteerd werd, meer dan tien keer meer cellen dood gingen.”

Onzichtbaar maken

Ingewikkeld staaltje onderzoek, maar het komt erop neer dat het virus ervoor zorgt dat bepaalde eiwitten worden afgescheiden. Normaal is de tumor een soort 'undercover' voor het immuunsysteem, maar de eiwitten die na het virus worden afgescheiden zijn wél zichtbaar. De reactie van het immuunsysteem daarop is: opruimen! En de tumor wordt afgebroken.

Om het allemaal nog net ietsje beter te maken, hebben de onderzoekers geprobeerd een medicijn aan het virus toe te voegen dat de groei van bloedvaten afremt en invloed heeft op het immuunsysteem. Wat bleek? Een nog veel groter deel van de tumor werd gedood dan tijdens experimenten waarbij alleen het virus werd geïnjecteerd. Ook het immuunsysteem reageerde extra op de van de tumor afkomstige eiwitten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_c1b8d82db8b53247e8d5a3c258f829f2506aa5f2_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

400+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Net zo fit worden als Rico Verhoeven? Het kan

Net zo fit worden als Rico Verhoeven? Dat kan

Rico Verhoeven Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

14 FEB 2018

Of je er een kickbokserslichaam van krijgt is sterk de vraag, maar Rico Verhoeven helpt je met zijn app The Winners Workout wel graag op weg.

"Mensen vragen me heel vaak: ‘Rico, hoe word je zo sterk, hoe train je je buikspieren, wat doe jij om fit te zijn?” De vragen stromen binnen via de mail en op social media en ook op straat wordt Verhoeven aangesproken over zijn indrukwekkende fysique.

Een oefening van The Winners Workout

“We wilden het in een platform gieten, zodat mensen er gebruik van kunnen maken. Zo ontstond The Winners Workout. Het is mijn trainingsmethodiek, maar zo geschaald dat de doorsnede van de samenleving hem ook kan toepassen. We zijn teruggegaan naar de basis en hebben een workout samengesteld die gebaseerd is op mijn oefeningen. Nu kan letterlijk iedereen ermee aan de slag: van beginners tot gevorderden.”

50 dagen om fit te worden

Verhoeven traint volgens de 50-dagen trainingsmethodiek. “Voordat ik een wedstrijd heb, trek ik 6 à 7 weken, dus 50 dagen, uit om fit te worden.” The Winners Workout duurt net zo lang. “Daarna zit je in ieder geval lekkerder in je vel en ben je fitter. Start je als beginner en je hebt een trainingsschema van 50 dagen volbracht, dan kun je naar het volgende onderdeel. Maar je kunt ook alleen losse oefeningen doen die jou liggen.”

Je kiest uit vier onderdelen: kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit of gemixt. Kun je zelf niet inschatten hoe fit je bent, dan doe je de fittest. Aan de hand van de resultaten van vier oefeningen krijg je dan een level toegewezen. En wanneer kom je Rico Verhoeven dan tegen? “Je traint niet met mij mee, maar ik laat je wel zien hoe je de oefeningen moet doen. Vanuit daar moet je zelf verder. Wat ik heel tof vind, is dat mensen binnen en buiten de gym kunnen trainen, waar ze maar willen. Dus op dat vlak is er in ieder geval geen excuus meer. Als je bijvoorbeeld je borstspieren wilt trainen zoals je in de gym met bankdrukken doet, dan hebben we voor buiten een soortgelijke oefening.”

Een oefening van The Winners Workout

Verhoeven demonstreert de oefeningen op de muziek van Hardwell. Waar traint hij zelf op? “Eminem vind ik heel lekker. En natuurlijk Hardwell, Nicky Romero, Martin Garrix. Dat zijn echt wel artiesten die mij die extra push geven om te knallen. We kennen elkaar onderling allemaal goed. Daarom vond ik het ook zo tof dat Hardwell zo enthousiast was en wilde samenwerken voor The Winners Workout.”

Hartstikke leuk zo’n app, maar hoe zorg je ervoor dat je blijft sporten? “Als jij de keuze maakt om fitter te willen zijn, dan is dat jouw verantwoordelijkheid. Ik denk dat dat mijn belangrijkste boodschap is. Je zal zien dat als je het doet, dat je dan altijd met een lekker gevoel stopt.” Van de fitgirl-hype ziet Verhoeven zeker het positieve in: “Je zit lekkerder in je vel als je traint en gezond eet. Je voelt je fitter, zit strakker in je vel en het zorgt er tevens voor dat je mentaal in balans bent. Een stukje gezond eten is daarin ook een belangrijke factor.” In de app word je ook op dat gebied begeleid.


Views

200+

Als je partner gewicht verliest, doe jij dat ook

Als je partner gewicht verliest, doe jij dat ook

als je partner gewicht verliest, doe jij dat waarschijnlijk ook. Foto: Weight Watchers

Foto van 'Rosan de Vos'

14 FEB 2018

Een leuker cadeautje kunnen we je op Valentijnsdag niet geven: als je partner gewicht verliest, doe jij dat automatisch ook. Dus in plaats van een leuk cadeautje, kun je misschien wat gezonde voedingswaren voor je partner in huis halen. Wie weet profiteer jij er onbewust ook nog van.

Niet afvallen, wel gewicht verliezen

Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit van Connecticut. Voor dit onderzoek werden 130 samenwonende koppels in twee willekeurige groepen verdeeld. In de ene groep volgde een wederhelft zes maanden lang een Weight Watchers-programma, in de andere groep kreeg een van de partners een informatiebrochure over gezond leven.

Bij 32% van de koppels verloor de partner die niet actief aan een gezonde leefstijl werkte drie procent van zijn gewicht, na een periode van zes maanden. Dat kan verklaard worden door het zogenaamde ripple effect: een gedragsverandering van een individu kan een onmiddellijke impact hebben op zijn omgeving. De ene geliefde gaat als het ware de gezonde levensstijl van de ander ‘kopiëren’ en bijvoorbeeld meer voedingsmiddelen met een lager vetgehalte eten, dan wanneer de andere partner het programma niet zou volgen. Dat effect is te vergelijken met de rimpelingen of ripples die zich verspreiden als je iets in het water gooit.

Samen afvallen

Niet alleen het afvallen zelf, ook de snelheid waarmee je als stel gewicht verliest heeft invloed. Dat betekent dat wanneer de ene partner op een vlot tempo afvalt, de andere partner dit ook zal doen. Helaas kan dit ook in je nadeel werken: wanneer de een moeite heeft met afvallen, zal het bij de ander ook niet van een leien dakje lopen.

Dus ben je nu al bezig om je lijf in shape te krijgen voor de zomer? Zorg dan in ieder geval voor een goede basis: een partner met een gezonde levensstijl.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+