Fit&Gezond

Likeability of 5

Zo blijf je in vorm met een half uur sport per week

Voor de echte fanatiekelingen. Beeld: Victor Freitas via Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

23 JAN 2018

We weten het allemaal: je moet regelmatig bewegen om gezond te blijven. Maar het weten is wat anders dan doen, zeker nu Blue Monday is geweest en je goede voornemens een stuk lastiger zijn vol te houden. Je vraagt je wellicht af waarom je nog steeds geen resultaat ziet en misschien heb je de urenlange fitnesssessies al opgegeven.

Half uurtje per week

En die urenlange fitnesssessies hoeven ook helemaal niet. Er bestaat namelijk een manier om met pakweg dertig minuten sporten per week, helemaal in vorm te komen. Onder de fanatiekelingen is deze methode al bekend, tijd voor de goede voornemen-dumpers om den HIIT-training ook een kans te geven.

HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Je zit elke dag tien minuten op een hometrainer en daarnaast doe je nog een aantal oefeningen om je spieren te versterken. Deze training zorgt er niet alleen voor dat je lekker op conditie komt, ook verdwijnt je lekkere trek erdoor. Het honger-hormoon ghreline wordt erdoor verminderd. En als je echt wat kilo's kwijt wil, zul je ook de lekkere snacks moeten laten staan.

via GIPHY

Kort en explosief

Met de HITT-training ben je een aantal keer heel kort maar heel explosief aan het bewegen, maximaal een halve minuut. Dat zorgt ervoor dat de sterkte van je hart en longen wordt verbeterd, maar ook dat je bloedsuikerspiegel stabieler is, Niels Vollaard is wetenschapper aan de Stirling University en laat in zijn onderzoek zien dat drie keer per week de HITT-training net zo effectief is als net zoveel sportsessies van drie kwartier. Scheelt je dus een hoop tijd.

,,Bij beide manieren van sporten zie je een verbetering van tien procent, wat de moeite zeker loont. Het verschil is alleen dat onze maniervan HIIT-training veel efficiënter is qua tijd", laat hij DailyMail weten.

via GIPHY

Suikers afbreken

In de eerste twintig seconden van je sprint, breekt je lichaam opgeslagen suikers af in je spieren, waardoor je spieren energie krijgen, legt Vollaard uit. Dat zorgt voor een heleboel andere reacties in je lijf. Waaronder de 'signaalmoleculen', zoals Vollaard het noemt. Tijdens je tweede sprint, worden die moleculen geactiveerd en helpen ze om spieren als je hart te laten groeien. Doe je dat vaak genoeg, dan zorgt dat dat je hart sterker wordt.

Er zijn verschillende manieren van HIIT-trainingen, waaronder de variant waarin je in hele korte tijd je hartslag naar zo groot mogelijke hoogte stuwt. ,,Dat is zo snel klaar dat ik me niet eens omkleed", schrijft de krant. Meestal doe je dat op een fiets, maar je kunt ook dertig seconden lang de trap op en neer rennen, heel hard door de straat rennen of - als je conditie niet zo goed is - zo hard mogelijk lopen. Dat doe je dertig seconden waarna je één à twee minuten rustig blijft bewegen.

Fit in weinig tijd

Een ideale manier om in weinig tijd toch fit te worden. Zeker als je een drukke baan en een hectisch leven hebt. Met weinig tijd kun je dus toch weer fit worden. Extra voordeel is dat je 'm toe kunt voegen aan andere sportroutines, mocht je bijvoorbeeld de ambitie hebben een onwijs gespierde fitboy-, of girl te worden. Wel is het handig om voor je begint met intensief sporten, een goede begeleider te vinden. Deze kan je precies vertellen wat voor jouw lichaam de beste manier is om te beginnen met nu écht een keertje je goede voornemens waarmaken.

Wil je echt effectief kilo's verliezen en/of jezelf gezonder voelen? Dan is het ook goed om eens kritisch naar je eetpatroon te kijken. Mocht je het moeilijk vinden om een balans te vinden, dan kan een personal trainer of een diëtist je daar bij helpen. En als je het dit jaar écht helemaal goed wil doen, zorg dan ook dat je elke nacht genoeg slaap krijgt en zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip gaat slapen en opstaat. Je zult zien dat je dan écht niet al het goede des levens hoeft te laten staan!

via GIPHY


like
user_c9ac01c3929a921a977a1061b6be644850bf9c97_avatar

Views

700+

5 beslissingen die je gelukkiger maken

5 beslissingen die je gelukkiger maken

5 beslissingen die je gelukkiger maken

Foto van 'Lisa en Shirah'

12 NOV 2018

Lang niet alles in dit leven heb je zelf in de hand. Maar waar je wél invloed op hebt, is op de keuzes die je maakt. Deze beslissingen maken je vandaag nog gelukkiger.

1. Ik stop met piekeren

Het zou handig zijn als er een knop bestond waarmee je je piekergedachten uit kunt zetten. Helaas is die er niet. Je kunt er wel voor kiezen om je leven zo min mogelijk te laten beïnvloeden door gepieker. Hoe? Door in te zien dat het je niets brengt. Probeer liever te achterhalen wat de bron is van je piekergedachten, zodat je er iets aan kunt doen. En als je het piekeren echt niet kunt laten, beperk het dan tot een kwartier per dag. Waarschijnlijk ben je eerder uitgepiekerd dan je denkt.


Views

1k+

Herfstvakantie Museadeuren open voor de kids
Likeability of 3

Herfstvakantie! Museadeuren open voor de kids

In samenwerking met de Museumvereniging

19 OKT 2018

Zo’n 170 musea met meer dan 400 activiteiten en een thema dat aansluit bij de Kinderboekenweek: vriendschap. Dat is de Museumkidsweek – die tot en met 28 oktober stiekem twee weken duurt – in één zin. De museumdeuren staan tijdens de herfstvakantie dus wagenwijd open voor de kinderen, want zij zijn de museumambassadeurs van de toekomst! Voor wie nog uitjes voor die vakantie wil bedenken: de musea in ons land zijn voor gezinnen met kids op een leuke manier te ontdekken. Metro licht enkele activiteiten uit en een compleet overzicht van musea en ‘wat te doen’ vind je op Museumkidsweek.nl.

1 Een high tech Romein spelen

Rare jongens, die Romeinen, klinkt het vaak in de strips van Asterix & Obelix. Nou, zo raar waren die jongens niet. In de tentoonstelling High Tech Romeinen kunnen de kleintjes zelf ontdekken welke slimme technieken de Romeinen allemaal bedachten. De expo bevat nog veel meer knappe techniek van vroeger tijden en door voorwerpen te zoeken, stickers te plakken en letters te verzamelen kan – hoe spannend – een code worden gekraakt. Wie de Techniekspeurtocht tot een goed einde brengt, krijgt een technisch cadeautje.


sad
user_c0691129cef63d2bc620261552fd65907cc215dd_avatar

Views

4k+

Waarom teveel sporten niet goed is

Teveel sporten is niet goed voor je lichaam. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

9 NOV 2018

Dat sporten goed is voor onze gezondheid dat weten we. Waar het voor jou misschien lastig is om jezelf één keer in de week, of misschien een paar keer in de week naar de sportschool te slepen, zijn er echter ook mensen die juist teveel doen en te vaak richting sportschool gaan.

Na het sporten is het belangrijk je lichaam te laten herstellen en rust te gunnen. Doe je dat niet, dan loop je het risico ‘overtraind’ te raken. Onze collega’s bij Woman’s Health schrijven dat de grens tussen het beste uit jezelf halen en je lichaam uitputten dun is.

Jezelf verliezen is makkelijk


Views

6k+

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn
Likeability of 5

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

In samenwerking met de Dierenbescherming

22 OKT 2018

Wie z’n boodschappenmandje vult met pizza’s, hondenvoer, soep en mayonaise waarin eieren zijn verwerkt, zal niet meteen overtuigd van de daken schreeuwen dat hij of zij zo lekker diervriendelijker aan het winkelen is. Maar… dat kan wel degelijk het geval zijn!

Supermarkten bieden namelijk steeds meer producten aan die het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming dragen. Zo hebben mensen die graag diervriendelijker shoppen, meer keuze dan ooit. Om dat nog duidelijker te maken, houdt de Dierenbescherming deze week (22 tot en met 28 oktober) een Beter Leven week.

Ook pizza’s en mayo kunnen diervriendelijker zijn

like
user_b30560760a6da3bd458506e184e5951806c29233_avatar

Views

5k+

De geur van koffie maakt je alerter

Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

4 NOV 2018

Kan jij ook niet aan je dag beginnen zonder een kopje koffie? Of ben je iemand die de bittere smaak van koffie walgelijk vindt, maar ’s ochtends wel een energieboost nodig heeft? Geen zorgen, volgens een Amerikaanse studie hoef je het zwarte goud niet eens te drinken om alerter te worden: de geur alleen is voldoende.

In het onderzoek kregen honderd studenten een test met tien wiskundige vragen. De helft van de groep maakte de test in een kamer waar de geur van koffie hing, de andere helft moest de test in geurloze kamer maken. Uit het onderzoek blijkt dat de eerste helft, diegenen die in de naar-koffie-ruikende kamer zaten, de test opvallend beter hadden gemaakt. De bevindingen werden gepubliceerd in The Journal of Environmental Psychology.

Overtuigd van eigen kunnen


Views

2k+

Je hoeft niet zweverig te zijn om je zen te voelen

Mindfulness gaat ook om loslaten

Foto van 'Ingelise de Vries'

4 NOV 2018

Als je meer wil weten over mindfulness, is het een goed idee de tijd te nemen en het Esther Mostert te vragen. Ze kan je urenlang en onverminderd enthousiast vertellen over de levenswijze. Daar hoef je niet zweverig of zen voor te zijn, „ik voel me er goed bij als ik het druk heb”. In haar boek Leven voor Gevorderden helpt je ze dan ook om mindful te leven zonder zweverig te worden of je hele leven om te gooien.

Echt niet altijd zen

Mostert komt uit de financiële wereld en begon zeven jaar geleden met mindfulness. „Het was geen vooropgezet plan er zo in te gaan”, vertelt Mostert, inmiddels ook mindfulnesstrainer én auteur. „Ik heb de natuurlijke drang dat als ik iets doe, ik het graag goed wil doen. Dan komt er altijd meer dan ik van tevoren had bedacht.” Maar mindfulness, is dat niet dat je zen bent, mediteert en altijd rust hebt? „Ik heb juist rust door onrust toe te laten. Mindfulness gaat over je eigen weg vinden en dicht bij jezelf blijven. Niet oordelen, niet jezelf vergelijken met anderen of doen wat je denkt dat moet.”


Views

2k+

We sporten te weinig en hierom is dat niet oké

Een rondje door het park is zo'n slecht idee nog niet

Foto van 'Metro'

2 NOV 2018

Hoewel het echt helemaal niet erg is om de sportschool af en toe te skippen, moet het geen gewoonte worden. We sporten namelijk veel te weinig en dat is niet goed. Eén op de drie vrouwen en één op de vier mannen krijgt niet genoeg beweging volgens de World Health Organisation (WHO).

Te weinig bewegen brengt de nodige risico’s met zich mee. Zo is de kans op diabetes type 2 groter, heb je meer kans op hart- en vaatziekten en bepaalde types kanker. Niet verstandig om te vaak toe te geven aan Netflixen op de bank na een lange werk.

In 2016 sportte meer dan een kwart van de wereldbevolking niet, blijkt uit onderzoek van de WHO. Gelukkig kon de WHO ook wat positiefs melden: sinds 2001 sporten we wel steeds een beetje meer.


Views

2k+

Nooit meer keuzestress: zo stop je met twijfelen

Nooit meer keuzestress: zo stop je met twijfelen

Nooit meer keuzestress: zo stop je met twijfelen

Foto van 'Lisa en Shirah'

29 OKT 2018

Elke dag moet je keuzes maken. Van het kiezen wat je op je boterham doet tot bepalen welke studie je wilt volgen. Maar wat als je altijd twijfelt en bang bent om de verkeerde keuze te maken? Met deze tips wordt kiezen een eitje.

1. Leer jezelf beter kennen

Soms maak je keuzes waarvan je achteraf denkt: ‘Waarom heb ik hier ooit voor gekozen?’ Natuurlijk kun je nooit alles van te voren weten, maar je kunt wel proberen om betere keuzes te maken. De truc is om meer zelfinzicht te creëren, zodat je beter weet wat bij je past. Het is dan makkelijker om de knoop door te hakken en te voorkomen dat je iets doet waar je later spijt van hebt. Denk vaker na over de dingen waar je gelukkig van wordt en probeer met dit in je hoofd keuzes te maken.


Views

2k+

Bewezen: later ontbijten helpt bij afvallen

Later ontbijten helpt bij het afvallen. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

26 OKT 2018

Afvallen, aankomen, het is een blijvende strijd. Waarschijnlijk heb je alles al geprobeerd, maar lijkt niks te werken. Althans niet blijvend. Nu blijkt dat je het al die tijd helemaal niet zo drastisch had hoeven aanpakken. Slechts het uitstellen van je ontbijt en het wat vroeger nuttigen van je avondeten kan al verschil maken.

Veranderen van eetpatroon

Voor een studie werden twee groepen mensen bestudeerd. De ene groep kreeg de opdracht 90 minuten later te ontbijten, en 90 minuten vroeger te dineren dan normaal. De andere groep mocht hun gewone eetpatroon aanhouden.


Views

5k+

Zo vaak moet je op de weegschaal staan

Foto van 'Metro'

22 OKT 2018

Eindelijk ben je zover, dat moment dat je besluit dat de overtollige kilo’s er toch af moeten. Je pakt vaker de fiets in plaats van de bus, de trap in plaats van de lift en ongezonde snacks en maaltijden maken (grotendeels) plaats voor de gezonde variant. Ook je sportroutine is meer consequent. Maar als je op de weegschaal gaat staan, zijn er nog steeds geen kilo’s af.

Alles behalve motiverend en de verleiding om weer gewoon het (groente)kroketje bij de lunch te nemen wordt groter. Want als het niet lukt als je zo goed je best doet, wanneer lukt het dan wel? Moet je nog obsessiever gezond gaan leven? Gelukkig niet, je bent namelijk goed bezig. Het is alleen erg lastig om de weegschaal als graadmeter te gebruiken als je bezig bent af te vallen.

Vocht, sport en eten


Views

2k+

Voorkom op deze manier het snotteren in de herfst

Voorkom op deze manier het snotteren in de herfst

Voorkom op deze manier het snotteren in de herfst. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

21 OKT 2018

Geen zin in een herfstdip? Wil je het snotteren tijdens de aankomende maanden voorkomen? Onder het mom van 'alle kleine bee(s)tjes helpen', laten wetenschappers van de Universiteit van Oregon weten dat je je ramen wat vaker open moet zetten. Ook als het koud is, ja.

Ziekteverwekkers

Tijdens de herfstmaanden spendeer je veel tijd binnenshuis, waardoor je in aanraking komt met huisstof. Hierbij zitten verschillende bacteriën, waaronder ziekteverwekkers als pathogenen.


Views

4k+

6 geheimen van stressvrije mensen
Likeability of 5

6 geheimen van stressvrije mensen

6 geheimen van stressvrije mensen

Foto van 'Lisa en Shirah'

15 OKT 2018

Ellenlange to-do lists, uitpuilende agenda’s en altijd een opgejaagd gevoel hebben. Wil je een leven met minder stress? Kijk dan deze geheimen af van stressvrije mensen.

1. Het leven niet te serieus nemen

Mensen met weinig stress zijn een ster in relativeren. Ze zien hun problemen in perspectief en maken zich niet druk om kleine dingen. Zoals de trein die een paar minuten vertraging heeft, een lekke band of een vlek in hun lievelingsbroek. Vind je het moeilijk om het leven wat luchtiger te bekijken? Stel jezelf dan de volgende vragen: ‘Is het echt zo belangrijk als ik denk dat het is?’ en ‘Levert het me iets op als ik me hier druk over maak?’ Grote kans dat het antwoord altijd ‘nee’ is.


like
user_a8f6be492f2f9164db742086685af1b2042a4df6_avatar

Views

7k+

Dit is de beste manier om jezelf te wegen

Zo moet je dus niet op je weegschaal staan. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

8 OKT 2018

De één doet het liever helemaal niet, de ander iedere dag: op de weegschaal staan. Maar daar zitten nog best wat haken en ogen (en handige weetjes) aan vast!

Volgens de National Weight Control Registry in Amerika weegt 75 procent van de mensen die met succes gewicht hebben verloren en dat zo hebben gehouden zich ten minste eens per week. Zij melden ook dat wanneer je jezelf weegt, je dat het beste kunt doen in de ochtend nadat je naar het toilet bent geweest.

Nog geen extra gewicht


Views

4k+

Psycholoog Thijs: ‘Druk zijn is een statussymbool’

Thijs Launspach door Frank Ruiter

Foto van 'Ingelise de Vries'

7 OKT 2018

Grote kans dat jij of je vrienden je er regelmatig schuldig aan maken. Op de vraag hoe het gaat, krijg je vaak het antwoord: ‘Goed, druk!’. Maar waarom zijn we allemaal zo druk, of valt het stiekem wel mee? En hoe word je stress de baas? Psycholoog Thijs Launspach specialiseerde zich op stress, drukte en burn-outs en helpt je in zijn nieuwe boek Fokking Druk een beetje op weg. Want: ,,druk zijn is een keuze”.

Alles moet perfect

,,Er is niet één reden, het zijn veel verschillende redenen dat we zo druk zijn”, legt Launspach uit. ,,Ons werk is veel drukker geworden, omdat banen complexer zijn. We mailen meer dan twee uur per dag en de grens tussen werk en privé is aan het vervagen. We leiden massaal aan fomo en hebben de neiging onze dagen te vullen met interessante activiteiten. En we zijn verslaafd aan onze telefoon, de spaarzame momenten die we hadden om te ontspannen, verdwijnen in die telefoon.”


Views

3k+

Helft vrouwen krijgt dementie, beroerte of Parkinson

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

2 OKT 2018

Nederlanders hebben een aanzienlijk grote kans op een ongeneeslijke hersenziekte. De helft van de Nederlandse vrouwen en één op de drie mannen die nu van middelbare leeftijd zijn, krijgt later een beroerte, dementie of Parkinson.

De cijfers zijn afkomstig van een onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Over een periode van meer dan 25 jaar deden meer dan 12 duizend mensen mee aan het onderzoek.

Preventie blijft achter


Views

3k+

Onmisbare tips voor chaotische mensen

Onmisbare tips voor chaotische mensen

Onmisbare tips voor chaotische mensen

Foto van 'Lisa en Shirah'

1 OKT 2018

Afspraken vergeten, je sleutels overal laten slingeren en standaard een ontploft huis. Het leven van een chaoot is niet altijd makkelijk. Wil je meer structuur? Volg dan deze tips.

1. Creëer een vast ritme

Elke dag op een ander tijdstip opstaan en gaan slapen, kan je leven chaotischer maken dan nodig is. Net zoals steeds op andere momenten eten of sporten. Houd je daarom zoveel mogelijk aan een vast ritme. Creëer een ochtend- en avondroutine en probeer iedere dag op ongeveer hetzelfde tijdstip te eten. Wijk in het weekend niet te veel van dit ritme af. Door meer regelmaat in je leven te brengen, creëer je namelijk automatisch meer rust.


Views

3k+

Minder kans op depressie bij mediterraans dieet

Vette vis is rijk aan omega 3 vetzuren. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

30 SEP 2018

Dat wat je eet van invloed is op hoe jij in je vel zit en hoe je eruitziet, is algemeen bekend. Iemand die leeft op alleen maar groene sapjes en wat wortels is meestal wat slanker dan iemand die dat niet doet. Maar nu blijkt dat eten naast je looks ook invloed kan hebben op je mentale gesteldheid.

Onlangs werd in het tijdschrift Molecular Psychiatry een onderzoek gepubliceerd waarin de conclusie werd getrokken dat een mediterraans eetpatroon een positief effect kan hebben op je stemming. Het mediterraanse dieet bestaat onder andere uit groenten, fruit, peulvruchten, vis, schaal en schelpdieren, matig vlees, zuivelproducten, olijfolie, volkeren producten en noten.

Volgens de onderzoekers zouden mensen die zich aan een mediterraans dieet houden, minder kans hebben om een depressie te ontwikkelen. Gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur kan dit beamen. „Dit dieet kan een gunstige invloed op je stemming hebben omdat het bepaalde voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan vitaminen, mineralen en vetzuren, die juist voor een goede hersenfunctie van belang zijn.”


Views

4k+

Stoppen met junkfood is even moeilijk als met roken

Foto: Shutterstock

Foto van 'metronieuws'

28 SEP 2018

Ben jij een liefhebber van snacks en junkfood en eet je het geregeld? Dan zul je wel eens gemerkt hebben dat het best wel lastig is om er mee te stoppen. Dat kan kloppen, want minderen met junkfood blijkt namelijk dezelfde afkickverschijnselen teweeg te brengen als de verschijnselen die mensen hebben als ze stoppen met het roken van sigaretten of marihuana.

Mentale en fysieke klachten

Volgens een recent onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Appetite, ervaren de liefhebbers van junkfood een aantal psychologische en lichamelijke klachten zodra zij stoppen met het eten ervan. De klachten die zij dan ervaren lijken erg op de klachten die ex-rokers en marihuanagebruikers ook ervaren. Het gaat dan om stemmingswisselingen, hoofdpijn, angst, slecht slapen en 'cravings', oftewel de hunkering naar het verslavende middel. De klachten van deelnemers waren het heftigst tussen dag twee en dag vijf van hun stopperiode. Dit blijkt hetzelfde te zijn voor marihuana en nicotine stoppers.


Views

4k+

Train je brein: calorieën verbranden door nadenken

Train je brein. / Unsplash

Foto van 'metronieuws'

25 SEP 2018

Als jij dacht dat je alleen calorieën kon verbranden door je keihard in het zweet te werken in de sportschool, dan hebben wij (denken we) goed nieuws! Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat je ook door je hersenen goed te laten kraken, je calorieverbranding een boost geeft.

Snellere verbranding

Ewan McNay, assistent professor psychologie aan de Universiteit van Albany onderzocht dat je ook door harder nadenken calorieën kunt verbranden. Het is namelijk zo dat ons brein de suiker glucose verbruikt om te kunnen functioneren. Meer hersenactiviteit zorgt er daarom voor dat er meer glucose verbruikt wordt. Harder nadenken zorgt dus voor een snellere calorieverbranding.


Views

3k+