Ingelise de Vries
Ingelise de Vries Gezondheid 5 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe ‘rauw water’-hype is levensgevaarlijk

Waren we het er eindelijk over eens dat ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’ voor je eetpatroon geldt, komt er weer een bizarre hype om de hoek kijken. En niet zomaar eentje: er is een ware run op ‘raw water’.

Schoon water

Huh, rauw water? Inderdaad, water dat we uit de kraan of uit flesjes halen is niet bereid zoals je dat kent van eten. Maar met ons water wordt wel iets gedaan. Het wordt gefilterd en schoongemaakt. Ook worden er stoffen als fluoride toegevoegd om ervoor te zorgen dat ziekmakende bacteriën niet in ons water terecht kunnen komen.

Rauw water, dat wordt verkocht als ‘live water’ in Silicon Valley, is ‘ongefilterd, onbehandeld en ongesteriliseerd’. ,,Zo deden onze voorouders het ook!”, is de gedachte erachter. Klinkt goed, teruggaan naar de natuur. Maar zo makkelijk is het niet, vertelt voedselveiligheidsexpert Bill Marler aan Business Insider. ,,We zijn vergeten aan welke ziektes onze voorouders dood gingen.” Daarbij moet je denken aan E.Coli, hepatitis en cholera.

Anticonceptie en fluoride

Live Water-oprichter Mukhande Singh is het brein achter het water. Hij beweert dat water uit de kraan en uit flessen dood is. Alle gezonde mineralen zijn er volgens hem uitgefilterd. Hij claimt dat kraanwater toiletwater met anticonceptiepillen en fluoride is.

Na een artikel in de New York Times ontstond er een flinke run op het nieuwe toverdrankje. Waar een kruik van 3,78 liter eerder nog rond de 36,99 dollar kostte, is de prijs inmiddels bijna verdubbeld naar de 60 dollar. Gezond of niet, qua marketing heeft Singh het dus wel goed bekeken. Wie het ‘Fountain of truth water’ wil proberen, moet dan ook nog even wachten, er is op dit moment niet genoeg op voorraad.

Gebruik maken van de hype

Singh is niet de enige die handig gebruik maakt van de drang om gezonder dan gezond te zijn. Ook Doug Evans springt handig op de hype in. Hij is de oprichter van de gefaalde startup Juicero, maar laat het daar niet bij zitten. Hij bracht bijna 200 liter ‘live water’ mee naar festival Burning Man.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.