Fit&Gezond

Ben jij een snelle wandelaar? Goed nieuws!

Ben jij een snelle wandelaar? Goed nieuws!

Wandel jij vaak snel? Grote kans dat je gezonder bent dan mensen die het wat rustiger aan doen. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

13 JAN 2018

Kan jij je ook zo ergeren aan mensen die lopen met het tempo van een slak? En moet je altijd een paar minuten wachten voordat je vriendengroep je eindelijk ingehaald heeft? Dan heeft de universiteit van Leicester goed nieuws voor je.

De hierboven genoemde universiteit nam voor een periode van zes jaar 420.000 mensen onder de loep. Het doel was om het verband tussen de loopsnelheid en de gezondheid van de participanten te onderzoeken.

Hartaandoening

De cijfers lieten weinig aan de verbeelding over: mensen die bij de 'langzame wandelaars' hoorden stierven 1,8 tot 2,4 keer sneller aan een hartaandoening dan hun snelle tegenhangers. Sneller lopen betekent dus niet alleen sneller leven, maar vaak ook langer.

Ook als factoren als BMI, rookverslaving en dieet werden meegerekend, bleven de resultaten overeind. Dus ook iemand die een gezond dieet en een lage BMI heeft en langzaam loopt, heeft meer kans om aan een hartaandoening dood te gaan dan een snelle wandelaar met een soortgelijke levensstijl.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Zo kom je Koningsdag gezond door

Zo kom je Koningsdag gezond door

Snack bijvoorbeeld oranje! Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

VANDAAG, 09:00

Koningsdag is natuurlijk een groot feest, maar je lijf is wat minder blij met die vette hap en al dat bier. Hoe kom je Koningsdag toch door zonder dat je de volgende dag ellendig in je bed ligt?

1. Begin met een goede bodem

Ga je de hele dag slenteren over de vrijmarkt? Ga je met je vrienden bij de stamkroeg hangen of ben je op Koningsdag te vinden op een festival? Een gezond ontbijt een must. Vooral als je de avond ervoor, tijdens Koningsnacht, ook nog de hort op bent geweest.

2. Speel spelletjes!

Ga even terug in de tijd en speel Oudhollandse spelletjes. Deze spelletjes zijn hartstikke leuk én goed voor je. Er is vast en zeker een plek te vinden waar je kunt zaklopen, blikgooien of eierlopen.

3. Lopen, lopen en nog eens lopen

Check je dagelijks je stappenteller om te kijken hoeveel je op een dag hebt gewandeld? Dan is Koningsdag de perfecte gelegenheid om je gemiddelde naar boven te halen. Loop vooral een extra rondje over de markt voor wat extra beweging. Wie weet scoor je nog een leuk koopje die je anders niet was tegengekomen!

4. Snack oranje!

Koningsdag is de perfecte gelegenheid om verantwoord te snacken. Stop in je tas wat worteltjes, mandarijnen, perziken, abrikozen of oranje paprika's. En heb je een beetje dorst? Scoor in plaats van een biertje een verse jus onderweg!

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

85

Nieuw borstkankermedicijn toch in basispakket

Nieuw borstkankermedicijn toch in basispakket

Aanvankelijk was het medcijn te duur, maar de minister heeft korting bedongen. / FreeStocks

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Het borstkankermiddel ribociclib wordt voortaan vergoed uit het basispakket. Minister Bruno Bruins vond het aanvankelijk te duur, maar hij heeft korting bedongen.

Vreselijke ziekte

Het middel wordt vanaf 1 mei 2018 vergoed uit het basispakket. De afspraak met de leverancier bestaat uit een vertrouwelijke korting die oploopt naarmate de uitgaven toenemen. De afspraken gelden tot en met 2020.

"De succesvolle uitkomst is goed nieuws voor de patiënten, die nu toegang krijgen tot een nieuw middel tegen deze vreselijke ziekte. Ten tweede voor alle verzekerden. Door deze onderhandelingen vallen de kosten van dit middel fors lager uit", aldus de minister voor Medische Zorg.

Alternatieven

Ribociclib wordt gebruikt bij een groep patiënten met uitgezaaide borstkanker. In combinatie met hormoontherapie remt het geneesmiddel de groei van kankercellen. Patiënten leven daardoor langer en met minder klachten.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg)

Het nieuwe medicijn lijkt erg op palbociclib, dat in augustus tot het basispakket werd toegelaten. Een derde soortgelijk middel komt eraan. De beschikbaarheid van alternatieven maakte het voor Bruins mogelijk makkelijker om een lagere prijs te vragen.

Als de fabrikant het volle tarief in rekening zou brengen, zou dat 66 miljoen euro per jaar kunnen kosten, berekende de toezichthouder, het Zorginstituut. Hoe hoog de rekening nu is, is geheim.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

46

Met deze tips kom je nooit meer tijd tekort

Met deze tips kom je nooit meer tijd tekort

Met deze tips kom je nooit meer tijd tekort

Foto van 'Lisa en Shirah'

23 APR 2018

Heb je het gevoel dat je altijd tijd tekort komt en dat er niet genoeg uren in een dag zitten? Door anders met je tijd om te gaan, kun je dit veranderen. Met deze tips heb je voortaan zeeën van tijd.

1. Verander je mindset

Je mindset, oftewel de overtuigingen die je hebt, bepalen voor een groot deel hoe je leven eruitziet. Sta daarom eens stil bij hoe je over het concept tijd denkt. Is tijd iets waarvan je nooit genoeg hebt? Lijkt het alsof anderen je agenda bepalen? Of glipt het steeds door je vingers? Verander deze gedachten in het idee dat je altijd eindeloos veel tijd hebt. Op de momenten dat je in tijdnood bent, herhaal je deze gedachte in je hoofd. Langzaam ga je naar deze nieuwe mindset leven, waardoor je ineens veel meer tijd lijkt te hebben.

2. Durf je te vervelen

Je vervelen is de ultieme manier om minder tijdsdruk te ervaren omdat het je het gevoel geeft dat je tijd in overvloed hebt. Ook vergroot het je creativiteit: je brein heeft even pauze van allerlei prikkels, waardoor je later op de meest verrassende ideeën komt. Denk je: ‘Ik heb helemaal geen tijd om me te vervelen’? Vervang dan de zinloze momenten waarop je je telefoon gebruikt voor even helemaal niks doen. Door te stoppen met het kijken van tv-programma’s, YouTube-video’s en Netflix-series houd je ook meer tijd over om te niksen.

3. Zoek de tijdslurpers

Misschien heb je het gevoel dat je tijd tekort komt, maar weet je niet eens waar al je tijd heen gaat. Een slimme manier om hier achter te komen, is door een tijddagboek bij te houden. Schrijf nauwkeurig op wat je op een dag doet en hoeveel tijd het je kost. Houd bij hoe lang je precies op je werk bent, in de auto zit of reist met het openbaar vervoer en wat je in de ochtend en avond doet. Na een paar dagen zie je vanzelf wat je tijd opslurpt. Denk bijvoorbeeld aan de loze uren op de bank na het eten. Ook kom je er zo achter welke dingen je efficiënter kunt aanpakken.

4. Zeg vaker nee

De meeste mensen doen het liefst zoveel mogelijk op één dag. Het grote nadeel van ieder uur volproppen, is dat de dag aanvoelt als een race tegen de klok. Je hebt nergens écht de tijd voor en geniet er daardoor ook niet van. Probeer daarom vaker nee te zeggen tegen anderen en de taken die je zelf op je to-do list hebt gezet. Welke dingen zijn het belangrijkst? En wat kan best tot morgen wachten? Door keuzes te maken, creëer je automatisch meer tijd voor jezelf.

5. Laat perfectionisme los

Perfectionisme kost veel tijd en energie. Zonde, want die tijd kun je ook voor andere dingen gebruiken. Als je ergens mee bezig bent, stel jezelf dan de volgende vraag: ‘Is het nodig om hier nog meer tijd aan te besteden?’ Misschien kun je ook tevreden zijn met een voldoende. Lang niet altijd is het namelijk nodig om iets tot in de puntjes te perfectioneren.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

LEES OOK


Views

200+

Muziek luisteren tijdens operatie helpt tegen angst

Foto ter illustratie. Bron: Pexels

Foto van 'Cerise van Vliet'

20 APR 2018

Je had het misschien al verwacht, maar nu is er ook nog eens keihard bewijs voor: muziek vermindert angst en zelfs pijn tijdens operaties. Zelfs als een patiënt volledig onder narcose is, kan muziek nog verlichting geven, blijkt uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Journal of Surgery. Daar legt Rosalie Kühlmann uit dat patiënten altijd de mogelijkheid moeten krijgen om voor, tijdens en na de operatie naar muziek te luisteren. „Er kunnen nu richtlijnen ten aanzien van chirurgie worden gemaakt. Muziek rondom de operatiekamer is eenvoudig toe te passen, is veilig, duurzaam en kent geen bijwerkingen."

Artsen

Naast het feit dat de muziek goed is voor de patiënt, kan het ook rustgevend werken voor de arts in kwestie. Muziek geeft hen ontspanning, concentratie en energie. Dus als de patiënt geen koptelefoon gebruikt maar de muziek door de hele kamer laat klinken, is er sprake van een win-win.

Voor dit onderzoek werden de gegevens over pijn en angst tijdens operaties in combinatie met de effecten van muziek uit elf verschillende databases gehaald. Wetenschappers bekeken onderzoeken van 1980 tot 2016 en kwamen zo tot deze conclusie. Wereldwijd worden er per jaar 266 tot 360 miljoen operaties uitgevoerd. De meeste patiënten zijn van tevoren angstig en ervaren pijn, de simpele toepassing van muziek zou hen kunnen helpen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

77

Afvallen is moeilijker voor korte vrouwen

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Cerise van Vliet'

19 APR 2018

Je kleine vriendin zei het altijd al, maar nu is het ook nog eens bewezen: korte vrouwen verliezen moeilijker gewicht dan lange vrouwen.

„Kortere vrouwen hebben een langzamer metabolisme" legt Craig Primack, president-elect van de Obesity Medicine Association, uit aan Womens Health. „De gemiddelde vrouw heeft een basaal metabolisme (BMR) van 1400 calorieën per dag. Dat betekent dat als ze 24 uur per dag in bed zou liggen, ze 1400 calorieën zou verbranden. Maar ik zie vrouwen die korter zijn dan 1 meter 50 met een BMR van 1200 calorieën en vrouwen van 1 meter 77 met 1750 of meer per dag."

Minder energie

Vrouwen met een langer lichaam, verbranden dus meer ook al zouden de korte en de lange vrouw allebei de hele dag in bed liggen. Waarom? Simpel: hoe korter je lichaam, hoe minder energie het nodig heeft om te functioneren. Als er minder energie nodig is, wordt er ook minder gemaakt en dus minder calorieën verbrand in het lichaam.

De langere uitleg van Primack is als volgt: mensen met een korte lichaamsbouw hebben minder 'droge massa'. Die 'droge massa' bestaat uit je spieren, organen, botten en bindweefsel. Eigenlijk alles in je lichaam wat geen vet of water is. En deze 'droge massa' is de factor die voor het grootste gedeelte bepaalt hoeveel calorieën jij verbrandt als je rust, naar je werk loopt of keihard gaat in de sportschool. Heb je daar minder van? Dan verbrand je dus minder.

Spiermassa

Alsof dat nog niet jammer genoeg is voor de korte dames onder ons, hebben ze over het algemeen ook minder spiermassa. Niet geheel onlogisch, want het vergt minder spieren om een kort been de hele dag vooruit te werken dan een lang been. Elke pond spier zou in rust zo'n zes calorieën per dag verbranden - als je niet eerst hebt gesport - dus ook hier wordt voor de kleine dames automatisch minder verbrand.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

19 APR 2018

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

400+

 Altijd haast? Dankzij deze 5 tips niet meer

Altijd haast? Dankzij deze 5 tips niet meer

Altijd haast? Dankzij deze 5 tips niet meer

Foto van 'Lisa en Shirah'

16 APR 2018

We leven in een gehaaste maatschappij, waarin alles snel, sneller, snelst lijkt te moeten. Maar waarom eigenlijk? Gun jezelf minder stress door deze tips op te volgen.

1. Zet je wekker tien minuten eerder

Langzamer leven kan zo simpel zijn als je wekker tien minuten eerder zetten. Veel mensen hebben tijd tekort in de ochtend, waardoor ze zich wel moeten haasten. Dit opgejaagde gevoel blijft je vaak de rest van de dag achtervolgen. Door een paar minuten eerder op te staan, is de kans een stuk kleiner dat je 's ochtends haast hebt. Houd je zelfs tijd over? Begin de dag dan nog relaxter door een paar minuten op je ademhaling te focussen.

2. Doe minder

Als je vaak haast hebt, kan dat een teken zijn dat je te veel op een dag wilt doen. Om te voorkomen dat je verzuipt in je to-do list, is het slim om deze lijst flink in te korten. Maak ’s ochtends geen waslijst aan taken, maar beperk je tot de drie belangrijkste dingen van die dag. Hierdoor heb je minder het gevoel dat je in een versnelling hoger moet leven. Stel jezelf gedurende de dag de vraag: ‘Is dit nu echt belangrijk?’ Als het antwoord ‘nee’ is, kan het best een dag wachten.

Tip: plan je week niet bomvol. Zorg dat er ruimte is voor spontane plannen of om even helemaal niks te doen.

3. Besef dat haasten je niets brengt

Ghandi zei het mooi: “There is more to life than increasing its speed.” Gehaast leven levert je helemaal niets op. Niet meer tijd, niet meer plezier en zeker niet meer ontspanning. Door te haasten leef je juist vluchtiger, waardoor je minder oog hebt voor de wereld om je heen. Ook is het veel lastiger om ergens van te genieten, als je jezelf er niet de tijd voor gunt.

4. Vraag jezelf: ‘Kan het ook anders?’

Om minder te haasten, is het belangrijk dat je opmerkt wanneer je je opgejaagd voelt. Misschien ben je iemand die altijd haast heeft in de ochtend of eindig je de werkdag meestal gestrest. Stel jezelf voortaan iedere keer als je je opgejaagd voelt de vraag: ‘Kan het ook anders?’ Hierdoor creëer je afstand en herinner je jezelf eraan dat je best een stapje terug mag doen.

5. Doe iets zo langzaam mogelijk

Het tegenovergestelde van haasten is vertragen. Probeer tenminste één keer per dag iets in een slakkentempo te doen. Zoals je tandenpoetsen, je handen wassen, naar de trein lopen of eten. Zo raak je eraan gewend om ergens echt de tijd voor te nemen en is het makkelijker om de rest van de dag in deze relaxte modus te blijven. Maak er ook een gewoonte van om niet meer dan één ding tegelijk te doen. Door te multitasken heb je namelijk eerder het gevoel dat je je moet haasten.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op www.zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+