Fit&Gezond

Ben jij een snelle wandelaar? Goed nieuws!

Ben jij een snelle wandelaar? Goed nieuws!

Wandel jij vaak snel? Grote kans dat je gezonder bent dan mensen die het wat rustiger aan doen. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

13 JAN 2018

Kan jij je ook zo ergeren aan mensen die lopen met het tempo van een slak? En moet je altijd een paar minuten wachten voordat je vriendengroep je eindelijk ingehaald heeft? Dan heeft de universiteit van Leicester goed nieuws voor je.

De hierboven genoemde universiteit nam voor een periode van zes jaar 420.000 mensen onder de loep. Het doel was om het verband tussen de loopsnelheid en de gezondheid van de participanten te onderzoeken.

Hartaandoening

De cijfers lieten weinig aan de verbeelding over: mensen die bij de 'langzame wandelaars' hoorden stierven 1,8 tot 2,4 keer sneller aan een hartaandoening dan hun snelle tegenhangers. Sneller lopen betekent dus niet alleen sneller leven, maar vaak ook langer.

Ook als factoren als BMI, rookverslaving en dieet werden meegerekend, bleven de resultaten overeind. Dus ook iemand die een gezond dieet en een lage BMI heeft en langzaam loopt, heeft meer kans om aan een hartaandoening dood te gaan dan een snelle wandelaar met een soortgelijke levensstijl.


Views

200+

De 6 beste manieren om de dag af te sluiten

De 6 beste manieren om de dag af te sluiten

De 6 beste manieren om de dag af te sluiten

Foto van 'Lisa en Shirah'

GISTEREN

De dag goed afsluiten, is minstens zo belangrijk als de dag goed beginnen. Wil je met een positief gevoel gaan slapen? Doe dan voortaan één van deze dingen voordat je in bed kruipt.

1. Wees onbereikbaar

Probeer minimaal een uur voordat je gaat slapen je mobiel, tablet en laptop niet meer te gebruiken. Het blauwe licht dat uit deze apparaten komt, ontregelt namelijk je biologische klok. Hierdoor kost het je meer moeite om in slaap te komen en slaap je minder diep. Maak er daarom een gewoonte van om iedere avond te ‘unpluggen’. Je wordt gegarandeerd meer uitgerust wakker!


Views

1k+

Likeability of 5

De vijf lekkerste terrassen van Nederland

In samenwerking met Heineken

11 JUL 2018

Mijn hemel, wat een heerlijk weer. En dat blijft voorlopig nog even zo. Het is een ideale periode om tot ’s avonds laat op een terras te hangen. Daarom heeft Metro de lekkerste vijf terrassen van Nederland voor je op een rij gezet. Geniet ervan!

In de kazerne – Nijmegen

Zin om een potje jeu de boules te spelen, maar geen trek om naar de camping te gaan? Bij In de Kazerne in Nijmegen kan het gewoon op het terras. Het tussen de drankjes door tegen elkaar opnemen aan de tafeltennistafel is ook mogelijk. Geen zin om je in te spannen? Dan kun je lekker achteroverleunen en kijken hoe anderen zich van hun sportiefste kant laten zien. En dat allemaal op het oude kazernecomplex in Nijmegen-Oost. Een lust voor het oog.


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

6k+

‘Alcohol zou illegaal zijn als we het nu uitvinden’

Foto van 'Ingelise de Vries'

15 JUL 2018

Wine o’clock is het gezegde dat je een hoop hoort onder Engelse moeders. Ook moeder Clare Pooley maakte zich graag schuldig aan de uitvoering van dit gezegde. Tot ze van één glas per dag naar gemiddeld zo’n tien flessen wijn in de week ging. Na talloze keren proberen, lukte het haar drie jaar geleden door een blog bij te houden, inmiddels bekend als het boek Chardonee.

Zelfmedicatie

,,Drinken doe je niet alleen meer in sociale situaties, het is zelfmedicatie”, vertelt Pooley. Een slimme, hoogopgeleide vrouw die thuisblijft voor de kinderen. De druk om de perfecte moeder te zijn voor haar omgeving, wordt steeds groter. Net als haar alcoholgebruik. ,,We doen het om te dealen met alle dagelijkse dingen en angsten. Ik dronk steeds meer en meer en had het amper door. Aan het eind van de dag had ik niet een glas op, maar een hele fles. Met het weekend erbij kwam ik op tien flessen per week!” De gevolgen zijn enorm. ,,Ik sliep niet, ik was te zwaar en angstig. Alcohol helpt je om te dealen met het leven, maar uiteindelijk verwoestte het mijn leven.”


Views

800+

video icon
07:00
Likeability of 6
Foto van 'Daan Blits'

12 JUL 2018

DJ Mia More draait door: komt ze wel op tijd?

Op tijd komen bij je optreden. Het is een van de tips van DJ Mia More in haar eerste vlog voor Metro. Maar lukt het haar zelf wel?


love
user_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avataruser_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avatar

Views

3k+

‘Het is niet egoïstisch om goed voor jezelf te zijn’

Katia en Nadia. Beeld: Kim Sion

Foto van 'Ingelise de Vries'

13 JUL 2018

Je moet goed voor jezelf zorgen. We horen het vaak, maar doen het veel te weinig. Dat zouden we juist wel moeten doen, vinden Nadia Narain en Katia Narain Philips. Na maanden brainstormen en schrijven komen ze met de inmiddels al bestseller ‘Self-care: De ultieme gids om goed voor jezelf te zorgen’.

In de gids leggen de twee zussen in verschillende hoofdstukken hun wijsheden uit. Kleine, hapklare brokken met thema’s waar iedereen tegenaan loopt. Van gezond eten tot een gebroken hart. ,,We houden ons al zo’n 23 jaar bezig met gezondheid”, vertellen twee Londense vrouwen. In de Britse hoofdstad runt Nadia een yogastudio en heeft Katia het Nectar Café in Camden, met de focus op gezond en lekker eten. ,,We zagen dat we veel bezig zijn om anderen te helpen en voor anderen te zorgen. Maar we zorgden niet echt voor onszelf. Familie, relaties en vrienden gingen altijd voor.”

Zorgen voor je geliefden


Views

1k+

Hoofd tijdens sporten net zo belangrijk als lijf

Er werd zowel overdag als in het donker getraind. Beeld: Pexels

Foto van 'Ingelise de Vries'

10 JUL 2018

Als atleet is het niet alleen belangrijk om je lichaam goed te trainen, ook je hersenen blijken wezenlijk invloed te hebben op je prestaties. De universiteit in Kent kwam erachter dat je sportprestaties met 4,5% kunnen verminderen als je hoofd niet goed op sportorde is.

Experiment op donkere baan

Samen met sportmerk ASICS voerde de universiteit begin juni het experiment uit in Londen. Samen met drie topatleten werd de Blackout Track gedaan. Op deze baan wordt een loper in het bijna donker gevolgd door alleen een schijnwerper. Er is daarnaast ook geen finish waar ze naartoe rennen en ook de positieve aanmoedigingen zijn er niet.


Views

1k+

Sporten? Ga gewoon lekker tuinieren!

Sporten? Ga gewoon lekker tuinieren!

Tuinieren is hartstikke gezond. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

6 JUL 2018

Is hardlopen alles behalve jouw ding? Wil je niet gespot worden in de sportschool met fitnessapparaten die je niet begrijpt? Vind je sporten überhaupt verschrikkelijk? Maak je geen zorgen, er is een hele fijne oplossing.

Ga gewoon lekker tuinieren.

Waar is het dan goed voor?


Views

3k+

Puistjes: we schamen ons kapot, maar oordelen hard

Puistjes: we schamen ons kapot, maar oordelen hard

Maar liefst 90 procent van de mensen die wel eens een puistje heeft gehad, heeft er een uitgeknepen. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

4 JUL 2018

Hoewel een heel groot deel van de Nederlanders (88%) weleens last heeft of heeft gehad van puistjes, blijft het toch iets waar men zich voor schaamt: maar liefst zestig procent van de Nederlanders voelt hier onzeker over. En ondanks dat de kans groot is dat jij dus met rode toeters op je hoofd hebt rondgelopen, oordelen we hard tegenover de puistjes van een ander.

Maar liefst één derde van de Nederlanders vindt puistjes in het gezicht een afknapper bij een date, meer dan twee derde valt het direct op als iemand een puistje heeft en één derde kan zijn of haar blik moeilijk van een puistje afhouden.

Uitknijpen?


Views

1k+

Moeite met 'nee' zeggen? Zo niet meer

Moeite met 'nee' zeggen? Zo niet meer

Moeite met 'nee' zeggen? Zo niet meer

Foto van 'Lisa en Shirah'

2 JUL 2018

‘Ja’ zeggen is veel makkelijker dan ‘nee’ zeggen. Dat vindt bijna iedereen. Maar door af en toe ‘nee’ te zeggen, creëer je niet alleen ruimte in je agenda, maar ook in je hoofd. Met deze tips is ‘nee’ zeggen voortaan een eitje.

1. Geef jezelf bedenktijd

Een handige manier om erachter te komen of je ergens ‘ja’ of ‘nee’ op wilt zeggen, is door jezelf wat meer bedenktijd te geven. Niemand vindt het gek als je zegt: ‘Daar moet ik nog even over nadenken’. Weeg in deze tijd de voor- en nadelen tegen elkaar af en kijk kritisch in je agenda of er wel echt ruimte voor is. Zo weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt en hoef je je ook niet schuldig te voelen.


Views

3k+

Hierom heb je een slechte adem tijdens warm weer

Hierom heb je een slechte adem tijdens warm weer

Hierom heb je een slechte adem tijdens warm weer. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

1 JUL 2018

Heb je het gevoel dat je adem meer stinkt dan normaal met dit warme weer? Dat klopt! Met het warme weer heb je namelijk meer kans op onaangename geurtjes in de mond. Maar hoe kan dit?

Vocht
„Iedereen weet dat je tijdens de de zomermaanden meer vocht verliest omdat je meer zweet”, vertelt halitose-expert Harold Katz aan Metro UK. Door het vochtverlies ga je meer stinken uit je mond. „Het is dus belangrijk om echt voldoende te drinken."

Suiker
Het is natuurlijk verleidelijk om tijdens het warme weer lekker naar het water te gaan, op het terras te zitten of in het park te hangen. En grote kans dat je dan een ijsje eet, biertje opentrekt of een wijntje inschenkt. Ondanks dat dit natuurlijk hartstikke lekker is, wordt je mondgeur en enkel viezer op. Katz: „In je mond zitten anaërobe bacteriën en die zijn dol op suiker. En zoals je al kan raden, ruiken die bacteriën niet bepaald naar rozen en meiklokjes."


Views

2k+

Henry Schut ging van skinny naar fitnessmodel

Henry Schut ging van skinny naar fitnessmodel

Foto: Stef Nagel

Foto van 'Ingelise de Vries'

1 JUL 2018

Het is 2016 als Maxim Hartman en Henry Schut bij Men’s Health aan tafel zitten. Een uit de hand gelopen discussie en wat gesprekken heen en weer hebben ervoor gezorgd dat Hartman Schut heeft uitgedaagd een challenge aan te gaan. Een half jaar lang gaan de twee mannen zo hard aan hun lichaam werken dat één van de twee op de cover van Men’s Health komt in september 2017. Een flinke uitdaging, maar ze gaan ervoor. Schut wint de uitdaging en vertelt in zijn boek Topfit hoe hij op de cover van het fitnessblad belandde en hoe hij er na die extreme piek er in slaagde topfit te blijven.

Dat gespierde lichaam van Schut is er niet altijd geweest. Hij beschrijft zijn lichaam van vroeger als skinny. Om geen „volgevreten, uitgezakte, ongezonde, futloze partner en vader” te worden, schrijft hij zich met goede vriend Taco in op de sportschool. Het is dan 2005. „We vonden het allebei de hoogste tijd om te werken aan dat lijf van ons. Dat is voor veel mensen de reden om te gaan fitnessen. Een beter lijf of een betere conditie. Ik had na drie maanden de smaak te pakken.”

Goed voor de geest


Views

2k+

Rotterdam krijgt een healthy concept store

Rotterdam krijgt een healthy concept store

Tom en Cilla hopen aan het eind van het jaar een conceptstore in Rotterdam te openen. Foto: Jeroen Moerdijk.

Foto van 'I. de Vries'

26 JUN 2018

Als het goed is krijgt Rotterdam eind van dit jaar een nieuwe concept store. Om de hoek bij de Markthal hopen blogger en ondernemer Cilla en haar man, voedingscoach en art director Tom de Plantastic! Health Hub te openen. Naast heel veel eten, zorgen Tom en Cilla dat ze je alles vertellen én laten zien over duurzame, milieuvriendelijke en diervriendelijke producten.

,,We willen een plek waar alles samenkomt”, vertelt Cilla aan Metro. ,,Niet alleen eten en drinken, het is veel completer. Alles over het beter maken van de wereld, kun je bij ons checken. Wanneer je klaar bent met eten, houdt de inspiratie niet op.” Naast fluffy pannenkoeken en een gezonde chocolademousse (count us in!), komt de eigen sportkledinglijn van Tom en Cilla er ook te hangen en vind je er dierproefvrije cosmetica.

Van online naar offline


Views

1k+

De geheimen van een opgeruimd persoon

De geheimen van een opgeruimd persoon

De geheimen van een opgeruimd persoon

Foto van 'Lisa en Shirah'

25 JUN 2018

Bij sommige mensen is het altijd netjes in huis. Dat betekent niet dat ze altijd bezig zijn met opruimen. Ze gaan gewoon slim met hun spullen om. Wil je beter worden in opruimen? Kijk dan deze geheimen af van een opgeruimd persoon.

1. Nooit een spoor achterlaten

Of je nou net aan de keukentafel hebt gewerkt of thuiskomt van werk of school, zorg dat je je sporen meteen wist. Ruim dus je laptop op als je klaar bent met werken en hang je jas bij thuiskomst netjes op. Houd deze regel aan voor alles wat je doet, van koken tot iets uit je kast pakken. Als je te lang wacht met opruimen, is de kans groot dat je er geen zin meer in hebt. Ook wordt de drempel om op te ruimen dan een stuk hoger. Zonde, want als je het meteen had gedaan, was het zo gepiept.


Views

5k+

'Helft van de kinderen beweegt te weinig'

'Bijna helft van de kinderen beweegt te weinig'

Onder andere Netflix wordt als een van de schuldigen aangewezen. / Colourbox

Foto van 'metronieuws'

22 JUN 2018

Veel kinderen krijgen niet genoeg beweging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die gepubliceerd zijn door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens de in 2017 opgestelde Beweegrichtlijnen moet een kind van 4 tot 12 jaar elke dag minstens één uur 'matig intensief' bewegen, zoals buitenspelen of fietsen. 45 procent van de kinderen redt dat niet.

Volgens socioloog Tanja Traag van het CBS krijgen kinderen vaak het verkeerde voorbeeld van hun ouders, die de hele dag op smartphone, tablet of laptop zitten. Ook het groeiende aanbod speelt een grote rol: „Vroeger had je Nederland één, twee en drie en de Belg, nu is er 24 uur per dag Nickelodeon en Netflix", zegt ze tegen het AD.

Gym


Views

1k+

Yoga-scholen schieten met paddestoelen uit de grond

Yogascholen schieten als paddenstoelen uit de grond

Yoga-scholen schieten met paddestoelen uit de grond. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

21 JUN 2018

Grote kans dat jij minimaal één keer per week bij de plaatselijke yogaschool te vinden bent voor een pigeon pose of een warrior one. Ok, dat is een beetje overdreven van ons. Maar het lijkt bijna onvermijdelijk, want je struikelt in Nederland over de yogascholen.

Eenmanszaken

De Yogabedrijven in ons land schieten als paddenstoelen uit de grond, dat blijkt uit cijfers die RTL Z heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. In vijf jaar tijd is het aantal yoga-ondernemingen met 124 procent gestegen. In 2013 waren er nog 2849 bedrijfjes die zich bezighielden met yoga, nu zijn dat er maar liefst 6374.


Views

3k+

Kun je allergisch zijn voor koolhydraten?

Foto van 'Ingelise de Vries'

19 JUN 2018

Gluten, zuivel of koolhydraten, er is altijd wel iets waar we voorzichtig mee moeten zijn in ons dieet. Maar kun je ook allergisch zijn voor koolhydraten? Die vraag stelt dokter Frank Lipman op Mind Body Green.

Grijs gebied

En, zo stelt hij, het is een beetje een grijs gebied. ,,De hoeveelheid koolhydraten die werken voor het metabolisme van de een, werkt niet voor de ander”, schrijft hij. ,,In de afgelopen tien jaar heb ik steeds meer mensen gezien die eten met veel toegevoegde suikers inruilden voor volkorenproducten, zoete aardappel en vers fruit. Maar ze bleven last krijgen van vermoeidheid, een wattig gevoel in het hoofd of cravings.”


Views

1k+

'Druk op jongeren gevaar voor gezondheid'

'Druk op jongeren gevaar voor gezondheid'

De druk op jongeren neemt onder meer door sociale media steeds meer toe. / Energepic

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

19 JUN 2018

De mentale druk op jongeren en jongvolwassenen neemt dusdanig toe dat hun gezondheid eronder dreigt te lijden. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport dat dinsdag verschijnt over de toekomst van de gezondheid in Nederland, zo meldt de Volkskrant.

Van alle kanten komen er stressfactoren af op de jongere generaties, schrijft het instituut. Zo ervaren studenten een hogere druk om te presteren in de tijd dat zij nog in de studiebanken zitten; doordat de basisbeurs is afgeschaft hebben studenten veel vaker een bijbaantje dan voorheen. Tegelijk zet het bindend studieadvies meer druk op studenten.

Sociale media


Views

1k+

Met deze tips val je ’s avonds als een blok in slaap

Met deze tips val je ’s avonds als een blok in slaap

Met deze tips val je ’s avonds als een blok in slaap

Foto van 'Lisa en Shirah'

18 JUN 2018

Stel je voor dat je al urenlang naar het plafond ligt te staren, maar nog steeds niet in slaap valt. Je wekker gaat de volgende ochtend vroeg, waardoor je er alleen maar meer van baalt. Hoe val je voortaan wél als een blok in slaap? Deze tips helpen je.

Creëer een avondritueel

Ben jij iemand die van het één op andere moment ’s avonds in bed stapt? En lukt het je dan niet om in slaap te komen? Probeer dan de overgang van de dag naar de nacht wat soepeler te laten verlopen. Met een avondritueel werk je in stapjes naar het moment toe dat je gaat slapen. Je geeft je lichaam zo een seintje dat het tijd is om te ontspannen, waardoor je veel makkelijker in slaap valt. Het hoeft geen uitgebreid ritueel zijn. Denk aan een kop thee drinken, een warme douche, mediteren of een paar minuten lezen. Als het maar ontspannend is.


Views

3k+

Waarom je het nooit bij één drankje kunt houden

Waarom je het nooit bij één drankje kunt houden

Waarom je het nooit bij één drankje kunt houden. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

14 JUN 2018

‘Oké, één wijntje dan’, zeg je tegen je collega die vraagt of je nog een borreltje komt drinken na werk. Je moet de volgende dag vroeg op, hebt nog het een en ander te regelen en wil graag even een nachtje goed bijslapen. Uiteindelijk blijken die wijntjes toch best lekker en voor je het weet ben je twee flessen Chardonnay en drie Gin-Tonics verder. De volgende dag vraag je je af hoe dit OOIT heeft kunnen gebeuren.

Endorfine

Je lichaam maakt bij het drinken van alcohol het hormoon endorfine aan. Dit is een stofje dat je gelukkig maakt. De endorfine geeft het stokje vervolgens door aan het hormoon dopamine, wat je beloningssysteem lekker maakt. Conclusie: hoe meer we drinken, hoe blijer we worden.


Views

4k+