Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Gezondheid 8 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

5 gewoontes voor minder stress

Niemand houdt ervan om zich gestrest te voelen. Het vreet energie en je wordt er geen leuker mens door. Deze 5 gewoontes komen als geroepen als je voor eens en voor altijd minder gestrest wilt zijn.

1. Herken wanneer je gestrest bent

Misschien bijt je op je nagels, klem je je kaken op elkaar, praat je gehaaster of eet je meer als je gestrest bent. Deze stresssignalen herkennen, is de eerste stap om je minder gestrest te voelen. Het zorgt ervoor dat je op tijd kunt ingrijpen en zo kunt voorkomen dat je nóg gestrester wordt. Maak er een gewoonte van om een korte pauze te nemen als je merkt dat je gestrest bent. Haal een keer diep adem en sta er even bij stil waarom je stress ervaart. Hoe vaker je dit doet, hoe beter je wordt in het herkennen van stresssignalen.

2. Doe één ding tegelijk

Een mens kan maar één ding tegelijk doen. Toch vinden we het heel normaal om steeds te switchen tussen verschillende taken. Je lijkt zo productief, maar eigenlijk doe je een heleboel dingen voor de helft. Daarnaast verlies je door te multitasken eerder het overzicht en kost het onnodig veel energie. Focus je voortaan op één ding tegelijk en ga dan pas door met het volgende. Dat scheelt een hoop stress.

Lees ook: De 7 beste manieren om je leven te versimpelen

3. Zet je telefoon een uur voor het slapen uit

Een smartphone is handig, maar ook een bron van stress. Veel mensen hebben het idee dat ze altijd bereikbaar moeten zijn, waardoor ze zich moeilijk(er) kunnen ontspannen. En dan heb je ook nog de notificaties die continu aandacht opeisen. Maak je leven simpeler door je notificaties uit te zetten en je smartphone een uur voor het slapen uit of op vliegtuigmodus te zetten. Door voor het slapen niet op je telefoon te kijken slaap je beter, waardoor minder vatbaar bent voor stress.

4. Stel nooit iets uit

De vuilniszak buitenzetten, belastingformulieren invullen of een vervelende mail beantwoorden. Iedereen stelt wel eens iets uit. Uitstellen zorgt er alleen niet voor dat je er vanaf bent. Integendeel zelfs! Terwijl je bezig bent met andere dingen, blijft het in je hoofd knagen. En dat geeft weer stress. Merk voortaan op wanneer je iets wilt uitstellen en breek de taak dan op in kleinere, eenvoudigere taken. Zo klein dat het gek voelt om het niet meteen te doen.

Tip: blijf je iets uitstellen? Geef jezelf dan de opdracht om er tien minuten geconcentreerd aan te werken. Het begin is meestal het moeilijkst.

Lees ook: Zo ben je vandaag geen slaaf van je smartphone

5. Plan iedere week een avond niks

De meeste agenda’s vullen zich razendsnel met afspraken, waardoor er bijna geen ruimte meer is voor een avond of dag helemaal niks. Terwijl tijd voor jezelf hebben juist zo belangrijk is. Zet daarom iedere week bij een avond of dag een kruis. Gebruik deze tijd om je op te laden zoals jij dat het liefste doet. Alleen al naar een legere agenda kijken, geeft een leger hoofd.

Tip: zeg vaker nee. Cliché maar waar: nee zeggen tegen de ander, is ja zeggen tegen jezelf.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.