Rosan de Vos
Rosan de Vos Gezondheid 8 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Even naar buiten om een luchtje te scheppen? Je zou denken dat dit te allen tijde een goed idee is, maar onderzoek bewijs het tegendeel. Wandelen mag dan wel goed zijn voor de gezondheid, in drukke autostraten is het een heel ander verhaal.

Uitlaatgassen

Al na twee uur wandelen zouden de uitlaatgassen onze hart- en longfunctie verslechteren, blijkt uit onderzoek van The Lancet. Aan het onderzoek hebben in totaal 119 mensen meegedaan, van wie 40 longpatiënten, 39 hartpatiënten en 40 gezonde mensen: allemaal niet-rokers.

Deze mensen moesten een twee uur durend ommetje maken in het autovrije gedeelte van Hyde Park in Londen én, met een paar weken ertussen, de drukbezochte winkelstraat Oxford Street. Wat bleek? De uitlaatgassen zijn funest voor onze gezondheid. De hart- en longpatiënten moesten tijdens hun wandeling in Oxford Street dubbel zo veel hoesten en hadden vier keer zo veel last van kortademigheid.

Goed nieuws

Gelukkig hebben we ook goed nieuws: de gezonde mensen merkten geen verschil. Dus mankeer je lichamelijk niets? Dan kan je met een gerust hart een blokje om. Anders misschien toch verstandig om de drukke stad te verlaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.