Kasper Hermans
Kasper Hermans Gezondheid 13 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Verband tussen aantrekkelijkheid en rokers’

Schokkende uitslagen van onderzoeken die gaan over de gezondheidsrisico’s van het roken, zullen de fanatiekelingen al niet meer van hun apropos kunnen brengen. Een groep Britse onderzoekers gooit het echter over een andere boeg, namelijk de relatie tussen de gewoonte en het uiterlijk.

Gelaatstrekken

Als we de resultaten van het vijftal moeten geloven, dan maakt roken je namelijk minder aantrekkelijk. De onderzoekers wilden vooral de verschillen in gelaatstrekken onderzoeken door te kijken of mensen de roker eruit konden pikken.

Zeventig procent was bij met een computer gesimuleerde tweelingen in staat om de roker eruit te pikken op basis van hun uiterlijk. De onderzoekers maakten gebruik van een simulatie, omdat er volgens hun dan geen factoren zoals houding of lichtinval konden meespelen.

Niet overtuigend genoeg

Na die vraag werd aan de 580 deelnemers gevraagd welke van de twee ze het aantrekkelijkst vonden. Hierbij werd de niet-roker vaker aangewezen. Maar de resultaten zijn niet overtuigend genoeg om het verband met zekerheid vast te stellen, zo geven de onderzoekers ook toe.

Toch hopen ze dat de resultaten gebruikt zullen worden. Jonge mensen zijn zeer gevoelig voor de mogelijk negatieve gevolgen die het roken op hun uiterlijk kan hebben. De uitkomst van het onderzoek zou gebruikt kunnen worden om anti-rookcampagnes aan te passen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.