Fit&Gezond

Lexi verloor 137 kilo: ‘geen excuses meer’

Foto van 'Rosan de Vos'

6 DEC 2017

De Amerikaanse Lexi (27) en Danny (29) aten jarenlang alles wat ze lekker vonden. Friet, pizza, snoep, frisdrank: noem maar op. Maar toen Lexi erachter kwam dat het haar kinderwens in de weg zou zitten én dat haar leven een flink stuk korter zou kunnen zijn, namen ze een grote beslissing: de kilo's moesten eraf.

Lexi woog op dat moment 220 kilo, haar echtgenoot, Danny, ruim 125 kilo.

Nieuwjaarsdag 2016

Lexi besloot samen met Danny haar goede voornemens waar te maken: extreem veel afvallen vanaf het nieuwe jaar (2016). Het koppel verloor samen 179 kilo, waarvan Lexi er 137 verloor. „We hadden niet echt een plan, maar waren vastberaden om te slagen”, vertelt ze op Instagram. „Samen gingen we meal preppen, heel veel water drinken, stoppen met televisie kijken en meer bewegen. We gingen vijf keer per week naar de sportschool, maar dan wel slechts 30 minuten. We vielen zo steeds meer af.”

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Elke maand 10 kilo

Lexi viel iedere maand ongeveer 10 kilo af. „Als dit niet lukte, ging ik wat intensiever trainen en minder calorieën eten. Danny en ik hadden er geen idee van dat we twee jaar later een compleet ander koppel zouden zijn. We raakten niet alleen flink wat gewicht kwijt, we groeiden ook naar elkaar toe.” Tegen zichzelf zei Lexi in haar afvalproces: „Ga je gewoon blijven praten over afvallen of ga je het ook doen? Geen excuses meer.”

Lexi startte een apart Instagramprofiel, zodat ze haar vrienden niet de hele dag zou bestoken met afslankfoto's. Op deze manier kon ze ook anderen inspireren: „Je kunt je leven echt omgooien als je wil.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
De snelste manieren om je hoofd leeg te maken

De snelste manieren om je hoofd leeg te maken

De snelste manieren om je hoofd leeg te maken

Foto van 'Lisa en Shirah'

19 MAA 2018

Een vol hoofd slurpt energie en geeft veel stress. Maar hoe creëer je snel meer rust en ruimte? Met deze vijf tips is een vol hoofd straks verleden tijd.

1. Stel jezelf een slimme vraag

Er is één vraag waarmee je je brein even op pauze kunt zetten en je gedachtestroom kunt stoppen. Voordat je jezelf deze vraag stelt, is het belangrijk dat je je eerst focust op de gedachten die door je hoofd stromen. Let hier zo’n tien seconden op en vraag jezelf dan: ‘Wat zal mijn volgende gedachte zijn?’ Waarschijnlijk popt er niet meteen een volgende gedachte in je hoofd op en ervaar je een soort pauze in je gedachtestroom. Hoe vaker je dit oefent, hoe langer deze pauze wordt.

2. Zet al je gedachten op papier

Ons brein is vaak een wirwar van gedachten, waar maar moeilijk orde in is te scheppen. Je kunt hier snel verandering in brengen door al je gedachten op papier te zetten. Dit wordt ook wel een braindump genoemd. Pak een stuk papier en een pen en schrijf alles op wat er in je hoofd omgaat. Misschien een deadline, een klusje dat al je weken uitstelt of een verjaardag die je niet moet vergeten. Als het op papier staat, hoef je er (even) niet meer aan te denken.

3. Leg je telefoon uit het zicht

Zelfs al heb je je telefoon niet in je hand, is het toch een bron van afleiding. Uit onderzoek van de Universiteit van Texas bleek dat het funest voor je denkvermogen en concentratie is als je telefoon in je blikveld ligt. Gelukkig is de oplossing heel eenvoudig: zet je telefoon op stil en stop hem in je tas, je jaszak of leg hem in een andere kamer. Zonder deze afleiding wordt het vanzelf stiller in je hoofd.

4. Tel tot honderd

Ooit geprobeerd om aan niets te denken? Het is net zo onmogelijk als niet aan een roze olifant denken. Slimmer is het om je brein af te leiden en je te focussen op iets anders. Richt je aandacht bijvoorbeeld op je ademhaling of tel tot honderd in je hoofd. De uitdaging zit hem in niet afgeleid raken en hierdoor de tel kwijtraken. Deze oefeningen kun je overal doen; op je werk, in de trein, onder de douche of tijdens het afwassen.

5. Doe iets wat je al een tijd uitstelt

Iets uitstellen kost veel meer ruimte in je hoofd dan het meteen doen. Onbewust ben je er namelijk toch mee bezig. Bedenk vandaag wat je al een tijd uitstelt en kom in actie. Dé truc om iets te doen waar je eigenlijk geen zin in hebt, is door er vijf minuten mee aan de slag te gaan. Spreek met jezelf af dat je daarna mag stoppen. Als je eenmaal bezig bent, valt het waarschijnlijk mee en maak je het misschien wel in één keer af.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

LEES OOK


Views

400+

Likeability of 5

Geen paniek. Deze vega(n) recepten maak je zo

/colorbox

Foto van 'Constance van Amstel'

16 MAA 2018

Ding-dong. De bel. He, je beste vriendin/broer/dochter/buurman voor deur, gezellig!

‘Eet je mee?’

‘Ja, lekker, maar ik ben wel vegetariër/veganist.’

(stilte)

TOTALE PANIEK (of althans, een beetje)

Herkenbaar? Lees dan snel verder.

Of je nu zelf vegetariër of veganist bent of vrienden (of kinderen) hebt die het zijn, je kent de blinde paniek als er opeens zonder vlees gekookt dient te worden. De vleeseter ervaart het als er opeens een 'vega(n)' komt eten, en de 'vega(n)' herkent de blik van totale ontreddering in de ogen van de vleeseter als hij ergens een vorkje mee wil prikken.

Maar zo moeilijk is het allemaal niet, dat vlees-, vis,- en/of zuivelloos koken. Het is zelfs vrij eenvoudig. Mits je een paar gerechten kent. Daarom voor eenieder die ervaring heeft met de eerder genoemde reddeloosheid in de keuken of deze juist wil voorkomen: 3 niet-te-mislukken-recepten zonder vlees/zuivel/ei etc die je zo in elkaar flanst.

De Curry

Nodig: Rijst, een flinke zak voorgesneden groente of bijvoorbeeld een broccoli, paprika en courgette, een zakje currypasta (let op de heetheid), een pakje kokosmelk, optioneel een bakje voorgesneden (gemarineerde) tofu en cashewnoten.

Maken: Je begint met het volgens de verpakking koken van de rijst. Daarna bak je de groente (en de tofu) even in een beetje olie. Daar roer je na een paar minuten de currypasta doorheen en voeg je ook de kokosmelk aan toe. Breng aan de kook en laat het vervolgens op laag vuur nog 15 minuten stoven. Schep de rijst en de curry op een bord, strooi er wat cashewnoten overheen, en klaar is vegetarische Vera.

De Wrap

Nodig: Pak tortilla wraps, een zak voorgesneden Mexicaanse groente, blikje zwarte bonen/blikje mais, sla, chilisaus, optioneel een bakje voorgesneden (gemarineerde) tofu, en voor de niet-vegans crème fraîche en geraspte kaas

Maken: Bak de groente in een beetje olie en voeg daar de bonen, de mais en evenueel de tofu aan toe. Doe de tortilla een paar tellen in de magnetron. Leg wat sla in de tortilla en schep er een paar scheppen groente overheen. Giet er wat chilisaus en eventueel ook crème fraîche en geraspte kaas overheen en rol op. Eet smakelijk.

De Soep

Nodig: Pak selderijstengels, blik kikkererwten (400 gr), blik linzen (400 gr), blik tomatenblokjes, kaneel, groentebouillonblokjes, optioneel koriander en crème fraîche voor de niet-vegans.

Maken: Snij vier selderijstengels in kleine plakjes en bak die met een beetje olie en flink wat kaneel op de bodem van een grote (soep)pan. Voeg daar de schoongespoelde erwten, schoongespoelde linzen en tomatenblokjes aan toe en roer om. Giet er een liter kokend water bij, gooi er twee groentebouillonblokjes in en laat 20 minuten zachtjes koken onder af en toe roeren. Maal het geheel fijn met de staafmixer en schep in een kom. Doe er een kloddertje crème fraîche en koriander op en klaar ben je. Lekker met stokbrood met humus.

LEES OOK


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 6

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

In opdracht van de Rijksoverheid

15 MAA 2018

Hoe hackable ben jij? Doe deze snelle test!

Onze wereld wordt met de dag digitaler en daarmee wordt de bescherming van onze data dus ook telkens weer belangrijker. Toch gaan veel mensen wat slordig om met hun gegevens en daardoor zijn zij makkelijk te hacken. Ben jij wel goed beveiligd of ben jij hackable? Met deze test kom je er snel en makkelijk achter.

1. Als ik een melding krijg dat ik kan updaten, dan...

a. Laat ik die melding lekker even staan. Waar zijn die updates goed voor?

b. Voer ik de update meteen uit.

2. Voor elke site gebruik ik...

a. Hetzelfde wachtwoord, lekker makkelijk.

b. Een ander wachtwoord, wel zo veilig.

3. Mijn computer back-uppen, dat doe ik...

a. Heel soms, als ik daar zin in heb.

b. Regelmatig.

4. Ik krijg een mailtje van mijn bank met een link. Die link...

a. Klik ik meteen aan.

b. Klik ik niet aan. Ik lees eerst de inhoud van de mail en kijk naar het e-mailadres waar hij vandaan komt.

Als je alleen maar b hebt geantwoord, dan ben je heel goed bezig. Hackers krijgen jou niet zomaar te pakken. Heb je bij een of meerdere vragen ook het eerste antwoord? Dan kun je er met een aantal makkelijke maatregelen voor zorgen dat jij een moeilijker doelwit bent voor hackers.

1 Voer updates snel uit

Voor velen zijn de updates van je besturingssysteem een beetje als huiswerk: uitstellen totdat je écht niet meer anders kan. Maar die updates zijn er voor een reden. Fabrikanten brengen updates vaak uit om ervoor te zorgen dat beveiligingslekken in het door jou gebruikte systeem gedicht worden. Daardoor is de kans veel groter dat als je te lang wacht met updaten, je gehackt wordt. Dus laat je telefoon, tablet en computer maar gewoon meteen updaten zodra je een melding krijgt dat dat kan.

2. Gebruik een ander, goed wachtwoord voor élke website

Het is begrijpelijk als je het lekker makkelijk vindt om één wachtwoord te gebruiken voor elk account op elke website. Maar veilig is het niet. Als iemand dan een van je accounts weet te hacken, heeft hij gelijk toegang tot alle dingen die jij op het internet doet. Zeker bij overheidsdiensten als DigiD kan dat hele nare gevolgen hebben. Gebruik daarom voor elke website een ander, goed password met veel letters, cijfers en andere tekens.

Als je dat onhaalbaar vindt, dan is dat heel begrijpelijk. Bovendien ben je niet de enige. Ruim de helft van de Nederlanders ziet het aanhouden van een ander wachtwoord voor elke site als onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek. Gebruik in dat geval een wachtwoordmanager. Met zo'n wachtwoordmanager – een digitale kluis voor je wachtwoorden en gebruikersnamen - heb je altijd al je wachtwoorden bij de hand. Je hoeft dan nog maar één sterk wachtwoord te onthouden: het wachtwoord voor je wachtwoordmanager.

3. Voer regelmatig back-ups uit

Ook back-ups maken is zo'n klusje waarvan je denkt: dat komt later wel. Waarbij 'later' meer dan eens 'nooit' blijkt. Maar back-ups zijn ontzettend belangrijk. Als je computer besmet raakt met een virus, dan kan het zijn dat ook al je bestanden weg zijn. Op dat moment slaak je waarschijnlijk een enorme zucht van verlichting als je een recente back-up op je externe harde schijf hebt staan. Dat is die paar minuten dat je bezig bent met een back-up maken dubbel en dwars waard.

4. Let op waar je op klikt

Let altijd op waar je op klikt. Een link lijkt misschien onschuldig, maar het klikken op zo'n link kan ervoor zorgen dat er schadelijke software wordt geïnstalleerd op je apparaat. Ook bijlages bij e-mails kunnen een dergelijk effect hebben. Kijk daarom bij mails altijd naar het taalgebruik. Als het niet goed voelt, neem dan het zekere voor het onzekere: klik niet op de link, maar tik zelf het webadres in.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


like
user_a283096e65c0095cd3475af0540ea5f0066814ff_avataruser_40f2189b758d1d5d4da21b21e14ad404f1d96af6_avatar

Views

1k+

Positiever denken? Zo lukt het iedereen

Positiever denken? Zo lukt het iedereen

Positiever denken? Zo lukt het iedereen

Foto van 'Lisa en Shirah'

12 MAA 2018

Is je glas altijd halfleeg? Ben je een doemdenker pur sang? Met deze zes tips verandert iedereen in een positivo.

1. Word bewust van de negatieve stem in je hoofd

De negatieve stem in je hoofd die zegt dat je iets niet kunt, niet goed genoeg bent of je aan het twijfelen brengt, is je innerlijke criticus. Iedereen heeft zo’n inner troll, alleen luistert de één er meer naar dan de ander. De kunst is om deze innerlijke brompot niet te serieus te nemen. Het brengt je namelijk alleen maar negativiteit. Denk dus vaker ‘nou en’ als deze negatieve stem de kop op steekt en luister er vooral niet naar.

2. Buig een negatieve gedachte om in een positieve

Goed nieuws: met een beetje oefenen, buig je elke negatieve gedachte om in een positieve. Stel dat je keuken een verschrikkelijke rotzooi is en je op het punt staat om het op te ruimen. Je kunt dan denken: ‘Wat heb ik toch een hekel aan opruimen. Dit gaat me úren kosten’. De klus wordt hierdoor alleen maar vervelender en het kost je niet minder tijd. Denk liever: ‘Ik ben er even mee bezig, maar straks ben ik heel opgelucht’. Maak er een kunst van om iedere negatieve gedachte om te buigen in een positieve. Voordat je weet je het weet, is het normaal om zo te denken.

Lees ook: hoe maandag je lievelingsdag wordt

3. Forceer een lach

Negatief denken met een lach op je gezicht, is praktisch onmogelijk. Zelfs als het een neplach is. Gebruik een glimlach daarom als wapen tegen negativiteit. Popt er een negatieve gedachte op in je hoofd? Krul dan je mondhoeken iets omhoog. Het hoeft geen brede grijns te zijn, een kleine glimlach is al genoeg. Het werkt ook om meteen te glimlachen als je wakker wordt. Zo zet je een positieve toon voor de rest van de dag.

4. Schrijf op waar je dankbaar voor bent

Eén van de snelste manieren om positiever te denken, is door een dankbaarheidslijstje te maken. Pak pen en papier, of gebruik je telefoon, en schrijf in een paar minuten een stuk of vijf dingen op waar je dankbaar voor bent. Denk aan: je familie, een warm kop koffie, een glimlach van een vreemde, een leuke afspraak in het vooruitzicht of het boek dat je nu leest. Door je te richten op alle goede dingen in je leven, verdwijnen negatieve gedachten naar de achtergrond.

5. Kies een vast moment waarop je positief wilt denken

Misschien is het nog een té grote uitdaging om de hele dag positief te denken, kies dan een vast moment waarop je je wilt focussen op alle positieve dingen in je leven. Bijvoorbeeld tijdens het afwassen, het eten van je ontbijt, als je wakker wordt, voordat je gaat slapen of als je op de fiets naar je werk zit. Door te oefenen wordt het steeds makkelijker om ook los van dit moment positief te denken.

Lees ook: 6 tips om te stoppen met snoozen

6. Focus op je ademhaling, niet op je gedachten

Merk je dat je negatief denkt? Verzet je er dan niet tegen, maar focus op je ademhaling. Je wordt zo niet opgeslokt door je negatieve gedachten, maar richt je even op iets anders. Na een paar minuten rustig in- en uitademen, is je hoofd een stuk rustiger. Het werkt ook om in je hoofd tot 10, 50 of 100 te tellen.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.


Views

200+

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Proevende heren van Beer in a Box met vlnr: Victor Kuppers, Armand Haan, Tim Remmerswaal.

In samenwerking met Beer in a Box

In samenwerking met Beer in a Box

16 MAA 2018

Het proeven van bier is niet zomaar een kwestie van veel goudgele rakkers nuttigen en dan een kenner zijn.

Het glas aan je lippen zetten, kantelen en gaan! En dan denken dat je iets over een biersmaak kunt vertellen? Nee ho maar. Bier proeven is veel meer dan het drinken, is de stellige overtuiging van de heren van het Alkmaarse Beer in a Box. Tim Remmerswaal, Armand Haan en Victor Kuppers van het nog jonge online bedrijf in speciaalbieren móeten het wel weten. Zij stellen, in samenwerking met kenners in een testpanel, de ‘beer in a boxen’ samen. Zij komen er op een gegeven moment achter welk smaakprofiel je hebt en welke bieren bij jou passen. Zo kan Beer in a Box je uitdagen met nieuwe speciaalbieren, zonder dat je bij je abonnement ooit dezelfde soort in huis krijgt. Die heren nemen je in vijf bier-proef-stapjes mee en kun je langzaam op weg gaan een echte bierconnaisseur te worden.

1 De geur van je bier

De geur (het aroma) wordt gevormd door de smaakstoffen in het bier die het slijmvlies in je neus prikkelen. Deze komt tot je via de neus en de mondholte. De temperatuur van het bier speelt een belangrijke rol. Hoe hoger die temperatuur, hoe meer smaakstoffen er verdampen en hoe meer deze in je holtes tot uiting komen. Een koud biertje heeft dus minder smaak dan een lauwere variant. Dat verklaart ook waarom een bier anders ruikt dan hij smaakt. Zodra bier in je mond terecht komt, wordt het opgewarmd en komen de geurstoffen vrij.

2 Gaat de smaak over de tong?

Het is een fabeltje dat smaken een eigen plaats op de tong hebben. Zoet, bitter zuur, zout en umami ervaar je met je hele tong. Zout en umami, de hartige smaken, komen in de regel niet in bier voor, de andere smaken wel. Echter, dit zijn de primaire smaaksensaties. Het echte proeven gaat vooral met de slijmvliezen in je neus en keel.

3 Mondgevoel

Hoe voelt het bier aan in je mond? Denk hierbij aan de prikkeling van het aanwezige koolzuur, hoe het in bier in je mond kleeft, de zeepachtigheid van het vocht en hoe je mond en tong samentrekken.

4 Volheid (body)

Van zachte boterige romigheid tot ‘water’ en alles ertussenin. De body van je bier bepaalt hoe je de smaak ervaart en vaak ook hoe lang hij blijft hangen.

5 Nasmaak

De nasmaak is de smaak die in je mond en neus overblijft nadat je het bier hebt doorgeslikt. Dat kan veranderen. Bier kan uitvloeien in een andere smaak. Het zoet komt bijvoorbeeld eerst, dan het bitter. Net als in het echte leven… Veel proefplezier!

Bier proeven veel meer dan even wat wegklokken

Speciaalbieren van Beer in a Box. / Femmy Weijs

Proefbox voor de Metrolezer

Speciaal voor Metrolezers is een ProefBox met zes speciaalbieren ontwikkeld. Beer in Box neemt ‘starters’ zo mee op ontdekkingstocht in de wereld van de smaken en geuren van speciaalbieren. De doos is bedoeld voor mensen die hun smaak graag willen weten. Victor Kuppers: „Zodra je je smaken in de smiezen hebt, kun je andere speciaalbieren gaan ontdekken. Wij beloven het beste te vinden binnen jouw smaakpallet.”

Wie Metro’s proefbox wil proberen gaat naar Beerinabox.nl/metro. Gebruik de actiecode metro en je krijgt er een gratis ‘beregoed bierglas’ bij.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

300+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
6 tips om te stoppen met snoozen

6 tips om te stoppen met snoozen

6 tips om te stoppen met snoozen

Foto van 'Lisa en Shirah'

5 MAA 2018

Hoe vaak heb jij vanochtend je wekker uitgezet? Iedereen vindt het lekker om nét wat langer in bed te blijven, alleen zorgt het er niet voor dat je fitter wakker wordt. Integendeel zelfs! Deze tips helpen je voor eens voor altijd stoppen met snoozen.

1. Zorg voor een vast slaapritme

De eerste stap om voortaan moeiteloos uit bed te springen, is zorgen voor een vast slaapritme. Probeer elke avond om dezelfde tijd te gaan slapen en om dezelfde tijd op te staan. Iets lastiger als je op onregelmatige tijden werkt, maar ook dan kun je bepalen wat een redelijke tijd is om op te staan. En: duik eens wat vroeger in bed. Als ‘s ochtends moeilijk uit bed kunt komen, is de kans groot dat je te weinig hebt geslapen.

2. Stel jezelf vijf keer de waarom-vraag

Een bekende techniek om tot de kern van een probleem te komen is door vijf keer de waarom-vraag te stellen. Vraag jezelf af waarom je zo’n hekel hebt aan meteen opstaan als je wekker gaat. Vind je het te vroeg? Zie je op tegen de dag? En waarom dan? Stel jezelf minimaal vijf keer de waarom-vraag en ga net zo lang door totdat je de grondoorzaak weet. Als je precies weet waarom je blijft snoozen, kun je gericht naar een oplossing zoeken.

3. Zet je wekker zo laat mogelijk

Het is een open deur, maar wel één die werkt: zet je wekker zo laat mogelijk, zodat je simpelweg geen tijd meer hebt om te snoozen. Als je dan blijft liggen, loop je namelijk het gevaar dat je te laat komt op je werk of studie. Die korte dutjes die je anders zou doen tijdens het snoozen, geven je toch niet meer energie. Slaap dus nét iets langer door en rust beter uit.

4. Vervang snoozen voor een gezonde gewoonte

Van de één op andere dag stoppen met snoozen, is voor niemand een eitje. Door het snoozen te vervangen door een gezonde gewoonte, maak je het voor jezelf makkelijker. Denk aan mediteren, eens écht de tijd nemen om te ontbijten, een boek lezen of een klein rondje hardlopen. De tijd dat je normaal in bed ligt te snoozen, kun je veel leuker en nuttiger gebruiken.

5. Betrap jezelf op negatieve gedachten

Wat denk je als je de wekker gaat? Misschien wel ‘Ik ben echt geen ochtendmens’ of ‘Het is veel te vroeg om op te staan’. Deze negatieve gedachten zorgen ervoor dat je nog langer wilt blijven liggen en maken je ochtend zwaarder dan nodig. Hang voor een goede start van de dag een positieve quote in je kamer of verander de achtergrondafbeelding op je telefoon in iets waardoor je meer zin krijgt om op te staan. Je negatieve gedachten ombuigen in iets positiefs, helpt natuurlijk ook.

6. Zorg voor voldoende (dag)licht

Eén van de beste manier om snel wakker te worden, is door licht op te zoeken. Doe als je wekker gaat meteen de gordijnen open, de lampen in je slaapkamer aan of gebruik een wake-up light. Zo is je kamer geen donker hol waar je liever nog úren in blijft liggen. Zorg ook dat je overdag genoeg daglicht krijgt. Hierdoor val je sneller in slaap en kost het je minder moeite om de volgende ochtend uit bed te komen.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

LEES OOK


Views

400+

Urban Jungle: twintigers massaal aan de kamerplant

Urban Jungle: twintigers massaal aan de kamerplant

Extra veel planten, voor extra veel geluk. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

4 MAA 2018

Stadse twintigers hebben steeds vaker en steeds meer kamerplanten in huis. En dan hebben we het niet over een groen vriendje in de hoek van de woonkamer, maar een zogeheten Urban Jungle. Extra veel planten, voor extra veel geluk. Maar waarom worden we hier gelukkig van? Het zijn toch maar planten?

Je wordt er zen van

Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, kun je baat hebben bij wat groen in je huis. „Van planten kun je letterlijk beter worden. Ze kunnen giftige stoffen die in de lucht voorkomen, uit de lucht filteren en omzetten naar voedingsstoffen voor zichzelf. Daarmee zuiveren ze de lucht”, aldus Judith Baehner, kamerplantenkenner en schrijfster van onder andere het boek 'Het Plantenlab' en 'Groen in glas' tegen Metro.

Maar hoe kan het dat we echt gelukkiger worden? Volgens Baehner ligt dat vooral aan de routinewerking. „Het is heel fijn om iets in huis te hebben waar je voor kunt zorgen. Als je elke dag even een rondje door je huis loopt, en kijkt of de planten nog genoeg water hebben, wordt het een moment van rust. Je moet ze water geven en verzorgen, daar word je als het ware helemaal zen van”.

Maar planten zijn alles behalve goedkoop

Een Urban Jungle kan funest zijn voor je spaarrekening, een plant is namelijk allesbehalve gratis. Voor een middagje tuincentrum, moet je diep in de portemonnee duiken. Gelukkig zijn er ook andere manieren om aan de groene vriendjes te komen.

„Een leuke manier om een extra plant in huis te krijgen, is om deze te ‘verdubbelen’”, zegt plantenliefhebber Avalon Boots. „Je kunt bij veel planten makkelijk een stuk eraf snijden en deze vervolgens stekken. Hiervoor zou je een Epipremnum, Scindapsus, Pilea Peperomioides of de pannenkoekplant kunnen nemen, deze planten zijn zeer gemakkelijk te vermeerderen."

Urban Jungle: twintigers massaal aan de kamerplant

Avalon Boots. Eigen foto.

Als je niet weet hoe je überhaupt aan deze planten moet komen, kun je internet prima inzetten. Zo heeft Boots haar social media kanalen gebruikt: „Je kunt heel makkelijk via bijvoorbeeld Facebookgroepen stekjes ruilen”. Baehner geeft Marktplaats als tip: „Daar kun je echte pareltjes scoren, daar staan veel grote planten op, die mensen jarenlang gekoesterd hebben.”

Maar heb je wel groene vingers?

Je kunt natuurlijk niet meteen een overdosis planten in je huis nemen, om ze vervolgens allemaal te verwaarlozen. Baehner: „Begin sowieso klein, je kunt dan kijken hoe groen je vingers zijn.”

Maar als je ambities hebt om van je kale woonkamer een echte jungle te maken, kun je het beste met een ‘vrouwentong’ beginnen. „Een Sansevieria Trifasciata is een sterke plant”, volgens Baehner. „Deze plant heeft niet heel veel licht en water nodig, dus je kunt deze plant wat makkelijker in leven houden”.

Urban Jungle: twintigers massaal aan de kamerplant

Foto: Unsplash

Een grote kamerplant is, logischerwijs, ook een goede stap voor het begin van iets groots. „Dat oogt meteen lekker vol”, vertelt Boots. „Een Monstera Deliciosa bijvoorbeeld, beter bekend als een gatenplant, is daarvoor een hele goede.”

Meer groen, meer rust

Dus ben je toe aan iets meer rust en regelmaat? Vergeet de yoga-les, haal die handen uit de mouwen en laat die groene vingers werken.

Urban Jungle: twintigers massaal aan de kamerplant

Foto: Avalon Boots

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

200+