'Een rottige collega is geweldig voor het brein!'

‘Een rottige collega is geweldig voor het brein!’

Misschien is het niet altijd leuk, maar voor je hersenen is een vervelende collega zo slecht nog niet. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

7 DEC 2017

Een vervelende collega is goed voor het brein. Dat stelde de bekende neurowetenschapper Erik Scherder dinsdagavond bij het programma JINEK. Volgens Scherder zorgen irritante collega's voor de broodnodige hersenactiviteit.

„Als je zegt: ‘Ik heb een prettige dag gehad, ik heb niet veel gedaan’, dan is dat vanuit het brein gezien heel jammer. Het precies wat je niet zou moeten willen”, aldus Scherder.

Volgens de hoogleraar, verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zorgen vervelende collega's dat je hersenen bezig blijven. „Die zitten te zeuren bij vergaderingen, daar moet je omheen. Vervelend? Ja, maar ‘hupsakee’, werk aan de winkel voor het brein om daarmee te dealen.”

Neurons that fire...

„We hebben er een mooie uitspraak voor”, vertelt de geboren Amsterdammer verder. „In de literatuur wordt vaak gezegd: ‘Neurons that fire, are neurons that wire’. Dat betekent eigenlijk dat je zenuwcellen contact opzoeken als ze ‘vuren’. Dan bouw je aan een cognitieve reserve en dat kan op elke leeftijd. Dat kun je doen als je heel jong bent, maar ook nog op mijn leeftijd”, aldus de 66-jarige hoogleraar.

Erik Scherder is een zeer prominente neuropscycholoog die al langer probeert om mensen bewust te maken van methoden om geestelijk en fysiek langer gezond te blijven. Hij roept bijvoorbeeld ook op tot meer fysieke activiteit, bijvoorbeeld door vaker te sporten of door simpelweg te blijven staan in de trein.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Groningen heeft lekkerste cocktailbar van het land

Proost/Colbourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 20:00

Wie de beste cocktails van het land wil proeven, is niet langer in de Randstad op zijn plek. De verkiezing van Esquire wees al jaren bars uit Rotterdam en voornamelijk Amsterdam aan, maar dit jaar gaat de eer naar de stad Groningen.

Naar Mr. Mofongo om precies te zijn. De bar die op de kaart gezien bovenin het centrum van Groningen ligt „is een gezellige, ruime bar met een ruim cocktailmenu", zo schrijft Esquire.

'Verband tussen aantrekkelijkheid en rokers'

Roken zou de mens niet aantrekkelijker maken/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 18:59

Schokkende uitslagen van onderzoeken die gaan over de gezondheidsrisico's van het roken, zullen de fanatiekelingen al niet meer van hun apropos kunnen brengen. Een groep Britse onderzoekers gooit het echter over een andere boeg, namelijk de relatie tussen de gewoonte en het uiterlijk.

Gelaatstrekken

Camera videoBah! Je kantoorthee is smeriger dan een toilet

Pas op met je theezakjes! Beeld: Pexels

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Heb je na een kop of zes wel genoeg koffie gehad? Hoog tijd om over te stappen op een lekker kalmerend kopje thee. Toch?

Niet als je op je werk zit, zo blijkt. Als je erover nadenkt, zijn kantoorkeukens niet de meest frisse. Vieze mokken en borden, collega's die hun restjes niet wegvegen met een vochtig doekje en troep in de gootsteen. Dat blijkt lang niet het ergste te zijn: thee in de kantoorkeuken blijkt ook flink smerig te zijn.

Hoe je nooit meer piekert

Hoe je nooit meer piekert

Foto: Nik Shuliahin / Unsplash

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

11 DEC 2017

Piekeren wordt één van de meest schadelijke sociaal geaccepteerde gewoontes genoemd. Je schiet er niets mee op en het maakt je alleen maar gestrest. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je piekergedachten te stoppen.

1. Fantaseer de goede kant

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem in Nederland. Zo hebben dikke mensen minder kans op een baan, en worden ze simpelweg minder serieus genomen. „Als ik op het schoolplein stond om mijn kinderen op te halen, werd ik gewoon genegeerd”, zegt Claudia Vesters (48) tegen Metro.

„Op straat kreeg ik vaak te horen: ‘Hey dikzak' of ‘Hey vette’. Of ik las op Facebook: ‘Ik heb die dikke weer zien lopen met haar hondje'. Zelfs mijn kinderen kregen het via, via te horen”. Vesters maakte de meest heftige dingen mee toen ze 40 kilo zwaarder was. Nu ze weer slank is, merkt ze het verschil: „Het is bizar hoe mensen reageren op uiterlijk. Dit maakt de negatieve spiraal van te zwaar zijn alleen maar erger.”

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

8 DEC 2017

Even naar buiten om een luchtje te scheppen? Je zou denken dat dit te allen tijde een goed idee is, maar onderzoek bewijs het tegendeel. Wandelen mag dan wel goed zijn voor de gezondheid, in drukke autostraten is het een heel ander verhaal.

Uitlaatgassen

Lexi verloor 137 kilo: ‘geen excuses meer’

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

6 DEC 2017

De Amerikaanse Lexi (27) en Danny (29) aten jarenlang alles wat ze lekker vonden. Friet, pizza, snoep, frisdrank: noem maar op. Maar toen Lexi erachter kwam dat het haar kinderwens in de weg zou zitten én dat haar leven een flink stuk korter zou kunnen zijn, namen ze een grote beslissing: de kilo's moesten eraf.

Lexi woog op dat moment 220 kilo, haar echtgenoot, Danny, ruim 125 kilo.