Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Gezondheid 18 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

‘Ziekenhuis heeft vaak te weinig plek voor barenden’

Ziekenhuizen weigeren vaak bevallende vrouwen, omdat zij te weinig plek hebben. Zelfs bij een medische situatie kan men bij het ziekenhuis vaak niet helpen door personeels- en ruimtetekort. Dat blijkt uit een enquête onder 1200 verloskundigen van beroepsvereniging KNOV en onderzoeksprogramma De Monitor van de KRO-NCRV.

Meer Metro? Download de Metro-app

Driekwart van de verloskundigen geeft aan dat zij weleens geweigerd zijn bij een ziekenhuis met een bevallende vrouw die om medische redenen of op eigen verzoek niet thuis wilde bevallen. Soms moeten verloskundigen vier ziekenhuizen bellen voordat ze ergens met een bevallende vrouw terecht kunnen.

Fusies

Volgens tipgevers is de huidige situatie vooral te wijten aan fusies van ziekenhuizen en de centralisering van de zorg. Daardoor zouden bevallocaties hun deuren sluiten, hoewel er in de directe omgeving niet altijd een goede vervanging of een acceptabel alternatief is. Dat terwijl juist steeds meer vrouwen in het ziekenhuis bevallen.

Dat kan stressvolle en gevaarlijke situaties opleveren. Bevallende vrouwen worden soms overal naartoe getransporteerd en moeten dan uiteindelijk alsnog thuis of langs de snelweg bevallen. Dat kan, vooral bij een gecompliceerde bevalling of een vroeggeboorte, zeer onwenselijk zijn.

De spanningen lopen zelfs dermate hoog op dat de vereniging voor Amsterdamse verloskundigen een kortgeding gaat aanspannen tegen het Vumc en het AMC. De rechtszaak specifiek gaat over de Vrouwenklinieken, klinieken op het terrein van de ziekenhuizen, waar de verloskundigen zich richten „op de begeleiding van vrouwen maar wel met de moderne faciliteiten van pijnstilling en ctg-apparaten, terwijl het ziekenhuispersoneel het over kan nemen op het moment dat zwaarder medisch ingrijpen nodig is.” Het plan voor deze klinieken staat nu op losse schroeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.