Vaguebooking: dé boosdoener op social media

7 november 2017 om 10:00 door Rosan de Vos
Vaguebooking: dé boosdoener op social media
Bepaalde statussen op social media kunnen leiden tot o.a. eenzaamheid. Foto: Colourbox

Social media versus je geestelijke gezondheid: dat dit geen verantwoorde combinatie is, verbaast waarschijnlijk niemand. Van social media worden we namelijk ontzettend lui: voor je het weet lig je de hele dag op de bank te Facebooken, terwijl je nog steeds slaap tekort hebt van het urenlange twitteren van de vorige nacht. Een nieuwe studie wijst echter uit dat de tijd die je aan social media besteedt niet eens zo schadelijk is voor je geestelijke gezondheid. De manier waarop je het gebruikt, is zorgwekkender. 

Vaguebooking

Vaguebooking is de grootste boosdoener. Dit houdt het in: bij vaguebooking meld je iets op social media, maar treed je niet helemaal in detail. Het doel van deze post is vervolgens reacties uitlokken die leiden naar aandacht en bezorgdheid. Denk bijvoorbeeld aan een post op Facebook waar staat: 'Ik heb echt zo’n rare avond gehad': potentiële lezers gaan zich hierdoor afvragen wat je hebt gedaan, of wat er met je aan de hand is. 

Het blijkt dat de jongvolwassenen die dit soort berichten op Facebook plaatsen, zich sneller alleen voelen en vaker zelfmoordgedachtes hebben. Dit soort 'vaguebooking-posts' zijn dan ook ontzettend slecht voor je geestelijke gezondheid, aldus de Daily Mail

Het onderzoek is gedaan onder 467 jongvolwassenen. Er is gevraagd naar hoe lang ze per dag op social media zitten, hoe belangrijk social media is in hun leven en de manier waarop ze social media gebruiken.

Misschien toch slim om de volgende keer maar eens drie keer na te denken voordat we weer iets op Twitter plaatsten.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!