Fit&Gezond

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan

Elke maand betalen, maar nooit naar de sportschool gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

28 NOV 2017

Er zijn altijd twee momenten in het jaar wanneer je extréém gezond gaat doen. Dit is na 1 januari (lees: nieuw jaar, nieuwe jij) en na de zomervakantie, want de volgende zomer wil je toch écht strak in je vel zitten. Je schaft in een opwelling een peperduur fitnessabonnement aan, om vervolgens geen enkel apparaat aan te raken. Sterker nog, je weet na een halfjaar nog steeds niet hoe ze werken.

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan

Giphy

Een rekensommetje

Mensen die niet naar de sportschool gaan, maar wel betalen, worden ‘slapende leden’ genoemd. Zonde van je geld, want met een abonnement van dertig euro per maand, ben je op jaarbasis €360,- kwijt. Tel daar de inschrijfkosten en je nieuwe hippe kleding bij op, en je had makkelijk de nieuwste iPhone kunnen kopen. Hoe zorgen we er toch voor dat dit niet meer gebeurt?

„Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet naar de sportschool gaat”, zegt Anne Haakmeester, gewichtsconsulent, schrijfster van het boek ‘FIT AS FCK’ en eigenaar van het blog Fannetiek. „Maar sportscholen worden rijk van slapende leden, en niet van de mensen die iedere dag komen.”

'Je hebt geen gym nodig'

Door de maatschappelijke druk (we 'moeten' gezonder zijn) en sociale druk (we 'moeten' er goed uit zien) is de behoefte om te sporten in Nederland nog nooit zo groot geweest. Aan deze wens kan prima voldaan worden, gezien ons kleine kikkerlandje 1900 fitnesscentra telt. Maar onder het mom van bijvoorbeeld 'druk, druk, druk', zijn er altijd mensen die nooit gaan.

Als je jezelf nu al in het verhaal herkent, hebben we goed nieuws: er is namelijk meer dan alleen de sportschool. „Je hoeft eigenlijk maar een uur per dag van je kont te komen. Ga een uur wandelen, fietsen of zwemmen. Je hebt helemaal geen gym nodig, dat is de verwarring”, aldus Haakmeester.

'Maar ik ben zo druk'

Tijd om te sporten is er altijd, maar je moet deze tijd wel vrijmaken. „Maak allereerst een plan: schrijf op in je agenda wanneer je gaat sporten. Dat maakt het in ieder geval al een stuk makkelijker”, zegt Haakmeester. „Maak daarnaast tijd voor korte beweegmomenten. Iedereen heeft wel tijd om even tien minuten een rondje te lopen. Of de trap op en af te rennen.”

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan

Giphy

„En houd eens een keer op met dat online geneuzel, als je de tijd hebt om hele dag Facebook te checken, heb je ook gewoon tijd om te sporten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor series. Kijk je samen series? Ga dan samen sporten. Zo leer je elkaar ook nog eens beter kennen.”

Goede voornemens?

„Alles op korte termijn werkt simpelweg niet”, aldus Haakmeester. „Als je een sport kiest die je maar heel even leuk vindt, of omdat je het doet omdat iemand anders het ook doet, ga je het nooit volhouden”, vervolgt ze. Hetzelfde geldt dus voor de sportschool.

Heb je nu al plannen om in januari mee te doen aan de actie met je plaatselijke sportschool? Maar weet je stiekem al dat je dit toch niet gaat volhouden? Probeer dan iets te zoeken wat je écht leuk vindt, ben je ook verzekerd van een goed voornemen. En je hoeft dan ook niet te weten hoe de fitnessapparaten werken.

BEKIJK OOK


Views

300+

Perfectionistisch? 3 oefeningen om het los te laten

Perfectionistisch? 3 oefeningen om het los te laten

Perfectionistisch? 3 oefeningen om het los te laten

Foto van 'Lisa en Shirah'

21 MEI 2018

Perfectionisme kan zorgen voor veel stress. Alleen is minder perfectionistisch zijn niet zo makkelijk. Hoe kun je je perfectionisme toch iets loslaten? Deze drie oefeningen helpen je op weg.

1. Bekijk de wereld minder zwart-wit

In de wereld van een perfectionist bestaat meestal alleen goed of fout, het is zwart óf wit. Fout is iets als het niet aan bepaalde idealen voldoet en het is pas goed als het wél in het perfecte plaatje past. Uiteindelijk zit het idee van goed en fout vooral tussen je oren. Wat voor de één fout is, is voor de ander misschien gewoon goed. Alleen al beseffen dat je ervoor kunt kiezen om minder zwart-wit te denken, helpt je al minder perfectionistisch te zijn.

Oefening: probeer de eerstvolgende keer dat je voor je gevoel een fout maakt, het te zien als een onderdeel van een leerproces. Fouten maken hoort daar nu eenmaal bij. Je kunt elke fout die je hebt gemaakt vieren door een lijst te maken waarop je je fouten met trots noteert. Schrijf er ook meteen achter wat je ervan geleerd hebt.

2. Geniet van het proces

Als perfectionist ben je waarschijnlijk erg op het eindresultaat gefocust. Alleen als het resultaat perfect is, ben je tevreden. Zonde, want de weg ernaartoe is juist heel leerzaam en leuk. Maak je bijvoorbeeld een schilderij, dan kun je al genieten van het feit dat je de tijd neemt om creatief bezig te zijn. Zelfs als het schilderij nog nergens op lijkt. Als je je alleen op het einddoel richt, mis je deze fijne momenten. Je leeft namelijk veel minder in het hier en nu, waardoor je je niet bewust bent van het huidige moment. Probeer daarom te genieten van het proces en staar je minder blind op het eindresultaat.

Oefening: plan genoeg pauzes in tussen je werk. Op deze momenten kun je stilstaan bij het proces. Hoeveel werk heb je al verricht? Hoe voelt dat als je daarop terugkijkt? En kun je er ook nu al tevreden mee zijn, ook al is het nog niet tot in de puntjes af?

3. Je bent niet wat je doet

Doordat perfectionisten zo resultaatgericht zijn, laten ze hun eigenwaarde vaak afhangen van datgene wat ze doen. De gedachte is dan: ‘Alleen als ik hard genoeg werk en laat zien dat ik het waard ben, mag ik er zijn.’ Ben je perfectionistisch, dan ben je dus vaak extreem kritisch op jezelf. Terwijl je net zo leuk bent als je iets minder hard je best doet. Koppel datgene wat je doet los van je wie je bent en probeer oog te hebben voor wat er nog meer in het leven is behalve je prestaties. Dat maakt je leven een stuk leuker en luchtiger.

Oefening: schrijf op wie je bent zonder je prestaties, zoals de baan die je nu hebt of het huis dat je hebt gekocht, daarin mee te nemen. Wat blijft er dan van jezelf over? Kun je jezelf ook waarderen als al deze dingen er niet meer zouden zijn?

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

BEKIJK OOK


Views

700+

Deze to-do list fouten maakt iedereen

Deze to-do list fouten maakt iedereen

Deze to-do list fouten maakt iedereen

Foto van 'Lisa en Shirah'

14 MEI 2018

Maakt een to-do list je leven niet makkelijker? Schept het geen orde in de chaos in je hoofd? En maakt het je ook niet productiever? Stop dan vandaag nog met deze veelgemaakte fouten en maak voortaan een to-do list waar je wél iets aan hebt.

1. Een te lange to-do list maken

Veel mensen maken veel te enthousiast een to-do list. Ze gebruiken het als braindump en schrijven een waslijst aan taken op. Zo’n ellenlange to-do list levert je alleen helemaal niets op. Er alleen al naar kijken is overweldigend en omdat je nooit alles op een dag kunt afvinken, geeft het een ontevreden gevoel. Schrijf op je to-do list daarom alleen de drie belangrijkste dingen van die dag. Als je daarmee klaar bent, zet je drie nieuwe dingen op je lijst.

2. De taken op je to-do list te vaag opschrijven

Het maken van een to-do list mag best even tijd kosten. Gebruik deze tijd om alles wat je wilt doen zo duidelijk mogelijk op te schrijven. Wees specifiek en hak grote taken in kleinere, behapbare to-do’s. Streef ernaar dat een taak niet langer duurt dan een uur. Een truc om te kijken of het duidelijk genoeg is, is door je af te vragen of iemand anders het ook zou begrijpen. Let ook op dat je je taken aantrekkelijk opschrijft. Zo krijg je meer zin om ermee aan de slag te gaan.

3. In de ochtend een to-do list maken

Maak je een to-do list in de ochtend? Dan ben je lang niet de enige. Aan het begin van een dag is het alleen veel lastiger om te bepalen wat écht belangrijk is. Maak er daarom een gewoonte van om aan het eind van een (werk)dag of na het avondeten je to-do list voor de volgende dag te maken. Een slimme manier om je werk achter je te laten en de volgende dag weer productief te beginnen.

4. Met het makkelijkste op je to-do list beginnen

Iedereen houdt ervan om dingen door te strepen. Daarom is het ook zo verleidelijk om te beginnen met het makkelijkste dat op je to-do list staat. Het is alleen verstandiger om eerst de taak met de hoogste prioriteit te doen. Vaak stel je dit al dagen uit, omdat je er weinig zin hebt. Door met dit ‘spruitje’ te beginnen, ben je de rest van de dag veel productiever.

5. Niet experimenteren met het maken van een to-do list

Op een klassieke to-do list schrijf je wat je die dag wilt doen. Ook maak je hem met pen en papier. Maar waarom niet eens een digitale to-do list proberen? Of een alternatief? Eindig de dag bijvoorbeeld met een ta-da list. Op deze lijst schrijf je wat je allemaal hebt gedaan, van naar je werk fietsen tot avondeten maken, zodat je de dag tevreden afsluit. Of maak een to-do list voor een week, maand of jaar. Zo kun je jezelf steeds herinneren aan je doelen en dromen.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

BEKIJK OOK


Views

1k+

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone
Likeability of 5

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Een vakantiefoto van Metro’s freelancefotografe Femmy Weijs.

In samenwerking met Asus

17 MEI 2018

Een hopelijk heerlijke zomer komt eraan. Tijd voor vakantiefoto’s! Maar hoe maak je nou de meest prachtige vakantiekiekjes met je smartphone?

Onvermijdelijk (en hartstikke leuk) natuurlijk, het schieten van vakantiefoto’s. Hoe maak je nou plaatjes van goede kwaliteit, waar je later met heel veel plezier naar kunt terugkijken? Computer- en smartphonefirma ASUS en Metro geven je tips waar op je op zou kunnen letten als je je vakantiefoto’s met je smartphone wil maken. De komst van de nieuwe ASUS ZenFone 5 (zie onderaan) heeft daar alles mee te maken.

Bereid je voor

Ga voordat je op vakantie gaat op zoek gaan naar voorbeeldfoto's van je bestemming. Google bijvoorbeeld eens op 'photography locations in’. Doe dat in het Engels, want dan vind je de meeste voorbeelden op het web. Zo kom je ook blogs tegen van mensen die de locatie al eerder bezocht hebben en zij geven tips voor mooie fotografielocaties.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

Nog een favoriet van freelancefotografe Femmy Weijs.

Het weer

Daar ben je dan op je bestemming! Wanneer je een dag van te voren al weet dat je naar een fotografielocatie gaat, let dan even op het weer. Niet dat je er veel aan kunt veranderen… De momenten met het mooiste licht van een zonnige dag zijn: 10 tot 20 minuten voor zonsopkomst en na zonsondergang en een uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang. Kies in ieder geval momenten uit wanneer de zon niét op zijn hoogste punt staat.

Maak het spannend

Zorg dat je niet altijd standaard foto’s krijgt, maar maak ze eens wat spannender. Je hoeft je onderwerp niet altijd in het midden te zetten, maar speel eens met de compositie door je onderwerp meer naar links of naar rechts te schuiven.

Neem de tijd

Neem de tijd voor je foto's. Wanneer het op jouw fotografielocatie druk is met andere bezoekers, wacht dan een moment af wanneer deze mensen weer weg zijn. Dit geldt voor landschapfoto's maar ook voor portretfoto's. Probeer je achtergrond zo rustig mogelijk te krijgen.

Schiet maar raak

Maak altijd meerdere opnames. Wanneer je er maar één of twee maakt, zul je achteraf altijd zien dat iemand bijvoorbeeld net op dat moment zijn of haar ogen dicht heeft. Wanneer je meerdere opnames maakt, heb je thuis altijd wat te kiezen.

De mooiste vakantiefoto’s maken met je smartphone

De ZenFone 5. / ASUS

ZenFone5 denkt mee

ASUS start deze week met de pre-order voor de ZenFone 5 (399 euro) en deze ligt op 28 mei in de winkel. Deze smartphone wordt gezien als ‘je intelligente metgezel die altijd voor je klaar staat’. De Zenfone5 is meer dan een smartphone. Hij maakt perfecte foto’s (da’s goed nieuws voor je vakantie), zonder dat je er goed bij na hoeft te denken. Hij beschikt namelijk over kunstmatige intelligentie.

Het intelligente systeem met twee camera's (Sony IMX363 sensor) in de ZenFone 5 heeft geavanceerde AI-functies die anticiperen op je behoeften en zich aanpassen aan jouw voorkeuren. Zo kun je je concentreren op het onderwerp in plaats van op de camera. Voor het maken en bekijken van foto’s is het 19:9 All-Screen-Display een mooie tool, meldt ASUS.

Slimme accu

En oh ja, heb je je oplader tijdens een vakantiedag even niet bij je? De ZenFone5 gaat slim met zijn accu om. Je hebt dus een langere batterylife.

Belangstelling voor de pre-order? Dan klik je hier.

BEKIJK OOK


like
user_b5050de53d81332bb030c11e9758358ebb90ebaf_avatar

Views

5k+

Acht manieren om extra stappen te zetten

Acht manieren om extra stappen te zetten

Acht manieren om extra stappen te zetten. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

11 MEI 2018

Lopen is goed voor de beentjes en die beentjes willen we deze zomer allemaal laten zien, het liefst zo strak mogelijk. Daarom is het tijd om wat extra stappen te zetten. Maar hoe doe je dit nou zonder dat dit extra veel tijd kost?

1. Loop tijdens het tandenpoetsen
Ha, doe dit twee keer per dag twee minuten en je hebt zo weer honderd stappen op die teller.

2. Ga naar de wc op een andere verdieping
Zo loop je niet alleen langer, maar ga je ook weer die trap op en af. Goed voor de spieren!

3. Draag je boodschappentassen één voor één van de auto naar huis
Extra stappen en het is ook nog eens beter voor je rug.

4. Zet de auto dan vervolgens zo ver mogelijk van je huis
Misschien niet heel makkelijk, maar je lichaam zal het zeker waarderen.

5. Al lopend wachten op de trein
In plaats van op het bankje ploffen kun je best eens heen en weer over het perron!

6. Maak je werkplek actiever
Collega’s die koffie halen? Een grote kan water op je bureau? Voor ieder kleine notitie een mailtje sturen? Dat moet voorgoed afgelopen zijn. Vooruit met de benen!

7. Stap een bushalte eerder uit
Als je toch al een klein stukje moet lopen, kun je er net zo goed een wat groter stukje van maken.

8. Houd een ‘walking-lunch’ als het weer dit toelaat
Want als je toch al acht uur per dag in dezelfde ruimte zit, is het wel lekker hier even uit te gaan.

BEKIJK OOK


Views

200+

Pff... hoe laat je nou minder scheetjes?

Pff... hoe laat je nou minder scheetjes?

Pff... hoe laat je nou minder scheetjes? Foto: Colourbox

Foto van 'metronieuws'

9 MEI 2018

Scheetjes laten doen we allemaal. De een meer dan de ander, maar gemiddeld laat een mens er tien per dag. Ondanks dat het allemaal heel normaal is, kan het soms best beschamend zin. Hoe zorg je ervoor dat je minder windjes laat?

„Voeding speelt een belangrijke rol bij de productie van darmgassen”, aldus Yvette Bruinsma, gezondheidsvoorlichter van Maag Lever Darm Stichting tegenover HLN. „Producten als koolzuurhoudende frisdranken, bier, lightproducten, peulvruchten, kook, ui en prei kun je beter mijden.”

Snel eten

Vaak haast tijdens je avondeten en schuif je het binnen drie minuten naar binnen? Niet meer doen! Ook snel eten kan ervoor zorgen dat er wat nare geurtjes je lichaam verlaten. Dit komt omdat je dan tijdens het eten ook lucht aan het happen bent.

Goed voor je darmen zorgen is dus belangrijk. Je moet hierbij gezonde, gevarieerde en vooral vezelrijke voeding tot je nemen. En ook: minimaal twee liter water per dag drinken.

Scheetjes inhouden

Zegt je partner er alwéér wat van als jij jezelf even liet gaan? Je mag hem of haar dan flink op de kop geven. Het beste advies is namelijk om je scheet niet in te houden: de gassen moeten je lichaam uit.

BEKIJK OOK


Views

1k+

Mindful werken? Probeer deze 5 tips

Mindful werken? Probeer deze 5 tips

Mindful werken? Probeer deze 5 tips

Foto van 'Lisa en Shirah'

7 MEI 2018

Om meer mindful te leven, hoef je geen cursus te volgen en ook niet iedere dag te mediteren. Je kunt mindfulness zelfs heel makkelijk toepassen onder werktijd. Deze tips zorgen voor meer focus en minder stress op je werk.

1. Gebruik je lichaam als graadmeter

Als je gestrest bent, geeft je lichaam dit meestal vanzelf aan. Je gaat bijvoorbeeld hoger ademen of voelt spanning in je nek en schouders. Door te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft, kom je veel over jezelf te weten. Zoals dat je het eigenlijk rustiger aan moet doen en beter even een korte pauze kunt nemen. Als je niet gewend bent om naar je lichaam te luisteren, kun je een wekker op je telefoon zetten. Zo krijg je gedurende de werkdag een seintje om even stil te staan bij hoe je je voelt.

2. Maak tijd om mindful te eten

Door te lunchen achter je bureau geniet je niet echt van wat je eet. Je proeft niet iedere hap, neemt niet de tijd voor een pauze en voelt je minder snel verzadigd. Zonde, want hierdoor begin je de middag niet uitgerust en heb je veel eerder weer trek. Stop daarom met eten achter je bureau en maak tijd om met aandacht te eten. Focus je eens op de smaak, de structuur en de geur van je eten en probeer vijftien keer te kauwen per hap. Hierdoor eet je automatisch bewuster.

3. Laat je zo min mogelijk afleiden

Een kantoortuin is hip, maar het gevaar is dat je de hele dag afgeleid wordt. Niet alleen maakt het je onnodig gestrest, je bent ook minder productief. Dit kun je doen om toch geconcentreerd te werken:

  • Laat je telefoon niet op je bureau liggen, maar stop hem in je tas. Zorg in ieder geval dat je je telefoon niet ziet, anders is de verleiding wel erg groot om erop te kijken.  

  • Kies op de momenten waarop je geconcentreerd aan één taak wilt werken voor een plek waar je meer afgezonderd zit en dus minder snel afgeleid wordt.

  • Klap je laptop dicht tijdens een overleg. Zo heb je meer aandacht voor wat er gezegd wordt.

  • Kunnen je collega’s je bereiken via een chatprogramma? Zorg dan dat je niet de hele dag online bent. Als het echt nodig is, weten ze je heus wel te vinden.

4. Gebruik een mantra als hulpmiddel

Een mantra is een korte zin die je in je hoofd herhaalt om je rustiger te voelen. Behalve tijdens het mediteren, kun je een mantra ook op andere momenten gebruiken. Bijvoorbeeld op je werk, als je jezelf eraan wilt herinneren om mindful te werken. Mooie (werk)mantra’s zijn: ‘Ik sta open voor verandering’, ‘Vandaag ben ik elk moment aanwezig’ en ‘Ik ben dankbaar voor deze nieuwe werkdag’. Schrijf de zin op een briefje en leg deze op je bureau of gebruik hem als achtergrond op je telefoon of computer om eraan herinnerd te worden.

5. Maak keuzes

Kiezen is moeilijk, want het betekent dat je sommige dingen niet kunt doen. Nu niet of zelfs nooit niet. Toch is het dé truc om meer mindful te werken. Het vergroot namelijk je concentratie, waardoor je eerder in een flow komt en meer plezier haalt uit je werk. Maak daarom aan het begin van je dag een lijstje met daarop maximaal drie dingen die je vandaag af wilt krijgen. Hiermee dwing je jezelf keuzes te maken. Heb je deze drie dingen gedaan? Dan breid je je lijstje uit met weer drie dingen.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

BEKIJK OOK


Views

400+

Wetenschappers maken embryo zonder sperma en eicel

Foto ter illustratie. Bron: ANP

Foto van 'Metro'

3 MEI 2018

We mogen trots zijn op onze Nederlandse wetenschappers. Een groep onderzoekers van eigen bodem heeft namelijk een grote stap gezet in de wereld van kunstmatige bevruchting. Zij hebben een embryo-achtige structuur gemaakt, zonder dat hier een eicel of zaadcel aan te pas kwam.

In elk basis biologieboek staat uitgelegd hoe een baby'tje ontstaat. Door de combinatie van een zaadcel en een eicel. Hoeft dus helemaal niet! Bewijst onder andere Nicolas Rivron, werkzaam bij het MERLN Instituut in Maastricht en het Hubrecht Instituut in Utrecht. Uiteraard is de natuurlijke bevruchting voor vrijwel iedereen het ideaal, maar bij sommige mensen is dit niet zo vanzelfsprekend. Zij kunnen dan kiezen voor een kunstmatige bevruchting.

Grote stap

Die kunstmatige embryo's werden tot nu toe gewoon gemaakt van een zaadcel en een eicel, maar blijkbaar kan dat ook anders. Alhoewel we niet moeten denken dat we binnenkort vanuit het niets mensen kunnen creëeren, is het wel een grote stap dat wetenschappers nu embryo-achtige structuren kunnen maken zonder eicel of zaadcel. Zo kunnen deze embryo's veel informatie geven over het beginstadium van zwangerschappen, schrijft NewScientist.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Nature, en kun je in z'n geheel hier vinden. Kort en zo simpel mogelijk gezegd kunnen wetenschappers nu embryo's maken uit stamcellen. Stamcellen zijn cellen in ons lichaam die in een ander soort cel kunnen veranderen, een soort basiscellen. Onderzoekers hebben de stamcellen van muizen gebruikt om de embryo's te maken. Volgens Rivron zijn de embryo's bijna niet te onderscheiden van hoe een natuurlijk embryo er een aantal dagen na de bevruchting uitziet.

Veel onbekend

Alhoewel we vrijwel allemaal het algemene plaatje van bevruchting kunnen uitleggen, is er nog veel onbekend over het allereerste stadium van zwangerschappen. Vaak genoeg gaat daar iets mis waardoor de zwangerschap niet doorzet of er foutjes ontstaan die later leiden tot hart- en vaatziekten. Maar wat dat 'iets' is, dat weten we nog niet. Daar kan nu weleens snel verandering in gaan komen. „Door jonge embryo’s in deze eerste fase te bestuderen, kunnen we misschien achterhalen hoe deze fouten ontstaan en hoe we ze kunnen voorkomen", zegt Rivron tegen NewScientist.

Dat we op dit moment weinig weten is logisch. Embryo's worden door het lichaam van de moeder goed beschermd en zitten daardoor verborgen in de baarmoeder. Eenmaal gevonden is het klompje cellen zo klein dat je er amper iets mee kan.

Daarnaast is het natuurlijk ook een mensenleven waar heel voorzichtig mee om moet worden gegaan. Als wetenschappers embryo-structuren kunnen maken uit stamcellen, is dat dus ideaal. Dit is buiten het lichaam, dus niet verborgen en het gaat niet om een kostbaar leven. Zo kunnen wetenschappers heel veel embryo's maken en deze intensief bestuderen.

De informatie die onderzoekers door deze nieuwe ontwikkeling kunnen krijgen is cruciaal. „Met die informatie kunnen we er misschien voor zorgen dat kunstmatige bevruchtingen, zoals ivf, minder vaak mislukken", zegt Rivron. „Of we kunnen het omgekeerde doen en betere anticonceptie ontwikkelen."

BEKIJK OOK


Views

200+