De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan

Elke maand betalen, maar nooit naar de sportschool gaan. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

28 NOV 2017

Er zijn altijd twee momenten in het jaar wanneer je extréém gezond gaat doen. Dit is na 1 januari (lees: nieuw jaar, nieuwe jij) en na de zomervakantie, want de volgende zomer wil je toch écht strak in je vel zitten. Je schaft in een opwelling een peperduur fitnessabonnement aan, om vervolgens geen enkel apparaat aan te raken. Sterker nog, je weet na een halfjaar nog steeds niet hoe ze werken.

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan

Giphy

Een rekensommetje

Mensen die niet naar de sportschool gaan, maar wel betalen, worden ‘slapende leden’ genoemd. Zonde van je geld, want met een abonnement van dertig euro per maand, ben je op jaarbasis €360,- kwijt. Tel daar de inschrijfkosten en je nieuwe hippe kleding bij op, en je had makkelijk de nieuwste iPhone kunnen kopen. Hoe zorgen we er toch voor dat dit niet meer gebeurt?

„Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet naar de sportschool gaat”, zegt Anne Haakmeester, gewichtsconsulent, schrijfster van het boek ‘FIT AS FCK’ en eigenaar van het blog Fannetiek. „Maar sportscholen worden rijk van slapende leden, en niet van de mensen die iedere dag komen.”

'Je hebt geen gym nodig'

Door de maatschappelijke druk (we 'moeten' gezonder zijn) en sociale druk (we 'moeten' er goed uit zien) is de behoefte om te sporten in Nederland nog nooit zo groot geweest. Aan deze wens kan prima voldaan worden, gezien ons kleine kikkerlandje 1900 fitnesscentra telt. Maar onder het mom van bijvoorbeeld 'druk, druk, druk', zijn er altijd mensen die nooit gaan.

Als je jezelf nu al in het verhaal herkent, hebben we goed nieuws: er is namelijk meer dan alleen de sportschool. „Je hoeft eigenlijk maar een uur per dag van je kont te komen. Ga een uur wandelen, fietsen of zwemmen. Je hebt helemaal geen gym nodig, dat is de verwarring”, aldus Haakmeester.

'Maar ik ben zo druk'

Tijd om te sporten is er altijd, maar je moet deze tijd wel vrijmaken. „Maak allereerst een plan: schrijf op in je agenda wanneer je gaat sporten. Dat maakt het in ieder geval al een stuk makkelijker”, zegt Haakmeester. „Maak daarnaast tijd voor korte beweegmomenten. Iedereen heeft wel tijd om even tien minuten een rondje te lopen. Of de trap op en af te rennen.”

De sportschool: elke maand betalen, maar nooit gaan

Giphy

„En houd eens een keer op met dat online geneuzel, als je de tijd hebt om hele dag Facebook te checken, heb je ook gewoon tijd om te sporten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor series. Kijk je samen series? Ga dan samen sporten. Zo leer je elkaar ook nog eens beter kennen.”

Goede voornemens?

„Alles op korte termijn werkt simpelweg niet”, aldus Haakmeester. „Als je een sport kiest die je maar heel even leuk vindt, of omdat je het doet omdat iemand anders het ook doet, ga je het nooit volhouden”, vervolgt ze. Hetzelfde geldt dus voor de sportschool.

Heb je nu al plannen om in januari mee te doen aan de actie met je plaatselijke sportschool? Maar weet je stiekem al dat je dit toch niet gaat volhouden? Probeer dan iets te zoeken wat je écht leuk vindt, ben je ook verzekerd van een goed voornemen. En je hoeft dan ook niet te weten hoe de fitnessapparaten werken.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Hoe je nooit meer piekert

Hoe je nooit meer piekert

Foto: Nik Shuliahin / Unsplash

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

11 DEC 2017

Piekeren wordt één van de meest schadelijke sociaal geaccepteerde gewoontes genoemd. Je schiet er niets mee op en het maakt je alleen maar gestrest. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je piekergedachten te stoppen.

1. Fantaseer de goede kant

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem in Nederland. Zo hebben dikke mensen minder kans op een baan, en worden ze simpelweg minder serieus genomen. „Als ik op het schoolplein stond om mijn kinderen op te halen, werd ik gewoon genegeerd”, zegt Claudia Vesters (48) tegen Metro.

„Op straat kreeg ik vaak te horen: ‘Hey dikzak' of ‘Hey vette’. Of ik las op Facebook: ‘Ik heb die dikke weer zien lopen met haar hondje'. Zelfs mijn kinderen kregen het via, via te horen”. Vesters maakte de meest heftige dingen mee toen ze 40 kilo zwaarder was. Nu ze weer slank is, merkt ze het verschil: „Het is bizar hoe mensen reageren op uiterlijk. Dit maakt de negatieve spiraal van te zwaar zijn alleen maar erger.”

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

8 DEC 2017

Even naar buiten om een luchtje te scheppen? Je zou denken dat dit te allen tijde een goed idee is, maar onderzoek bewijs het tegendeel. Wandelen mag dan wel goed zijn voor de gezondheid, in drukke autostraten is het een heel ander verhaal.

Uitlaatgassen

'Een rottige collega is geweldig voor het brein!'

‘Een rottige collega is geweldig voor het brein!’

Misschien is het niet altijd leuk, maar voor je hersenen is een vervelende collega zo slecht nog niet. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

7 DEC 2017

Een vervelende collega is goed voor het brein. Dat stelde de bekende neurowetenschapper Erik Scherder dinsdagavond bij het programma JINEK. Volgens Scherder zorgen irritante collega's voor de broodnodige hersenactiviteit.

„Als je zegt: ‘Ik heb een prettige dag gehad, ik heb niet veel gedaan’, dan is dat vanuit het brein gezien heel jammer. Het precies wat je niet zou moeten willen”, aldus Scherder.

Lexi verloor 137 kilo: ‘geen excuses meer’

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

6 DEC 2017

De Amerikaanse Lexi (27) en Danny (29) aten jarenlang alles wat ze lekker vonden. Friet, pizza, snoep, frisdrank: noem maar op. Maar toen Lexi erachter kwam dat het haar kinderwens in de weg zou zitten én dat haar leven een flink stuk korter zou kunnen zijn, namen ze een grote beslissing: de kilo's moesten eraf.

Lexi woog op dat moment 220 kilo, haar echtgenoot, Danny, ruim 125 kilo.

Placenta geen wondermiddel tegen zwangerschapskwalen

Placenta geen wondermiddel tegen zwangerschapskwalen

Het eten van de placenta zou helpen tegen zwangerschapskwalen Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

4 DEC 2017

Slecht nieuws voor vrouwen die hopen dat ze gezondheidsvoordelen halen uit het opeten van de placenta na hun bevalling: het verhelpt niet allerhande kwalen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Amerikaanse wetenschappers hebben in het tijdschrift Women and Birth een studie gepubliceerd waarvoor ze 27 vrouwen volgden in hun ‘placenta-dieet’. Deze vrouwen hadden zich tijdens hun zwangerschap al voorgenomen om de placenta op te eten.

Koopverslaafd? Zo word je je hebzucht de baas

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

4 DEC 2017

Het is zo verleidelijk: je moet even op de trein wachten en om de tijd te doden, haal je koffie met een croissant. Maar al die mini-aankopen tikken aan het eind van de maand flink aan. Laat je niet langer overhalen en word je hebzucht de baas.

Wees je ervan bewust