Likeability of 5

Wat niemand je vertelt over yoga

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

23 OKT 2017

Yoga, dat is toch je in lenige houdingen wringen terwijl je een glitterlegging draagt en 'ohm' roept? Dit is wat niemand je vertelt over yoga.

Je hoeft er niet lenig voor te zijn
Een been in je nek leggen, de split of met je handen bij je tenen komen. Het is leuk als je het kunt, maar het is niet het doel van yoga. Het draait er niet om wie het lenigste is, maar het gaat om jouw proces. De ene keer lukt het je misschien wel om bij je tenen te komen, de andere keer niet. So be it.

Tien minuten per dag heeft al effect
Is de drempel te hoog om een uur of zelfs langer een yogales bij te wonen? Je bent het niet verplicht. Zelfs al doe je elke dag een paar houdingen, dan heeft dit al effect op je je voelt. Lichamelijk en geestelijk. Doe bijvoorbeeld tien minuten lang de zonnegroet. Alle grote spieren en gewrichten zet je aan het werk, je stretcht je lichaam, stimuleert je organen en het geeft nieuwe energie. Wat wil je nog meer?

Je leert anders ademen
Het klinkt ingewikkeld, maar de essentie van yoga is dat je je geest als het ware leert bemeesteren. Door je te concentreren op je ademhaling, voorkom je dat je gedachten alle kanten opgaan en krijg je op den duur meer rust in je hoofd. Bij yoga wordt gebruik gemaakt van verschillende ademhalingstechnieken. Je leert zo anders, meer gelijkmatig, ademhalen en je ademhaling inzetten om yogahoudingen te ondersteunen. Het is als een anker waar je steeds naar terugkeert.

Het is geen schande om hulpmiddelen te gebruiken
Als je wilt kun je een aantal hulpmiddelen gebruiken om een houding beter of makkelijker uit te voeren. Denk aan een yogablok of -riem. Het voorkomt dat je jezelf in een houding forceert en hierdoor je spieren overrekt en helpt je je schouders en heupen openen. Of je hulpmiddelen gebruikt, heeft niets te maken met hoe goed je bent in yoga. Niet alleen voor beginners, maar ook gevorderden is het verstandig om soms te gebruiken.

Zelfs in je kloffie kun je yoga doen
Je kunt tegenwoordig de hipste leggings kunt kopen. Zeker op Instagram stikt het van de mooiste yoga outfits. Natuurlijk is het leuk om in de nieuwste sportkleding te lopen, maar is dat echt waar yoga om draait? Tijdens een yogasessie is het de bedoeling dat je je aandacht naar binnen richt. Wat je aanhebt, maakt dan niets uit. Het is een bijzaak.

Yoga gaat door als je van de mat afstapt
Veel mensen die yoga beoefenen zeggen dat het ook invloed heeft op de rest van hun leven. Nadat je je matje hebt opgerold en ontspannen de yogales verlaat, begin je pas echt de voordelen te ervaren. Een voorbeeld is dat je minder hard voor jezelf en anderen wordt en je je grenzen beter leert kennen. Ook kun je meer innerlijke rust ervaren en in het dagelijks leven beter omgaan met angst en stress. Yoga is dus veel meer dan een fysieke oefening.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Volgende week maandag staan Lisa & Shirah weer vroeg voor je klaar met meer zen-tips!


lol
user_cf8b50496e08310d269267fa60b03de40a284689_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Hoe je nooit meer piekert

Hoe je nooit meer piekert

Foto: Nik Shuliahin / Unsplash

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

GISTEREN

Piekeren wordt één van de meest schadelijke sociaal geaccepteerde gewoontes genoemd. Je schiet er niets mee op en het maakt je alleen maar gestrest. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je piekergedachten te stoppen.

1. Fantaseer de goede kant

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem in Nederland. Zo hebben dikke mensen minder kans op een baan, en worden ze simpelweg minder serieus genomen. „Als ik op het schoolplein stond om mijn kinderen op te halen, werd ik gewoon genegeerd”, zegt Claudia Vesters (48) tegen Metro.

„Op straat kreeg ik vaak te horen: ‘Hey dikzak' of ‘Hey vette’. Of ik las op Facebook: ‘Ik heb die dikke weer zien lopen met haar hondje'. Zelfs mijn kinderen kregen het via, via te horen”. Vesters maakte de meest heftige dingen mee toen ze 40 kilo zwaarder was. Nu ze weer slank is, merkt ze het verschil: „Het is bizar hoe mensen reageren op uiterlijk. Dit maakt de negatieve spiraal van te zwaar zijn alleen maar erger.”

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

8 DEC 2017

Even naar buiten om een luchtje te scheppen? Je zou denken dat dit te allen tijde een goed idee is, maar onderzoek bewijs het tegendeel. Wandelen mag dan wel goed zijn voor de gezondheid, in drukke autostraten is het een heel ander verhaal.

Uitlaatgassen

'Een rottige collega is geweldig voor het brein!'

‘Een rottige collega is geweldig voor het brein!’

Misschien is het niet altijd leuk, maar voor je hersenen is een vervelende collega zo slecht nog niet. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

7 DEC 2017

Een vervelende collega is goed voor het brein. Dat stelde de bekende neurowetenschapper Erik Scherder dinsdagavond bij het programma JINEK. Volgens Scherder zorgen irritante collega's voor de broodnodige hersenactiviteit.

„Als je zegt: ‘Ik heb een prettige dag gehad, ik heb niet veel gedaan’, dan is dat vanuit het brein gezien heel jammer. Het precies wat je niet zou moeten willen”, aldus Scherder.

Lexi verloor 137 kilo: ‘geen excuses meer’

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

6 DEC 2017

De Amerikaanse Lexi (27) en Danny (29) aten jarenlang alles wat ze lekker vonden. Friet, pizza, snoep, frisdrank: noem maar op. Maar toen Lexi erachter kwam dat het haar kinderwens in de weg zou zitten én dat haar leven een flink stuk korter zou kunnen zijn, namen ze een grote beslissing: de kilo's moesten eraf.

Lexi woog op dat moment 220 kilo, haar echtgenoot, Danny, ruim 125 kilo.

Placenta geen wondermiddel tegen zwangerschapskwalen

Placenta geen wondermiddel tegen zwangerschapskwalen

Het eten van de placenta zou helpen tegen zwangerschapskwalen Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

4 DEC 2017

Slecht nieuws voor vrouwen die hopen dat ze gezondheidsvoordelen halen uit het opeten van de placenta na hun bevalling: het verhelpt niet allerhande kwalen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Amerikaanse wetenschappers hebben in het tijdschrift Women and Birth een studie gepubliceerd waarvoor ze 27 vrouwen volgden in hun ‘placenta-dieet’. Deze vrouwen hadden zich tijdens hun zwangerschap al voorgenomen om de placenta op te eten.

Koopverslaafd? Zo word je je hebzucht de baas

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

4 DEC 2017

Het is zo verleidelijk: je moet even op de trein wachten en om de tijd te doden, haal je koffie met een croissant. Maar al die mini-aankopen tikken aan het eind van de maand flink aan. Laat je niet langer overhalen en word je hebzucht de baas.

Wees je ervan bewust