Fit&Gezond

Likeability of 5

Wat niemand je vertelt over yoga

Foto van 'Lisa en Shirah'

23 OKT 2017

Yoga, dat is toch je in lenige houdingen wringen terwijl je een glitterlegging draagt en 'ohm' roept? Dit is wat niemand je vertelt over yoga.

Je hoeft er niet lenig voor te zijn
Een been in je nek leggen, de split of met je handen bij je tenen komen. Het is leuk als je het kunt, maar het is niet het doel van yoga. Het draait er niet om wie het lenigste is, maar het gaat om jouw proces. De ene keer lukt het je misschien wel om bij je tenen te komen, de andere keer niet. So be it.

Tien minuten per dag heeft al effect
Is de drempel te hoog om een uur of zelfs langer een yogales bij te wonen? Je bent het niet verplicht. Zelfs al doe je elke dag een paar houdingen, dan heeft dit al effect op je je voelt. Lichamelijk en geestelijk. Doe bijvoorbeeld tien minuten lang de zonnegroet. Alle grote spieren en gewrichten zet je aan het werk, je stretcht je lichaam, stimuleert je organen en het geeft nieuwe energie. Wat wil je nog meer?

Je leert anders ademen
Het klinkt ingewikkeld, maar de essentie van yoga is dat je je geest als het ware leert bemeesteren. Door je te concentreren op je ademhaling, voorkom je dat je gedachten alle kanten opgaan en krijg je op den duur meer rust in je hoofd. Bij yoga wordt gebruik gemaakt van verschillende ademhalingstechnieken. Je leert zo anders, meer gelijkmatig, ademhalen en je ademhaling inzetten om yogahoudingen te ondersteunen. Het is als een anker waar je steeds naar terugkeert.

Het is geen schande om hulpmiddelen te gebruiken
Als je wilt kun je een aantal hulpmiddelen gebruiken om een houding beter of makkelijker uit te voeren. Denk aan een yogablok of -riem. Het voorkomt dat je jezelf in een houding forceert en hierdoor je spieren overrekt en helpt je je schouders en heupen openen. Of je hulpmiddelen gebruikt, heeft niets te maken met hoe goed je bent in yoga. Niet alleen voor beginners, maar ook gevorderden is het verstandig om soms te gebruiken.

Zelfs in je kloffie kun je yoga doen
Je kunt tegenwoordig de hipste leggings kunt kopen. Zeker op Instagram stikt het van de mooiste yoga outfits. Natuurlijk is het leuk om in de nieuwste sportkleding te lopen, maar is dat echt waar yoga om draait? Tijdens een yogasessie is het de bedoeling dat je je aandacht naar binnen richt. Wat je aanhebt, maakt dan niets uit. Het is een bijzaak.

Yoga gaat door als je van de mat afstapt
Veel mensen die yoga beoefenen zeggen dat het ook invloed heeft op de rest van hun leven. Nadat je je matje hebt opgerold en ontspannen de yogales verlaat, begin je pas echt de voordelen te ervaren. Een voorbeeld is dat je minder hard voor jezelf en anderen wordt en je je grenzen beter leert kennen. Ook kun je meer innerlijke rust ervaren en in het dagelijks leven beter omgaan met angst en stress. Yoga is dus veel meer dan een fysieke oefening.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Volgende week maandag staan Lisa & Shirah weer vroeg voor je klaar met meer zen-tips!


love
user_cf8b50496e08310d269267fa60b03de40a284689_avatar

Views

500+

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid

Een slechte relatie beschadigt je gezondheid. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

19 JUL 2018

Een verhitte discussie met je lief kan natuurlijk altijd voorkomen, maar het is beter om hier geen gewoonte van te maken. Discussies hebben namelijk een negatieve invloed op de gezondheid, en impact is het grootst bij mannen.

Dat blijkt uit onderzoek gepresenteerd op de ‘International Association for Relationship Research’-conferentie in de Amerikaanse staat Colorado.

Het onderzoek


Views

1k+

Likeability of 5

Dit doet blowen écht met je nachtrust

Een blowtje voor het slapengaan kán in sommige gevallen helpen. Beeld: ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

19 SEP 2017

Ben je een slechte slaper en ben je ervan overtuigd dat een blowtje voor het slapengaan een goed idee is? De University of Michigan heeft er eindelijk onderzoek naar gedaan. Is het eigenlijk een goed idee om te rekenen op wiet voor een goede nachtrust?

De onderzoekers lieten 98 blowers een sportarmband dragen. Ze moesten slaapdagboeken bijhouden én wiet roken zoals ze dat normaal ook deden. Het goede nieuws is dat ze inderdaad een stuk dieper sliepen, maar je mentale gesteldheid heeft daar een enorme invloed op.

Elke dag geen goed idee


like
user_1d9a9a87637c61417bc8960ed952ce111bb41b31_avatar

Views

2k+

Onderzoek wijst uit: scheten snuiven is goed voor je
Likeability of 5

Onderzoek wijst uit: scheten snuiven is goed voor je

Een van de stoffen die scheten laat stinken blijkt bijzonder goed voor je.

Foto van 'Imre Himmelbauer'

27 OKT 2017

Je hebt zo nu en dan een moment dat je heel graag een scheet wilt inhouden, maar dat het gewoon niet lukt. Of je nu bij je partner in bed ligt of in gezelschap zit, op sommige momenten wil je gewoon niet dat je zo'n welbekende stinkbom laat ontploffen. Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'.

Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft. De eerdergenoemde universiteit noemt het zelfs een 'Healthcare hero', een gezondheidszorgheld. De stof zou namelijk in de toekomst belangrijk kunnen zijn in bepaalde therapieën.

Kanker


like
user_902314d98c48d4f484ccaf4fd3f34e26e26df12d_avatar

Views

2k+

Likeability of 5

Nieuw onderzoek: je valt af door in de zon te liggen

Foto van 'Rosan de Vos'

2 FEB 2018

Heb je nu al stress voor de vakantie omdat je er deze winter een paar kilo's bij hebt gegeten? Geen zorgen, want na regen komt zonneschijn: uit onderzoek blijkt namelijk dat je afvalt door de stralen van de zon.

Hoe dan?

Onderzoekers van de Universiteit van Alberta in Canada hebben ontdekt dat vetcellen krimpen door zonnestralen. Goed nieuws, want als je toch een hekel hebt aan de sportschool, is het een prima excuus om alvast een (extra) vakantie te boeken.


lol
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avatar

Views

800+