Likeability of 6

Tiffany (25) liet haar borsten preventief amputeren

Tiffany tijdens het shoppen van een bikini: het kan weer! /AVROTROS

Foto van 'Constance van Amstel'

Constance van Amstel

9 OKT 2017

Tiffany draagt het ‘borstkankergen’ BRCA-1 en liet op haar 21ste preventief haar borsten verwijderen. Vier jaar later kijkt ze enorm uit naar haar ‘nieuwe tieten’.

„Ik werd wakker uit de narcose en was er meteen hartstikke blij mee, zo mooi zagen ze eruit. Tot er drie weken later opeens allemaal rode bulten verschenen en het ontzettend pijn deed. Mijn nieuwe borsten bleken te zijn ontstoken en de protheses moesten eruit. Toen was ik weer plat.”

BRCA-1

Door de luchtige manier waarop de Rotterdamse Tiffany Westerwoudt (25) over haar mislukte borstreconstructie vertelt, lijkt het bijna alsof ze het over iemand anders heeft. Maar ze is het toch echt zelf die op haar 18e ontdekte dat ze drager is van BRCA-1, een erfelijk gen waardoor de kans dat ze voor haar 70ste borstkanker ontwikkelt 60 tot 70 procent is. Bij vrouwen zonder dat gen is dat slechts een procent. Veel draagsters van het BRCA-gen besluiten daarom, net als Tiffany, om hun borsten preventief te laten amputeren. De mislukte reconstructie is nu drie jaar geleden en Tiffany is inmiddels een nieuw traject gestart, een lipofilling waarbij eigen lichaamsvet naar de borststreek wordt verplaatst.

,,Na twee zomers plat door het leven te zijn gegaan, was ik het zat en wilde ik wel weer borsten. Niet dat ik me hiervoor niet sexy of niet vrouwelijk voelde, want dat voelde ik me altijd wel, maar ik vond het vooral niet leuk dat ik niet kon dragen wat ik wilde. Geen hemdjes, geen shirtjes met decolleté, geen bikini’s. De bh’s met protheses die ik droeg waren dezelfde als ook oudere vrouwen dragen; totaal niet sexy. Ik ben 25 en wil ook weleens zo’n leuk behaatje van kant dragen!”

Niet het einde

Hoe Tiffany haar eerste triangeltopje past, is vanavond te zien in de de documentaire Krijg nou Tieten! op NPO 2. Net als vier andere vrouwen met BRCA vertelt Tiffany daarin haar verhaal en laat ze zien hoe haar leven eruitziet. ,,Ik wil laten zien dat het niet meteen het einde van de wereld is als je het BRCA-gen draagt. Dat je echt nog wel een leuk leven kunt leiden als je het hebt. En dat er veel aan te doen is.”

Ook is ze open over haar liefdesleven. Want ondanks dat ze zelf totaal niet moeilijk doet over het hele BRCA-gebeuren, hebben jongens er vaak wel moeite mee. ,,Natuurlijk reageren ze altijd begripvol als ik het vertel, maar ik merk vaak dat ik daarna niks meer van ze hoor. Ik snap dat ook wel: als je een pakket bestelt bij de DHL en er zit niet in wat je had gehoopt, dan stuur je het ook weer terug. Tja, zo zie ik het maar. En misschien was ik ook gewoon hun type niet, dat kan natuurlijk ook nog!”

Inmiddels heeft Tiffany dankzij de lipofilling weer borsten. ‘Een soort tienertietjes’, zoals ze ze zelf noemt. Komende maand gaat ze onder het mes voor een tissue expander, een soort ballonnetjes die de huid steeds iets meer oprekken zodat er straks toch nieuwe protheses n in kunnen. ,,Als het goed is ben ik voor de zomer weer helemaal af!”

Krijg Nou Tieten

In de maand oktober wordt er altijd extra aandacht gevraagd vooronderzoek naar borstkanker. Denk bijvoorbeeld aan de armbandjes van Pink ribbon. AVROTROS draagt ook een steentje bij door de documentaire Krijg Nou Tieten! uit te zenden. De film is gemaakt door vriendinnen en documentairemaaksters Annemiek Brumsteede en Deborah van der Starre en gaat over vijf vrouwen die allemaal drager van het borstkanker gen zijn. Krijg Nou Tieten! is vanavond om 20.55 uur te zien op NPO 2.


lovelol
user_87a0b82f0d72019376300ced2bbf4fb826479adc_avataruser_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

1k+

Hoe je nooit meer piekert

Hoe je nooit meer piekert

Foto: Nik Shuliahin / Unsplash

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

GISTEREN

Piekeren wordt één van de meest schadelijke sociaal geaccepteerde gewoontes genoemd. Je schiet er niets mee op en het maakt je alleen maar gestrest. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je piekergedachten te stoppen.

1. Fantaseer de goede kant

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem in Nederland. Zo hebben dikke mensen minder kans op een baan, en worden ze simpelweg minder serieus genomen. „Als ik op het schoolplein stond om mijn kinderen op te halen, werd ik gewoon genegeerd”, zegt Claudia Vesters (48) tegen Metro.

„Op straat kreeg ik vaak te horen: ‘Hey dikzak' of ‘Hey vette’. Of ik las op Facebook: ‘Ik heb die dikke weer zien lopen met haar hondje'. Zelfs mijn kinderen kregen het via, via te horen”. Vesters maakte de meest heftige dingen mee toen ze 40 kilo zwaarder was. Nu ze weer slank is, merkt ze het verschil: „Het is bizar hoe mensen reageren op uiterlijk. Dit maakt de negatieve spiraal van te zwaar zijn alleen maar erger.”

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

8 DEC 2017

Even naar buiten om een luchtje te scheppen? Je zou denken dat dit te allen tijde een goed idee is, maar onderzoek bewijs het tegendeel. Wandelen mag dan wel goed zijn voor de gezondheid, in drukke autostraten is het een heel ander verhaal.

Uitlaatgassen

'Een rottige collega is geweldig voor het brein!'

‘Een rottige collega is geweldig voor het brein!’

Misschien is het niet altijd leuk, maar voor je hersenen is een vervelende collega zo slecht nog niet. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

7 DEC 2017

Een vervelende collega is goed voor het brein. Dat stelde de bekende neurowetenschapper Erik Scherder dinsdagavond bij het programma JINEK. Volgens Scherder zorgen irritante collega's voor de broodnodige hersenactiviteit.

„Als je zegt: ‘Ik heb een prettige dag gehad, ik heb niet veel gedaan’, dan is dat vanuit het brein gezien heel jammer. Het precies wat je niet zou moeten willen”, aldus Scherder.

Lexi verloor 137 kilo: ‘geen excuses meer’

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

6 DEC 2017

De Amerikaanse Lexi (27) en Danny (29) aten jarenlang alles wat ze lekker vonden. Friet, pizza, snoep, frisdrank: noem maar op. Maar toen Lexi erachter kwam dat het haar kinderwens in de weg zou zitten én dat haar leven een flink stuk korter zou kunnen zijn, namen ze een grote beslissing: de kilo's moesten eraf.

Lexi woog op dat moment 220 kilo, haar echtgenoot, Danny, ruim 125 kilo.

Placenta geen wondermiddel tegen zwangerschapskwalen

Placenta geen wondermiddel tegen zwangerschapskwalen

Het eten van de placenta zou helpen tegen zwangerschapskwalen Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

4 DEC 2017

Slecht nieuws voor vrouwen die hopen dat ze gezondheidsvoordelen halen uit het opeten van de placenta na hun bevalling: het verhelpt niet allerhande kwalen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Amerikaanse wetenschappers hebben in het tijdschrift Women and Birth een studie gepubliceerd waarvoor ze 27 vrouwen volgden in hun ‘placenta-dieet’. Deze vrouwen hadden zich tijdens hun zwangerschap al voorgenomen om de placenta op te eten.

Koopverslaafd? Zo word je je hebzucht de baas

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

4 DEC 2017

Het is zo verleidelijk: je moet even op de trein wachten en om de tijd te doden, haal je koffie met een croissant. Maar al die mini-aankopen tikken aan het eind van de maand flink aan. Laat je niet langer overhalen en word je hebzucht de baas.

Wees je ervan bewust