Hier moet je op letten als je zelf je borsten checkt

Foto van 'Ingelise de Vries'

Het lijkt in eerste instantie misschien een ver-van-je-bed-show. Maar borstkanker hoeft helemaal niet zo ver weg te zijn. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker.

We weten allemaal dat het bestaat, maar voor veel mensen is borstkanker niet iets waar ze dagelijks mee bezig zijn. Terwijl heel veel andere mensen dat wel zijn. Inclusief het voorstadium DCIS (Ductaal Carcinoom In Situ) werd er in 2016 bij 17.315 mensen borstkanker vastgesteld, waarvan bij 137 mannen. De verwachting is dat dit aantal in 2020 op 20.000 zal zitten.

Bewustwordingsmaand

Met ongeveer 150.000 mensen in Nederland die borstkanker hebben of hebben gehad, is het voor heel veel mensen dus wel iets waar ze dagelijks mee bezig zijn. Oktober is traditiegetrouw de Breast Cancer Awareness Month. Pink Ribbon zamelt met de Pink Ribbon armband geld in voor onderzoek en het Amerikaanse The Keep A Breast Foundation is begonnen met de #CHECKYOURSELFIE-campagne.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

En dat jezelf checken is iets dat veel mensen niet goed kunnen. Symptomen van borstkanker zijn veel meer dan een bobbel op je borst. In Engeland is een onderzoek gedaan naar wat mensen nou eigenlijk van de ziekte weten, wat ze er tegen kunnen doen en wat ze zouden doen als ze in de situatie komen.

Schaamte en onwetendheid

Daaruit blijkt dat 60 procent van de 19.000 ondervraagde vrouwen door schaamte zou twijfelen om medisch advies in te winnen. Ook werd de vrouwen gevraagd wat de 10 meest voorkomende symptomen van borstkanker zijn. Slechts twee procent wist ze alle tien te noemen.

Ook wisten veel vrouwen niet dat de keuzes die je in je levensstijl maakt invloed kunnen hebben. Twee derde wist niet dat regelmatig sporten kan beschermen tegen borstkanker en dat regelmatig drinken het risico verhoogt.

Hier moet je op letten

Er zijn tien symptomen die erop kunnen wijzen dat er ook bij jou iets mis is. Het is daarom goed om jezelf regelmatig te controleren. Twijfel je? Bel je huisarts.

  1. Verandering van vorm. Lijken je borsten buiten je menstruatie of ovulatie vaak een andere vorm aan te nemen? Tijd om aan de bel te trekken. Hoewel borsten in elke vorm en soort bestaan, horen die van jou hetzelfde te blijven.
  2. Een ingetrokken tepel. Als die dat van zichzelf al is, is er niks aan de hand. Als die van jou zich ineens naar binnen begint te trekken en zo blijft, bel je huisarts en maak een afspraak.
  3. Rode vlekken, uitslag of zere huid. Daar heb je vast af en toe last van, maar als het op je borst of rondom je tepel zit, is het tijd om te checken hoe dat zit.
  4. Vocht uit je tepel. Wanneer er vocht uit je tepel komt zonder dat je erin knijpt, laat je checken.
  5. Deuken. Die zijn nooit normaal.
  6. Zwelling onder je oksel of bij je sleutelbeen. Het is één van de bekendere symptomen. Twijfel niet en controleer 'm met een specialist.
  7. Veranderende huid. Begint 'de huid rondom je tepels op een schil van een sinaasappel te lijken of wordt ie bobbelig? Dat is een alarmbel.
  8. Constant pijn. Dat kan natuurlijk een keer komen door je cyclus of een te kleine bh, maar op den duur moet dat verdwijnen. Met een menstruatie-app als Clue kun je op je smartphone gemakkelijk bijhouden wanneer je waar pijn hebt. Vink je het elke dag aan? Tijd om naar de dokter te gaan.
  9. Een groeiende ader. Begin je een ader of bloedvat te zien? Het kan zijn dat een groeiende tumor hem blokkeert en hij daarom zichtbaar wordt.
  10. Een bobbel. Het meest bekende maar lang niet het enige symptoom. Een bobbel is niet altijd zichtbaar, maar voel je soms onderhuids. Voel dus ook regelmatig onder je huid.

Views

200+

Man niest binnensmonds en scheurt zijn keel

Man niest binnensmonds en scheurt zijn keel

Dit kun je beter niet met dichtgeknepen neus en dichte mond doen, zo ondervond een 34-jarige man. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Iedereen die binnensmonds niest, zou er goed aan doen om deze gewoonte af te leren. Je kunt er namelijk nare dingen aan overhouden: een man die binnensmonds niesde moest behandeld worden omdat hij zijn keel gescheurd had, schrijft British Medical Journal.

De 34-jarige man kwam naar de spoedeisende hulp met acute slikpijn en een plotselinge verandering in zijn stem. Die problematiek ontstond nadat hij een harde nies in had gehouden door in zijn neus te knijpen en zijn mond dicht te houden. Hij had na de nies meteen een „knallend gevoel” in zijn keel.

De man had dit nog nooit eerder meegemaakt, al zijn vitale functies waren stabiel en de man had geen koorts. Het moest dus aan de nies liggen. Na onderzoek bleek dat die zo heftig was dat de man zijn keel had gescheurd.

Antibiotica

De man werd meteen opgenomen, om te voorkomen dat hij een nekinfectie of ontsteking tussen de borstkas en longen zou krijgen. Hij kreeg sondevoeding en antibiotica toegediend.

Na een week besloot men een CT-scan te maken om te kijken hoe het ging. Daaruit bleek dat hij bijzonder goed was hersteld, waarna de man werd ontslagen uit het ziekenhuis, met een 'zacht' dieet en het advies om met open mond en neus te niezen. Na een controle na twee maanden bleek dat de man geen complicaties had overgehouden aan zijn nies.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'
Likeability of 5

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De feestgangers van 'Qhotel in de sneeuw'. / Foto's: Heidi Rijsdijk

Foto van 'Lisa Vermeij'

(In samenwerking met Qmusic)

Oostenrijkse bergen, sneeuw maar ook veel zon, après-ski, schnitzels, glühwein en liveoptredens van OG3NE, Jax Jones en Gavin James. Klinkt als muziek in de oren, toch?

Het Oostenrijkse Zell Am See was de afgelopen dagen het decor voor het Q-hotel in de sneeuw. Radiostation Qmusic organiseerde het festijn tot en met dinsdag voor de dertiende keer. Zelfs als je nog nooit op de latten hebt gestaan, was er genoeg te doen. Zangtrio OG3NE, singer-songwriter Gavin James en dj Jax Jones waren ingevlogen om er voor de live aanwezige luisteraars, Qmusic-dj’s en zakenrelaties van het station een muzikaal festijn van te maken. Dj Jax Jones kwam zelfs eerder van zijn huwelijksreis terug om bij het sneeuwtripje aanwezig te zijn.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Après-ski: 'Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.'

Keileuke reis gewonnen

Luisteraars konden in de maand december een winterse reis winnen door een bijzonder kerstverhaal in te sturen. Lieke (25) uit Nijmegen was een van de gelukkigen. „Vorig jaar lag er op kerstavond een rat in mijn bed, doodeng! Maar wel een goed verhaal. En ik heb er nu wel een keileuke reis mee gewonnen. Het is vanaf de eerste minuut al een en al gezelligheid.” Voor luisteraars Alenka (39) en Ilona (40) was het helemaal een bijzondere trip. Ilona heeft afgelopen jaar voor het eerst kerst gevierd. Eerder kon dat nooit, omdat ze altijd Jehovagetuige was. ,,Er gaat een hele nieuwe wereld voor ons open, omdat we altijd heel streng hebben geleefd.”

Natuurtalentjes op de latten

Naast alle optredens en gezellige activiteiten zoals rodelen, een winterbarbecue en hilarische lunchquizzen, wordt er nog echt wel wat geskied. Een team van Nederlandse leraren stond elke ochtend weer te springen om Metro en alle Q-hotelgangers van de blauwe, rode of zelfs zwarte piste te begeleiden. Dennis (34) draait al heel wat jaren mee en kijkt er elk jaar weer naar uit om de Qmusic-dj’s en luisteraars les te geven. Soms zitten er echte natuurtalenten tussen. Zoals YouTuber Nanne Meijer die nog nooit eerder op ski’s had gestaan, maar na twee uurtjes als een volleerd wintersporter van de berg zoefde. Ondergetekende had er iets meer moeite mee en hield er na een stukje snowboarden op de rode piste welgeteld zestien blauwe plekken aan over. Mooi souvenir, zullen we maar zeggen.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

De zusjes OG3NE genoten met volle teugen.

Teterreteterre

s’ Avonds werd het Q-hotel omgetoverd tot een concertzaal, waar de dj’s van Q-music het publiek op heerlijke foute après-skinummertjes trakteerden. ,,Er is zo veel gezelligheid, je vergeet dan eigenlijk dat je staat te hossen op muziek die je normaal nooit luistert. En ook al sta je in zo’n warme hut te zweten in je dikke coltrui, dat maakt op dat moment allemaal niets uit. Ik vind het enig!”, aldus YouTuber Nienke Plas. En net op het moment dat je dacht ‘ik kan geen ‘teterreteterre’ meer horen’, kwam er een artiest met een spetterend optreden. De meiden van OG3NE zorgden ondanks de warme skikleding door hun prachtige performance meerdere keren voor kippenvelmomentjes. De zusjes vermaakte zich de rest van de avond trouwens prima en dansten vrolijk mee op après-skihits als Schatje Mag Ik Je Foto en Vrouwke.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

Skiën en snowboarden maakt dorstig.

Jägerbombs en water

De dansvloer is de plek waar artiesten samen staan te dansen met de luisteraars, waar Jägerbombs worden afgewisseld met water (er moet ook nog een beetje gewerkt worden). En de plek waar ‘je dansjes doet die je eigenlijk niet op je werk zou moeten doen’, aldus een luisteraar.

Het zijn Qmusic-feestdagen waar je muzikale hoogtepunten beleeft, nieuwe vrienden maakt en waar je nog jaren op kunt teren. Wanneer mogen we weer?

Binnenkort zie je op deze site een video van de reis.

'Van een rat in m'n bed tot Q-hotel in de sneeuw'

DJ Joep Roelofsen met Marieke Elsinga, die verslag deed voor RTL Boulevard.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


likelovedislike
user_7773621565689246c2f6d156935675e7e4bf47d1_avataruser_897b6947eed5a5c9f795673f14eb1c721f9b8737_avataruser_8cc99793708d42dfc8e8251235ad93e8def9c702_avatar

Views

300+

Stress? Ruik dan aan het zweetshirt van je partner

Stress? Ruik dan aan het zweetshirt van je partner

Stress? Ruik dan aan het zweetshirt van je partner. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Heb je de afgelopen dagen flink last van wat stress? Vergeet de yogaschool, laat de theetjes staan en sla die ademhalingsoefeningen over. Het recept voor een zorgeloos bestaan: ruiken aan het bezwete T-shirt van je partner.

De kleren van je geliefde even onder de neus stoppen, levert namelijk een opvallend gezondheidsvoordeel op. Dat blijkt uit psychologisch onderzoek, gepubliceerd in the Journal of Personality and Social Psychology

Stresstest

Voor het onderzoek moesten 96 vrouwen een stresstest doen, nadat ze hadden geroken aan drie verschillende soorten T-shirts: één ongedragen, een gedragen shirt door hun partner en een gedragen shirt door een vreemde. Wat bleek? De vrouwen die snuffelden aan het T-shirt van hun partner, voelden zich minder gestrest.

Dit terwijl het stresslevel bij het ruiken aan het T-shirt van een vreemde juist toenam. „Wij zijn als mensen voorgeprogrammeerd om op onze hoede te zijn voor gevaar, waardoor een geur van een onbekende dit effect teweeg kan brengen”, aldus hoofdonderzoekster Hofer.

Dus wordt het je allemaal een beetje te veel? Duik dan snel even die wasmand in.

Stress? Ruik dan aan het zweetshirt van je partner

Foto: Giphy

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

91

Likeability of 6

Verdienen met het lezen van Metro-artikelen!

Foto van 'Metro'

In samenwerking met: Pabbl

Artikelen lezen op onze telefoons, dat doen we maar al te graag. De Pabbl-app plaatst, gebaseerd op jouw verkeuren, artikelen op je vergrendelscherm, en beloont je ervoor!

Eind vorig jaar bereikte Pabbl de mijlpaal van 75.000 installs. 75.000 gebruikers die kunnen verdienen aan het ontvangen van relevante advertenties op hun vergrendelscherm. Sinds kort is er ook een feature uitgerold waarmee je in plaats van advertenties, vooral artikelen ontvangt en hier ook gewoon mee kan verdienen!

Artikelen en verdienen – hoe werkt dat?
Je ontvangt een mix van content op je vergrendelscherm, het scherm waar je ongemerkt 150 keer per dag langs swiped. Nu ontvang je op dat scherm feilloos artikelen, gesponsorde wallpapers en normale wallpapers. Elke keer dat je je telefoon ontgrendelt je punten. Deze punten kun je inruilen voor leuke cadeaus in de Pabbl shop. Sinds deze feature kortgeleden is uitgerold, sluiten steeds meer nieuwssites aan voor nog betere toegespitste content, waaronder ook content van Metro dus.

Gebruikers waren sceptisch
Natuurlijk ben je sceptisch over een app waar je door het simpelweg gebruiken van je telefoon, makkelijk kunt verdienen. Maar bezoek de pagina van Pabbl in de Playstore en je ziet dat de app 50.000-100.000 installs en 4,6 sterren uit meer dan 10.000+ reviews heeft; blijkbaar doet Pabbl echt wel wat goed. Pabbl is een vergrendelscherm app, die elke keer als je je telefoon aandoet, mooie en relevante content zoals artikelen en wallpapers toont. Omdat een boel van deze content ‘gesponsord’ is, geeft Pabbl punten in ruil voor bijna elke keer dat je je telefoon ontgrendelt. Alleen bij artikelen en gesponsorde content ontvang je punten en er zitten limieten op zodat er geen bots aan worden gehangen die het scherm 24/7 wegswipen.

Installeren die hap
Het ziet er dus allemaal legit uit, installeren dan maar. Je belandt op de landingspagina en vult wat basisgegevens in en je interesses. Hierdoor wordt de content die je krijgt afgestemd op jouw persoonlijke voorkeuren. Het vergrendelscherm verschijnt, die je ontgrendelt met een soepele swipe. Vervolgens word je geleid naar de Pabbl-app waarin wordt uitgelegd wat je met je punten kan doen. Het aanbod is vrij divers: Een boel kortingen (soms tot wel 100%!!) op eten & drinken, kleding, elektronica en nog veel meer!

Lege voorraden
Kijkend naar de reviews blijkt dat je niet alles kan aanschaffen wanneer je dat wilt. De voorraden zijn vaak op. Dat komt doordat de app erg hard groeit en mensen sneller punten bij elkaar sparen dan dat ze aan producten kunnen weggeven. Het verkopen van advertenties blijkt lastiger voor Pabbl dan verwacht waardoor het lastig is om producten te financieren en komt het af en toe zelfs uit eigen zak. Maar dat kan niet voor altijd doorgaan natuurlijk. Pabbl moet nog minimaal 2x zo hard groeien willen ze de grote vraag en gespaarde punten kunnen bijbenen met nieuw aanbod.

Feiten over Pabbl:

- Pabbl is te installeren in de Playstore

- De app is Android exclusive.


like
user_5a58c6cc654b4931505d8ae3dd819f4ca6fb90ce_avataruser_384fadd091eec9bdd937419d5996ce3c53ee436a_avatar

Views

53

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Dit moet je doen als je een niesbui voelt aankomen

Dit moet je doen als je een niesbui voelt aankomen

Dit moet je doen als je een niesbui voelt aankomen

Foto van 'Rosan de Vos'

Met het koude weer is de kans groot dat je flink verkouden bent. En voel je een niesbui opkomen? Let er dan extra goed op wat je doet. Je moet het namelijk absoluut niet tegenhouden door je neus of mond dicht te houden. Dit kan extreem gevaarlijk aflopen.

Complicaties

Dokters geven dit advies nadat een 34-jarige Britse man wél zijn neus en mond dicht had, en een gat in zijn keel kreeg door de spanning die ontstond. Hij kreeg plots een enorme pijnscheut en kon amper nog slikken en ademen, schrijft de Daily Mail. Hij werd naar de spoedeisende hulp gebracht, en het bleek dat een gedeelte van zijn keel gescheurd was door de nies.

„Een niesbui tegenhouden kan tot verschillende complicaties leiden”, leggen dokters uit. „Zoals lucht die komt vast te zitten in de borst tussen de longen, een je kunt last krijgen van een geperforeerde trommelvlies en zelfs bloedvaten in het brein zouden kunnen barsten.”

Dus voel jij een niesbui aankomen? Laat hem vooral ongegeneerd ontsnappen, maar houd alsjeblieft wel een zakdoek voor je neus.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

200+

Likeability of 5

Apps die je leven makkelijker maken

Foto: ANP

Foto van 'Lisa en Shirah'

Superman bestaat niet, dus kunnen we allemaal wel eens wat extra hulp gebruiken. Zelfs als het om de meest simpele dingen gaat, zoals de boodschappen onthouden. Deze apps helpen je orde in de chaos te scheppen.

1. Wunderlist, Keep en Evernote
Er komt tegenwoordig zó veel op ons af, dat het logisch is dat we niet alles kunnen onthouden. Gelukkig zijn er handige digitale hulpmiddelen voor dingen die je echt niet moet vergeten. Of het nu om een boodschappenlijst gaat of een geniaal idee, het is een goede vervanging van een notitieboek. Misschien wel beter zelfs, want een telefoon heb je vaak wel bij de hand en pen en papier meestal niet.

Lees ook: De meest inspirerende zen-accounts op Instagram

2. Buddhify en Headspace
Georganiseerd zijn begint met een leeg hoofd. Mediteren kan je daarbij goed helpen. Deze twee populaire apps leren je op een laagdrempelige manier mediteren, waar je maar wilt. Zo kun je bijvoorbeeld onderweg in de trein een oefening doen of als je moet wachten op het station. Een makkelijkere manier om jezelf tot rust te brengen en meer overzicht te krijgen, is er bijna niet.

3. Wally en AFAS Personal
Geld kan een bron van stress zijn. Een digitaal huishoudboekje geeft inzicht in je inkomsten en uitgaven. Waar zou je op kunnen bezuinigen? En hoeveel geef je gemiddeld uit aan boodschappen? Door goed op de hoogte te zijn van wat er bij- en afgeschreven wordt van je bankrekening, weet je precies of je wel of geen geld over hebt voor dat ene paar schoenen. Ook is het zo een stuk makkelijker om te sparen.

4. 1Password, Dashlane, LastPass en KeePass
Wie kan er nog wel al zijn wachtwoorden onthouden? Bijna niemand. Gelukkig heb je vaak de mogelijkheid om op ‘wachtwoord vergeten’ te klikken. Nog handiger zijn deze apps. Ze zorgen ervoor dat je altijd een uniek en sterk wachtwoord hebt. Wel zo veilig. Het enige dat je nog hoeft te onthouden, is het wachtwoord van de app. Dat moet lukken!

5. WaterLogged en WaterMinder
Voldoende water drinken kan er soms bij inschieten als je het druk hebt. Ook hier zijn apps voor. Door WaterMinder of WaterLogged op je telefoon te installeren, ontvang je gedurende de dag reminders om water te drinken. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag genoeg drinkt. Is je glas leeg? Dan geef je dit in de app aan en leg je je telefoon weer weg.

Lees ook: Hoe je nooit meer piekert

6. Moment en RealizD
Een telefoon is handig, maar steeds op dat kleine scherm kijken slurpt tijd en energie. Door bij te houden hoeveel tijd je per dag op je telefoon zit, kun je hier verandering in brengen. Deze apps houden het op de minuut nauwkeurig voor je bij. Confronterend, maar wel een goede motivatie om je tijd nuttiger te gebruiken.

7. Datumprikker.nl
Een geschikte datum vinden met meerdere personen is meestal een hele klus. Het kan er zelfs voor zorgen dat je helemaal geen zin meer hebt om af te spreken. Laat de app Datumprikker.nl het werk doen en vraag je vrienden of zij willen aangeven wanneer ze ruimte in hun agenda hebben. Nadat iedereen zijn of haar beschikbaarheid heeft ingevuld, rolt er vanzelf een geschikte datum uit. Makkelijker kan niet.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.


love
user_a9d7e932e525803cd3c93524d3eb28ce14d92b64_avatar

Views

100+

Ben jij een snelle wandelaar? Goed nieuws!

Ben jij een snelle wandelaar? Goed nieuws!

Wandel jij vaak snel? Grote kans dat je gezonder bent dan mensen die het wat rustiger aan doen. / Pixabay

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Kan jij je ook zo ergeren aan mensen die lopen met het tempo van een slak? En moet je altijd een paar minuten wachten voordat je vriendengroep je eindelijk ingehaald heeft? Dan heeft de universiteit van Leicester goed nieuws voor je.

De hierboven genoemde universiteit nam voor een periode van zes jaar 420.000 mensen onder de loep. Het doel was om het verband tussen de loopsnelheid en de gezondheid van de participanten te onderzoeken.

Hartaandoening

De cijfers lieten weinig aan de verbeelding over: mensen die bij de 'langzame wandelaars' hoorden stierven 1,8 tot 2,4 keer sneller aan een hartaandoening dan hun snelle tegenhangers. Sneller lopen betekent dus niet alleen sneller leven, maar vaak ook langer.

Ook als factoren als BMI, rookverslaving en dieet werden meegerekend, bleven de resultaten overeind. Dus ook iemand die een gezond dieet en een lage BMI heeft en langzaam loopt, heeft meer kans om aan een hartaandoening dood te gaan dan een snelle wandelaar met een soortgelijke levensstijl.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+