Erik Jonk
Erik Jonk Good vibes 14 sep 2015
Leestijd: 5 minuten

Jessica, trotse verpleegkundige op WK beroepen

WorldSkills, het WK beroepen (mbo) in São Paulo in Brazilië, is achter de rug. Metro blikt vijf keer terug met de deelnemers aan de vakwedstrijden. Vandaag: de verpleegkundige.

Jessica ten Voorden (21)

Komt uit: Doorn. Is: Nederlands kampioen verpleegkunde sinds december. Opleiding: Verpleegkunde, Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland in Utrecht. Bezig aan het laatste jaar. Wil doorstuderen (hbo). Resultaat WorldSkills: 5e van de wereld; won een Medal of Excellence (bovengemiddelde prestatie). Bijbaan: Informatiebalie Albert Heijn.

Lees ook: Nadine, wereldkampioen etaleren.

Als er op het WK beroepen in Săo Paulo met een blik vol spanning en totale focus aan haar opdrachten begon, dan was het Jessica ten Voorden. De verpleegkundige baalde dan ook flink, toen haar naam tijdens de medailleuitreiking van WorldSkills in een uitzinnig stadion niet klonk. Jessica ten Voorden doet er nu eenmaal alles aan om een zo goed mogelijk verpleegkundige te zijn. Met een glimlach landde ze toch op Schiphol, met een later omgehangen Medal of Excellence om de nek.

Waarom wilde je zo graag de verpleegkundekant op?

Mijn moeder werkt ook in de zorg, dus van kinds af aan hoor ik al mooie verhalen. Ze vertelde wat ze meemaakte en hoeveel dankbaarheid je van patiënten krijgt. Dat heeft me getriggerd.

Lastig kiezen

Waar ligt je toekomst in de verpleegkunde?

Het liefst in een ziekenhuis, maar welke afdeling weet ik nog niet. Ik liep stage in het Diakonessenhuis in Utrecht en daar heb ik meegelopen van longafdeling tot intensive care en spoedeisende hulp. Ik vind alles leuk, dus het is lastig om te kiezen.

Wat moest je op WorldSkills precies doen?

Ik had zestien verschillende patiënten, dat waren acteurs, in vier verschillende settingen: verzorgingshuis, ziekenhuis, thuiszorg en day care. Dat laatste kennen we in Nederland niet, maar is een soort huisartsenpraktijk voor verpleegkundigen. Alle patiënten die ik vragen moest stellen (in het Engels, red.), behandelen en geruststellen hadden een ander ziektebeeld, van borstkanker tot dementie.

Waarom was je eerst teleurgesteld om het eindresultaat?

Omdat je stiekem hoopt. Ik weet ook wel, deelnemers uit een land als Singapore trainen twee tot vier jaar en zijn alleen maar met het WK bezig, twaalf uur per dag, zes dagen per week. Daar is moeilijk tegen op te boksen. Toen ik eenmaal hoorde dat ik vijfde was geworden, heb ik toch staan juichen en springen. Zo werd het een ervaring die ik nooit had willen missen.

Heel bijzonder

Als je Nederlands kampioen bent, wil dan elke patiënt tijdens stage jou aan het bed?

Ik was een beetje terughoudend om het te vertellen, omdat ik stage liep en nog maar derdejaars was. Later werd het bekender en vonden de patiënten het vooral heel bijzonder.

Lees ook: Jorit, restaurantgastheer op WorldSkills.

Wanneer en waarom ben je met vakwedstrijden begonnen?

In het vorig najaar, dus het is allemaal snel gegaan. Mijn mentor en studieloopbaanbegeleider wees ons er in de klas op. Ik vond het wel leuk om te horen wat iemand van me vindt en het leek een goede voorbereiding op de stage. Eerst dacht ik dat andere deelnemers wel beter zouden zijn, maar ik won de regionale voorronde en ook het NK. Toen ik het telefoontje kreeg dat ik mee mocht naar Brazilië, stond ik te gillen in de klas. Heel gaaf.

Wat hebben de vakwedstrijden voor je betekend?

Ik kreeg privétrainingen op het ROC en had een eigen lokaaltje in het Diakonessenhuis. Docenten besteden dus veel tijd en energie in jou alleen. Ik heb alle vragen die ik had mogen stellen, dat was prettig. In het Diakonessenhuis werd een programma voor me opgesteld, waardoor ik op plekken mocht komen waar stagiaires normaal niet mogen komen. Het heeft me er ook een stageplek vanaf januari opgeleverd.

Beste uit jezelf

Zou je andere studenten die vakwedstrijden aanraden?

Zeker, het is bijzonder. Toen ik eenmaal in Team Nederland zat heb ik zelfs mentale trainingen gekregen. De wedstrijden zijn leerzaam, maar leveren ook veel stress op. Je leert omgaan met de keren als het niet zo goed gaat. In Săo Paulo waren 200.000 toeschouwers die op mijn vingers konden meekijken. Bij wedstrijden haal je het beste uit jezelf, ik zou het iedereen aanbevelen.

Analyse

Aris Willems, ROC Midden Nederland en coördinator Skills: ,,Prestatie is wereldklasse."

,,Wat Jessica ten Voorden in Brazilië heeft gepresteerd is van wereldklasse. Ik was onder de indruk van haar focus en wil om te winnen, bijzonder voor iemand van haar leeftijd. Ik denk dat volwassen verpleegkundigen het niet beter gedaan zouden hebben. We zijn dan ook supertrots. Jessica werd van alle leerling-verpleegkundigen van ons Gezondheids College gekozen op basis van haar resultaten, motivatie en inzet. ROC Midden Nederland wil studenten graag uitdagen het maximale uit zichzelf te halen. Wij geloven in talentontwikkeling en bieden allerlei trajecten en mogelijkheden aan, waaronder deelname aan vakwedstrijden. Jessica heeft een paar honderd uur extra getraind, naast haar bijbaantje. Zo hebben we als opleiding sinds 1983 een lange historie als het om vakwedstrijden gaat en diverse kampioenen afgeleverd."

Nieuwe vakwedstrijden

* De vakwedstrijden voor mbo’ers, Skills Heroes, worden gehouden voor vijftig beroepsrichtingen.

* Studenten van 55 mbo-scholen in Nederland doen aan Skills Heroes mee.

* Het doel: talentontwikkeling en ontwikkeling van excellent(er) vakmanschap.

* Voorrondewedstrijden op scholen worden in september en oktober gehouden.

* (Regionale) kwalificatiewedstrijden hebben plaats van november tot en met februari 2016, het Nederlands kampioenschap staat gepland in maart 2016.

* Nationaal kampioenen gaan naar het Europees kampioenschap voor beroepen, Euroskills, in Gothenburg (Zweden, december 2016).

* De allerlaatste stap is het volgende WK! In 2017, in Abu Dhabi, hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten.

* Info: www.skillsheroes.nl/skillstv.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.