Good vibes

Zo herken je buitenkansjes op de vrijmarkt

Vrijmarkt in de Jordaan op Koningsdag 2014. / Evert Elzinga | ANP

Foto van 'Donna van der Kolk'

24 APR 2015

De stoffige oude spullen mogen weer van zolder, uit de kelder of uit de kast gehaald worden, want Koningsdag staat voor de deur. Op de vrijmarken is de ‘meuk’ van de één de schat van de ander. Soms letterlijk.

Zo kocht een man jaren geleden voor één gulden een teddybeer die later 1800 gulden waard bleek en vorig jaar tikte een stel voor vijf euro een schilderijtje op de kop dat waarschijnlijk zo’n twintigduizend euro waard is. Nu zijn dit vrij extreme voorbeelden, maar het gebeurt vaker, zegt expert toegepaste kunst, speelgoed en affiches Frans Leidelmeijer.

Lood in Teddy's oor

‘’Het is alleen een kwestie van geluk hebben, want voor leken is zoiets bijna niet te herkennen’’, stelt hij. ‘’Daar heb je kennis of een geoefend oog voor nodig.’’
Toch zijn er volgens de expert van ‘Tussen Kunst en Kitsch’ een paar kleine dingen waaraan je een potentieel buitenkansje herkent. ‘’Wat speelgoed betreft moet je vooral letten op de merken. Teddyberen van het Duitse merk Steiff kun je herkennen aan het loodje dat je in het oor kunt voelen en Märklin en Schuco zijn merken van speelgoedvoertuigen die geld waard kunnen zijn. Ik heb het dan natuurlijk wel over wat ouder speelgoed, niet van twee jaar geleden’’, benadrukt hij.

Contrast en kleur

Een schilderij voor vijf euro op de kop tikken met een waarde van duizenden euro’s wordt moeilijker. Willem de Winter, ook expert bij ‘Tussen Kunst en Kitsch’ acht de kans dat dat lukt klein. ‘’Maar met iets minder grote bedragen gebeurt het weleens’’, aldus de negentiende- en twintigste-eeuwse schilderkunstdeskundige.

Lees ook: Schilderij op rommelmarkt is vaker goud waard

Om waardevolle schilderijen van gedrukte reproducties te onderscheiden, moet volgens hem gelet worden op contrast. ‘’Bij een fors verschil tussen licht en donker is de kans groot dat het om een echte tekening gaat en niet om drukwerk.’’ Ook kunnen kleuren volgens hem veelzeggend zijn. ‘’Reproducties lopen vaak terug in kleur. Rood vervaagt, blauw blijft staan. Is er dus iets geks met de kleur, is het waarschijnlijk niet echt. Al blijft het lastig te zien door het glas van de lijst, zeker als je geen kenner bent.’’

Waardevol huwelijkscadeau

Groter is de kans dat je iets waardevols aantreft bij iemand die oud servies verkoopt. ‘’Vaak hebben mensen ooit een huwelijkscadeau of iets dergelijks gekregen dat achterin een keukenkastje is beland en ondertussen een verzamelitem is geworden.’’ Als dat nog in goede staat is, kan het geld waard zijn volgens De Winter. ‘’Meestal staat er dan een merkteken op. Een grote ontwerper met een beetje trots zal namelijk altijd zijn naam ergens op zetten.’’ Maar De Winter onderstreept dat je vooral iets moet kopen omdat je het mooi vindt, niet omdat het mogelijk veel waard is. ‘’Het is altijd een risico als je geen expert bent. Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook zo. Wie nog in sprookjes gelooft, kan beter een sprookjesboek kopen dan servies of een schilderij.’’

Tips om het risico in te perken

Denk je een buitenkansje op de rommelmarkt gevonden te hebben, maar wil je niet te veel risico lopen? Dan heeft onderhandelaar Tom Meevis vijf tips om succesvol te onderhandelen over de prijs. Heb je in ieder geval niet teveel betaald als het geen schat blijkt.

1. Toon matige belangstelling. Als de verkoper ziet dat je erg geïnteresseerd bent, kan hij daarop inspelen met zijn prijs.
2. Heb geen haast. Een verkoper zal de deal zo snel mogelijk willen sluiten. Duurt het hem te lang, zal hij eerder geneigd zijn in prijs te zakken omdat hij nerveus wordt.
3. Leg de nadruk op de mankementen van het product. Als je te positief bent, ziet de verkoper geen reden om het bedrag te verlagen.
4. Wijs de verkoper op concurrentie. Verkoopt de concurrent soortgelijke producten voor dezelfde prijs, zakt hij waarschijnlijk iets in zijn prijs. Hij wil immers zijn spullen kwijt.
5. Zet met afdingen laag in, maar wel reëel. Bied je een veel te laag bedrag, neemt de verkoper je waarschijnlijk niet serieus en is hij minder snel bereid je tegemoet te komen.

Lees ook: Koningsdag wordt koud en nat


Concertgebouw roept op tot gezamenlijk Wilhelmus op Koningsdag

Concertgebouw roept op tot gezamenlijk Wilhelmus op Koningsdag

Of de koning en koningin zelf ook mee zullen doen, is natuurlijk nog de vraag. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Aangezien we nog tot minimaal 28 april in semi-lockdown zitten, zijn alle activiteiten rondom Koningsdag geschrapt. Om de dag toch een beetje te vieren, roept het Concertgebouw heel Nederland op om op maandag 27 april om 10.00 uur 's ochtends samen het Wilhelmus te zingen en/of spelen.

De musici van het Koninklijk Concertgebouworkest doen zelf in ieder geval mee, zo laten ze op Twitter en hun website weten. „Het orkest hoopt zo deze nationale feestdag te starten met een groots en positief gebaar van saamhorigheid in deze moeilijke periode."

Partijen


Man bouwt houten sportschool in achtertuin
Likeability of5

Man bouwt houten sportschool in achtertuin

De 'sportschool' kostte zo'n zestig uur om te bouwen.

Foto van 'Metro'

3 UUR

Nu alle sportscholen gesloten zijn, doen veel mensen aan home workouts. Een man uit Ohio tilde dit naar een hoger niveau en bouwde zijn eigen sportschool, compleet van hout.

In een filmpje dat hij maakte is te zien hoe Zachary Skidmore zich in het zweet werkt met houten gewichten in allerlei constructies, die lijken op echte sportschoolapparaten.

Zestig uur bouwen


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

John Cleese begint 'uit verveling' met Instagram

John Cleese begint 'uit verveling' met Instagram

John Cleese. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

John Cleese heeft donderdag voor het eerst een Instagram-account aangemaakt. De Monty Python-acteur kondigde zijn komst naar het sociale mediaplatform aan op Twitter: „Vanwege de verveling tijdens deze quarantaine heb ik besloten om Instagram aan te maken. Je kunt me volgen voor allerlei leuke dingen. #johncleese."

De Brit plaatste op zijn nieuwe account meteen een video om zichzelf te introduceren. „ Zijn we al begonnen? Hallo! Ik ben John Cleese." De 80-jarige had af en toe nog wel wat moeite met de naam van het platform. „Tijdens deze periode van zelf-isolatie heb ik besloten dat ik mijn eigen killergram... Instant-gram, sorry, ik bedoel Instagram ga beginnen."

„ Nu kun je mij bezoeken en duizenden meest privédingen en intieme zaken van mijn telefoon bekijken. Sorry dat dit filmpje niet beter is, maar je moet ergens beginnen", verontschuldigde de acteur zich. Tot nu toe heeft zijn account al meer dan 8000 volgers verzameld.


Lockdowngezin schrijft coronaparodie op Les Misérables

Lockdowngezin schrijft coronaparodie op Les Misérables

Lockdowngezin schrijft coronaparodie op Les Misérables | Foto: Screenshot YouTube

Foto van 'Metro en ANP'

2 APR 2020

Wat doe je als je al dagen thuiszit met het hele gezin en helemaal gek van elkaar wordt? Precies, je schrijft een coronaparodie op een bestaand musicalnummer.

Een Brits gezin heeft zich met de parodie in de afgelopen dagen ontpopt tot een waar internetfenomeen. De vader, moeder en vier kinderen zijn groot fan van de musical Les Misérables en konden dan ook niet anders dan tijdens hun coronalockdown een speciale 'pandemieversie' van One Day More op te nemen.

Bezorgpizza


Briljante oplossing voor gemis openbaar vervoer

Briljante oplossing voor gemis openbaar vervoer

Het is normaal gesproken behoorlijk druk in het Londense openbaar vervoer | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

2 APR 2020

Je moet wat, als je 24/7 aan huis zit gekluisterd. Zeker als je normaal gesproken dagelijks met de metro reist en nu alleen maar thuiszit. Maar daar heeft een stel Britse huisgenoten wat op gevonden. 

De heren, Rowan (26), Felix (27) en Pablo (25), reisden voor de Londense lockdown dagelijks met het openbaar vervoer naar en van hun werk. Sinds de coronamaatregelen in hun stad van kracht zijn, zijn ze aan huis gekluisterd en beginnen ze die dagelijkse ritjes nog te missen ook.

Routine


Welke positieve bijwerkingen houden we over aan de coronacrisis?

Welke positieve bijwerkingen houden we over aan de coronacrisis?

Als deze ellende - ooit - achter de rug is, kunnen sommige dingen ten goede veranderd zijn. | Foto: ANP.

Foto van 'Merel van 't Hooft'

25 MRT 2020

In het midden van deze crisis kan het moeilijk zijn om de toekomst rooskleurig in te zien. Toch komt er een einde aan het coronatijdperk, en dan moeten we de vruchten plukken van de lessen die we geleerd hebben. Twee hoogleraren over mogelijke positieve bijwerkingen van het virus. 

Als deze ellende - ooit - achter de rug is, kunnen sommige dingen namelijk ten goede veranderd zijn, denkt hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen. Zo krijgen we volgens hem een brede herwaardering voor bepaalde beroepen. „We worden op dit moment allemaal weer fan van de zorg. We realiseren ons dat we zonder die vakkenvuller geen eten hebben, en zijn extra dankbaar voor de pakketbezorger en de vuilnisman."

Sowieso zorgt deze periode voor meer solidariteit, denkt Wilthagen. „Je ziet ineens weer de saamhorigheid in de buurt. Mensen denken: kan ik iets doen? Dat is een heel groot goed in de moderne, individualistische maatschappij."


#OpaApp challenge strijdt tegen eenzaamheid

#OpaApp challenge strijdt tegen eenzaamheid

De #OpaApp challenge moedigt jongeren aan om eenzame ouderen te bellen. | Foto: GETTY IMAGES

Foto van 'Metro'

20 MRT 2020

Door de coronacrisis zitten veel ouderen voor een lange periode alleen thuis of in een verpleeghuis. Jongerenbeweging Young Impact lanceert daarom de #OpaApp challenge.

Donderdag gingen alle verpleeghuizen en instellingen voor ouderenzorg dicht voor bezoekers, omdat mensen boven de 70 een verhoogd risico hebben als het op COVID-19 aankomt. Ook ouderen die nog thuis wonen, kunnen op weinig menselijk contact rekenen.

Daarom roept Young Impact jongeren op om (met toestemming) telefoonnummers van hun grootouders in groepsapps te delen, om zo een massale belactie voor ouderen in gang te zetten. Zo wil de organisatie een positieve draai geven aan deze rumoerige periode.


Man hoort hartslag van overleden zoon kloppen door mooi gebaar
Likeability of5

Man hoort hartslag van overleden zoon kloppen door mooi gebaar

Foto ter illustratie: Pexels

Foto van 'Metro'

14 MRT 2020

Een Amerikaanse man die zijn zoon verloor bij een auto-ongeluk, kan diens hart weer horen kloppen door een mooi gebaar.

Toen de man vorig jaar veel te vroeg afscheid moest nemen van zijn zoon besloot hij de organen van de 16-jarige jongen te doneren. Zijn hart, weten we nu, kwam terecht bij een dankbare ontvanger. Diegene besloot de vader van zijn orgaandonor op unieke wijze te bedanken.

In onderstaande video zien en horen we hoe de vader een brief voorleest en vervolgens een cadeau uitpakt: een teddybeer met daarin een opname van het kloppen van het hart dat ooit van zijn zoon was.


like
user_ba9fbcb633be4a44b2c6942c720221dafaea4398_avatar

Hond na bijna zes jaar in asiel eindelijk geadopteerd
Likeability of5

Hond na bijna zes jaar in asiel eindelijk geadopteerd

Merrick heeft na tweeduizend dagen een nieuw thuis gevonden / Foto: Humane Society of Greater Kansas City

Foto van 'Max van der Heijden'

11 MRT 2020

Vijf en een half jaar lang wachtte het hondje Merrick op zijn nieuwe baasje. Vanuit het asiel in Kansas City zag Merrick honden komen en gaan, maar nooit werd hij geadopteerd. Totdat een weldoener 3000 dollar betaalde om een foto van Merrick af te drukken op een gigantisch bilboard. 

De zes jaar oude hond poseerde voor foto's, speelde in video's, het asiel startte zelfs een sociale media campagne. Het mocht allemaal niet baten, schrijft The Guardian.

Tweeduizend dagen lang zat Merrick in het asiel. Uiteindelijk was het Jordan Nussbaum, die het bilboard met de foto van Merrick in de stad zag en zijn vriendin ervan wist te overtuigen dat Merrick de ideale hond is.


like
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Zo zagen we Matthijs nog nooit

Zo zagen we Matthijs nog nooit

De presentator draagt een opvallend kledingstuk / Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

9 MRT 2020

Matthijs van Nieuwkerk heeft zijn colbertje verruild voor een jurk. De presentator van De Wereld Draait Door verscheen in een filmpje waarin hij in een turquoise avondjurk danst. De beelden gingen al snel viral.

Het filmpje werd online gezet door presentatrice Emma Wortelboer en is onderdeel van een nieuwe internetchallenge, getiteld Flip the Switch. Daarin worden mensen uitgedaagd om elkaar na te doen, vaak inclusief kleding.

Eerst is te zien hoe de 59-jarige Matthijs stoïcijns in een spiegel filmt hoe Emma achter hem staat te dansen. In de laatste seconden zijn de rollen omgedraaid en laat Matthijs, in de jurk van Emma, zijn moves zien terwijl Emma de beelden schiet. Zij draagt op haar beurt Matthijs' kleren.


Politie houdt 'joy-ridende' hond staande
Likeability of5

Politie houdt 'joy-ridende' hond staande

Politie houdt 'joy-ridende' hond staande / Politie Victoria

Foto van 'Metro'

7 MRT 2020

Een opmerkelijk tafereel in Australië. De politie trof een 'joy-ridende' hond aan en hield het dier prompt staande. „Gepakt op rijden onder de invloed van schattigheid", schrijft de lokale politie op Facebook. 

Het dier zat in een kleine zwarte speelgoedauto en reed op het voetpad, gevolgd door zijn eigenaar. De agenten konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en hielden het dier staande.

Blind en doof


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

'Luke Skywalker' feliciteert fan met bionische Star Wars-arm

'Luke Skywalker' feliciteert fan met bionische Star Wars-arm

'Luke Skywalker' feliciteert fan met bionische Star Wars-arm / Screenshot YouTube

Foto van 'Metro'

7 MRT 2020

De 11-jarige Bella Tadlock was al dolblij met haar bionische Star Wars-arm. Door het skypen met acteur Mark Hamill, beter bekend als Luke Skywalker in de Star Wars-films, kon haar dag helemaal niet meer stuk.

„Ik zag het filmpje op Twitter, van je R2D2-arm", begint Hamill het gesprek, waarop Bella hem een ok-teken geeft met haar 'robot-arm'.

Cool patroon


Peuter weet het zeker: De hond is zijn broer
Likeability of5

Peuter weet het zeker: hond is zijn broer

Peuter weet het zeker: De hond is zijn broer / Colourbox

Foto van 'Metro'

5 MRT 2020

Waag het niet om de hond van de tweejarige Jenson Webster een huisdier te noemen. Ze zijn namelijk broers, weet Jenson zeker. 

Hond Fenn werd negen dagen na Jenson geboren en doet nu - twee jaar later - alles samen. De ouders van Jenson hadden dan ook nooit kunnen bedenken dat de band tussen hond en zoon zo sterk zou zijn. „Ze zijn echt broers", vertelt moeder Laura aan Metro UK

Ze zijn letterlijk samen opgegroeid en zijn altijd samen. Als 's ochtends Jenson's haren worden geborsteld, dan moet Fenn's vacht ook geborsteld worden. Ze poetsen samen hun tanden, kijken samen tv en gaan altijd samen wandelen." Het was dan ook Fenn die Jenson leerde hoe hij moet kruipen en zitten.


lol
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Temptation Island is terug: 'Vol voor verleiding gegaan’

Temptation Island is terug: 'Vol voor verleiding gegaan’

Deelnemers voorspellen spannendste seizoen tot nu toe. / RTL

Foto van 'Vincent Smit'

25 FEB 2020

Drank, jaloezie en verleiding: het recept van Temptation Island. Woensdag start er weer een nieuw seizoen van de realityshow.

Volgens Mediadeskundige Ron Vergouwen is de aantrekkingskracht van Temptation Island simpel uit te leggen: “Je zit eigenlijk naar een ongeluk in slow motion zit te kijken. Maar dan wel een zonder doden, je verantwoordt jezelf dat je blijft kijken.”

In Temptation Island testen vier koppels hoe sterk hun relatie is. Ze zitten twee weken lang afgezonderd van elkaar in een villa met verleidelijke vrijgezellen. De afgelopen seizoenen zijn er al behoorlijk wat relaties gesneuveld door het programma.


Duo verliest elkaar uit het oog, trouwt 50 jaar later alsnog

Duo verliest elkaar uit het oog, trouwt 50 jaar later alsnog

Duo verliest elkaar uit het oog, trouwt 50 jaar later alsnog / Pexels

Foto van 'Metro'

10 FEB 2020

Al op de basisschool hadden ze een oogje op elkaar: Joan Reid en George Low. Nu, bijna zestig jaar later, stapt het tweetal alsnog in het huwelijksbootje. 

Joan en George waren acht en negen jaar oud toen ze elkaar voor het eerst zagen. Toen ze beide tieners waren hebben ze gedate en op hun achttiende vroeg George Joan ten huwelijk. Het enige probleem: George ging het leger in, en als Joan met hem zou trouwen, zou ze mee moeten verhuizen naar Duitsland. Ze wilde haar familie niet achterlaten en de twee verloren elkaar uit het oog.

Tot Joan eind 2017 de moed bij elkaar schraapt en George een berichtje stuurt op Facebook. „Ik heb altijd met het idee gespeeld om George te contacten, maar ik wist niet hoe ik moest beginnen", vertelt de nu 65-jarige Joan aan Metro UK„Ik dacht eigenlijk iedere dag wel aan George, me afvragend wat hij deed in zijn leven. Hij was mijn eerste liefde en ik probeer niet teveel spijt te hebben, maar ik had met hem mee moeten gaan naar Duitsland. Ik heb hem al die tijd niet uit mijn hoofd kunnen krijgen."


80-jarige: 'Mijn 35-jarige vriend is geen golddigger'

80-jarige: 'Mijn 35-jarige vriend is geen golddigger'

80-jarige: 'Mijn 35-jarige vriend is geen golddigger' / Screenshot video Mirror

Foto van 'Metro'

28 JAN 2020

Volgens de 80-jarige Iris Jones zit de 35-jarige Mohamed écht niet achter haar geld aan. Het stel, dat elkaar via Facebook ontmoette, wil in Egypte gaan trouwen. 

Al veertig jaar was ze alleen, maar die veertig jaren zonder seks werden in één keer weggevaagd toen ze 'intiem' werd met haar nieuwe vriend, vertelt Iris aan Mirror


Nieuwe Mean Girls film in aantocht

Nieuwe Mean Girls-film in aantocht

De plastics in de musicalversie / ANP

Foto van 'Metro'

24 JAN 2020

Het mag dan al een zestien jaar geleden zijn dat Mean Girls uitkwam, de film over Cady en de Plastics zal nooit vervelen. En voor de diehard fans hebben we goed nieuws: er komt namelijk een nieuwe film! 

Het gaat om de Broadwaymusical die verfilmd zal gaan worden. De makers van de musical (en de originele film) zullen ook het script voor de film gaan verzorgen.

Trots


Wat is er gebeurd met de kat van Karl Lagerfeld?

Wat is er gebeurd met de kat van Karl Lagerfeld?

Wat is er gebeurd met de kat van Karl Lagerfeld? / Instagram Choupette

Foto van 'Metro'

22 JAN 2020

Na het overlijden van de Chanel ontwerper Karl Lagerfeld gonsde het dat zijn fortuin naar zijn kat Choupette zou gaan. Maar waar is het dier nu? 

Volgens Caroline Lebar, die lange tijd de communicatie voor Lagerfelds merk verzorgde, leeft het dier momenteel met een oppas in Parijs. „Het gaat goed met haar en ze is omgeven door liefde", laat ze weten aan de New York TimesMaar bovenal is kat Choupette heel erg druk.

Druk? Ja echt. Choupette heeft namelijk haar eigen bedrijf, laat haar agent Lucas Bérullier weten. „Ze komt soms langs bij My Pet Agency", vertelt hij. „Dan maken we foto's voor haar Instagramaccount. We hebben een aantal prachtige projecten lopen."


Met koaladildo geld ophalen voor Australië

Met koaladildo geld ophalen voor Australië

Met koaladildo geld ophalen voor Australië / Geeky Sex Toys

Foto van 'Metro'

14 JAN 2020

Over de hele wereld wordt er geld ingezameld voor de slachtoffers van de Australische bosbranden. Ook het Australische Geeky Sex Toys doet een duit in het zakje met een speciale Koaladildo.

Hoewel het klinkt als een grap, is het dat absoluut niet. Het bedrijf is heel serieus over de Down-Under Donation Dildo.