Zo voorkom je kwaaltjes tijdens de zomervakantie

22 juli 2014 om 08:34 door Marieke van der Voort
Zo voorkom je kwaaltjes tijdens de zomervakantie

Het is vakantie voor alle leerlingen in Nederland en dus gaan we massaal op reis. Vakantiekwaaltjes kunnen die paar weken op het strand of de camping echter behoorlijk verzieken. Sandra Stroeve van A.Vogel geeft een top drie van vakantiekwaaltjes en vertelt wat je ertegen kunt doen.

Diarree
Wat is het? Dunne en waterige ontlasting.
Hoe ontstaat het? Diarree kan onder meer ontstaan na het eten van bedorven voedsel of het drinken van onbetrouwbaar kraanwater. Als je lichaam moeite heeft om te wennen aan ander eten of aan het gebruik van veel olie, kan je ook op vakantie diarree krijgen.
Hoe kun je het voorkomen? Drink in landen met een minder goede hygiëne alleen water uit flessen en zorg dat het eten altijd goed gaar is. Was na elk toiletbezoek de handen met water en zeep. Krijg je alsnog diarree? Drink dan voldoende water. Je lichaam verliest immers veel vocht.

Zwemmerseczeem
Wat is het? Een besmettelijke schimmelinfectie van de huid aan de voeten. Het veroorzaakt jeuk tussen de tenen, schilfers, rode plekjes en soms ook blaasjes en kloofjes.
Hoe ontstaat het? Een grote groep loopt de infectie op in het zwembad, doucheruimtes en kleedkamers, waar veel mensen op blote voeten lopen en schimmels goed gedijen. Als de voeten nat zijn, dringen schimmels gemakkelijker de huid binnen.
Hoe kun je het voorkomen? Droog de voeten altijd goed af, vooral tussen de tenen. Slippers dragen kan ook helpen. De huid komt op die manier minder snel in aanraking met schimmels. Verder is het belangrijk om dagelijks schone sokken aan te trekken en goed ventilerende schoenen te dragen.

Zonverbranding
Wat is het? Een beschadiging van de huid als gevolg van zonlicht. Bij een milde verbranding wordt de huid rood en gevoelig. Als de verbranding erger is, kunnen er ook blaren ontstaan.
Hoe ontstaat het? De huid krijgt meer UV-straling dan 'ie aankan.
Hoe kun je het voorkomen? Laat de huid geleidelijk aan de zon wennen en blijf tussen twaalf en drie uur 's middags in de schaduw. Op vakantie is de zonkracht vaak een stuk sterker dan in Nederland. Heb je een lichte huid? Zorg dan altijd voor een zonbescherming van minstens factor 30 en smeer je lichaam en gezicht om de twee uur royaal in. Een pet of hoed helpt ook om je te beschermen tegen de zon.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d