De unieke golf van een glooiend Brits decor

10 mei 2013 om 09:42 door Tjeerd Langstraat

Nog geen vijf minuten nadat ik vanaf Bristol Airport ben weggereden, voeren smalle wegen kronkelend door glooiende velden met daarin eeuwenoude huizen. Ik ben op weg naar Wotton-under-Edge, mijn tijdelijke thuisbasis voor een paar dagen, vanwaar ik de langste rivier in het Britse koninkrijk zal bezoeken: de River Severn. Verschillende keren per jaar is hier de Severn Bore waar te nemen, een uniek natuurverschijnsel.

Tidal bore
Kort gezegd is een tidal bore niet meer dan een golf, of een serie rustig kabbelende golven in een rivier. En dat had alles te maken met de vele regenval van de afgelopen dagen. De bore was een grote golf van ongeveer anderhalve meter hoog. Het is een bijzondere ervaring om een vloedgolf te aanschouwen in een even daarvoor rustige rivier. Ik parkeer mijn huurauto in Minsterworth. Via een kleine klim kom ik op het dijkje dat uitzicht biedt op een van de vele bochten in de rivier. In de verte liggen wat kanoërs te wachten. Vandaag moeten de peddelaars het echter doen met een leuke waterslag.

The Severn Way
De Severn is met een totale lengte van 336 kilometer de langste rivier van Groot-Brittannië. De oorsprong van de rivier ligt in de bergen van Midden-Wales en meandert naar het kanaal van Bristol. Voor het ontdekken van het gebied is er The Severn Way, een wandelroute langs de totale lengte van de rivier. De route die door de gehele Severn Valley loopt, begint bij de bron bij het Plynlimon plateau in Wales en loopt tot het eindpunt in Bristol.

Vlak nadat de rivier ontspringt in de bergen van Midden-Wales stroomt deze door Hafren Forest, waar één van de bekendste watervallen van de rivier, de Severn-Break-its-Neck Falls te vinden is. De rivier vervolgt zijn route door de Cambrian Mountains en komt langs stadjes als Llanidloes en Welshpool.

De route vervolgt zich in Engeland via Shrewsbury. In het middelste deel van de rivier baant de Severn zich een weg door kalksteen en zandsteen om zo een lange kloof te vormen. Dichtbegroeide bossen, rijk aan flora en fauna, zijn langs de kloof stroomafwaarts van Ironbridge te vinden. Verder op de route liggen de stadjes (en voormalige binnenhavens) Bridgnorth en Bewdley.

Veranderend landschap
Richting Worcester wordt het landschap minder ruig met boomgaarden en schattige dorpjes met houten huizen. De kerken die opdoemen aan de oever van de rivier zijn kenmerkend voor de verandering van landschap in de Severn Valley. Als de riviermonding breder wordt, verschijnt er wad bij laag water, dat duizenden vogels naar de wereldberoemde Slimbridge Wildfowl en Wetlands Reserve trekt. Bij Berkley Castle stroomt de Severn onder twee moderne bruggen en voegt zich samen met het kanaal van Bristol en de zee. En ten zuiden hiervan, in de Forest of Dean, is hij daar weer: de Severn bore.

’s Avonds neem ik moe, rossig maar zeer voldaan een lokaal biertje. Een Brand Oak Bitter, kortweg BOB. De zon gaat onder en hult het immense woud van bomen in een schitterende rode gloed. Beter dan dit kun je een dag in Groot-Brittannië niet afsluiten…
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d