Tel Aviv als citytrip: van winkel naar winkel met flesje water in de hand

5 april 2013 om 10:02 door Tjeerd Langstraat
Tel Aviv als citytrip: van winkel naar winkel met flesje water in de hand

Shoppen is een niet te missen onderdeel van een goede citytrip. Tel Aviv leent zich daar dan ook uitstekend voor. Stadskaart in de rechterhand, flesje water in de linkerhand, zonnebril op, portemonnee mee en ’s morgens rond een uur of tien de hort op! Aan te raden is om vanaf de jachthaven naar het zuiden te lopen, richting het vijfduizend jaar oude Bijbelse Jaffa. Een wandeling van ongeveer drie kwartier die je over de mooie promenade voert, langs de vroege vogels die aan het surfen zijn, de vissers en de montere joggers. In Jaffa kijk je je ogen uit bij het grote oude fort, de oude haven, de kloktoren en de St. Peterskerk. Vanuit Jaffa schiet je vervolgens de Allenby Road op en de rest van de dag ben je onder de pannen: het shoppen kan beginnen!

De Allenby is een enorm lange winkelstraat met honderden winkeltjes. Het is een drukte van belang, en je komt ogen en oren tekort om alles om je heen op te slaan. Onderweg kom je langs het Bijbelmuseum, iets verderop staat de Grote Synagoge en aan je linkerhand tref je op een gegeven moment de Shuk Ha’Carmel: de bekendste markt van Tel Aviv. Op de Carmelmarkt staan tientallen kraampjes met kleurrijke kruiden, groenten, fruit en noten. Verder op de Allenby vind je het moderne winkelcentrum Ben Yehuda. Nog iets noordelijker vind je winkelcentrum Dizengof en ook hier kun je je hart ophalen bij de luxe (kleding)winkels, je kunt er naar de film en je hebt er een ruime keuze aan eettentjes.

Typische Midden-Oostenwinkeltjes worden in Tel Aviv afgewisseld met Westerse luxe winkels. Een uniek en mooi contrast. En aan het einde van een vermoeide ‘shopdag’ is er niets lekkerder dan om rond een uur of vier heerlijk af te koelen in zee…

Voor wie ’s avonds de heupen nog even wil losgooien op de dansvloer is er in Tel Aviv genoeg te beleven. Het nachtleven van de stad staat bekend om de lange en mooie feesten. Wereldsterren als David Guetta draaien hier hun plaatjes, maar ook de betere karaokezanger kan zijn of haar lol op in een van de vele bars. Ander groot voordeel van Tel Aviv is de centrale ligging. Je kunt vanuit Tel Aviv alle kanten op tegen een geringe prijs en een evenzo geringe reistijd. Jeruzalem bijvoorbeeld ligt op nog geen 70 kilometer afstand. Voor ongeveer 4 euro ben je met de bus in een uurtje in “de eeuwige stad”. Bezoek hier de Olijfberg, de oude markten, de Klaagmuur en de rotskoepel. Meer naar het noorden kun je de Golan Hoogte bezoeken, het oude Galilea waar het Bijbelse meer ligt. In het zuiden de Negevwoestijn met haar prachtige oases, watervallen en imposante rotspartijen en in het uiterste zuiden de Rode Zee.

Tel Aviv is dus met recht een ideale stedentripper, al is het maar om die magnifieke zonsondergang te mogen aanschouwen!
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d