Meerwaarde voor woning met behulp van architect

24 april 2013 om 04:45 door José Schellekens
Meerwaarde voor woning met behulp van architect

Nederlandse architecten hebben vorig jaar bijna 15 procent minder aan nieuwe ontwerpopdrachten ontvangen dan in 2011, meldt het CBS. Een lichtpuntje vormde de markt voor renovatie en herstel van woningen: de opdrachten stegen in 2012 7 procent.

Gonnie en haar vriend Floris uit Amsterdam zijn blij dat ze voor de verbouwing van hun huis een architect in de arm hebben genomen. Ze woonden samen op 55 vierkante meter in Floris’ appartement. Tot ze begin vorig jaar de kans kregen om het appartement ernaast te kopen en van beide huizen één te maken. Daarvoor waren tekeningen nodig van de architect om de taxatiewaarde van de woning na verbouwing vast te kunnen stellen. Bovendien kwam er nog een heleboel ander papierwerk bij kijken, zoals een samenvoegvergunning voor de hypotheekaanvraag. Gonnie: “Maar ook wilden we een architect die met ons mee kon denken en ons de mogelijkheden van zo’n verbouwing kon laten zien.”

Na wat googlen vinden Gonnie en Floris een Architectenwinkel op het Amsterdamse IJburg, waar ze een afspraak maken met Erik Smid. “Met hem hebben we de indeling besproken want we wilden de ruimte in beide huizen optimaal benutten. Erik kwam met meerdere opties maar liet de definitieve keuze aan ons over”, zegt Gonnie. De uitkomst is om van het ene huis woongedeelte te maken en van het andere slaapgedeelte. Omdat de bouwvergunning snel binnen is, kan de aannemer meteen aan de slag en kunnen ze vóór de kerst verhuizen naar hun dubbele woonhuis met tuin in het Amsterdamse Westerpark. Het stel beseft dat ze een unieke woning hebben die na de verbouwing méér waard is dan de optelsom van de twee huizen afzonderlijk.

Het huis van Gonnie en Floris is één van de 40.000 woningen die alleen al in Amsterdam jaarlijks worden verbouwd. Door de onzekere woningmarkt kiezen steeds meer mensen voor verbouwen in plaats van verhuizen. Maar het organiseren van het bouwproces is ingewikkeld. Je komt voor een heleboel keuzes te staan en overziet vaak niet wat daarvan de gevolgen zijn. Architect Erik Smid vindt het daarom jammer dat veel particulieren de drempel om naar een architect te stappen nog te hoog vinden. “Ze weten niet precies wat een architect doet en wat zijn toegevoegde waarde kan zijn. Ook leeft de veronderstelling dat architecten duur zijn maar je moet het zo zien: een huis van een ton kan na een verbouwing 90.000 euro waard zijn maar ook 120.000 euro. Het zit niet in de keuken die je kiest, het gaat voor een groot deel om de beleving en die zie je pas achteraf. Dat is de meerwaarde die een architect aan een ontwerp kan geven.”

Om de drempel naar de architect te verlagen, heeft de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) de Architectenwinkel opgericht. Er zijn er op dit moment veertien in Nederland en er komen er nog meer. De mensen van de Architectenwinkel kunnen je alles vertellen over het ontwerp, de begeleiding bij de bouw, maar ook over vergunningen en welstandseisen. Elke zaterdag kun je gratis het architecten inloopspreekuur bezoeken. Voor info: www.architectenwinkel.com.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d