La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer bizar goed

1 april 2013 om 17:54 door Wilke Martens
La Superba van Ilja Leonard Pfeijffer bizar goed

Bij het lezen van de eerste pagina’s van La Superba bekruipt me het gevoel dat Pfeijffer erop uit is je met stratenkennis om de oren te slaan waar een TomTom waarschijnlijk niets bij is. Even lijkt die stratenkennis, gegoten in de vorm van mooischrijverij, een vervelende overhand te krijgen. Maar dat duurt niet lang, zodra personage Ilja het afgezaagde vrouwenbeen in een vuilniszak vindt, komt de ware schrijver naar boven.

Wat volgt is niet alleen die mooischrijverij, maar ook een intrigerend verhaal. De Nederlandse dichter Ilja Leonard Pfeijffer is naar het Italiaanse stadje Genua gevlucht om anoniem te kunnen leven. Maar hoe anoniem ben je eigenlijk, als immigrant die alleen al door zijn afkomst opvalt?

Vooral de intermezzo’s in La Superba zijn erg goed. Enerzijds zijn de verhalen over twee totaal verschillende soorten migranten hilarisch, maar ze zijn ook zeer schrijnend. Want hoe is het toch mogelijk dat de Afrikaanse immigrant Djiby vol enthousiasme en met een grote lach vertelt over de onvoorstelbaar zware reis die hem naar Italië bracht?

Maar boven alles is La Superba een ode aan de fantasie, aan het schrijverschap, aan creativiteit. Want wat je afkomst ook is, en waar de toekomst je ook brengt, erover schrijven kan Pfeijffer altijd.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d