Schrijfster Rascha Peper op 64-jarige leeftijd overleden

19 maart 2013 om 16:43 door ANP
Schrijfster Rascha Peper op 64-jarige leeftijd overleden

Schrijfster Rascha Peper is zaterdag in Amsterdam op 64-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Querido dinsdag bekendgemaakt. Peper had alvleesklierkanker. Afgelopen najaar kreeg ze te horen dat ze ongeneeslijk ziek was.

Haar oeuvre bestaat uit zo'n 15 romans en verhalenbundels. Ook schreef Peper, een pseudoniem van Jenny Strijland, columns voor NRC Handelsblad. In de krant sprak ze daar heel open over. "Ik zou heel graag gewild hebben dat ik de ziekte 2 jaar later gekregen had, want - dat zullen alle schrijvers wel hebben - het laatste boek is wat echt de moeite waard is. Daar staat het pas echt allemaal in.''

Wie was Rascha Peper?

Rascha Peper, geboren op 1 januari 1949 in Driebergen, gaf enkele jaren les in Nederlands. Met haar man, die voor het ministerie van Buitenlandse Zaken werkte, woonde ze vervolgens in Wenen en in New York. Daar begon ze te schrijven. In 1990 debuteerde ze met de verhalenbundel De waterdame.

De roman Rico's vleugels uit 1993 belandde op de shortlist van de AKO Literatuurprijs. Het boek Russisch blauw werd in 1996 bekroond met de Multatuliprijs. In oktober verscheen Fantoompoezen, een verzameling columns.

Handel in veren

In mei zal haar reeds aangekondigde roman Handel in veren verschijnen. Het gaat over een vogeldeskundige die in de jaren 50 op expeditie ging naar Nieuw-Guinea om te bewijzen dat het zeldzame Bruijns boshoen nog niet was uitgestorven. Peper heeft het boek vorige week, kort voor haar dood, voltooid.

Het zou het eerste deel zijn van een tweedelige roman. Van haar tweede deel is alleen een samenvatting gereed. Dat zal dus ook niet verschijnen. Het eerste deel is volgens de uitgever echter ook als zelfstandige roman te lezen.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d