Tof initiatief: De Tostifabriek

8 februari 2013 om 17:06 door Metro redactie
Tof initiatief: De Tostifabriek

Een tosti maken lijkt zo makkelijk: beleg een sneetje brood met een plakje ham, kaas en nog een sneetje en leg ‘m onder het tosti-ijzer. Even wachten en klaar is Kees. Niet dus. De Tostifabriek, een initiatief an een groep jonge, creatieve stedelingen, laat zien wat er allemaal vooraf gaat aan het maken van een naar wat lijkt simpele tosti.

Van het groeien van het graan voor het brood, tot het melken van koeien en het pekelen van ham, alles is te zien in deze bijzondere ‘levende’ installatie. En ja, dat betekent dat eind februari het graan zal worden gezaaid en een maand later biggetjes en koeien rond zullen lopen in de fabriek. Acht maanden lang wordt er door een groep vrijwilligers gezorgd voor het veld en de dieren, en worden de uiteindelijke producten langzamerhand vervaardigd.

De fabriek zal worden gebouwd in de Van Gendthallen in Amsterdam, waar het onderdeel uitmaakt van De Tijdelijke Stad van Mediamatic. Een initiatief waar geëperimenteerd wordt met verschillende nieuwe manieren van bouwen, groeien, maken en het opwekken van energie.

De Tostifabriek bestaat momenteel alleen nog uit een conceptversie en een hoop ideeën en gedachtes. Want hoe leuk het idee ook mogen zijn, geld blijft een belangrijke rol spelen. Daarom roepen ze iedereen op om mee te helpen met – ook al zijn het maar kleine – donaties. Daarnaast nodigen ze de hele lente en zomer mensen uit de buurt, scholen en andere stedelingen uit om langs te komen, te komen kijken of zelfs te helpen. Zo kan je helpen bij het grootbrengen van de varkens, melken van de koeien, kaas persen en nog veel meer.

Uiteindelijk hoopt De Tostifabriek de eerste tosti’s te presenteren tijdens het grote tosti-oogstfeest in september. Wil jij onderdeel worden van dit toffe initiatief? Klik dan hier en wie weet geniet jij in september van één van de eerste, stadse tosti’s.

Bron: Culy.nl

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!