“Valse roti is oplichting”

13 november 2012 om 11:14 door Wilke Martens
“Valse roti is oplichting”

In verschillende supermarkten in Rotterdam worden ‘valse roti-vellen’ verkocht. Liefhebbers van de Surinaamse keuken luiden de noodklok over deze neproti. Hobbykok Vincent Wijngaarde legt uit.

Wat is het probleem precies?
In de supermarkt kun je van het merk Swiet Moffo Surinaamse Rotivellen kopen. Dit blijken echter tortilla’s te zijn, maar dan met een smaakje. Het komt niet in de buurt van rotivellen, maar daar kom je pas achter als je het geproefd hebt. Het lijkt wel karton.

Zien Surinamers dan niet dat het geen echte roti is?
Surinamers zullen het wel als tortilla herkennen, maar Nederlanders die eens Surinaams willen koken en voor het eerst roti kopen, die trappen er massaal in. Ze worden gewoon belazerd. Het is een schande voor de Surinaamse keuken.

En daar zijn veel mensen boos om?
Consumenten worden misleid. Als er op de verpakking ‘rotivellen’ staat, maar het gaat in werkelijkheid om tortilla, dan is dat oplichting. Het is wel vijftig procent duurder om echte roti te maken dan om tortilla's te maken. Dus die handelaren verdienen er veel meer aan dan zou moeten.

Wat nu?
Op internet wordt er veel geprotesteerd tegen de valse roti. Op Facebook zijn er al zo’n 2400 ‘likes’ verzameld als protest tegen het product. Ik denk niet dat supermarkten er iets aan kunnen doen, want zij vertrouwen op hun leverancier. Dus we hopen dat genoeg mensen op de hoogte worden gebracht van deze misleiding en het product voortaan laten liggen.
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d