Betere sfeer in de buurt heb je vooral zelf in hand

3 oktober 2012 om 06:39 door Simone Ketelaars
Betere sfeer in de buurt heb je vooral zelf in hand

Bewonersinitiatieven schieten als paddenstoelen uit de grond in Amsterdam: I love Noord, Nice New West, Boloboost. Een van de voorlopers is ‘Geef om de Jan Eef’ in de Baarsjes. Twee jaar geleden, op 7 oktober 2010, kwam een juwelier op de Jan Evertsenstraat om het leven na een overval. Anita Groenink nam dezelfde avond nog het initiatief om met een groepje medebewoners de woede en het verdriet om te zetten in iets liefdevols. Zij begonnen ‘Geef om de Jan Eef’.

“De moord op de juwelier had een enorme impact”, vertelt Groenink. “We realiseerden ons als bewoners dat wij al heel lang geen boodschappen meer deden in de Jan Evertsenstraat. Het was gewoon geen fijne straat; veel leegstand en verloedering. Dat is toch vreselijk voor de ondernemers!” De bewoners besloten er iets aan te doen. Zij lieten speciale boodschappentassen maken en organiseerden een eerste Jan Eef-boodschappenactie. Daarbij zorgden zij ervoor dat zoveel mogelijk mensen naar de straat kwamen en deelden tassen uit om die te laten vullen met boodschappen van diverse ondernemers uit de straat. Ook hebben de bewoners leegstaande panden schoongeboend om er voor één dag een bestemming (een kleine boekhandel, bioscoop, cateraar) voor te geven.

“Vanaf dat moment zijn wij full force aan de slag gegaan en kregen wij steun vanuit alle hoeken: het stadsdeel kon helpen faciliteren, er kwam media-aandacht en er ontstonden allerlei plannen waarbij steeds meer bewoners zich gingen aansluiten. De Facebookpagina ontplofte bijna, we startten een online magazine, we organiseerden een filmfestival op het Mercatorplein afgelopen september en deze maand programmeren we het Jan Eef Huiskamerfestival.”

Groenink werd na de start van het project gevraagd om op allerlei bijeenkomsten te komen spreken over het activeren van vrijwilligers, burgerparticipatie en wijkeconomie. “Ik dacht wow: ben ik daar allemaal mee bezig? Ik deed het vanuit mijn hart, talent en netwerk. Toen werd mij opeens gevraagd hoe ik al die ‘vrijwilligers’ op de been had gekregen. Maar naar mijn mening moet je mensen niet opleggen om bijvoorbeeld met een geel hesje aan kinderen te begeleiden. Laat activiteiten ontstaan vanuit wat mensen zelf leuk vinden en waar zij goed in zijn. De ideeën komen dan vanzelf wel!”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d