Bezoek aan theater moet een evenement worden

11 september 2012 om 05:30 door Auteur: Wilke Martens
Bezoek aan theater moet een evenement worden

Het Nieuwe Luxor Theater gaat vanaf december in het theater per voorstelling een aparte sfeer creëren. Het theater wil er alles aan gaan doen om de bezoeker terug te laten keren. Dat zegt Gerda Kroeze-Knol, directeur van het Luxor Theater, naar aanleiding van het Cultuurplan 2013-2016 dat de gemeente vorige week heeft vastgesteld. Al enige tijd kampt het theater met financiële problemen.

“Waar hebben de bezoekers behoefte aan? Dat is de vraag die wij als theater onszelf veel meer gaan stellen”, legt Kroeze-Knol de nieuwe aanpak uit. “We moeten beter inspelen op trends: als een bezoeker na de voorstelling bijvoorbeeld tapas wil kunnen bestellen, gaan wij voor die tapas zorgen.”

In het nieuwe Cultuurplan liet de gemeente duidelijk weten dat het theater zich commerciëler op moet stellen, zowel in de programmering als in de bedrijfsvoering. Kroeze-Knol: “We gaan kijken hoe we de programmering doelgroepgerichter kunnen maken: wat past er bij wie? Hierbij denken we vooral aan de grote voorstellingen.”

Dat betekent echter niet dat er alleen maar grote musicals geprogrammeerd worden in het Nieuwe Luxor. “We mogen het de bezoeker af en toe best wat moeilijker maken”, legt de directrice uit. “Een theaterliefhebber kan uit zoveel aanbod kiezen, dat wij de bezoeker willen verrassen. Luxor is niet gebouwd om voorstellingen te laten zien, die overal al staan. We willen net een stap verder gaan en daarmee de mensen telkens weer opnieuw verrassen. Daarbij staat kwaliteit altijd op de eerste plaats.”

Kwalitatieve voorstellingen die op de bezoeker zijn afgestemd, zijn echter niet genoeg. “We willen de bezoeker niet alleen een voorstelling bieden, maar een evenement vanaf het moment dat ze het theater binnenstappen”, zegt Kroese-Knol. “Daarom gaan we rondom verschillende voorstellingen in december, zoals circustheater Yab Yum of de nieuwe voorstelling van Paul de Leeuw, een aparte sfeer creëren in het theater. Een sfeer die past bij de voorstelling en bij de tijd van het jaar, waarop we de faciliteiten en de horeca gaan aanpassen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d