Maarten Goedhart ‘Huisarts 2.0’ voor studenten

31 augustus 2012 om 04:46 door Metro redactie
Maarten Goedhart ‘Huisarts 2.0’ voor studenten

Wat onderscheidt een studentenhuisarts van een gewone huisarts?
“Je mag als huisarts niet één specifieke groep bedienen. Je moet open zijn voor iedereen. Wij zijn ook huisarts voor omwonenden maar we richten ons wel specifiek op studenten. Zo’n 80 procent is hier student. In principe is huisartsgeneeskunde voor studenten gelijk aan de gewone huisartsgeneeskunde alleen je ziet wel wat specifiekere verschijnselen. Zoals soa’s, psychische klachten en klachten die samen hangen met het studentenleven.”

Een student kan toch ook naar een gewone huisarts gaan?
“Ja, natuurlijk. Alleen studenten zijn gemakzuchtig. Dus die gaan überhaupt niet naar de huisarts toe. Hoewel jongens wel anders zijn dan meisjes. Meisjes willen het goed geregeld hebben en schrijven zich wel sneller in. Jongens komen pas na drie jaar als ze wat hebben. Je kunt natuurlijk naar elke huisarts gaan maar wij hebben een centrum ingericht dat zich specifiek richt op studenten.”

Wat is er belangrijk bij de communicatie met studenten?
“Korte lijnen, snel contact. We proberen de moderne communicatie te volgen, zoals Facebook en Twitter. Maar wij maken ook gebruik van een online agenda, video- en e-mailconsult en een herhaalrecept. We e-mailen heel veel. Als je kijkt naar onze telefoonbelasting hebben we zo’n 80 procent minder telefoontjes dan een gewone huisarts. Studenten kunnen mij per mail een vraag stellen en soms sturen ze dan een foto mee van bijvoorbeeld uitslag op hun arm. Ik kan ze dan helpen zonder dat ze langskomen. We starten binnenkort ook met een videoconsult via Skype.
Ik vind eigenlijk dat veel huisartsen achter lopen. Ze doen het allemaal hartstikke goed, maar het enige waarin ze mee achterblijven is het meegaan met de tijd. Er zijn eigenlijk veel te weinig manieren om te communiceren met de praktijk. Er moet veel meer interactiviteit komen tussen praktijk en patiënt. Ze missen de boot als het gaat om moderne communicatie.”

Wat voor studenten komen hier vooral?
“Onze praktijk bestaat uit 50 procent Nederlandse studenten en 50 procent buitenlandse studenten. Dat is ook één van de redenen waarom we deze praktijk hebben geopend. Veel huisartsen zijn niet zo happig op buitenlandse studenten. Ze vinden het teveel papierwerk. Wat er dan gebeurt is dat buitenlandse studenten maar ook studenten die het niet weten naar de Eerste Hulp gaan met kleine klachtjes. Ze worden dan geholpen en zijn meteen 250 euro van hun eigen risico kwijt.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!