Stad wil fietsen onder het Rijksmuseum

8 juni 2012 om 05:15 door Anne-Fleur Pel
Stad wil fietsen onder het Rijksmuseum

Het Amsterdamse stadsbestuur wil dat fietsers na de opening van het Rijksmuseum in 2013 weer onder het historische gebouw door kunnen fietsen. Dit standpunt uit wethouder Eric Wiebes (verkeer) in een brief aan de gemeenteraad. Deze neemt de uiteindelijke beslissing.

Uit onderzoek van DTV Consultants blijkt dat het openhouden van de passage voor fietsers iets verkeersveiliger zou zijn dan het sluiten ervan, schrijft Wiebes. Het uitgangspunt van de gemeenteraad is altijd openstelling geweest. “Volgens mij is er in de tussentijd niets veranderd”, zegt D66-raadslid Ivar Manuel. “Ik zie geen reden het opnieuw te agenderen.” GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren zeggen allen volmondig ja tegen fietsen onder het Rijksmuseum. “Zuid was eerder ook voor”, zegt SP-raadslid Remine Alberts. “Het is terecht dat de draai die het stadsdeel nu heeft gemaakt door het college wordt teruggedraaid.”

CDA en Trots zijn tegen. De PvdA is nog verdeeld. De grootste tegenstanders zijn stadsdeel Zuid en Wim Pijbes , directeur van het Rijksmuseum. Zuid pleit voor een tweerichtingen fietspad om het museum heen. “Dat is de meest veilige optie”, aldus Marco Kreuger, portefeuillehouder in Zuid. Hij noemt het standpunt van het college “kortzichtig”. “Er wordt gefocust op kleine verschillen in het huidige ontwerp, terwijl je niks zinnigs kunt zeggen over wat het meest veilig is. De meest veilige variant bestaat uit een tweerichtingen fietspad aan de tuinzijde van het museum aan de Stadhouderskade en Hobbemakade.” Hiervoor moet het hek van de tuin van het museum een aantal meters wijken, maar Pijbes is bereid daarover te praten, zegt Kreuger.

VVD en Red Amsterdam konden gisteren niet tijdig reageren.
 

Enekele meningen

“De passage is net zo breed als een straat in de binnenstad. Daar kunnen voetgangers en fietsers elkaar ook veilig passeren.”
Fjodor Molenaar, GroenLinks. Voor.

“Door de hoge concentratie van toeristen en fietsers in de passage, is het wachten tot beiden op elkaar gaan knallen.
Lex van Drooge, CDA. Tegen.

“Er is al eerder ja gezegd tegen fietsen onder het Rijksmuseum. Alleen Pijbes is boos.”
Remine Alberts, SP. Voor.

“Het is verschrikkelijk onhandig de fietstunnel te sluiten en fantastisch om er onder door te fietsen. Gewoon doen.”
Johnas van Lammeren, Partij voor de Dieren. Voor.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d