Noord is helemaal klaar voor het EK

5 juni 2012 om 05:15 door Anne-Fleur Pel
Noord is helemaal klaar voor het EK

Amsterdam Noord de gekste zou de slogan kunnen zijn. Als ergens het Oranjegevoel heerst, is dat wel in Tuindorp Oostzaan. Buren spannen samen om hele straten in het oranje te kleuren. Zaterdag is het zo ver. De eerste EK-wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Denemarken. De Noorderlingen zijn er helemaal klaar voor.

“We popelen gewoon”

Wie: John en Yvonne Rave
Waar: Rigelstraat

Voetbal. Altijd en overal. Geen wedstrijd blijft ongezien – alleen deze middag nu oma Aninal Planet wil kijken. Wuppies op de tv, oranje leeuwensloffen naast de tv, Hup Holland Hup groot aan de muur, een EK-versierd rijtje Lemax-huisjes waaruit een voetballied klinkt, het wedstrijdschema pontificaal op de deur. Een kijkje uit het raam toont een oranje tuin met vlaggetjes zover het oog reikt. “En daar blijft het niet bij. Iedere dag kopen we er weer dingen bij”, zegt Yvonne Rave. “Zoals vandaag oranje slippers. Drie weken geleden zijn we begonnen met de boel ophangen, erg hè? We doen het ook bij de buren. Een buurvrouw is nu op de camping, maar we mogen haar huis ook doen.
Ik ben fanatiek hoor. Als Oranje speelt, zitten we met familie en vrienden, en wie maar wil komen, verkleed voor de televisie. Iedere wedstrijd staan oranje tompoezen op tafel. Als er een doelpunt valt, rennen we naar buiten. Tijdens het WK in een Tiroler jurkje met een pruik op. Mijn man droeg een leeuwenpak. Zelfs onze hond Spike krijgen een T-shirt aan. We staan te popelen. Elke twee jaar leven we er weer naar toe. Je moet een beetje gek kunnen doen. Met kerst is het hier ook een gekkenhuis.
Ik ben zo blij dat we zaterdag tegen Noord-Ierland 6-0 hebben gespeeld. Toen zijn we ook naar buiten gerend. Dat maakt de andere twee wedstrijden weer goed. Denemarken is in opkomst, maar we moeten kunnen winnen zaterdag: 2-1. We worden zeker eerste of tweede in de poule.”

“Ik huil bij verlies”

Wie: D.J. van Dam
Waar: Orionstraat

Een oranje tapijt met zwarte leeuwenkoppen bedekken de tegels van het voortuintje in de tot Oranjestraat omgedoopte Orionstraat. Iedere bezoeker krijgt een warm, oranje welkom. Hup Holland Hup schalt je tegemoet vanaf het met vlaggen bedekte hekwerk, de stickers op het raam, de posters aan de voordeur. “We hebben het WK misschien niet gewonnen, maar het EK gaan we zeker winnen”, zegt D.J. (spreek uit deejee) van Dam. “Als ze zo spelen als in de eerste helft tegen Noord-Ierland wordt het zeker 5-0 zaterdag. Wat is dat nou Denemarken, pff. En Portugal? Nee hoor, wij spelen tegen Spanje in de finale en dan vegen we ze van de kaart af.
Twee jaar geleden tijden het WK heeft onze straat de Oranjestraat verkiezing gewonnen. We hadden de straat afgezet en een televisie naar buiten gegooid. Alle buren hebben dit jaar tien euro ingelegd en daar kopen we spullen van. Helaas zijn de vlaggetjes die we drie weken geleden hebben opgehangen geel verkleurd door de zon. Jammer, maar Blokker ziet ons aankomen. De vorige keer hebben we de hele bak met vlaggen die in de winkel stond ingeladen.
Zaterdag ga ik pas goed in het oranje. Ik heb heel veel oranje spullen op voorraad. T-shirts, pruiken, lederhosen, korte broeken. Als iemand niks oranje aan heeft, geef ik hem iets. Tot een oranje onderbroek aan toe (met de tekst Aanvalluh er op, red). Die draag ik ook, dat is logisch. We zijn er klaar voor. Wij gaan winnen. Ik ga huilen als dat niet gebeurt.”
 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d