5 keer gratis in Amsterdam

12 juni 2012 om 05:15 door Anne-Fleur Pel
5 keer gratis in Amsterdam

In Amsterdam is genoeg te beleven en een tripje hoeft niet eens duur te zijn. Het kan zelfs gratis. Metro zet vijf gratis activiteiten op een rij. Neem een kijkje in een diamantenslijperij of geniet van muzikaal talent in het Concertgebouw. Vergeet niet de pakjes sap, de gesmeerde boterhammetjes en uiteraard een fototoestel mee te nemen.

Rondleiding Noord/Zuidlijn

Altijd al eens een kijkje willen nemen bij de bouw van de Noord/Zuidlijn? Tijdens een rondleiding naar één van de bouwlocaties kom je alles te weten over de nieuwe metrolijn. Van technische hoogstandjes tot archeologische vondsten. De rondleiding start in het informatiecentrum en wordt vervolgd in bijvoorbeeld de tunnel Sixhaven in Amsterdam Noord of het ondergrondse uitkijkpunt Rokin. “Afhankelijk van de werkzaamheden kiezen we de locatie waar we gaan kijken met de groep”, vertelt rondleider Mariëlle van Veen. “Als we naar de Sixhaven gaan, krijgen de bezoekers een veiligheidshelm, hesje en laarzen.”

Stationsplein 7. Reserveren verplicht.

Kinderboerderij ’t Brinkie

Koeien, varkens, pony’s, ezels, parelhoenders, kippen, cavia’s en geiten. In het hartje van Amsterdam Zuidoost bij kinderboerderij ’t Brinkie  zijn ze allemaal te vinden. Lekker ravotten in de zandbak of konijntjes aaien. Kinderen kunnen hier kennismaken met dier en natuur. Ook mogen ze meehelpen in de stal of in het weiland. De boerderij organiseert verschillende activiteiten. “We hebben een grote voor- en najaarsmarkt met 25 marktkramen”, zegt dierenverzorgster Sheila. “Hier verkopen we allerlei tweedehandsspulletjes. Kinderen kunnen geschminkt worden en er komt een circus.” Op 10 juni is er een groot feest, want dan bestaat 't Brinkie 28 jaar.

Meerkerkdreef 27. 

Rondleiding Gassan Diamonds

“De bezoekers kunnen live meekijken over de schouder van een diamantslijper”, vertelt marketing director Willian van den Horn. Tijdens de rondleidingen van Gassan Diamonds kom je erachter hoe een ruwe diamant tot een oogverblindende briljant wordt geslepen. “We geven ook uitleg over het bewerkingsproces en de kwaliteitsbepaling van de diamant.” 45 minuten lang word je rondgeleid door de historische diamantslijperij uit 1879. Afsluitend met een (gratis) kopje koffie of thee in Het Ketelhuis.

Nieuwe Uilenburgerstraat 173 – 175. 

Fitnesstoestellen Rembrandtpark

Het kwik stijgt: de bikini’s en zwembroeken kunnen weer uit de kast. Slaat de bikinistress al toe? Train al je spieren fit en strak tussen het prachtige groen in het Rembrandtpark. Stadsdeel Nieuw-West zette negen fitnesstoestellen neer aan de oostkant van het park. Ren eerst een rondje hard en train daarna buik-, rug-, borst-, been- en armspieren. De toestellen van verzinkt staal en met gemakkelijk verstelbare gewichten zijn onbeperkt en gratis toegankelijk.

Links van de brug in het verlengde van de Corantijnstraat.

Lunchconcert Concertgebouw

Iedere woensdagmiddag om half één vindt er een gratis lunchconcert plaats in de grote of kleine zaal van het Concertgebouw aan het Museumplein. “Zo kan iedereen kennismaken met kwalitatief goede optredens”, zegt voorlichter Reinoud van Houten. De programmering is heel gevarieerd: van een strijkkwartet tot een blazersensemble. “Soms zijn het generale repetities van het Koninklijk Concertgebouworkest of spelen leerlingen van het Conservatorium. Het is een weerspiegeling van onze programmering.” Er zijn veertig lunchconcerten van september tot en met juni. Kom wel op tijd, want vooral de kleine zaal zit gauw vol.

Concertgebouwplein 10

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d