Survivallen met 'n ex-legerofficier: op en top avontuur

22 mei 2012 om 10:11 door Metro redactie
Survivallen met 'n ex-legerofficier: op en top avontuur

Abseilen hebben we vast en zeker allemaal wel een keer gedaan in de Ardennen of de Ardeche. Zelfs de buurman is wel eens aan een paraglider van de Alpen afgedoken en bungeejumpen kan tegenwoordig op de lokale kermis. Het is dus de hoogste tijd om op zoek te gaan naar nieuwe thrills. Dat is de taak die de Britse reisorganisatie High and Wild (www.highandwild.co.uk) op zich heeft genomen. ‘Hoe gekker, hoe beter’ is het devies.

“Ik heb een onverzadigbare drang om verre landen en vreemde culturen te ontdekken én om mijn fysieke en psychische grenzen te verleggen”, zegt oprichter Nigel Gifford. Deze ‘drive’ werd hem met de paplepel ingegoten – zijn vader was zeeman en op zijn 21e al twee keer de wereld rond geweest. Voor het Britse leger trainde Nigel lange tijd speciale eenheden in diverse overlevingstechnieken. Tegenwoordig bedenkt hij voor High and Wild de meest onmogelijke reizen en probeert hij alle avonturen natuurlijk eerst zelf. “Daarbij stel ik me steevast de vraag: hoe kan deze trip iemands leven veranderen of zelfs compleet maken?”

Persoonlijke favoriet van Nigel: de Djzengis Khan Warrior Training op de steppen van Mongolië. Hierbij leef je ruim een week als een strijder in de tijd van Dzjengis Khan, inclusief traditionele kleding, meerdaagse ruitertochten, boogschieten, sjamaanrituelen en militaire tactieken.

Nog zo’n gouwe ouwe: de negendaagse rendiertrek op de Noordpool. Deelnemers assisteren de rendierherders van de inheemse Saami op de toendra van de Noorse provincie Finnmark als de kuddes van de winterse naar de zomerse graaslanden trekken. Nigel: “Bij temperaturen van twintig graden onder nul ben je geregeld gedwongen in de buitenlucht te slapen en volledig aan de elementen overgeleverd.”

De ultieme zenuwtest vindt in Azië plaats: een skydive boven niets minder dan de Mount Everest. Op een slordige 8.800 meter hoogte word je uit een vliegtuig boven de meest imponerende bergketen ter wereld gedropt om na een zenuwslopende val veilig te landen.

Nigel blijft ondertussen brainstormen: “Ik krijg constant nieuwe ideeën en andere avonturiers geven me ook volop suggesties. De enige voorwaarde die ik aan een reis stel, is dat iedereen het overleeft.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d