Een slokje wijn ter waarde van een paar honderd euro

22 mei 2012 om 08:49 door Metro redactie
Een slokje wijn ter waarde van een paar honderd euro

Een slokje wijn ter waarde van honderden euro’s. Gisteren werd het nieuwste boek van wijnkenner Gert Crum gepresenteerd: Le Domaine de la Romanée-Conti. Een boek over de meest zeldzame wijnen afkomstig van dit prestigieuze Franse domaine in Bourgogne. Wat voor mensen drinken deze peperdure wijnen en wat maakt ze zo kostbaar? Metro vroeg het Gert Grum en nam natuurlijk zelf ook een slokje.

Wat maakt deze wijn duizenden euro’s duurder dan de wijn in de supermarkt?
Deze wijn is afkomstig van het beroemdste wijngoed van Bourgogne. Dit heeft maar beperkte afmetingen en de hele wereld wil de wijnen drinken. Veertig jaar geleden waren dat vooral Europeanen, toen kwamen de Amerikanen erbij, en nu gaat de wijn ook naar Azië. De productie kan niet groeien, de vraag wel.

Waarom zijn de wijnen zo gewild?
Het zijn goede wijnen en dat heeft onder andere te maken met de geologische ligging van het domaine. Het verschilt zelfs per lapje grond in het domaine hoe de smaak van de druiven is. Het ene lapje grond ligt bijvoorbeeld steiler dan het andere stukje.

Hoe moet een goede wijn smaken?
Dat heeft veel te maken met de lengte van de wijn, hoe lang blijf je de smaak in je mond houden. Het mag niet in één keer een dreun zijn, de wijn moet jou langzaam verleiden en het mag je niet meer loslaten.

Wat voor mensen drinken wijn van honderden euro’s per slok?
Mensen over de hele wereld. Het wordt natuurlijk ook gedronken om een signaal af te geven. Mensen rijden bijvoorbeeld in een Rolls Roys, omdat het comfortabel is, maar ook omdat ze een signaal willen afgeven.

Wat eet je bij de wijn?
Geen kaas. Kaas is vettig en dat legt een laagje op je smaakpapillen. Een appel is beter als je de wijn goed wilt proeven. In een appel zitten zuren en deze zorgen voor een schone mond, zo is je tong op z’n scherpst.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!

d