Populariteit haven blijkt uit opening havenvakschool

23 april 2012 om 09:41 door Ilja Post
Populariteit haven blijkt uit opening havenvakschool

Nog even en dan is het zover. Dan opent de spiksplinternieuwe havenvakschool van het Scheepvaart en Transport College (STC) haar deuren. Begin juni betrekken de eerste vmbo-leerlingen het pand aan de Waalhaven. Aan het einde van die maand volgen de mbo’ers. Geen moment te laat. Want al jaren neemt de toestroom van nieuwe leerlingen toe. In tien jaar tijd is het aantal studenten verdubbeld.
Peter Koster, sector hoofd Wegtransport, Logistiek & Rail, kijkt al een poosje uit naar de verhuizing. En niet alleen vanwege de mooie locatie. Hetzelfde geldt namelijk voor het schoolgebouw aan de Lloydstraat. Pal aan de Maas, met uitzicht op talloze bootjes. Nee, het meest kijkt hij uit naar de state of te art faciliteiten die de nieuwe vakschool biedt. Met als pièce de résistance het Experience Center, “waar leerlingen kunnen ervaren hoe het is om een binnenvaartschip of vrachtwagen te besturen, een container te laden of te lossen of hoe het aanvoelt om in een virtuele haven bovenin een kraan te zitten.”

“Leerlingen zo jong als 12 jaar kunnen er terecht om de basis te leggen voor een toekomst in de haven, scheepvaart en transport”, aldus Koster. “Nadat ze er hun vmbo-opleiding hebben afgerond, kunnen ze direct op voor hun mbo-diploma niveau 1 en 2. Wie daarna nog verder wil doorleren, kan zijn mbo-opleiding niveau 3 en 4 aan de Lloydstraat afronden.”

Leerlingen van de havenvakschool worden opgeleid volgens de leer van Confucius. Zijn spreuk ‘Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthoud, ik doe en ik begrijp’ is het motto van het STC. En dat spreekt aan. Vooral aan de vmbo-kant neemt het aantal nieuwe leerlingen rap toe.
Waar dat aan ligt? Koster, stralend: “De haven leeft weer onder jongeren. Mede dankzij allerlei campagnes vanuit het Havenbedrijf Rotterdam, bedrijfsleven en het STC, die stellen dat de banen in de deze sector voor het oprapen liggen. Al onze open dagen en voorlichtingbijeenkomsten op (basis)scholen werpen hun vruchten af.”
Sterker nog, om alle nieuwe BBL-leerlingen tegemoet te komen, moeten er zelfs snel nieuwe leerwerkplekken bijkomen, zegt Koster. En niet alleen in de haven, scheepvaart en transport. We leiden ook op tot luchtvaartdienstverlener en treinmachinist. Dus daar zoeken we ook nog naar stageplekken.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d