"Na 26 jaar heb ik vrede met vertrek"

12 april 2012 om 09:57 door Floor Simonse

Johan Kuin
“Je gaat een oude plant toch niet verkassen?”, zegt Johan Kuin, eigenaar van garage Ruimzicht. “Ik zit hier al 26 jaar.” Toch heeft de garagehouder vrede met een verhuizing naar een andere locatie. “Ik koester de jaren die ik hier heb gehad. Ik kan huilen omdat ik hier weg moet, maar ik kan ook blij zijn dat ik hier zo lang heb gezeten.” Ook is Kuin wel toe aan een nieuwe werkplaats met betere voorzieningen, want verwarming ontbreekt in zijn huidige garage. “Wat een pijn heb ik in mijn sodemieter gehad met de vorst. Mijn lichaam trekt die kou niet meer. Nu ga ik naar een stenen gebouw met verwarming.” De plannen voor nieuwe woningen lagen al klaar toen Kuin er zeven jaar zat. “Ze willen ons al 25 jaar weg hebben. Eberhard van der Laan heeft besloten om dat in zijn regeerperiode eindelijk te realiseren.” De gemeente koopt de ondernemers in de buurt uit en biedt een alternatieve locatie aan bij het industriegebied de Heining. “Dat ligt mij te afgelegen. Ik heb zelf een nieuwe plek gevonden in Amsterdam Noord.” Volgens Kuin liepen de onderhandelingen met de gemeente soepel. Hij krijgt bijna de maximale vergoeding mee, dat ongeveer op tachtigduizend euro ligt. “Geluk moet je afdwingen.”

Willem van Oijen
“Het is vervelend.” Glazenier Willem van Oijen gaat het aan zijn hart dat glasbedrijf Bevo Glazeniers na al die jaren de Wenckebachweg moet verlaten. “Mijn vader richtte dit bedrijf in 1958 op. Ik ben met deze plek vergroeid. Hier heb ik mijn hele jeugd doorgebracht.” Maar volgens Van Oijen valt er niet te tornen aan de plannen van de gemeente. “Ze houden deze keer voet bij stuk. We moeten nu echt weg.” Van Oijen vindt het jammer dat de gemeente juist in tijden van recessie de plannen wil doorvoeren. “Iedereen heeft het nu moeilijk. Wij betalen hier een hele lage huur. Het pand waar ik per 1 oktober intrek is twee keer zo duur. Inspraakvergaderingen hebben geen zin gehad. Als grondhuurder heb je helaas bijna geen rechten.” De eigenaar is bang dat de gemeente alles platgooit en het terrein vervolgens braak laat liggen. “Dan hadden wij net zo goed hier nog een paar jaar kunnen zitten.” Ook vreest Van Oijen dat hij klanten verliest door de verhuizing naar Diemen. “Mensen weten ons hier te vinden, ook als ze de naam van het bedrijf zijn vergeten.” Het glasbedrijf moet per 1 oktober weg zijn. “Toevallig kom ik net bij de gemeente vandaan. Ik krijg vijf keer de jaarhuur mee en een magere verhuisvergoeding.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d