Het hele jaar door vrolijk kerstfeest aan het Singel

26 april 2012 om 09:36 door Mirthe Diemel
Het hele jaar door vrolijk kerstfeest aan het Singel

Terwijl de temperaturen oplopen en Amsterdam zich klaar maakt voor de zomer, verkeert Christmas Palace aan de Singel in winterse sferen. De hele winkel ademt Kerstmis. Onder het gerinkel van kerstklokken vergaap je jezelf aan kerstengelen, ballen, speeldoosjes en pieken. Je zou zeggen dat mensen voorlopig niet aan de feestdagen willen denken. Niets is minder waar. “Kerst is big business, mensen staan ’s ochtends voor de deur te wachten tot de winkel open gaat”, vertelt eigenaar Pieter Nieuwhof. Na vijf jaar in Scheveningen te hebben gezeten met zijn winkel, kwam de Hagenees zestien jaar geleden met mede-eigenaar én partner Edward Grevenstette naar Amsterdam. De winkel is dagelijks geopend en er is volop aanloop. “Natuurlijk is het in december drukker dan in februari, maar zodra het mooi weer wordt, trekt het zeker aan.” Vooral toeristen nemen een kijkje in de winkel. “Ze kijken hun ogen uit en vinden het net een sprookje”, aldus Grevenstette.

Ook Nederlanders weten de winkel te vinden. “We hebben een aantal vaste klanten die fervent verzamelaar zijn. Zo is er een dame uit Groningen gek op kikkers”, vertelt Grevenstette. Naast alle beeldjes van katten, honden en vissen die in de boom kunnen worden gehangen, heeft de winkel ook een ruim assortiment aan kikkers. “Ze komt hier twee keer per jaar langs en neemt de hele handel mee”, lacht hij.

Het geheim van Christmas Palace is volgens Nieuwhof en Grevenstette het handgemaakte assortiment dat vooral uit kleine spullen bestaat. “Toeristen moeten hun aankoop mee naar huis kunnen nemen. Dan heb je niks aan het grote spul”, zegt Nieuwhof. Bang voor concurrentie van tuincentra zijn de heren niet. “Wij zijn een speciaalzaak. Ons assortiment is misschien wat prijziger, maar we bieden wel kwaliteit.” Nieuwhof laat trots een kerstbal zien waarop een heel landschap is afgebeeld. “Deze bal is van binnenuit met de hand beschilderd. Waar vind je dat nou nog?”

Hoe bont het in de winkel ook is, thuis is de kerstsfeer iets ingetogener. “We hebben meestal een stuk of drie kerstbomen in huis, maar verder zijn we niet echt over the top”, vertelt Nieuwhof. Toch kan Kerstmis hem niet vroeg genoeg beginnen. “In november tuigen we de boel al op. Dat is wel zo sfeervol.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d