Gemeente wil weten wie de taxi bestuurt

25 april 2012 om 09:17 door Floor Simonse
Gemeente wil weten wie de taxi bestuurt

Ieder taxichauffeur moet zich gaan aansluiten bij een Toegelaten TaxiOrganisatie (TTO). Zo’n organisatie moet erop toezien dat de aangesloten chauffeurs geen ritten meer weigeren, expres omrijden en klanten intimideren. Dat wil het Amsterdamse stadsbestuur. Volgens de gemeente functioneert de taxibranche al jaren niet goed. “We willen weten wie er in de stad rijdt”, zegt collegewoordvoerder Meriam Juthan. “De anonimiteit van de chauffeurs is groot. Amsterdam heeft met vierduizend taxi’s de grootste taximarkt van het land. Er is nauwelijks klantenbinding. De chauffeurs doen niet hun best voor vaste klanten.” Een TTO krijgt straks een centrale rol bij de toezicht op de taximarkt. De organisatie is het aanspreekpunt voor de gemeente en de passagiers. Ze behandelen klachten en spreken de chauffeurs aan op ongewenst gedrag. “Zo’n TTO telt minimaal honderd chauffeurs en vijftig auto’s”, legt Juthan uit. “Het moet natuurlijk wel een organisatie zijn van enig formaat.” De nieuwe regels gaan alleen gelden voor taxichauffeurs die in Amsterdam rijden en hun passagiers ophalen op straat of op een standplaats.

Op het Leidseplein zijn de taxichauffeurs sceptisch over de nieuwe regels. “Ik geloof er niet meer in.” Taxichauffeur Stefan Kuipers haalt zijn schouders op. “Eerst wil de gemeente dereguleren en nu weer reguleren. Ik heb er mijn buik vol van.” Hoewel Kuipers zelf is aangesloten bij een organisatie, de Taxi Centrale Amsterdam (TCA), denkt hij niet dat een TTO de problemen in de taxibranche gaat oplossen. “Er blijven altijd rotte appels tussen zitten, die zich niet aansluiten. Er wordt veel te weinig gecontroleerd”, zegt Kuipers. Goede ondernemers die zich wel aansluiten zijn volgens Kuipers de dupe. “Die worden driedubbel zo hard gestraft en betalen ook nog contributie voor hun lidmaatschap bij een organisatie.” 

De gemeente Amsterdam heeft de nieuwe regels voor de Amsterdamse taximarkt gemaakt. Morgen is de laatste dag dat mensen kunnen reageren op de regels. Daarna beslist de gemeenteraad of de nieuwe regels definitief worden.

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
 

d