Alleen met scherpe prijs verkoop je je huis in Amsterdam

18 april 2012 om 10:52 door Hans Peijs
Alleen met scherpe prijs verkoop je je huis in Amsterdam

Je huis verkopen in Amsterdam lukt nog prima. Ten opzichte van de rest van het land is Amsterdam een gunstige uitzondering. Maar realiteitszin bij de verkoopprijs is geboden. “Verkopers die denken dat het allemaal vanzelf gaat en daarom vasthouden aan een te hoge prijs slaan de plank mis”, zegt makelaar Eefje Voogd, voorzitter van de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA). Vorige week presenteerde de NVM de cijfers over het eerste kwartaal van 2012. Het blijkt dat de huizenverkopen in een diep dal zitten. Echter, in Amsterdam valt het allemaal mee. De gemiddelde vraagprijs is ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar gedaald met 2,9 procent naar gemiddeld 286.000 euro, terwijl de gemiddelde duur dat een woning te koop staat is gestegen van 86 naar 100 dagen. Voogd zegt: “In Amsterdam is er sprake van prijsbehoud en ten opzichte van het landelijk beeld is dat positief. De reden is dat Amsterdam nu eenmaal schaarste houdt, er zijn geen alternatieven in de huursector en Amsterdam blijft een aantrekkelijke stad om te wonen.”

De schaarste zal de komende tijd eerder groter dan kleiner worden, want de voorraad te koop aangeboden woningen neemt de laatste tijd af. “Dit is een positieve ontwikkeling voor verkopers. De belangrijkste reden is dat er de afgelopen tijd veel intrekkingen zijn geweest en dat kan zijn omdat de verkopers hun woning hebben verhuurd of omdat ze hun aanbod al dan niet tijdelijk intrekken”, zegt Voogd, die zegt dat een intrekking vaak gebeurt op aanraden van een makelaar. “Als een verkoper blijft vasthouden aan een te hoge vraagprijs, dan wordt de verkoopkans steeds kleiner en dan brengt de woning uiteindelijk ook minder op.

Makelaars voeren om die reden steeds actiever gesprekken met verkopers om hen ervan te overtuigen dat er scherp moet worden geprijsd. Dit leidt er toe dat relatief meer woningen uit de verkoop gaan. In Amsterdam geldt dat scherp geprijsd aanbod relatief makkelijk - doorgaans binnen een paar maanden - wordt verkocht. Dat geldt ook voor woningen die echt in de etalage worden gezet, bijvoorbeeld door een kleine verbouwing uit te voeren. Maar woningen die te koop blijven staan voor een te hoge prijs zijn ook hier moeilijk te verkopen.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!
d